Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-08-13

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γεωργία και Ρωσία δέχονται ειρηνευτική συμφωνία
  • [02] Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Μπακούμπα
  • [03] Κυρώσεις σε 5 ιρανικές εταιρείες
  • [04] Εξετάζεται απομάκρυνση της Ρωσίας από διεθνείς οργανισμούς
  • [05] Νέα πτώση στις τιμές πετρελαίου
  • [06] Εξόρυξη πετρελαίου ανοιχτά των Αμερικανικών ακτών

  • [01] Γεωργία και Ρωσία δέχονται ειρηνευτική συμφωνία

    13-08-2008

    Συνέντευξη Σαακασβίλι και Σαρκοζί.

    Η Γεωργία και η Ρωσία αποδέχτηκαν Γαλλικό ειρηνευτικό σχέδιο για άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρωσικών και Γεωργιανών δυνάμεων.

    Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, συναντήθηκε με το Ρώσο πρόεδρο, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, τη Τρίτη στη Μόσχα και στη συνέχεια μετέβη στη Τιφλίδα όπου μεταβίβασε την Ρωσική απόφαση στον πρόεδρο της Γεωργίας, Μιχάηλ Σαακασβίλι. Και οι δύο πλευρές αποδέχονται τα κύρια σημεία του ειρηνευτικού σχεδίου, δηλαδή άμεση κατάπαυση του πυρός, απόσυρση δυνάμεων από τις υπό απόσχιση περιοχές της Αχμπαζίας και της Νότιας Οσετίας και την απεριόριστη πρόσβαση ανθρωπιστικών οργανώσεων σε περιοχές που χρειάζονται βοήθεια. Αλλά ο κ. Σαακασβίλι δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν συνομιλίες για το μέλλον της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, περιοχών που πρόσκεινται προς την Ρωσία, γιατί η Γεωργία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τα εν λόγω εδάφη.

    Από την πλευρά της η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι η οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να αναγνωρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας.

    Πάντως δεν είναι ξεκάθαρο αν έχουν σταματήσει οι εχθροπραξίες στη Γεωργία. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι είχε διατάξει τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ακόμη και πριν την συμφωνία της Γεωργίας στο ειρηνευτικό σχέδιο και σημείωσε ότι η Τιφλίδα έχει ήδη τιμωρηθεί επαρκώς για την επίθεση της στη Νότια Οσετία. Επίσης ο κ. Σαακασβίλι τόνισε ότι η Γεωργία θα αποσυρθεί από την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών, λέγοντας ότι η χώρα του λέει αντίο για πάντα στην παλιά Σοβιετική Ένωση.

    [02] Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Μπακούμπα

    13-08-2008

    Φωτογραφία αρχείου

    Ιρακινοί αξιωματούχοι επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Μπακούμπα, πρωτεύουσα της επαρχίας Ντιγιάλλα, στo ανατολικό Ιράκ όταν βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε τουλάχιστον 2 άτομα και τραυμάτισε 7 άλλα.

    Αμερικανοί και Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε αυτοκινητοπομπή του κυβερνήτη της Ντιγιάλα και ενός Ιρακινού στρατιωτικού διοικητή.

    Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις αναφέρουν ότι ο βομβιστής φορούσε γυναικεία ρούχα και προσπαθούσε να πλησιάσει τα αυτοκίνητα όταν στρατιώτες άνοιξαν πυρ και πυροδότησαν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

    Οι Ιρακινές και αμερικανικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει επιχειρήσεις στη Ντιγιάλα για την εξουδετέρωση εξτρεμιστών ενώ ο Ιρακινός Πρωθυπουργός, Νούρι αλ Μαλίκι, προσέφερε αμνηστία σε όσους αντάρτες παραδοθούν.

    [03] Κυρώσεις σε 5 ιρανικές εταιρείες

    13-08-2008

    Οι ΗΠΑ επέβαλλαν νέες κυρώσεις σε 5 ιρανικές εταιρείες που καταγγέλλονται ότι βοηθούν το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

    Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η ενέργεια αυτή στοχεύει στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται υπό αμερικανική δικαιοδοσία και θεωρούνται 'φορείς που διαδίδουν όπλα μαζικής καταστροφής και τους υποστηρικτές τους'.

    Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι το Ιράν χρησιμοποίησε τις νεοϊδρυθείσες εταιρείες για να αποκρύψει την 'παράνομη κίνηση' και για την 'περαιτέρω προώθηση' των πυρηνικών του φιλοδοξιών.

    [04] Εξετάζεται απομάκρυνση της Ρωσίας από διεθνείς οργανισμούς

    13-08-2008

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεβ.

    Αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ακύρωσαν προγραμματισμένη για το τέλος αυτής της εβδομάδας κοινή ναυτική άσκηση με τη Ρωσία στο λιμάνι του Βλαδιβοστόκ. Στην άσκηση θα συμμετείχαν επίσης η Βρετανία και η Γαλλία. Επίσης Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ομάδα των 8 εξετάζει την πιθανότητα απομάκρυνσης της Ρωσίας απ' την Ομάδα και επιστροφή στην Ομάδα των 7. Παράλληλα η Ουάσιγκτον εξετάζει και το ενδεχόμενο επανεξέτασης της πρόσκλησης της Μόσχας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

    [05] Νέα πτώση στις τιμές πετρελαίου

    13-08-2008

    Και νέα πτώση σημείωσαν την Τρίτη οι τιμές πετρελαίου στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, κυρίως λόγω της βελτίωσης της απόδοσης της τιμής του δολαρίου, μετά την μείωση των εχθροπραξιών μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας και μετά από προγνωστικά για μείωση της ζήτησης μαύρου χρυσού στις ανεπτυγμένες χώρες.

    Η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε στα 112,31 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή 35 δολάρια λιγότερα απ' την τιμή ρεκόρ του πετρελαίου τον Ιούλιο.

    [06] Εξόρυξη πετρελαίου ανοιχτά των Αμερικανικών ακτών

    13-08-2008

    Ο πρόεδρος Μπους και ο προεδρικός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Τζον Μακέιν ζητούν απ' το Κογκρέσο να εγκρίνει άρση της απαγόρευσης για εξόρυξη πετρελαίου ανοιχτά των Αμερικανικών ακτών.

    Σε δηλώσεις του απ' το Λευκό Οίκο ο κ. Μπούς επεσήμανε ότι αμέσως μετά την επιστροφή τους απ' την καλοκαιρινή αργία τα μέλη του Κογκρέσου θα πρέπει να επιτρέψουν ψηφοφορία για το θέμα.Παρόμοια ήταν και τα σχόλια του κ. Μακέιν σε προεκλογική του εμφάνιση στην Πενσυλβάνια.

    Από τη πλευρά του ο προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών, Μπαράκ Ομπάμα, δηλώνει ότι είναι διατεθειμένος να εξετάσει άρση της απαγόρευσης στην εξορύξεις στα Αμερικανικά παράλια, αλλά μόνο στα πλαίσια ευρύτερης πολιτικής που θα περιλαμβάνει προώθηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 14 August 2008 - 1:18:14 UTC