Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-06-24

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού
  • [02] Περιοδεία Ράις με επίκεντρο τα πυρηνικά
  • [03] 'Καλύτερος τόπος' θα γίνει το Ιράκ
  • [04] H εποχή των ισχνών αγελάδων
  • [05] Δεκτικοί οι αμερικανοί στην θρησκευτική πολυμορφία
  • [06] Καταδικαστικό ψήφισμα των ΗΕ για τη Ζιμπάμπουε
  • [07] Πρόταση Μακέην για την ενέργεια και το περιβάλλον

  • [01] Ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού

    24-06-2008

    Δ. Χριστόφιας, Μεχμέτ Αλή Ταλάτ και Γ. Ιακώβου.

    Έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης για την Αντιμετώπιση Κρίσεων αναφέρει ότι αυτή την περίοδο η ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο αποτελεί την καλύτερη, εδώ και χρόνια, ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού. Η διεθνής οργάνωση επαίνεσε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλή Ταλάτ, για την συνεργασία τους με στόχο την διενέργεια συνομιλιών το Σεπτέμβριο.

    Ο αναλυτής του διεθνούς οργανισμού, Χιού Πόουπ, επεσήμανε ότι ένα μεγάλο μέρος της προόδου οφείλεται στην εκλογή του κ. Χριστόφια, ο όποιος κινήθηκε γρήγορα για να αντιστρέψει την σκληροπυρηνική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης. Ο κ. Πόουπ όμως επεσήμανε ότι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ δεν αναλάβουν πρωτεύοντα ρόλο στην διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, μπορεί η προσπάθεια αυτή να αποτύχει. Ο αναλυτής πρόσθεσε ότι μπορεί μία αποτυχία να πυροδοτήσει 'πολιτική εκδίκησης και δυσπιστίας' και να έχει αρνητικές συνέπειες για τις χώρες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

    [02] Περιοδεία Ράις με επίκεντρο τα πυρηνικά

    24-06-2008

    Τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας θα βρεθούν στο επίκεντρο της περιοδεία της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, η οποία αρχίζει περιοδεία στο εξωτερικό.

    Η κ. Ράις θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους της Νοτίου Κορέας στη Σεούλ στα πλαίσια των εξαεθνών συνομιλιών για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Πιόν Γιάγκ. Ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι περιμένει από τη Βόρεια Κορέα να υποβάλλει διακήρυξη των πυρηνικών της δραστηριοτήτων αυτή την εβδομάδα.

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί επίσης και με αξιωματούχους της Κίνας που φιλοξενούν τις εξαεθνείς συνομιλίες και θα επισκεφτεί της πόλη Τσενγκντού η οποία επλήγη από τον τελευταίο καταστροφικό σεισμό. Η κ. Ράις θα επισκεφτεί τέλος το Κιότο της Ιαπωνίας όπου θα συμμετάσχει στην σύνοδο της Ομάδας των 8.

    [03] 'Καλύτερος τόπος' θα γίνει το Ιράκ

    24-06-2008

    Το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η βία στο Ιράκ υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 4 χρόνων, ιδιαίτερα ορισμένοι τύποι επιθέσεων μειώθηκαν κατά 80% σε σύγκριση με πέρυσι. Αλλά η σχετική έκθεση του Πενταγώνου προειδοποιεί ότι τα επιτεύγματα του Ιράκ σε θέματα ασφάλειας είναι 'εύθραυστα, εύκολα αναστρέψιμα και ανομοιογενή'.

    Ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ναύαρχος Μάικλ Μάλλεν, δήλωσε ότι το Ιράκ έχει γίνει 'καλύτερος τόπος', όπως είπε, από πολιτικής και οικονομικής άποψης και από την σκοπιά των συνθηκών ασφάλειας. Αλλά επεσήμανε ότι το Ιράκ δεν έχει ακόμη φτάσει σε σημείο που η πρόοδος να μπορεί να χαρακτηριστεί βιώσιμη και μη αναστρέψιμη.

    Στο μεταξύ τη Δευτέρα, Ιρακινός ένοπλος σκότωσε δύο Αμερικανούς στρατιώτες και τραυμάτισε τρεις σε επίθεση νότια της Βαγδάτης. Η Ιρακινή αστυνομία δήλωσε ότι δημοτικός παράγοντας άνοιξε πυρ στους Αμερικανούς στρατιώτες την στιγμή που έφευγαν από κτήριο του δήμου στην πόλη Μανταΐν. Οι στρατιώτες βρισκόντουσαν στο κτήριο μαζί με τον διερμηνέα τους για να συναντηθούν με τις τοπικές αρχές. Ο ένοπλος τραυμάτισε και τον διερμηνέα και στη συνέχεια σκοτώθηκε από τους Αμερικανούς στρατιώτες που ανταπέδωσαν τα πυρά. Δεν είναι ξεκάθαρα τα κίνητρα της επίθεσης.

    [04] H εποχή των ισχνών αγελάδων

    24-06-2008

    Για περίοδο ελλείψεων προειδοποιεί νέο βιβλίο της Bρετανικής ανθρωπιστικής οργάνωσης Όξφαμ λόγω των διαρκώς αυξανόμενων τιμών τροφίμων και καύσιμων. Ο συγγραφέας του βιβλίο 'Από τη Δύναμη στη Φτώχεια' Ντάνκαν Γκρην, παροτρύνει την ανάληψη δράσης για να γεφυρωθεί το διαρκώς διογκούμενο χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών.

    Ο κ. Γκρην δήλωσε στη ΦτΑ ότι τα εισοδήματα των 500 δισεκατομμυριούχων του κόσμου υπερβαίνουν αυτά 416 εκατομμυρίων φτωχών και αποτελούν ένδειξη της ανάγκης ανακατανομής του πλούτου. Ο κ. Γκρην αναφέρει ότι η σύσταση αποτελεσματικών κυβερνήσεων με δραστηριοποιημένους πολίτες μπορεί να βοηθήσει αλλά επεσήμανε ότι χρειάζονται επίσης και καινοτόμες αλλαγές.

    [05] Δεκτικοί οι αμερικανοί στην θρησκευτική πολυμορφία

    24-06-2008

    Νέα σφυγμομέτρηση του Ερευνητικού Κέντρου Πιού, εδώ στις ΗΠΑ, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν πιστεύουν πως η δική τους θρησκεία αποτελεί τον μόνο τρόπο για να πετύχει κανείς την αιώνια ζωή. Το Ερευνητικό Κέντρο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η δεκτικότητα των Αμερικανών, όπως διαπιστώθηκε, σε ευρεία γκάμα θρησκευτικών πεποιθήσεων είναι αποτέλεσμα της τεράστιας θρησκευτικής πολυμορφίας στις ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με την έρευνα 7 στους 10 Αμερικανούς που ανήκουν σε κάποιο θρησκευτικό δόγμα συμφωνούν με την άποψη ότι πολλές θρησκείες μπορούν να οδηγήσουν στην αιώνια ζωή. Επίσης τα δύο-τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι υπάρχει πάνω από ένας τρόπος για να ερμηνεύσει κανείς τα διδάγματα της θρησκείας του. Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας το 92% των Αμερικανών πιστεύει στο θεό, το 74% πιστεύει στην μετά θάνατον ζωή και το 63% δηλώνει ότι οι Γραφές της θρησκείας του αποτελούν το λόγο του Θεού.

    [06] Καταδικαστικό ψήφισμα των ΗΕ για τη Ζιμπάμπουε

    24-06-2008

    Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Μόργκαν Τσβανγκιράι

    Το ΣΑ των ΗΕ καταδίκασε ομόφωνα τις βιαιότητες και τους εκφοβισμούς σε βάρος της αντιπολίτευσης στη Ζιμπάμπουε, δηλώνοντας ότι είναι αδύνατη η διενέργεια ελεύθερων και αδιάβλητων προεδρικών εκλογών αυτή τη Παρασκευή. Το Συμβούλιο υιοθέτησε χλιαρό μη δεσμευτικό ψήφισμα που 'καταδικάζει την εκστρατεία βιαιοτήτων σε βάρος της αντιπολίτευσης ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών'. Πάντως πρόκειται για την πρώτη απόφαση του Συμβουλίου για το θέμα της κρίσης στη Ζιμπάμπουε. Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μούν, είχε ζητήσει απ' τη Ζιμπάμπουε να αναβάλλει τις εκλογές της Παρασκευής λέγοντας ότι μια ψηφοφορία υπό τέτοιες συνθήκες δεν χαίρει αξιοπιστίας. Πάντως, ο πρέσβης της Ζιμπάμπουε στα ΗΕ απέρριψε το ψήφισμα και τις πληροφορίες περί βιαιοτήτων, λέγοντας ότι οι εκλογές της Παρασκευής θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα.

    Στο μεταξύ, χώρες της Δύσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποσύρουν την αναγνώριση τους προς την κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε. Σε ομιλία του στο Βρετανικό κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Ρόμπερτ Μουγκάμπε αποτελεί καθεστώς που δεν θα πρέπει να αναγνωρίζει κανείς γιατί δεν διατηρεί πλειοψηφία στη Βουλή της χώρας, έχασε το πρώτο γύρο των εκλογών και διατηρείται στην εξουσία με βία και εκφοβισμό. Από τη πλευρά της η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μουγκάμπε δεν μπορεί να θεωρείται νόμιμη τη στιγμή που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών.

    [07] Πρόταση Μακέην για την ενέργεια και το περιβάλλον

    24-06-2008

    Τζων Μακέην

    Ο προεδρικός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Γερουσιαστής Τζων Μακέην παρουσίασε πρόταση του για την αντιμετώπιση των κλιματολογικών αλλαγών και την μείωση της εξάρτησης των Αμερικανών από το εισαγόμενο πετρέλαιο.

    Κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας στο Φρέσνο της Καλιφόρνια, ο κ. Μακέην ζήτησε από τις αυτοκινητοβιομηχανίες να επιταχύνουν τη διαδικασία μετατροπής κινητήρων ώστε να λειτουργούν με εναλλακτικά καύσιμα. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής πρότεινε φοροαπαλλαγή μέχρι και 5 χιλιάδες δολάρια για κάθε καταναλωτή που αγοράζει αυτοκίνητο το οποίο δεν μολύνει το περιβάλλον καθώς και την επιβολή υψηλών προστίμων σε κατασκευαστές αυτοκινήτων που δεν θα συμμορφώνονται με περιβαλλοντολογικούς κανονισμούς. Ο κ Μακεήν επεσήμανε επίσης ότι οι ΗΠΑ μπορούν να χρησιμοποιήσουν και την πυρηνική ενέργεια για να μειώσουν την εκλύσεις βλαβερών αερίων.

    Σε άλλες εξελίξεις, ο προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να διεξάγει προεκλογική εκστρατεία την Παρασκευή με την πρώην αντίπαλό του Χίλαρυ Κλίντον στην πολιτεία του Νιού Χάμσαϊρ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 25 June 2008 - 10:26:08 UTC