Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-06-23

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αύξηση της παραγωγής πετρελαίου εξετάζει η Σαουδική Αραβία
  • [02] Ανεβαίνει η στάθμη του Μισισιπή
  • [03] Μαίνονται οι πυρκαγιές στη Καλιφόρνια
  • [04] Χαλαρώνουν οι περιορισμοί στη Λωρίδα της Γάζας
  • [05] Νέος ηγέτης στη Ρωσική αντιπολίτευση
  • [06] Διεθνής καταδίκη για τις προσπάθειες εκφοβισμού της αντιπολίτευσης στη Ζιμπάμπουε
  • [07] Συγκρούσεις και πάλι στο Λίβανο

  • [01] Αύξηση της παραγωγής πετρελαίου εξετάζει η Σαουδική Αραβία

    23-06-2008

    Ο Βασιλιάς Αμπντάλλα στη σύνοδο παραγωγών και καταναλωτών πετρελαίου στην Τζέντα.

    Η Σαουδική Αραβία προτίθεται να αυξήσει την παραγωγή της πετρελαίου αν χρειαστεί, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

    Σε δηλώσεις του απ' την σύνοδο παραγωγών και καταναλωτών πετρελαίου στην Τζέντα, ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλή αλ Ναϊμι, δήλωσε την Κυριακή ότι μέχρι το τέλος του 2009 η χώρα του μπορεί να παράγει δωδεκάμισι εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Η Σαουδική Αραβία σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή της στα 9,7 εκατομμύρια βαρέλια από τον άλλο μήνα.

    Ο Βασιλιάς Αμπντάλλα, που συγκάλεσε την σύνοδο, επέρριψε ευθύνες για τις τιμές πετρελαίου σε κερδοσκόπους που, όπως είπε, ενεργούν με βάση μόνο 'το ατομικό τους συμφέρον', αλλά σημείωσε παράλληλα ότι άλλοι παράγοντες που έχουν συντελέσει στην αύξηση της τιμής του μαύρου χρυσού είναι η αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου και οι υψηλότεροι φόροι επί του πετρελαίου σε ορισμένες χώρες.

    Από τη πλευρά του ο Αμερικανός Υπουργός Ενέργειας, Σάμουελ Μπόντμαν δήλωσε στη σύνοδο της Τζέντα ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει 'κανένα στοιχείο' που να δείχνει ότι η αύξηση των τιμών οφείλεται σε δραστηριότητες κερδοσκόπων.

    Μπαράκ Ομπάμα

    Σε άλλες εξελίξεις, ο προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπαράκ Ομπάμα, πρότεινε μέτρο για περιορισμό της κερδοσκοπίας σε θέματα ενέργειας που, όπως πιστεύει, ευθύνεται για τις υψηλές τιμές πετρελαίου. Ο γερουσιαστής Ομπάμα ανακοίνωσε πρόταση για αντιστροφή νομικής πρόνοιας που εξαιρεί προϊόντα ενέργειας από κρατικό έλεγχο.

    Οικονομολόγοι αναφέρουν ότι η απελευθέρωση του τομέα της ενέργειας που υπεγράφη το 2000 από τον Πρόεδρο Κλίντον άνοιξε το δρόμο για εκτός ελέγχου κερδοσκοπικές ενέργειες στις αγορές πετρελαίου.

    Η τιμή της βενζίνης έχει επίσης γίνει κύριο θέμα στις προεκλογικές εκστρατείες Δημοκρατικών και Ρεμπουπλικανών. Ο Ρεπουμπλικανός Προεδρικός υποψήφιος Τζων Μακέην ζητά άρση του περιορισμού γεωτρήσεων σε παράκτιες περιοχές, ενώ ο κ. Ομπάμα επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν θα συντείνει στη αντιμετώπιση που προβλήματος μεσοπρόθεσμα.

    [02] Ανεβαίνει η στάθμη του Μισισιπή

    23-06-2008

    Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι τμήμα του ποταμού Μισισιπή έχει φτάσει στο ανώτερο σημείο της στάθμής του κοντά στο Σεντ Λούις της πολιτείας Μισούρι μετά από αλλεπάλληλες πλημμύρες στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ.

    24 άτομα έχασαν τη ζωή τους από καταιγίδες και πλημμύρες που πλήττουν την περιοχή από τα τέλη Μαΐου.

    Εκτός από τις πλημμυρισμένες οδικές αρτηρίες, γέφυρες και εργοστάσια τα νερά κατέστρεψαν επίσης περίπου 8 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργειών καλαμποκιού και σόγιας αυξάνοντας σε σημεία ρεκόρ τις τιμές τους. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι στα τέλη αυτού του μήνα θα γίνει λεπτομερής απολογισμός των καταστροφών.

    [03] Μαίνονται οι πυρκαγιές στη Καλιφόρνια

    23-06-2008

    Μαίνονται οι φωτιές στη Καλιφόρνια καθώς κεραυνοί προκάλεσαν και άλλες 400 νέες εστίες στο βόριο τμήμα της πολιτείας καταστρέφοντας χιλιάδες στρέμματα και αναγκάζοντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

    Ο κυβερνήτης της πολιτείας Άρνολτ Σβάρτσενεγκερ λέει ότι η έκταση των πυρκαγιών ξεπερνά τα 500 χιλιόμετρα, από το Σαν Φρανσίσκο μέχρι τα σύνορα με το Όρεγκον. Ο κυβερνήτης κάλεσε την Εθνοφρουρά της Πολιτείας να βοηθήσει στον αγώνα με τις φλόγες.

    Στο μεταξύ, ο καύσωνας συνεχίζεται στη Καλιφόρνια με θερμοκρασίες πάνω από 32 βαθμούς Κελσίου με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να κατακλύζουν τις παραλίες και να επιβαρύνονται τα συστήματα κλιματισμού και τα δίκτυα ηλεκτροδότησης της χώρας.

    [04] Χαλαρώνουν οι περιορισμοί στη Λωρίδα της Γάζας

    23-06-2008

    Χαλάρωση των περιορισμών στη Λωρίδα της Γάζας άρχισε να εφαρμόζει το Ισραήλ στα πλαίσια εκεχειρίας με την Παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα.

    Περίπου 90 φορτηγά με τρόφιμα και άλλα εφόδια μπήκαν στη Γάζα μέσου του φυλακίου της Σούφα την Κυριακή.

    Το Ισραήλ αναφέρει ότι δεν θα ανοίξει τελείως τα σύνορα με τη Γάζα μέχρι η Χαμάς να απελευθερώσει τον Ισραηλινό στρατιώτη, Τζιλάντ Σαλίτ, ο οποίος συνελήφθη πριν από 2 χρόνια.

    [05] Νέος ηγέτης στη Ρωσική αντιπολίτευση

    23-06-2008

    Σεργκέι Μιτρόκιν

    Νέο ηγέτη διόρισε το κόμμα της αντιπολίτευσης Γιαμπλόκο της Ρωσίας όταν ο μέχρι πρότινος ηγέτης του Γκρίγκορι Γιαβλίνσκι παραιτήθηκε από το αξίωμα του.

    Αντικαταστάτης του είναι ο Σεργκέι Μιτρόκιν ο οποίος ηγούνταν του παραρτήματος του κόμματος της Μόσχας και εξελέγη με το 60 % των ψήφων.

    Ο σαρανταπενταχρονος Μιτρόκιν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι θα συνεχίσει να την πολιτική του προκατοχου του ασκώντας πιέσεις για την διενέργεια δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και θέσπιση πολιτικών ελευθεριών στη Ρωσία καθώς και μεγαλύτερη ενσωμάτωση με τη Δύση.

    [06] Διεθνής καταδίκη για τις προσπάθειες εκφοβισμού της αντιπολίτευσης στη Ζιμπάμπουε

    23-06-2008

    Μόργκαν Τσβανγκιράι

    Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Ζιμπάμπουε, Μόργκαν Τσβανγκιράι, απέσυρε την υποψηφιότητα του απ' τις επαναληπτικές εκλογές της ερχόμενης Παρασκευής, λέγοντας ότι οι υποστηρικτές του θα ρισκάρουν τη ζωή τους αν προσέλθουν στις κάλπες. Λίγες ώρες πριν χιλιάδες νεαροί πολιτοφύλακες πιστοί στον πρόεδρο της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, απέτρεψαν υποστηρικτές της αντιπολίτευσης απ' το να συμμετάσχουν σε προεκλογική τους συγκέντρωση.

    Ο κ. Τσβανγκιράι χαρακτήρισε τις εκλογές 'βίαιη και παράνομη πλεκτάνη' και κατηγόρησε τους υποστηρικτές του προέδρου Μουγκάμπε ότι σκότωσαν 86 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης. Ο κ. Μουγκάμπε δεν έχει σχολιάσει τις εξελίξεις, αλλά ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Ζιμπάμπουε, Πάτρικ Τσιναμάσα, δήλωσε ότι ο κ. Τσβανγκιράι αποσύρθηκε απ' τον δεύτερο γύρο των εκλογών γιατί θα έχανε.

    Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες χώρες καταδίκασαν την κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε, λέγοντας ότι βιαιότητες υπό την αιγίδα της κυβέρνησης ανάγκασαν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Μόργκαν Τσβανγκιράι, να αποσυρθεί απ' τις επαναληπτικές εκλογές της ερχομένης Παρασκευής.

    Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ακραίες πράξεις βίας διενεργεί το καθεστώς Μουγκάμπε, σε βάρος της αντιπολίτευσης και ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφύγουν στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ για να εξεταστούν επιπρόσθετα μέτρα. Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μούν, δήλωσε ότι οι συνθήκες που οδήγησαν στην απόσυρση του κ. Τσβανγκιράι δεν αποτελούν καλούς οιωνούς για το μέλλον της δημοκρατίας στη Ζιμπάμπουε και ζήτησε την αναβολή των εκλογών.

    Από τη πλευρά του ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Ντέηβιντ Μίλιμπαντ, δήλωσε ότι οι κυβερνητικά υποκινούμενες βιαιότητες έκαναν αδύνατη την διεξαγωγή των εκλογών και ότι η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε δεν μπορεί να θεωρηθεί νόμιμος εκπρόσωπος της βούλησης του λαού της χώρας.

    [07] Συγκρούσεις και πάλι στο Λίβανο

    23-06-2008

    Μάχες μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων της κυβέρνησης του Λιβάνου κόστισαν τη ζωή σε 4 άτομα και τον τραυματισμό 30 άλλων τη Κυριακή στην δεύτερη σε μέγεθος πόλης του Λιβάνου την Τρίπολη.

    Οι μάχες με αυτόματα όπλα και ρουκέτες μεταξύ Σουνιτών Μουσουλμάνων που υποστηρίζουν τη κυβέρνηση και πολιτοφυλάκων πιστών στην καθοδηγούμενη απ' την Χεζμπολλά αντιπολίτευση, ξεκίνησαν τα χαράματα και σταμάτησαν για λίγο όταν τοπικοί ηγέτες ζήτησαν απ' το στρατό του Λιβάνου να αναλάβει τον έλεγχο της πόλης. Αλλά μετά τη δύση του ήλιου οι μάχες ξανάρχισαν. Επίσης από έκρηξη βόμβας στο νότιο Λίβανο τραυματίστηκε σοβαρά ανώτερο στέλεχος εξτρεμιστικής οργάνωσης με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 24 June 2008 - 9:40:57 UTC