Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-07-01

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 162 δις. σε Ιράκ και Αφγανιστάν
  • [02] Διαγωνισμός για την εκμετάλλευση πετρελαϊκών πηγών στο Ιράκ
  • [03] Σε εξέλιξη οι φωτιές στην Καλιφόρνια
  • [04] Άλλη μία ρουκέτα απειλεί την εκεχειρία
  • [05] Η Γαλλία αναλαμβάνει τα ηνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • [06] Παράσταση προγραμμάτων του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου

  • [01] 162 δις. σε Ιράκ και Αφγανιστάν

    01-07-2008

    Ο Πρόεδρος Μπους υπέγραψε νόμο που προβλέπει την χορήγηση 162 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν χωρίς να επιβάλει χρονοδιαγράμματα για την αποχώρηση των Αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή.

    Μιλώντας στον Λευκό Οίκο την Δευτέρα ο κύριος Μπους είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες οφείλουν στα μέλη των ενόπλων δυνάμεών τους ευγνωμοσύνη και την υποχρέωση να τους παρέχουν ακλόνητη υποστήριξη. Παράλληλα εξήρε τα μέλη του Κογκρέσου για την υπερκομματική συνεργασία τους στην έγκριση του νομοθετικού αυτού μέτρου.

    Το μέτρο προβλέπει την χρηματοδότηση στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν μέχρι και μετά την ορκωμοσία του επόμενου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, τον Ιανουάριο, 2009.

    Ο Πρόεδρος Μπους αντιστάθηκε σθεναρά σε απόπειρες που κατέβαλλαν δημοκρατικοί βουλευτές, το κόμμα των οποίων έχει την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, να συμπεριλάβουν στο σχετικό νομοσχέδιο συγκεκριμένες ημερομηνίες για την απαγκίστρωση των Αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ.

    Το ίδιο νομοθετικό μέτρο προβλέπει επίσης την διάθεση 465 εκατομμυρίων δολαρίων για την λεγόμενη Πρωτοβουλία Μερίντα, που στοχεύει στο να βοηθήσει το Μεξικό και χώρες της Κεντρικής Αμερικής στον αγώνα τους εναντίον βάναυσων λαθρεμπόρων ναρκωτικών.

    [02] Διαγωνισμός για την εκμετάλλευση πετρελαϊκών πηγών στο Ιράκ

    01-07-2008

    Η Ιρακινή κυβέρνηση ανήγγειλε διεθνή διαγωνισμό για την επιλογή εταιρειών στις οποίες θα αναθέσει την εκμετάλλευση έξι νέων πετρελαϊκών πηγών, σε μια προσπάθεια να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου της χώρας.

    Ο Υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ Χουσεήν Αλ-Σαχριστάνι, ανακοίνωσε τα ονόματα 35 εταιρειών που τηρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στις περιοχές Ρουμειλά, Ζουμπαίρ, Κούρνα Γουέστ, Μπάι Χασάν, Κιρκούκ και Μαισάν. Μεταξύ των ξένων εταιρειών που δικαιούνται συμμετοχής στον διαγωνισμό περιλαμβάνονται οι μεγάλες δυτικές εταιρείες Σέλ, Έξον-Μόμπιλ, Σέβρον, Μπί-Πί και Τόταλ.

    Κατά τον Αλ-Σαχριστάνι οι νέες συμφωνίες θα αυξήσουν την παραγωγή του Ιρακινού πετρελαίου κατά ένα κόμμα πέντε εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Το Ιράκ παράγει σήμερα δυόμισι εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και ευελπιστεί ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια η καθημερινή παραγωγή του θα φθάσει στα τεσσεράμισι εκατομμύρια βαρέλια.

    [03] Σε εξέλιξη οι φωτιές στην Καλιφόρνια

    01-07-2008

    Πάνω από 1.400 εστίες πυρκαγιών προσπαθούν επί μία εβδομάδα να θέσουν υπό έλεγχο πυροσβέστες στην πολιτεία της Καλιφόρνια.

    Αξιωματούχοι λένε ότι οι πυρκαγιές επικεντρώνονται στο βόρειο τμήμα της πολιτείας και έχουν ήδη καταστρέψει ένα εκατομμύριο 400 χιλιάδες στρέμματα. Αναφέρουν επίσης ότι περίπου 50 κατοικίες καταστράφηκαν ενώ γύρω στα 7.000 σπίτια απειλούνται.

    Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει απώλειες αλλά υγειονομικοί αξιωματούχοι ανησυχούν για ατμοσφαιρική ρύπανση Περίπου 18 χιλιάδες άτομα προσπαθούν να κατασβέσουν τις πυρκαγιές με τη βοήθεια 100 πυροσβεστικών ελικοπτέρων.

    [04] Άλλη μία ρουκέτα απειλεί την εκεχειρία

    01-07-2008

    Το Ισραήλ έκλεισε ξανά τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας όταν Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές έριξαν και άλλη μία ρουκέτα στο νότιο Ισραήλ. Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Έχούντ Μπαράκ διέταξε το στρατό να μην ανοίξει σήμερα το πέρασμα στη Γάζα. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε τη ευθύνη για την ρίψη ρουκέτας και δεν σημειώθηκαν απώλειες ή τραυματισμοί.

    Αυτή είναι και πέμπτη ρουκέτα που στοχεύει το Ισραήλ από την έναρξη της ισχύς της εκεχειρίας στις 19 Ιουνίου μεταξύ του Ισραηλινών και Παλαιστίνιων.

    [05] Η Γαλλία αναλαμβάνει τα ηνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    01-07-2008

    Νικολά Σαρκοζί

    Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί πρότεινε να γίνουν σημαντικές αλλαγές στην διαδικασία για την διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης. καθώς η χώρα του αναλάβανε σήμερα την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο Γάλλος ηγέτης παρατήρησε ότι από τότε που οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι καταψήφισαν την νέα Συνθήκη Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν εγερθεί αμφιβολίες σχετικά με την ακολουθούμενη διαδικασία. Ο κύριος Σαρκοζί είπε επίσης ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να εξετάσουν τρόπους για την προστασία των πολιτών τους στην καθημερινή τους ζωή. Επανέλαβε την πρόταση για περικοπή των φόρων στην βενζίνα σαν τρόπο ανταπόκρισης στην συνεχιζόμενη αύξησης των τιμών του πετρελαίου και εισηγήθηκε μεγαλύτερη εξάρτηση από πυρηνικά εργοστάσια ηλεκτροδότησης και την χρήση ανανεώσιμων ενεργειακών πηγών.

    Ο Γάλλος ηγέτης τόνισε επίσης την σπουδαιότητα που έχει η αποτελεσματική αντιμετώπιση θεμάτων όπως η μετανάστευση, η δύναμη ευρωπαϊκής άμυνας καθώς και αγροτικά ζητήματα.

    [06] Παράσταση προγραμμάτων του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    01-07-2008

    Οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 ήταν η βασική αιτιολογία του ελληνικού αιτήματος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το περασμένο φθινόπωρο για να δοθεί παράταση στα επιχειρησιακά προγράμματα του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

    Και να που η συμφορά έφερε σ αυτόν τον τομέα τουλάχιστον κι ένα καλό αποτέλεσμα. Η Κομισσιόν ενέκρινε στο σύνολό του σχεδόν το ελληνικό αίτημα για την παράταση που αφορούσε τα προγράμματα ' Οδικοί άξονες , Λιμάνια, Αστική Ανάπτυξη, Αγροτική Ανάπτυξη Ανασυγκρότηση Υπαίθρου και Αλιεία.

    Σύμφωνα με την επιτροπή για να δοθεί παράταση στον άξονα ενός προγράμματος, όπου άξονες είναι μεταξύ άλλων, η απασχόληση, το περιβάλλον, η τεχνική βοήθεια κ.α. πρέπει να αποδειχθεί από την ελληνική πλευρά ότι η υλοποίησή του έχει επηρεασθεί άμεσα και σε ποσοστό 30% από τις πυρκαγιές .

    Σε περίπτωση μάλιστα που ο προϋπολογισμός των αξόνων όλων μαζί ξεπερνάει το 50% του προγράμματος τότε δίνεται παράταση σε όλο το πρόγραμμα.

    Το συνολικό αίτημα για παράταση, ποσών δηλαδή που δεν είχαν εκταμιευτεί εγκαίρως ήταν ύψους 1.455.000.000 όσον αφορά την κοινοτική συνδρομή και όσον αφορά την εθνική συμμετοχή που επίσης δεν είχε καταβληθεί το αίτημα παράτασης έφθανε τα 2 δισεκατομμύρια 78.0250.000 Ευρώ.

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι είχε ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παράταση ενός έτους και για Περιφερειακά Προγράμματα σε περιοχές όπως της Δυτικής και Στερεάς Ελλάδος της Αττικής και της Πελοποννήσου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 2 July 2008 - 1:18:13 UTC