Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-09-09

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο τυφώνας Άικ κινείται προς τον Κόλπο του Μεξικού
  • [02] Ο πρόεδρος Μπούς αποσύρει 8.000 στρατιώτες από Ιράκ
  • [03] Νέες σφυγμομετρήσεις δείχνουν ελαφρό προβάδισμα Μακέιν
  • [04] Απόσυρση ΗΠΑ από συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας με τη Ρωσία
  • [05] Σαακασβίλι: Καλή αρχή η απόσυρση όλων των Ρωσικών δυνάμεων από τη Γεωργία
  • [06] Επαφές Κυπριανού με την Ελληνική κυβέρνηση ενόψει των συνομιλιών για το Κυπριακό

  • [01] Ο τυφώνας Άικ κινείται προς τον Κόλπο του Μεξικού

    09-09-2008

    Ο Τυφώνας Άικ εξασθένησε σε τυφώνα κατηγορίας 1 κατά το πέρασμα του πάνω απ' τις νότιες ακτές της Κούβας, αλλά μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι θα ανακτήσει ισχύ καθώς θα μπαίνει στον Κόλπο του Μεξικού.

    Αργά τη Δευτέρα το βράδυ, οι αρχές της Κούβας ανακοίνωσαν 4 θανάτους απ' τον τυφώνα, παρά την απομάκρυνση περίπου ενός εκατομμυρίου κατοίκων από παράκτιες περιοχές. Ο Άικ έπληξε τη Κούβα με ισχυρότατους ανέμους, σφοδρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες και καταστροφές καλλιεργειών.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων στο Μαϊάμι, ο τυφώνας Άικ με ισχύ ανέμων που φθάνει τα 130 χιλιόμετρα την ώρα απομακρύνεται από την Κούβα κινούμενος δυτικά με ταχύτητα 19 χιλιομέτρων την ώρα, ενώ αναμένεται ότι θα ενισχυθεί καθοδόν προς τις νοτιοανατολικές ακτές των ΗΠΑ.

    Στην Αϊτή ο Άικ στοίχισε τη ζωή σε περίπου 60 ανθρώπους, ανεβάζοντας στους 500 τον συνολικό αριθμό νεκρών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων εβδομάδων.

    [02] Ο πρόεδρος Μπούς αποσύρει 8.000 στρατιώτες από Ιράκ

    09-09-2008

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μπούς αποφάσισε να αποσύρει περίπου 8 χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες απ' το Ιράκ μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο και ότι θα ανακοινώσει την απόφαση του αυτή σήμερα σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον.

    Αποσπάσματα απ' την ομιλία που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν πως ο κ. Μπούς θα δηλώσει ότι 3.400 Αμερικανοί στρατιώτες θα αποσυρθούν απ' το Ιράκ μέσα στους ερχόμενους μήνες και ότι τάγμα πεζοναυτών θα αποχωρήσει απ' την επαρχία Ανμπάρ μέχρι το Νοέμβριο, ενώ μάχιμη ταξιαρχία του στρατού θα αποσυρθεί απ' το Ιράκ το Φεβρουάριο.

    Επίσης ο πρόεδρος Μπούς θα δηλώσει ότι τάγμα των πεζοναυτών που θα μετέβαινε στο Ιράκ το Νοέμβριο, θα σταλεί αντ' αυτού στο Αφγανιστάν και μάχιμη ταξιαρχία του στρατού θα σταλεί και αυτή στο Αφγανιστάν τον Ιανουάριο. Οι ανακοινώσεις αυτές του κ. Μπούς ευθυγραμμίζονται με πρόσφατες προτάσεις ανώτερων συμβούλων του σε θέματα άμυνας.

    [03] Νέες σφυγμομετρήσεις δείχνουν ελαφρό προβάδισμα Μακέιν

    09-09-2008

    Οι προεδρικοί υποψήφιοι του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπαράκ Ομπάμα και του Ρεπουμπλικανικού, Τζον Μακέιν, ανταλλάσσουν επικρίσεις για την πολιτική πλατφόρμα της αντίθετης παράταξης και υπόσχονται αλλαγή.

    Σε προεκλογική του εμφάνιση στο Μισούρι μαζί με την υποψήφια αντιπρόεδρο του, Σάρα Πέιλιν, ο κ. Μακέιν δεσμεύτηκε ότι θα αντιταχθεί στα ειδικά συμφέροντα στην Ουάσιγκτον και θα προβεί σε μεταρρυθμίσεις του κυβερνητικού μηχανισμού. Επίσης ο κ. Μακέιν τόνισε τις προτεραιότητες του σε θέματα εσωτερικής πολιτικής υποστηρίζοντας ότι οι φοροαπαλλαγές που προτείνει θα διευρύνουν την αγορά εργασίας, σε αντίθεση με το σχέδιο του αντιπάλου του που, όπως είπε, θα συρρικνώσει ακόμη περισσότερο την αγορά εργασίας.

    Από τη πλευρά του, ο κ. Ομπάμα αντεπιτέθηκε λέγοντας ότι η πολιτική Μακέιν αποτελεί συνέχιση της πολιτικής του προέδρου Μπούς και επανέλαβε ότι ο κ. Μακέιν έχει υπερψηφίσει τις προτάσεις Μπούς στη Γερουσία στο 90% των περιπτώσεων.

    Πάντως νέες σφυγμομετρήσεις δείχνουν τον κ. Μακέιν να έχει κερδίσει λίγο έδαφος μετά το Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών. Δημοσκόπηση της εφημερίδας USA GallupToday και του οργανισμού δείχνει τον κ. Μακέιν να προηγείται του κ. Ομπάμα με ποσοστό 50 έναντι 46%. Μια άλλη δημοσκόπηση της εταιρείας Gallup δείχνει τον κ. Μακέιν να προηγείται του κ. Ομπάμα με ποσοστό 48 έναντι 46%.

    [04] Απόσυρση ΗΠΑ από συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας με τη Ρωσία

    09-09-2008

    Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας με τη Ρωσία.

    Σε μήνυμα του προς το Κογκρέσο, ο Πρόεδρος Μπους απέσυρε αίτημα για εξέταση της εν λόγω συμφωνίας με τη Ρωσία, ενώ επεσήμανε ότι οι πρόσφατες ενέργειες της Μόσχας 'δεν συμβιβάζονται με ειρηνικές σχέσεις με την αυτεξούσια και δημοκρατική γειτονική Γεωργία', όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι αν αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα τότε θα ξαναυποβάλει την συμφωνία για έγκριση στο Κογκρέσο.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, εξέφρασε τη λύπη της κυβέρνησης Μπούς για την απόσυρση της συμφωνίας, αλλά επεσήμανε ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία δεν μπορούν να συνεχιστούν 'ως είχαν', όπως είπε. Η συμφωνία, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπεγράφη με τη Μόσχα στις αρχές του χρόνου και επέτρεπε τη συνεργασία Ρωσικών και Αμερικανικών εταιρειών σε θέματα πυρηνικής ενέργειας.

    [05] Σαακασβίλι: Καλή αρχή η απόσυρση όλων των Ρωσικών δυνάμεων από τη Γεωργία

    09-09-2008

    Νικολά Σαρκοζί με Ντιμίτρι Μεντβέντεφ

    Ο πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, δήλωσε ότι η συμφωνία της Ρωσίας να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από τη Γεωργία αποτελεί μόνο την αρχή. Ο κ. Σαακασβίλι δήλωσε πάντως ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας.Ο πρόεδρος της Γεωργίας συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος μετέβη στην Τιφλίδα μετά από συνομιλίες έξω απ' τη Μόσχα με το Ρώσο πρόεδρο, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.

    Ο κ. Μεντβέντεφ συμφώνησε στην απόσυρση των Ρωσικών δυνάμεων από τις λεγόμενες ζώνες ασφάλειας έξω απ' την Νότια Οσετία και την Αμπχαζία, μετά από γραπτή εγγύηση ότι η Γεωργία δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει βία σε βάρος των δύο αυτών αποσχισμένων περιοχών.

    Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Γαλλίας σημείωσαν ότι οι Ρωσικές δυνάμεις θα αποσυρθούν μέχρι την 1η Οκτωβρίου, όταν θα αναπτυχθούν στη Γεωργία 200 Ευρωπαίοι παρατηρητές. Ο κ. Σαρκοζί δήλωσε επίσης ότι τα Ρωσικά στρατιωτικά φυλάκια γύρω απ' το λιμάνι Πότι της Μαύρης Θάλασσας θα έχουν αποσυρθεί μέχρι την άλλη εβδομάδα, ενώ διεθνείς συνομιλίες για την ασφάλεια στη Νότια Οσετία θα αρχίσουν στις 15 Οκτωβρίου στη Γενεύη.

    [06] Επαφές Κυπριανού με την Ελληνική κυβέρνηση ενόψει των συνομιλιών για το Κυπριακό

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    09-09-2008

    Από την συνάντηση του κ. Μ. Κυπριανού με την κ. Ντ. Μπακογιάννη

    Το Κυπριακό βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Αθήνα εν όψει της έναρξης αύριο της δεύτερης και ουσιαστικής φάσης των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. 'Ήρθε η ώρα της αλήθειας', είπε ο κύπριος Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού μετά την συνάντησή του με την υπουργό εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη στην Αθήνα, διευκρινίζοντας οτι θέσεις και απόψεις που ακούγονται δημόσια θα δοκιμαστούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις 11 Σεπτεμβρίου. 'Μπαίνουμε με συγκρατημένη αισιοδοξία στην διαπραγμάτευση, είπε ο κ. Κυπριανού διαμηνύοντας ότι 'η ομοσπονδιακή διζωνική, δικοινοτική λύση αποτελεί τεράστια υποχώρηση και δεν υπάρχουν αλλά περιθώρια υποχωρήσεων και υπενθύμισε ότι πρίν την εισβολή δεν υπήρχε γεωγραφικός διαχωρισμός.

    Η κυρία Μπακογιάννη με τη σειρά της χαρακτήρισε 'ανηφορικό και δύσκολο τον δρόμο για την επίλυση του Κυπριακού εν όψει των διαπραγματεύσεων' και υπογράμμισε οτι ο Πρόεδρος Χριστόφιας με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα εχει επιβεβαιώσει την καλή του βούληση και το εποικοδομητικό του πνεύμα για να φθάσουν οι διαπραγματεύσεις σε αίσιο αποτέλεσμα.

    Η Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε ακόμη και με τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, που επισκέπτεται Αθήνα και Άγκυρα για να καταγράψει τις Ελληνικές και Τουρκικές θέσεις σε σχέση με την διαδικασία που αρχίζει. Η κ. Μπακογιάννη επιβεβαίωσε την στήριξη της Ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστόφια, επισημαίνοντας οτι στις διαπραγματεύσεις και στην λύση θα πρέπει να ληφθεί υπ όψιν και η Ευρωπαϊκή διάσταση του


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 10 September 2008 - 1:18:27 UTC