Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-10-12

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέντευξη Υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη στη Ουάσιγκτον

  • [01] Συνέντευξη Υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη στη Ουάσιγκτον

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    12-10-2008

    Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας Γιώργος Αλογοσκούφης ολοκληρώνει σήμερα τριήμερη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, όπου συμμετέχει στην ετήσια συνδιάσκεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Σε συνέντευξη που παραχώρησε από κοινού με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, ο οποίος τον συνοδεύει, ο Υπουργός επεσήμανε ότι τα βασικά θέματα της συνέλευσης είναι η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση, οι επιπτώσεις της και οι τρόποι αντιμετώπισής της.

    Αναφερόμενος στις αναλύσεις και τις προβλέψεις του ΔΝΤ, ο κύριος Αλογοσκούφης είπε ότι 'επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες για επιβράδυνση των οικονομιών σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα σε μερικές χώρες στις οποίες η ανάπτυξη το 2009 θα είναι μηδενική, παρά τη σχετική σταθεροποίηση των τιμών του πετρελαίου και των πρώτων υλών και τις προσπάθειες που καταβάλονται σε πολλά κράτη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του χρηματοπιστωτικού τους συστήματος'. Ο Υπουργός Οικονομίας παρατήρησε ότι 'κοινή είναι η θέση ότι η κρίση αναμένεται να έχει συγκριτικά με το παρελθόν μεγαλύτερη διάρκεια και μεγαλύτερη επίπτωση στους ρυθμούς ανάπτυξης των οικονομιών σε παγκόσμιο επίπεδο'. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η διεθνής οικονομία το 2009 θα αναπτυχθεί με ρυθμό περίπου 3% και αυτή η ανάπτυξη θα προέλθει σχεδόν αποκλειστικά από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Σε σχέση με τις πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης ο Υπουργός Οικονομίας είπε ότι 'οι προτάσεις του ΔΝΤ είναι ότι πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος της χρηματοπιστωτικής πολιτικής και, σε δεύτερο λόγο, της δημοσιονομικής πολιτικής'. Και πρόσθεσε: 'Σύμφωνα με το ΔΝΤ, κύριες μέθοδοι για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης πρέπει να είναι η εξασφάλιση ρευστότητας για το σύστημα, η ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των ιδρυμάτων - ακόμη και με την αγορά στοιχείων του ενεργητικού από Κυβερνήσεις - και η παροχή εγγυήσεων προκειμένου να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών'.

    Όσον αφορά τις ευρωπαϊκές οικονομίες ο κύριος Αλογοσκούφης ανέφερε πως 'συμφωνήσαμε στο τελευταίο ECOFIN ότι προτεραιότητα μας πρέπει να είναι σε αυτή τη συγκυρία να αποκαταστήσουμε και να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη στην ορθή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού τομέα και όλοι δεσμευτήκαμε να αναλάβουμε όποιο μέτρο χρειάζεται για τη βελτίωση της σταθερότητας του τραπεζικού μας συστήματος και να προστατέψουμε τις καταθέσεις των ιδιωτών αποταμιευτών, κυρίως την εμπιστοσύνη των ιδιωτών αποταμιευτών στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα'. Ο Υπουργός είπε ακόμα ότι η κεντρική απόφαση είναι ότι οι βασικές επιλογές για οποιεσδήποτε παρεμβάσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα κάποιας χώρας θα λαμβάνονται σε εθνικό και όχι σε κοινοτικό επίπεδο αλλά οποσδήποτε όμως είναι της γνώμης ότι χρειάζεται παράλληλα συντονισμός ενεργειών σε όλες τις περιπτώσεις και ιδιαίτερα σε εκείνες που αφορούν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από μια χώρες. Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομίας, 'η Ελλάδα μέχρι στιγμής έχει υποστεί σε πολύ μικρότερη έκταση, σε σύγκριση με άλλες χώρες, τους κραδασμούς της συνεχιζόμενης χρηματοπιστωτικής αναταραχής και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει ισχυρές βάσεις και παραμένει αναλογικά πολύ πιο υγιές και ανθεκτικό στη δυσμενή διεθνή συγκυρία'. Καταλήγοντας ο κύριος Αλογοσκούφης δήλωσε πως η βασική προτεραιότητα αυτή την στιγμή είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, διότι η αποτελεσματική λειρτουργία τους αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη λειτουργία της οικονομίας κάθε χώρας και τη διασφάλιση μεσο-μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 13 October 2008 - 1:18:12 UTC