Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-08-26

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λευκός Οίκος: Επανεξετάζονται οι σχέσεις Ουάσιγκτον-Μόσχας
  • [02] Το Ιράκ μιλά για συμφωνία απόσυρσης δυνάμεων, οι ΗΠΑ διαψεύδουν επίτευξη τελικής συμφωνίας
  • [03] Νέα επίσκεψη Ράις στη Μέση Ανατολή
  • [04] Συνέδριο των Δημοκρατικών

  • [01] Λευκός Οίκος: Επανεξετάζονται οι σχέσεις Ουάσιγκτον-Μόσχας

    26-08-2008

    Ρωσικά τάνκς σε σημείο ελέγχου έξω απ' το Γκόρι

    Ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι επανεξετάζει την σχέση της Ουάσιγκτον με τη Ρωσία και κατηγορεί τη Μόσχα ότι αθετεί την συμφωνία εκεχειρίας στη Γεωργία. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η Ρωσία πληρώνει το τίμημα της εισβολής της στη Γεωργία και ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Μόσχα δεν έχει συμμορφωθεί με την συμφωνία εκεχειρίας, γεγονός που αποδεικνύεται από τον μεγάλο αριθμό Ρώσων στρατιωτών που βρίσκονται ακόμη στο Γεωργιανό έδαφος, συμπεριλαμβανομένου και του λιμανιού Πότι στη Μαύρη Θάλασσα.

    Εξάλλου, και τα δύο σώματα του Ρωσικού Κοινοβουλίου υιοθέτησαν ομόφωνα ψηφίσματα που ζητούν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αποσχισμένων περιοχών της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας. Ο πρόεδρος της Ρωσικής Δούμα, Μπόρις Γκριζλώφ, δήλωσε ότι η περιοχή του Καυκάσου θα βρίσκεται πάντα στην 'στρατηγική ζώνη ενδιαφέροντος της Ρωσίας', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Μπούς ζητά απ' την Ρωσική ηγεσία να απορρίψει τα ψηφίσματα και δηλώνει ότι η εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας απαιτεί τον ίδιο σεβασμό με την εδαφική ακεραιότητα οποιασδήποτε άλλης χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας.

    Επίσης ο κ. Μπούς στέλνει τον αντιπρόεδρο, Ντικ Τσέινι, στη Γεωργία και την Ουκρανία σε ένδειξη Αμερικανικής υποστήριξης προς τις κυβερνήσεις των εν λόγω χωρών που έχουν αισθανθεί την πίεση των Ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γεωργία. Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι ο κ. Τσέινι μεταβαίνει στη περιοχή στις 2 Σεπτεμβρίου για να επισκεφτεί το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, την Ουκρανία και την Ιταλία.

    [02] Το Ιράκ μιλά για συμφωνία απόσυρσης δυνάμεων, οι ΗΠΑ διαψεύδουν επίτευξη τελικής συμφωνίας

    26-08-2008

    Νούρι Αλ Μαλίκι

    Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι, δήλωσε ότι Αμερικανοί και Ιρακινοί διαπραγματευτές συμφώνησαν ότι όλες οι ξένες δυνάμεις θα πρέπει να έχουν αποσυρθεί απ' τη χώρα μέχρι το τέλος του 2011. Αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν έχει επιτευχθεί τελική συμφωνία ως προς χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των δυνάμεων.

    Σε δηλώσεις του προς προεστούς στη Βαγδάτη ο κ. Μαλίκι επεσήμανε ότι η συμφωνία ασφάλειας με τις ΗΠΑ θα πρέπει να περιλαμβάνει 'συγκεκριμένη' ημερομηνία απόσυρσης και ότι αντιτίθεται στο Αμερικανικό αίτημα για πλήρη ασυλία των Αμερικανών στρατιωτών από τον Ιρακινό νόμο.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνυ Φράττο, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και επανέλαβε την Αμερικανική θέση ότι η απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στο Ιράκ.

    [03] Νέα επίσκεψη Ράις στη Μέση Ανατολή

    26-08-2008

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, παραδέχτηκε ότι είναι δύσκολη η επίτευξη Ισραηλο-Παλαιστινιακής ειρηνευτικής συμφωνίας πριν την ολοκλήρωση της θητείας του προέδρου Μπούς. Η Ουάσιγκτον δεν πιέζει τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε πρόωρη συμφωνία, επεσήμανε η κ. Ράις. Η επίτευξη πρόωρης συμφωνίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο κύμα βίας, έχουν προειδοποιήσει οι Ισραηλινοί.

    Τη Δευτέρα, η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών μετέβη στο Ισραήλ με στόχο την προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Παλαιστινίους. Χθες το Ισραήλ άφησε ελεύθερους άλλους 198 Παλαιστίνιους κρατούμενους σε ένδειξη καλής θέλησης προς τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς. Αλλά ο κ. Αμπάς δήλωσε ότι για την επίτευξη ειρήνης το Ισραήλ θα πρέπει να απελευθερώσει όλους και τους 9 χιλιάδες Παλαιστίνιους που βρίσκονται σε Ισραηλινές φυλακές.

    [04] Συνέδριο των Δημοκρατικών

    26-08-2008

    Άρχισε στο Ντένβερ του Κολοράντο το Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος με συγκινητική εμφάνιση του παλαίμαχου Γερουσιαστή του Κόμματος, Έντουαρντ Κέννεντυ, που πάσχει από όγκο στον εγκέφαλο και την εντυπωσιακά ζεστή παρουσία της συζύγου του προεδρικού υποψηφίου του Κόμματος Μπαράκ Ομπάμα, Μισέλ, η οποία ήταν η κύρια ομιλήτρια της πρώτης μέρας του συνεδρίου.

    Μισέλ Ομπάμα

    Η ομιλία της επικεντρώθηκε στη ζωή και τους αγώνες τόσο της δικής της οικογένειας όσο και του συζύγου της, που καθοδηγήθηκε από τις Αμερικανικές αξίες και μια αναλλοίωτη διάθεση να βελτιώσει την ζωή του μέσου ανθρώπου. Η Μισέλ Ομπάμα δήλωσε στους συνέδρους, αλλά και το έθνος που παρακολούθησε την ομιλία της από τη τηλεόραση, ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα γίνει 'εξαιρετικός πρόεδρος'.

    Επίσης τη Δευτέρα η πρώην υποψήφιος των Δημοκρατικών, Γερουσιαστής Χίλαρυ Κλίντον, έκανε έκκληση για ενότητα του Κόμματος σε ομιλία της προς εκλέκτορες απ' την πολιτεία της τη Νέα Υόρκη. Πολλοί υποστηρικτές της κ. Κλίντον συνεχίζουν να αισθάνονται αγανάκτηση για το γεγονός ότι δεν συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο του κόμματος. Πάντως η κ. Κλίντον κάνει εκκλήσεις για ενότητα και ζητά απ' τους εκλέκτορες της να υποστηρίξουν τον κ. Ομπάμα.

    Τελευταία σφυγμομέτρηση των υποστηρικτών της Χίλλαρυ Κλίντον δείχνει ότι το ένα τρίτο απ' αυτούς δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τον Ρεπουμπλικανό προεδρικό υποψήφιο, Τζον Μακέιν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 30 August 2008 - 10:03:33 UTC