Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-09-12

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέντευξη Πέιλιν εφ' όλης της ύλης
  • [02] Μπιλ Κλίντον: Θα εκλεγεί ο Μπαράκ Ομπάμα
  • [03] Πούτιν: Η Ρωσία δεν έχει ιμπερεαλιστικές φιλοδοξίες
  • [04] Συμφωνία στη Ζιμπάμπουε
  • [05] Η Carolyn Maloney τιμάται από την Ελλάδα

  • [01] Συνέντευξη Πέιλιν εφ' όλης της ύλης

    12-09-2008

    Η υποψήφια αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Σάρα Πέιλιν δηλώνει έτοιμη να αναλάβει καθήκοντα αντιπροέδρου και αν χρειαστεί και καθήκοντα προέδρου των ΗΠΑ. Στην πρώτη της εκτενή τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε προς το μεγάλο Αμερικανικό δίκτυο ABC, η κ. Πέιλιν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι 'δεν δίστασε ούτε μια στιγμή' όταν ο Τζον Μακέιν της ζήτησε να γίνει υποψήφια αντιπρόεδρος του γιατί όπως είπε αισθάνεται σίγουρη για τις ικανότητες της.

    Σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ έχουν το δικαίωμα να επιτεθούν σε τρομοκράτες στο Πακιστάν χωρίς την συγκατάθεση της Πακιστανικής κυβέρνησης, η κ. Πέιλιν απάντησε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την εξουδετέρωση Ισλαμιστών εξτρεμιστών και εξέφρασε υποστήριξη προς τις προσπάθειες της Ουκρανίας και της Γεωργίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ τόνισε την ανάγκη υποστήριξης της Γεωργίας ενάντια στις Ρωσικές απειλές, όπως είπε. Πάντως η κ. Πέιλιν ξεκαθάρισε ότι η υποστήριξη προς τη Γεωργία δεν σημαίνει και άλλον έναν ψυχρό πόλεμο.

    Τέλος όταν ρωτήθηκε ποια θα πρέπει να είναι η Αμερικανική αντίδραση αν το Ισραήλ επιτεθεί σε Ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, η κ. Πέιλιν απάντησε ότι οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει 'να αμφισβητήσουν' τα μέτρα που λαμβάνει το Ισραήλ για την ασφάλεια του.

    [02] Μπιλ Κλίντον: Θα εκλεγεί ο Μπαράκ Ομπάμα

    12-09-2008

    Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον δήλωσε ότι ο προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών, Μπαράκ Ομπάμα, θα κερδίσει τις εκλογές και μάλιστα 'με σημαντική διαφορά', όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Κλίντον είχε γεύμα εργασίας την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη με τον κ. Ομπάμα.

    Οι σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών είχαν ενταθεί μετά την ήττα της Χίλαρυ Κλίντον στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των Δημοκρατικών, αλλά τώρα ο κ. Κλίντον δεσμεύεται ότι θα αγωνιστεί για την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα.

    Την Πέμπτη ο κ. Ομπάμα και ο αντίπαλος του προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, Τζον Μακέιν, εμφανίστηκαν μαζί σε ειδική τελετή για την 7η επέτειο απ' τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη. Οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι αποφάσισαν να διακόψουν για μια μέρα τις προεκλογικές εμφανίσεις προς τιμήν της επετείου.

    [03] Πούτιν: Η Ρωσία δεν έχει ιμπερεαλιστικές φιλοδοξίες

    12-09-2008

    Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπεραμύνθηκε σθεναρά των στρατιωτικών επιχειρήσεων της χώρας του στη Γεωργία, αλλά δήλωσε ότι η Μόσχα δεν σκοπεύει να προσαρτήσει εδάφη πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών. Ο κ. Πούτιν σημείωσε ότι η Ρωσία δεν έχει 'ιμπερεαλιστικές φιλοδοξίες', παρά τις επικρίσεις της Δύσης περί του αντιθέτου και επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές μεταξύ Μόσχας και Δύσης και καμία βάση για έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο.

    Επίσης τα Ρωσικά μέσα ενημέρωσης φέρουν τον Ρώσο πρόεδρο, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, να κατηγορεί και πάλι τη Γεωργία για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του περασμένου μήνα, να δηλώνει ότι οι ενέργειες της Γεωργίας στη Νότια Οσετία προκάλεσαν την αντίδραση του Ρωσικού στρατού και να επισημαίνει ότι ο εκσυγχρονισμός των Ρωσικών ενόπλων δυνάμεων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα του.

    Παράλληλα ανώτερος ηγέτης της Νότιας Οσετίας δήλωσε ότι η περιοχή δεν θα προσαρτηστεί στη Ρωσία, παρά τις πληροφορίες περί του αντιθέτου.

    [04] Συμφωνία στη Ζιμπάμπουε

    12-09-2008

    Μόργκαν Τσβανγκιράι

    Συμφωνία καταμερισμού εξουσιών επετεύχθη στη Ζιμπάμπουε με στόχο τον τερματισμό της μακροχρόνιας πολιτικής κρίσης στη χώρα. 'Συμφωνήσαμε' δήλωσε σε δημοσιογράφους ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μόργκαν Τσβανγκιράι, αναχωρώντας απ' τις συνομιλίες με τον πρόεδρο, Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

    Ο διαμεσολαβητής στις συνομιλίες, πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Θάμπο Μπέκι, δήλωσε ότι είναι σίγουρος πως η ηγεσία της Ζιμπάμπουε είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τη συμφωνία και σημείωσε ότι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα δοθούν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα μετά την επίσημη υπογραφή της απ' τις δύο πλευρές.

    [05] Η Carolyn Maloney τιμάται από την Ελλάδα

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    12-09-2008

    Carolyn Maloney

    Η Ελλάδα τίμησε την Βουλευτή Carolyn Maloney, συνιδρυτή και συμπρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης Ελληνικών θεμάτων στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

    Η Carolyn Maloney ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα και εκπροσωπεί στη Ουάσιγκτον μια εκλογική περιφέρεια της Νέας Υόρκης η οποία περιλαμβάνει την Αστόρια, που θεωρείται ως το πιο Ελληνικό αστικό κέντρο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Η Νεοϋορκέζα βουλευτής τιμήθηκε για την σθεναρή υποστήριξη που με συνέπεια παρέχει επί χρόνια στις θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, κατά την διάρκεια δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν της ο Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλέξανδρος Μαλλιάς, στην πρεσβευτική κατοικία, στην Αμερικανική πρωτεύουσα.

    Στην σχετική προσφώνησή του, ο Πρέσβης κ. Μαλλιάς εξήρε την βουλευτή Maloney για τα όσα έχει προσφέρει υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου και για το καλό της Ανατολικής Μεσογείου και της Βαλκανικής. Την ευχαρίστησε επίσης για την προσήλωσή της στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, για τις ακούραστες προσπάθειές της με στόχο την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Τουρκία και για την θέρμη με την οποία υποστήριξε την απαλλαγή των Ελλήνων πολιτών από την υποχρέωση να εξασφαλίζουν βίζα για σύντομες επισκέψεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Αλέξανδρος Μαλλιάς

    Ο Έλληνας Πρέσβης επαίνεσε επίσης την Carolyn Maloney για τον αγώνα της εναντίον της παράνομης διακίνησης ανθρώπων από σπείρες δουλεμπόρων και ιδιαίτερα για την προώθηση του γνωστού ως Ψηφίσματος 356 της Βουλής, το οποίο ζητά από την ΠΓΔΜ να μην επιδίδεται σε εχθρικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας και να συνεργαστεί με την Ελλάδα για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης για το θέμα του ονόματος.

    Στα πλαίσια της ίδιας εκδήλωσης, ο Πρέσβης Αλέξανδρος Μαλλιάς δώρησε στην Carolyn Maloney μια εξαίρετα βιβλιοδετημένη έκδοση του υπέροχου έργου του Θουκυδίδη για τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, επισημαίνοντας ότι ορισμένα από τα διδάγματα που περικλείει το βιβλίο αυτό αναφορικά με τις σχέσεις μεταξύ κρατών, είναι διαχρονικά και έχουν σημασία και στις μέρες μας.

    Μεταξύ των προσκεκλημένων στο δείπνο περιλαμβάνονταν ο Πρέσβης της Κύπρου στις ΗΠΑ, Ανδρέας Κακουρής, ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της χώρας του για την ανεκτίμητη συμβολή της Carolyn Maloney στις προσπάθειες για την επίτευξη δίκαιου και βιώσιμου διακανονισμού του Κυπριακού.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμη εξέχουσες προσωπικότητες της ομογένειας, όπως ο Πρόεδρος του ΣΑΕ-Αμερικής, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου και της Παγκρητικής Ομοσπονδίας, Εμμανουήλ Βεληβασάκης, η Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Νίνα Γκατζούλη, ο Πρόεδρος και ο Διευθυντής του Αμερικανο-ελληνικού Ινστιτούτου της Ουάσιγκτον, Ευγένιος Ρωσσίδης και Νίκος Λαριγκάκης, αντίστοιχα, ο αξιωματούχος της ΠΣΕΚΑ, Σάββας Τσίβικος και ο εκπρόσωπος της ΑΧΕΠΑ Ανδρέας Καφές.

    Στο δείπνο στην πρεσβευτική κατοικία παρακάθισαν επίσης και αξιωματούχοι του Στέητ Ντηπάρτμεντ που χειρίζονται θέματα Ελλάδος και Κύπρου.

    Carolyn Maloney

    Στην αντιφώνησή της η Carolyn Maloney, έκδηλα συγκινημένη, έκανε μια αναδρομή στην αρχή της κοινοβουλευτικής καριέρας της, τονίζοντας πόσο η αμέριστη και καθοριστική βοήθεια των ομογενών στην Αστόρια αλλά και σε άλλα μέρη της Αμερικής, υλοποίησε το όνειρό της να εκλεγεί στο Κογκρέσο. Έκτοτε έχει δημιουργήσει στενούς και αδιάρρηκτους δεσμούς με την Ελληνοαμερικανική κοινότητα.

    Η βουλευτής από την Νέα Υόρκη κατέληξε εκφράζοντας υπερηφάνεια για το ότι, όπως είπε, από τότε που ίδρυσε μαζί με τον Ρεπουπουλικανό Michael Bilirakis την κοινοβουλευτική ομάδα προώθησης Ελληνικών υποθέσεων στο Κογκρέσο δεν έχει περάσει ούτε ένα νομοσχέδιο το οποίο να βλάπτει τα συμφέροντα της Ελλάδας.

    Όταν ο Michael Bilirakis αποφάσισε να αποσυρθεί από την δημόσια ζωή, ύστερα από δυόμισι δεκαετίες διακεκριμένου νομοθετικού έργου, την βουλευτική του έδρα κατέλαβε ο επίσης Ρεπουμπλικανός γιος του, Gus (Κώστας) Bilirakis, ο οποίος και είναι τώρα συμπρόεδρος με την Carolyn Maloney στην ομάδα προώθησης Ελληνικών Θεμάτων στο Κογκρέσο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 13 September 2008 - 1:18:25 UTC