Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-08-18

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απόσυρση της Ρωσίας από τη Γεωργία
  • [02] Δυσμενείς οι συνέπειες για τη Ρωσία στο διεθνή χώρο
  • [03] Εκτόξευση ρουκέτας από το Ιράν
  • [04] Αποφυλάκιση 200 Παλαιστινίων ανακοίνωσε το Ισραήλ
  • [05] Γιέρεμιτς: Λάθος η αστυνόμευση του Κοσσυφοπεδίου
  • [06] Η Φέι απειλεί τη Φλόριντα
  • [07] Πλημμύρες στο Γκραντ Κάνιον

  • [01] Απόσυρση της Ρωσίας από τη Γεωργία

    18-08-2008

    Ντιμίτρι Μεντβέντεφ

    O Ρώσος Πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ υποσχέθηκε την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Γεωργία σήμερα το μεσημέρι, αλλά τα σχέδια της Μόσχας για την περιοχή δεν είναι ξεκάθαρα.

    Ο κ. Μεντβέντεφ εξέφρασε τη δέσμευση αυτή στα πλαίσια τηλεφωνικής συνδιάλεξης την Κυριακή με τον Γάλλο Πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος μεσολάβησε για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο κ. Σαρκοζί δήλωσε στη Γαλλική εφημερίδα Le Figaro ότι η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Γεωργία δεν είναι διαπραγματεύσιμη και πρέπει να γίνει χωρίς καμία καθυστέρηση.

    Στα πλαίσια της εκεχειρίας και οι δύο πλευρές καλούνται να αποσύρουν να στρατεύματα τους στις θέσεις που κατείχαν πριν από τις 7 Αυγούστου που ξέσπασαν οι εχθροπραξίες.

    Αν και η Ρωσία ανέφερε ότι θα αρχίσει την απόσυρση αργότερα σήμερα, ο Ρώσος στρατηγός, Ανατόλυ Νογκοβίτσιν, δήλωσε ότι Ρώσοι ειρηνοφρουροί δεν θα απομακρυνθούν ποτέ από τις δύο υπό απόσχιση περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας. Το Κρεμλίνο δεν έχει δώσει χρονοδιάγραμμα αποχώρησης από τη Γεωργία.

    Ο πρόεδρος της Γεωργίας Μ. Σαακασβίλι με τη Καγκελάριο της Γερμανίας Α. Μέρκελ στην Τιφλίδα.

    Ο Πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, δήλωσε την Κυριακή ότι οι Ρώσοι που θα παραμείνουν στη χώρα του δεν μπορούν να θεωρηθούν 'ειρηνοφρουροί' και ότι η Γεωργία δεν θα επιτρέψει ποτέ την απόσχιση εδαφών της.

    Εξάλλου ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών. Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών αναφέρουν ότι πάνω από 120 χιλιάδες άτομα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Τα Η. Ε. και οι ΗΠΑ αποστέλλουν τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικό υλικό.

    [02] Δυσμενείς οι συνέπειες για τη Ρωσία στο διεθνή χώρο

    18-08-2008

    Κοντολίζα Ράις

    Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τη Ρωσία ότι οι ενέργειες της στη Γεωργία θα έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες στις σχέσεις της με τη Δύση.

    Η αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, στα πλαίσια τηλεοπτικής συνέντευξης δήλωσε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας κατέστρεψαν τις προοπτικές της χώρας για ένταξη σε δυτικούς θεσμούς. Πρόσθεσε επίσης ότι η υπόληψη της Ρωσίας 'καταρρακώθηκε' όπως είπε χαρακτηριστικά και ότι όλες οι χώρες της δύσης χαρακτηρίζουν την συμπεριφορά της Ρωσίας στη Γεωργία 'απαράδεκτη'.

    Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέητς, σε ξεχωριστή τηλεοπτική συνέντευξη δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξετάζουν σειρά μέτρων κατά της Ρωσίας, όπως την απομάκρυνση της Μόσχας από την Ομάδα των 8, την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων, και την απομόνωση της Ρωσίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

    [03] Εκτόξευση ρουκέτας από το Ιράν

    18-08-2008

    Τo Ιράν ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε με επιτυχία άσκηση εκτόξευσης ρουκέτας τύπου Σαφίρ στο διάστημα, η οποία έχει την δυνατότητα να μεταφέρει Ιρανικής κατασκευής δορυφόρο.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Φαρς ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ παρέστη στη τελετή εκτόξευσης η οποία μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της χώρας.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Γκόρντον Τζόντρο, χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή της Τεχεράνης ανησυχητική γιατί η ίδια τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για βαλλιστικούς πύραυλους και επεσήμανε ότι οι ενέργειες του Ιράν δεν συμβαδίζουν με τις δεσμεύσεις του στο Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών.

    Η Τεχεράνη δήλωσε ότι το διαστημικό της πρόγραμμα επικεντρώνεται στο να θέσει σε τροχιά δορυφόρο για έρευνα και επικοινωνίες. Ανάλογη άσκηση έκανε το Ιράν το Φεβρουάριο.

    [04] Αποφυλάκιση 200 Παλαιστινίων ανακοίνωσε το Ισραήλ

    18-08-2008

    Το Ισραήλ ανακοίνωσε σχέδια για την αποφυλάκιση 200 Παλαιστινίων κρατουμένων σε ένδειξη καλής θέληση προς την κυβέρνηση του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς.

    Το Ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το μέτρο την Κυριακή. Εκπρόσωπος της Ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε ότι το σχέδιο στοχεύει στη οικοδόμηση εμπιστοσύνης για την ενίσχυση των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών.

    Μέλη όμως της Ισραηλινής αντιπολίτευσης επέκριναν στην απόφαση λέγοντας ότι λειτουργεί σαν 'ανταμοιβή για τρομοκρατικές ενέργειες'. Να σημειωθεί ότι περίπου 11 χιλιάδες παλαιστίνιοι βρίσκονται σε Ισραηλινές φυλακές.

    [05] Γιέρεμιτς: Λάθος η αστυνόμευση του Κοσσυφοπεδίου

    18-08-2008

    Βουκ Γιέρεμιτς

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γιέρεμιτς, χαρακτήρισε σοβαρό λάθος το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών να παραδώσει την αστυνόμευση του Κοσυφοπεδίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο κ. Γιέρεμιτς δήλωσε ότι το σχέδιο δεν έχει την επίσημη έγκριση του Συμβουλίου Ασφάλειας, της Ρωσίας και της Σερβικής κυβέρνησης.

    Σε επίσκεψη του στη Νέα Υόρκη ο Σέρβος Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε απ' το Συμβούλιο Ασφάλειας των Η.Ε. να υποστηρίξει το αίτημα της Σερβίας για παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο του θέματος της νομιμότητας της ανεξαρτησίας του Κοσυφοπεδίου.

    Η Σερβία έχει ζητήσει απ' την Γενική Συνέλευση των Η.Ε. να εξετάσει το θέμα κατά την φετινή συνεδρίαση της τον άλλο μήνα.

    [06] Η Φέι απειλεί τη Φλόριντα

    18-08-2008

    Εκκενώθηκαν οι νότιες και ανατολικές ακτές της Κούβας καθώς πλησιάζει η τροπική καταιγίδα Φέι. Την Κούβα έπληξαν ισχυροί άνεμοι και βροχές την Κυριακή το απόγευμα. Το Αμερικανικό Εθνικό Κέντρο τυφώνων που βρίσκεται στο Μαϊάμι προειδοποίησε ότι η τροπική καταιγίδα μπορεί να ενισχυθεί και να μετατραπεί σε θύελλα καθώς μετακινείται δυτικά πάνω από τη Κούβα και βόρεια προς την πολιτεία της Φλόριντα.

    Οι ΗΠΑ εξέδωσαν προειδοποίηση για μερικές περιοχές της Φλόριντα και διέταξαν την απομάκρυνση τουριστών από το σύμπλεγμα των νήσων Keys. Μερικά σχολεία επίσης έχουν κλείσει. Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες η Φέι βρίσκεται περίπου 430 χιλιόμετρα έξω από τα Florida Keys και κινείται με ανέμους ισχύος 85 χιλιόμετρων την ώρα.

    Η τροπική καταιγίδα Φέι έχει προκαλέσει τουλάχιστον 10 θανάτους στην Αϊτή και την Δομινικανή Δημοκρατία.

    [07] Πλημμύρες στο Γκραντ Κάνιον

    18-08-2008

    Οι αρχές της Αριζόνα άρχισαν επιχείρηση διάσωσης εκατοντάδων ανθρώπων από πλημμύρες μέσα στο περίφημο Γκραντ Κάνιον μετά από υποχώρηση φράγματος που προκλήθηκε από σφοδρές βροχοπτώσεις στη περιοχή. Αξιωματούχοι χρησιμοποίησαν ελικόπτερα για να απομακρύνουν τους κατοίκους της πόλης Σουπάι, των ινδιάνων Χαβασουπάι, καθώς και εκδρομείς και τουρίστες που βρίσκονταν μέσα στο τεράστιο φαράγγι. Πάντως δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί και ο Ερυθρός Σταυρός έχει δημιουργήσει καταφύγιο για τους διασωθέντες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 19 August 2008 - 1:18:18 UTC