Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-09-22

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άμεσα μέτρα για την στήριξη πιστωτικού τομέα
  • [02] Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Τζίπι Λίβνι
  • [03] Άρχισε η 63η Γενική Συνέλευση των ΗΕ
  • [04] Οι Ταλεμπάν πίσω απ' την βομβιστική επίθεση στο Μάρριοτ της Ισλαμαμπάντ
  • [05] Κίνα: 40 χιλιάδες παιδιά στο νοσοκομείο από μολυσμένο γάλα
  • [06] Ο John McCain και η ομογένεια

  • [01] Άμεσα μέτρα για την στήριξη πιστωτικού τομέα

    22-09-2008

    Χένρυ Πώλσον

    Η κυβέρνηση Μπούς ζητά από το Κογκρέσο να εγκρίνει γρήγορα ευρύτατο πακέτο στήριξης χρηματοπιστωτικών εταιρειών, ύψους 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Χένρυ Πώλσον, δήλωσε ότι ενδεχόμενη αποτυχία λήψης μέτρων για την εξουδετέρωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης θα οδηγήσει τη χώρα σε οικονομική καταστροφή. Ο κ. Πώλσον εμφανίστηκε την Κυριακή σε Αμερικανικά τηλεοπτικά προγράμματα για να προωθήσει το κυβερνητικό σχέδιο.

    Ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι ξένες τράπεζες που διατηρούν περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ θα δικαιούνται επίσης τη βοήθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι ασκεί πιέσεις και σε κυβερνήσεις άλλων χωρών να προσφέρουν βοήθεια στους οικονομικούς τους οργανισμούς.

    Πάντως ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής και επικεφαλής της κοινής επιτροπής Οικονομικών του Κογκρέσου Τσαρλς Σούμερ, δήλωσε ότι θέλει το σχέδιο να περιλαμβάνει και πακέτο αρωγής για απλούς πολίτες που αντιμετωπίζουν κατασχέσεις των κατοικιών τους και όχι μόνο για τους μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Οι Δημοκρατικοί επίσης ζητούν να δοθεί και πακέτο οικονομικών κινήτρων μαζί με την βοήθεια για την αποπληρωμή χρεών.

    Παράλληλα, η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόσι, δήλωσε ότι το πρόγραμμα στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα δεν περιέχει 'απαραίτητες προστατευτικές δικλίδες' και ζήτησε 'ανεξάρτητο έλεγχο, προστατευτικές πρόνοιες για ιδιοκτήτες ακινήτων και περιορισμό των απολαβών ανώτερων διευθυντικών στελεχών τραπεζικών οργανισμών'.

    [02] Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Τζίπι Λίβνι

    22-09-2008

    Τζίπι Λίβνι και Εχούντ Ολμέρτ

    Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Σίμων Πέρες, αναμένεται πως θα ζητήσει σήμερα απ' την Υπουργό Εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι να σχηματίσει νέα κυβέρνηση συνασπισμού μετά την παραίτηση χθες του πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ, μετά από 33 μήνες στην εξουσία.

    Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ο κ. Πέρες θα αναχωρήσει για την Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ.

    Ο κ. Ολμέρτ δήλωσε ότι παραιτείται για να επικεντρωθεί στις κατηγορίες που του προσάπτονται για διαφθορά, αλλά θα παραμείνει στο αξίωμα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού έως ότου η νέα κυβέρνηση πάρει ψήφο εμπιστοσύνης απ' το Ισραηλινό κοινοβούλιο.

    Πάντως η κ. Λίβνι έχει ήδη πραγματοποιήσει ανεπίσημες επαφές με άλλα Ισραηλινά κόμματα στα πλαίσια διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

    [03] Άρχισε η 63η Γενική Συνέλευση των ΗΕ

    22-09-2008

    Ηγέτες απ' όλο τον κόσμο βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για την 63η ετήσια Γενική Συνέλευση των ΗΕ που άρχισε επίσημα στο τέλος της περασμένης εβδομάδας με διπλωμάτες να διευθετούν διοικητικά θέματα και να καθορίζουν την ατζέντα της συνέλευσης για φέτος.

    Αλλά κατά την εβδομάδα αυτή ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θα τραβήξει την διεθνή προσοχή με τους ηγέτες των χωρών μελών να ανεβαίνουν στο βήμα του οργανισμού για τις ετήσιες ομιλίες τους. Μεταξύ των θεμάτων που θα εξεταστούν κατά την φετινή Γενική Συνέλευση των ΗΕ είναι και αυτό του Κοσυφοπεδίου.

    Επίσης ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης, Μιγκέλ Ντ' Εσκότο Μπρόκμαν, δήλωσε ότι θα επιδιώξει την έγκριση σημαντικών μεταρρυθμίσεων στους κόλπους του ΟΗΕ.

    [04] Οι Ταλεμπάν πίσω απ' την βομβιστική επίθεση στο Μάρριοτ της Ισλαμαμπάντ

    22-09-2008

    Πακιστανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η βομβιστική επίθεση σε βάρος του Αμερικανικής ιδιοκτησίας πολυτελούς ξενοδοχείου Μάρριοτ στην Ισλαμαμπάντ, που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 53 άτομα φαίνεται, πως ήταν ενέργεια εξτρεμιστών Ταλεμπάν με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν, Ρεμάν Μαλίκ, δήλωσε ότι η πολυπλοκότητα της επίθεσης με βόμβα 600 κιλών παραπέμπει στην Αλ Κάιντα και επεσήμανε ότι το Πακιστάν δεν έχει ξαναδεί τέτοια βόμβα. Επίσης τουλάχιστον 266 άτομα τραυματίστηκαν από την επίθεση και την πυρκαγιά που προκάλεσε η έκρηξη.

    Σύμφωνα με αξιωματούχους μεταξύ των νεκρών είναι και 4 αλλοδαποί, δύο Αμερικανοί, ένας Βιετναμέζος και ο πρέσβης της Τσεχίας στο Πακιστάν. Επίσης αγνοείται η τύχη άλλων 2 αλλοδαπών, ενός Αμερικανού και ενός Δανού.

    Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι, δήλωσε ότι η επίθεση αποτελεί προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Δημοκρατίας και της Οικονομίας του Πακιστάν και ζήτησε από το λαό της χώρας του να βοηθήσει στην ταυτοποίηση και απομόνωση των υπευθύνων.

    [05] Κίνα: 40 χιλιάδες παιδιά στο νοσοκομείο από μολυσμένο γάλα

    22-09-2008

    Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας αναφέρουν ότι περίπου 13 χιλιάδες παιδιά νοσηλεύτηκαν μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων που περιείχαν χημική ουσία. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας, Ζινχουά, μετέδωσε ότι περίπου 40 χιλιάδες βρέφη τα οποία κατανάλωσαν μολυσμένο γάλα ζήτησαν νοσοκομειακή βοήθεια και 104 από αυτά βρίσκονται ακόμη σε κρίσιμη κατάσταση.

    Το πρώτο κρούσμα εμφανίστηκε έξω από την ηπειρωτική Κίνα, και υγειονομικοί αξιωματούχοι του Χονγκ Κονγκ επιβεβαίωσαν ότι ένα τρίχρονο κοριτσάκι εμφάνισε προβλήματα στα νεφρά. Το παιδάκι αρρώστησε μετά από κατανάλωση Κινεζικής παραγωγής βρεφικού γάλακτος επί 15 μήνες. Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ εντόπισαν μικρή ποσότητα μελαμίνης σε βρεφικό γάλα της εταιρείας Νεστλέ που παρασκευάζεται στην Κίνα.

    Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι οι κυβερνητικοί φορείς της Κινεζικής κυβέρνησης δεν κατάφεραν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους όταν άρχισαν να παρουσιάζονται τα πρώτα κρούσματα.

    [06] Ο John McCain και η ομογένεια

    Γιώργος Μπίστης

    Oυάσιγκτον

    22-09-2008

    Δείτε το βίντεο βMcCain on Greek issuesβ - Download (WM)

    Δείτε το βίντεο βMcCain on Greek issuesβ

    - Watch (WM)

    John McCain

    Τώρα που τα εκλογικά συνέδρια των δύο μεγάλων κομμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέδειξαν επίσημα τους υποψήφιούς τους για την προεδρία της χώρας μπαίνουμε στην τελική φάση της κούρσας για τον Λευκό Οίκο. Σε προηγούμενη εκπομπή σας μεταδώσαμε ρεπορτάζ με τις απόψεις του Δημοκρατικού Υποψηφίου Barack Obama πάνω σε Ελληνικά θέματα. Στο σημερινό μας τηλεοπτικό Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον σας παρουσιάζουμε απόψεις που έχει ο Ρεπουμπλικανός Υποψήφιος, John McCain, γύρω από ορισμένα θέματα που απασχολούν την ομογένεια, όπως αυτές αντικατοπτρίζονται σε δημόσιες δηλώσεις του και σε μια επιστολή που έγραψε ο ίδιος πριν λίγες μέρες στον Πρόεδρο Bush.

    Κείμενο Ρεπορτάζ:

    John McCain με τη Saran Palin

    Ο John McCain είναι τώρα επίσημα ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Το σχετικό χρίσμα του απονεμήθηκε στο Ρεπουμπλικανικό Εκλογικό Συνέδριο που έγινε στις αρχές του Σεπτέμβρη. Ένα από τα ερωτήματα που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους Έλληνες της Αμερικής είναι το πώς ο Ρεπουμπλικανός Υποψήφιος βλέπει τα θέματα που τους απασχολούν.

    Ο Γερουσιατής McCain συνδέθηκε με την Ελλάδα στα χρόνια που ήταν πιλότος αεροπλάνων του Αμερικανικού Ναυτικού και υπηρετούσε στο αεροπλανοφόρο Enterprise στην Μεσόγειο. Θυμάται ακόμα νοσταλγικά τις εξορμήσεις που έκανε στον Πειραιά και την Αθήνα, όποτε του δίνονταν άδεια να βγει από το πλοίο του στη στεριά.

    John McCain στο ναυτικό

    Έλληνες φίλοι του τον καλούσανε τακτικά σε γάμους και γιορτές, στις οποίες μάλιστα έμαθε να χορεύει Συρτάκι, αν και όχι πολύ κομψά, όπως ο ίδιος παραδέχεται. Θεωρεί τις μέρες που πέρασε στην Ελλάδα σαν μερικές από τις πιο όμορφες της ζωής του.

    Στις αρχές της εκστρατείας του για τον Λευκό Οίκο ο John McCain εκδήλωσε και πάλι θερμά αισθήματα για την Ελλάδα σε μήνυμα που απέστειλε στην 23η Σύνοδο για το Κυπριακό και τα Ελληνικά θέματα, τον Μάιο 2007, στην Ουάσιγκτον.

    Το μήνυμα έλεγε: 'Θέλω να ξέρετε την συνεχιζόμενη υποστήριξή μου στην διατήρηση στενών δεσμών ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα. Ακόμα πιο σημαντικός είναι ο μεγάλος μου θαυμασμός και η αγάπη που τρέφω για τα ιδεώδη που μας πρόσφερε πριν από χιλιάδες χρόνια η Ελλάδα και τα οποία εξακολουθούν να έχουνε τεράστια σημασία και σήμερα. Ίσως μάλιστα τα ιδεώδη αυτά να είναι ακόμα πιο σημαντικά στις μέρες μας που διεξάγεται ο φοβερός αγώνας ενάντια στον Μουσουλμανικό εξτρεμισμό'.

    Συνάντηση McCain με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο

    Τον Ιούνιο 2008 ο Γερουσιαστής McCain επισκέφθηκε, με πρωτοβουλία του, τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο στην Νέα Υόρκη κι εξέτασε μαζί του την υπόθεση του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης.

    Μετά την συνάντησε δήλωσε: 'Έκδηλα ευνοούμε την θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα σε τόπους στους οποίους δεν γίνεται σεβαστή. Θα συνεχίσουμε τον διάλογο με στόχο να διασφαλιστεί η προστασία και ο σεβασμός όλων των θρησκευμάτων τόσο στην Τουρκία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο'.

    Στις 28 Αυγούστου 2008, ο Γερουσιαστής McCain απέστειλε μήνυμα στον Πρόεδρο Bush με το οποίο εκφράζει υποστηρίξη στην υπόθεση του Πατριαρχείου.

    Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

    Το μήνυμα αυτό του κυρίου McCain αναφέρει μεταξύ άλλων: 'Ως Αμερικανοί, σεβόμαστε βαθιά τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την Ελληνορθόδοξη κοινότητα στον κόσμο. Στις επαφές μας με την Τουρκική κυβέρνηση πρέπει να εκδηλώνουμε σθεναρή υποστήριξη προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και να συνεχίζουμε να προασπίζουμε τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, την θρησκευτική ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη'.

    Η επίσκεψη McCain στην Αρχιεπισκοπή τονίζεται πως δεν είχε πολιτικό χαρακτήρα. Έγινε στα πλαίσια των τακτικών επαφών του Σεβασμιότατου με ηγετικούς παράγοντες για την προώθηση θεμάτων του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Η υπερκομματική στάση του Αρχιεπισκόπου φαίνεται άλλωστε και από το ότι ο κ. Δημήτριος έκανε εναρκτήριες δεήσεις στα εκλογικά συνέδρια και των δύο πολιτικών κομμάτων, Ρεπουμπλικανικού και Δημοκρατικού. Ο John McCain εκδήλωσε στον Αρχιεπίσκοπο ενδιαφέρον και για άλλα θέματα πέραν εκείνων του Πατριαρχείου.

    Gus Bilirakis

    Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος: 'Έκανε αναφορά και στο θέμα της Κύπρου και στο θέμα του ονόματος της FYROM. Ο Γερουσιαστής έδειξε πάρα πολύ καλά ότι παρακολουθεί και τα δύο θέματα και ότι έχει όλη την διάθεση να βοηθήσει στην επίλυσή των. Μάλιστα μίλησε για guarded optimism (συγκρατημένη αισιοδοξία) για το θέμα της Κύπρου'.

    Οι προγραμματικές δηλώσεις που ενέκρινε την εβδομάδα αυτή το Ρεπουμπλικανικό Συνέδριο, και που θα αποτελέσουν τη βάση της πολιτικής McCain εάν εκλεγεί πρόεδρος, λέγεται ότι δεν περιέχουν καμιά αναφορά στην πρόταση για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, μετά από επιχειρηματολογία που ανέπτυξαν οι βουλευτές Gus Bilirakis και Ileana Ros-Lehtinen, οι οποίοι έχουν μεγάλη εκτίμηση στο περιβάλλον McCain.

    Ileana Ros-Lehtinen

    Όσο για το Κυπριακό, αυτό παραμένει προτεραιότητα. Η λεγόμενη ρεπουμπλικανική πλατφόρμα αναφέρει: 'Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για συμφιλίωση στην Κύπρο και στην Βόρεια Ιρλανδία'.

    Επικριτές του Γερουσιαστή McCain λένε ότι ο Ρεπουμπλικανός Υποψήφιος δεν έχει πει στην ομογένεια τι ακριβώς θα κάνει, αν θα κάνει, για τα θέματά της. Όμως ομογενείς υποστηρικτές του απαντούν ότι η εκστρατεία McCain στηρίζεται λιγότερο σε υποσχέσεις και περισσότερο στον χαρακτήρα του υποψηφίου. Κατ αυτούς ο κύριος McCain ήταν και θα παραμείνει φίλος της ομογένειας, είτε εκλεγεί τον Νοέμβρη είτε όχι.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα και τα Ελληνικά θέματα

    Περισσότερα για τις αμερικανικές εκλογές


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 23 September 2008 - 1:18:22 UTC