Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-07-08

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι κλιματολογικές αλλαγές στη σύνοδο των 8
  • [02] Υπογραφή συμφωνίας ΗΠΑ-Τσεχίας
  • [03] Χρονοδιάγραμμα απόσυρσης
  • [04] Το Ιράν εξετάζει πακέτο κινήτρων
  • [05] Οι υπουργοί οικονομίας της Ε.Ε. προσπαθούν να βρουν λύσεις

  • [01] Οι κλιματολογικές αλλαγές στη σύνοδο των 8

    08-07-2008

    Οι ηγέτες της Ομαδας των Οκτώ

    Στις κλιματολογικές αλλαγές θα επικεντρωθεί σήμερα η προσοχή των ηγετών που συμμετέχουν στην διάσκεψη κορυφής των 8 κυριότερων βιομηχανικών κρατών της Δύσης, στην Ιαπωνία.

    Αναλυτές λένε πως ασκούνται πιέσεις στον Πρόεδρο Μπους να αποδεχθεί συμφωνία για την αντιμετώπιση του προβλήματος στα πλαίσια της διάσκεψης. Αλλά ο Αμερικανός ηγέτης έχει δηλώσει ότι χώρες στις οποίες εκδηλώνεται μεγάλη οικονομική ανάπτυξη, όπως η Κίνα και η Ινδία, πρέπει να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε προσπάθεια είναι να αναληφθεί για την καταστολή του φαινομένου του θερμοκηπίου προκειμένου μια τέτοια προσπάθεια να αποφέρει αποτελέσματα.

    Η βοήθεια προς την Αφρική ήταν το θέμα που κυριάρχησε στην εναρκτήρια σύνοδο της διάσκεψης κορυφής των οκτώ στο νησί Χοκάιντο.

    Αφρικανοί ηγέτες άσκησαν πιέσεις στα αναπτυγμένα βιομηχανικά κράτη να τηρήσουν την υπόσχεση που έχουν δώσει να αυξήσουν την βοήθεια που χορηγούν στην Αφρική στο επίπεδο των 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο μέχρι το 2010. Προειδοποίησαν ότι οι καλπάζουσες τιμές του πετρελαίου και των τροφίμων καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο το επισιτιστικό πρόβλημα σε Αφρικανικά κράτη.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν-Κι-Μουν υποστήριξε τους Αφρικανούς ηγέτες στην προώθηση των αιτημάτων τους κι επεσήμανε ότι τα προβλήματα των τροφίμων, των κλιματολογικών αλλαγών και της ανάπτυξης είναι αλληλένδετα.

    [02] Υπογραφή συμφωνίας ΗΠΑ-Τσεχίας

    08-07-2008

    Κοντολίζα Ράις

    H υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις ξεκίνησε τετραήμερη περιοδεία στην Ευρώπη, όπου αναμένεται να υπογράψει συμφωνία με την Τσεχία για την εγκατάσταση τμήματος του αμυντικού αντιπυραυλικού συστήματος των ΗΠΑ.

    Τσέχοι αξιωματούχοι συμφώνησαν να τοποθετήσει η Ουάσιγκτον ραντάρ στο έδαφός τους, ενώ οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι και η Πολωνία θα συμφωνήσει στην εγκατάσταση αναχαιτιστικών πυραύλων.

    Η Πολωνία πιέζει τις ΗΠΑ για ενίσχυση του εναέριου αμυντικού της συστήματος σε αντάλλαγμα για την εγκατάσταση των πυραύλων στο έδαφος της. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας χαρακτήρισε την αμερικανική πρόταση ανεπαρκή.

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών αναμένεται επίσης να επισκεφτεί την πρωτεύουσα της Γεωργίας Τμπιλίσι καθώς επίσης και τη Σόφια της Βουλγαρίας.

    [03] Χρονοδιάγραμμα απόσυρσης

    08-07-2008

    Ο Ιρακινός Πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι αναφέρει ότι η κυβέρνηση του προτείνει συμφωνία με τις ΗΠΑ η οποία θα θέσει χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

    Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο κ. αλ Μαλίκι σε πρέσβεις των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων και είναι η πρώτη φορά που η Ιρακινή κυβέρνηση έθεσε το θέμα της απόσυρσης στα πλαίσια συμφωνίας για θέματα ασφάλειας με τις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Μπους αντιτίθεται στον καθορισμό ημερομηνίας απόσυρσης στρατευμάτων από τη περιοχή.

    Εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι η κατάσταση ασφάλειας στο Ιράκ πρέπει να είναι αυτή που θα υποδεικνύει τον αριθμό των στρατευμάτων που πρέπει να βρίσκονται στην περιοχή, αλλά όμως ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα σεβαστεί την αυτεξουσιότητα του Ιράκ.

    [04] Το Ιράν εξετάζει πακέτο κινήτρων

    08-07-2008

    Χαβιέ Σολάνα

    Οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι ιρανοί αξιωματούχοι εξετάζουν τον τρόπο αντιμετώπισης του πακέτου κινήτρων της διεθνούς κοινότητας για την άρση του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, επεσήμανε ότι το Ιράν έδωσε μια προκαταρκτική απάντηση στο πακέτο κίνητρων της διεθνούς κοινότητας, αλλά πρόσφατες δηλώσεις Ιρανών αξιωματούχων αφήνουν να διαφανεί ότι εξετάζεται ακόμη ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της συγκεκριμένης πρότασης.

    Την Παρασκευή, το Ιράν παρέδωσε στον επικεφαλή της Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χαβιέ Σολάνα την απάντηση του για το συγκεκριμένο πακέτο κίνητρων.

    Ο κ. Σολάνα χαρακτήρισε την απάντηση 'περίπλοκη και δύσκολη και δήλωσε ότι ελπίζει να συνεχιστεί ο διάλογος με τον ανώτερο διαπραγματευτή από Τεχεράνη, Σαέντ Τζαλίλι πριν από το τέλη Ιουλίου.

    Εξάλλου, ο κ Μακόρμακ δήλωσε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι από 6 χώρες, συγκεκριμένα τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Κίνα εξέτασαν και αυτές την απάντηση του Ιράν κατά την διάρκεια συνάντησης την Δευτέρα.

    [05] Οι υπουργοί οικονομίας της Ε.Ε. προσπαθούν να βρουν λύσεις

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    08-07-2008

    Ο Γάλλος Πρόεδρος Ν. Σακοζύ

    Με την Γαλλική Προεδρεία να προσπαθεί στους επόμενους 6 μήνες να διαμορφώσει πολιτικές λύσεις και να προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει ο κόσμος όλος και η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξ αιτίας της συνεχιζόμενης αύξησης της τιμής του πετρελαίου, συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας.

    Ανάμεσα στα θέματα του είναιφυσικά η ακρίβεια και οι προτάσεις για τον περιορισμό των συνεπειών από την έκρηξη των τιμών του πετρελαίου αλλά και του φυσικού αερίου.

    Θα εξετασθεί, επίσης, ο ρόλος των χρηματοπιστωτικών αγορών στις εξελίξεις της τιμής του πετρελαίου, η διαφάνεια στις αγορές πετρελαίου, κυρίως όσον αφορά στα πετρελαϊκά αποθέματα, καθώς και η φορολογία στον τομέα της ενέργειας. Ακόμη το περιβάλλον, οι κλιματικές αλλαγές αλλά και η στρατηγική της Λισσαβόνας θα βρουν θέσεις στις σημερινές συζητήσεις.

    Το απόγευμα της Δευτέρας όπως συνήθως συνεδρίασε το Γιουρογκρούπ στις Βρυξέλλες όπου παρουσιάσθηκε η έκθεση της Επιτροπής για τα 10 χρόνια από την ίδρυση της Οικονομικής και Νομισματικής βΈνωσης, συζητήθηκε επίσης και το θέμα του πληθωρισμού που καλπάζει σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

    Στο 4,9 % κρατήθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή και στην Ελλάδα για τον Ιούνιο και με μια αμυδρή ελπίδα να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και αυτόν τον μήνα εξ αιτίας των σημαντικών μειώσεων τιμών που επιχειρήθηκε από τις μεγάλες επιχειρήσεις Σούπερ Μάρκετ.

    Το Συμβούλιο ενδέχεται εκτός ημερησίας διάταξης να συζητήσει και την χθεσινή πρόταση της Κομισσιόν για την μείωση των συντελεστών ΦΠΑ για ορισμένες κατηγορίες υπηρεσιών. Το ισχύον καθεστώς για τους μειωμένους συντελεστές λήγει στα τέλη του 2010. Ειδικότερα προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα στα κράτη-μέλη να εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές σε τομείς όπως της στέγασης (κατασκευή εξοπλισμός), στα εστιατόρια, στις επισκευές υποδημάτων και ενδυμάτων, στις κομμώσεις, στην κηπουρική, στις κατ' οίκον φροντίδες παιδιών και ηλικιωμένων.

    Η πρόταση που θεωρείται πλέον απαραίτητη από οικονομικούς κύκλους θα πρέπει να συζητηθεί και να εγκριθεί από το ερχόμενο πιθανώς Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ και είναι άγνωστο βέβαια από πότε θα τεθεί σε ισχύ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 9 July 2008 - 1:18:13 UTC