Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-10-15

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παρασκηνιακές προσπάθειες για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα Visa Weaver
  • [02] Σε κλιμάκωση η βία στο Αφγανιστάν δηλώνει ο απεσταλμένος του ΟΗΕ
  • [03] Ράις: Θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για συμφωνία στη Μέση Ανατολή μέχρι το τέλος του χρόνου
  • [04] Σημαντική ανάμειξη Αμερικανικού δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο τραπεζών
  • [05] Η τελευταία τηλεμαχία

  • [01] Παρασκηνιακές προσπάθειες για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα Visa Weaver

    Γιώργος Μπίστης

    Oυάσιγκτον

    15-10-2008

    <![endif]

    Η Συντονισμένη Προσπάθεια του Ελληνισμού, όπως αποκαλείται μια εδρεύουσα στη Ουάσιγκτον ομογενειακή οργάνωση προώθησης Ελληνικών θεμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, ευχαρίστησε φίλους της Ελλάδας στο Κογκρέσο και τέως αξιωματούχους της Αμερικανικής κυβέρνησης, που διαπρέπουν τώρα στον ιδιωτικό τομέα, για τις προσπάθειες τις οποίες λέει ότι κατέβαλαν παρασκηνιακά με στόχο την παρέμβαση του Λευκού Οίκου ώστε να επισπευσθεί η ένταξη της Ελλάδος στο πρόγραμμα Visa Weaver Program. Πρόκειται για πρόγραμμα που επιτρέπει στους πολίτες των συμβεβλημένων κρατών να πραγματοποιούν σύντομες επισκέψεις στις Ηνωμένες Πολιτείες δίχως να έχουν την υποχρέωση να εξασφαλίζουν προηγουμένως σχετική βίζα.

    Ileana Ros-Lehtinen

    Σύμφωνα με δήλωση ηγετικών στελεχών της Συντονισμένης Προσπάθειας του Ελληνισμού, χάρις στις ενέργειες των παραγόντων που προαναφέρθηκαν 'ο Λευκός Οίκος συζητά τώρα με την Ελλάδα σε μια προσπάθεια να διευθετηθούν οι εναπομένουσες τεχνικές εκκρεμότητες ώστε μπορέσει αυτή να ενταχθεί στο πρόγραμμα το συντομότερο δυνατόν, ίσως και πριν τις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου'.

    Robert Wexler

    Στους παράγοντες που κατά την ίδια πηγή ανέπτυξαν παρασκηνιακή δράση για την προώθηση του θέματος περιλαμβάνονται η βουλευτής Ileana Ros-Lehtinen, Ρεπουμπλικανή από την Φλόριντα, που είναι και το πλέον υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματός της στην εξαίρετης σπουδαιότητας βουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, το επιτελείο του γραφείου της στην Ουάσιγκτον, ο βουλευτής Robert Wexler, Δημοκρατικός από την Φλόριντα και το επιτελείο του, η Ελληνικής καταγωγής Γερουσιαστής Olympia Snowe, Ρεπουμπλικανή από την Πολιτεία Main, ο ομογενής βουλευτής Gus Bilirakis, Ρεπουμπλικανός από την Φλόριντα και το επιτελείο του, ο τέως Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ισπανία George Argyros, ο τέως Πρέσβης των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες και τέως σύμβουλος του Λευκού Οίκου Tom Korologos και ο τέως Διευθυντής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης και μέχρι πρόσφατα ειδικός σύμβουλος του Προέδρου Bush για το Νταρφούρ Andrew Natsios.

    Olympia Snowe

    Η Συντονισμένη Προσπάθεια του Ελληνισμού ευχαρίστησε επίσης την Eleni Tsakopoulos-Kounalakis,παράγοντα του Δημοκρατικού Κόμματος Καλιφόρνιας, για την προώθηση της Ελληνικής υποφηφιότητας σε σημαντικό μέλος της αρμόδιας για θέματα Visa Weaver επιτροπής της Αμερικανικής Γερουσίας, την Γερουσιατή Diane Feinstein, Δημοκρατική από την Καλιφόρνια.

    Όλοι οι Ρεπουμπλικανοί που αναφέρθηκαν διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του υποψήφιου για την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Γερουσιαστή John McCain. Παράλληλα και όλοι οι Δημοκρατικοί που συνεργάστηκαν στην ίδια προσπάθεια διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στην προεκλογική εστρατεία του δικού τους προεδρικού υποψήφιου, Γερουσιαστή Barack Obama.

    Andrew Natsios

    Οι ηγέτες της Συντονισμένης Προσπάθειας του Ελληνισμού λένε ότι ο λόγος για τον οποίον δεν προχώρησε η υποψηφιότητα της Ελλάδας για ένταξη στο πρόγραμμα Visa Weaver είναι επειδή από τον πέρασμένο Απρίλιο η Ελλάδα αντιτίθεται στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ μέχρις ότου η χώρα αυτή συμφωνήσει σε ένα όνομα 'που να μη χρησιμοποιείται ήδη σε περιοχή της Ελλάδος'.

    Gus Bilirakis

    Οι ίδιοι ομογενείς υπενθυμίζουν ότι το θέμα ξεκίνησε με τροπολογία τους που ενέκρινε η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων στις 25 Μαρτίου, 1998, και μάλιστα με ψήφους 360 υπέρ έναντι 46 κατά, και η οποία προέβλεπε να επιτραπεί στην Ελλάδα να αρχίσει την διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα Visa Weaver, μετά τον εκσυγρονισμό των διαβατηρίων που εκδίδει στους πολίτες της. Όμως όταν η Ελλάδα άρχισε να εκδίδει διαβατήρια με τις πιο σύγχρονες τεχνολογικές προδιαγραφές, σημειώθηκαν οι φοβερές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, στις 11 του Σεπτέμβρη 2001 και τα Αμερικανικά σύνορα ουσιαστικά έκλεισαν. Οι ηγέτες της Συντονισμένης Προσπάθειας του Ελληνισμού υποστηρίζουν ότι τώρα που τα Αμερικανικά σύνορα έχουν καί πάλιν ανοίξει θα ήταν 'πολύ άδικο' η Ελλάδα να συνεχίσει να εξαιρείται από το πρόγραμμα Visa Weaver.

    Andrew Athens

    Η Συντονισμένη Προσπάθεια του Ελληνισμού απαρτίζεται από ομογενείς ηγέτες όπως ο Πρόεδρος της Andrew Athens, που είναι επίσης Πρόεδρος της οργάνωσης Ενωμένο Ελληνοαμερικανικό Κογκρέσο, ο Philip Christopher, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, ο Andrew Manatos, Διευθυντής της Συντονισμένης Προσπάθειας και μέλος των διοικητικών συμβουλίων της ΠΣΕΚΑ και του Ενωμένου Ελληνοαμερικανικού Κογκρέσου, ο Panikos Papanicolaou, Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, ο Endy Zemenides, Πρόεδρος του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανών Ηγετών και άλλοι.

    [02] Σε κλιμάκωση η βία στο Αφγανιστάν δηλώνει ο απεσταλμένος του ΟΗΕ

    15-10-2008

    Κάι Εΐντ

    Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ στο Αφγανιστάν, Κάι Εΐντ, δήλωσε ότι το ανταρτικό κίνημα των Ταλεμπάν έχει εξαπλωθεί και πέραν του νότιου και ανατολικού τμήματος της χώρας με αποτέλεσμα να σκοτώνονται περισσότεροι άμαχοι και υπάλληλοι ανθρωπιστικών οργανώσεων.

    Σε δηλώσεις του προς το Συμβούλιο Ασφάλειας τη Τρίτη ο κ. Εΐντ επεσήμανε ότι ο αριθμός των επιθέσεων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στο Αφγανιστάν ήταν ο υψηλότερος από το 2002 και σημείωσε ότι οι βιαιότητες έχουν ενταθεί κατά 40% το τελευταίο χρόνο.

    Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ τόνισε παράλληλα ότι οι επιθέσεις δεν θα μειωθούν φέτος το χειμώνα, όπως γινόταν κατά το παρελθόν, αλλά προειδοποίησε κατά μιας πεσιμιστικής προσέγγισης, λέγοντας ότι υπάρχουν και θετικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν, όπως μεταρρυθμίσεις στους κόλπους της κυβέρνησης και βελτίωση των σχέσεων με το Πακιστάν.

    Εξάλλου, ο Υπουργός Άμυνας του Αφγανιστάν, Αμπντούλ Ραχίμ Βαρντάκ, δήλωσε ότι η εντατικοποίηση των βιαιοτήτων ωφείλεται κυρίως στην βελτίωση της κατάσταση στο Ιράκ, γεγονός που έχει αναγκάσει πολλούς ξένους εξτρεμιστές να μεταφερθούν στο Αφγανιστάν. Ο κ. Βαρντάκ επεσήμανε ότι οι εξτρεμιστές είναι τώρα ποιο συντονισμένοι, καλύτερα εκπαιδευμένοι και καλύτερα εξοπλισμένοι.

    [03] Ράις: Θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για συμφωνία στη Μέση Ανατολή μέχρι το τέλος του χρόνου

    15-10-2008

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει κάθε πιθανότητα για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων πριν την λήξη της θητείας του Προέδρου Μπους τον Ιανουάριο.

    Μιλώντας σε συνέδριο για επενδύσεις στα Παλαιστινιακά εδάφη, που εγινε την Τρίτη στην Ουάσιγκτον, η κ. Ράις δήλωσε 'θα εξετάσει όλες τις εναλλακτικές λύσεις' για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    Αξιωματούχοι και απο τις δύο πλευρες έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το αν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία μεχρι τον Ιανουάριο.

    [04] Σημαντική ανάμειξη Αμερικανικού δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο τραπεζών

    15-10-2008

    Στη προσπάθειά της να διασώσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα, η Αμερικανική κυβέρνηση αγοράζει μετοχικό κεφάλαιο ιδιωτικών τραπεζών, ύψους 250 δισεκατομυρίων δολλαρίων, ενώ ενισχύει τις εγγυήσεις σε στεγαστικά δάνεια και καταθέσεις.

    Μιλώντας την Τρίτη από το Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος Μπους εξέφρασε την ελπίδα ότι η ενέργεια αυτή θα αποκαταστήσει την εμπιστοσυνη στο οικονομικό σύστημα και ενθάρρυνε τις τράπεζες ν' αρχίσουν ξανά να χορηγούν δάνεια. Ο κ. Μπους δήλωσε ότι η μεγάλη κυβερνητική παρέμβαση στο τραπεζικό σύστημα 'δεν στοχεύει στην κατάληψη της ελεύθερης αγοράς, αλλά στην διατήρηση της', όπως είπε.

    Ο Υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ, Χένρυ Πώλσον, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση πήρε με ενδοιασμούς την απόφαση αυτή, αλλά η εναλλακτική λύση του να μείνουν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις χωρίς χρηματοδότηση, δεν ηταν αποδεκτή.

    Ανάλογες κινήσεις έκαναν και πολλές Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Οι συνομιλίες γύρω απο οικονομικά θέματα πρόκειται να συνεχιστούν στα πλαίσια συνάντησης του Προέδρου Μπους με τον Γαλλο ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, το Σάββατο στην Ουάσιγκτον.

    Στο μεταξύ, το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ εκτοξεύτηκε στα ύψη ρεκόρ των 455 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή στο 3,2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, καθώς η χώρα αγωνίζεται να ξεπεράσει την τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση και την ύφεση της οικονομίας. Αναλυτές δηλώνουν ότι το έλλειμμα θα αυξηθεί κι άλλο καθώς το δημόσιο θα ξοδέψει 700 δισεκατομμύρια δολάρια για την στήριξη των τραπεζών.

    [05] Η τελευταία τηλεμαχία

    15-10-2008

    Οι προεδρικοί υποψήφιοι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Τζον Μακέην και του Δημοκρατικού, Μπαράκ Ομπάμα, συναντώνται και πάλι σήμερα για την τρίτη και τελευταία τηλεοπτική τους αναμέτρηση, καθώς νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον κ. Ομπάμα να διευρύνει το προβάδισμα του έναντι του κ. Μακέην.

    Η τηλεμαχία θα πραγματοποιηθεί στο πανεπιστήμιο Χόφστρα της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Αναλυτές δηλώνουν ότι η πτώση της δημοτικότητας του κ. Μακέην ωφείλεται στην οικονομική κρίση των τελευταίων εβδομάδων.

    Σφυγμομέτρηση της εφημερίδας Λος Άντζελες Τάιμς και του πρακτορείου Μπλούμπεργκ δείχνει τον Μπαράκ Ομπάμα να προηγείται με 50% έναντι 41% που παίρνει ο κ. Μακέην, ενώ δημοσκόπηση των Τάιμς της Νέας Υόρκης και του τηλεοπτικού δικτύου CBS δείχνει τον κ. Ομπάμα να προηγείται με 53% έναντι 39% του κ. Μακέην.

    Επίσης σφυγμομέτρηση της εφημερίδας Γουάσιγκτον Πόστ και του τηλεοπτικού δικτύου ABC δείχνει την πρωτιά του Μπαράκ Ομπάμα να διευρύνεται σε 4 καίριας σημασίας πολιτείες: τη Μινεσότα, το Μίσιγκαν, το Γουισκόνσιν και το Κολοράντο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 16 October 2008 - 1:18:26 UTC