Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-10-17

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ψηφοφορία έχει ήδη αρχίσει
  • [02] Προσχέδιο συμφωνίας για το Ιράκ
  • [03] Ανάκαμψη χρηματαγορών
  • [04] Γραφείο στην Κίνα
  • [05] Σε κρίση η Αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία
  • [06] Εντείνεται η προεκλογική εκστρατεία

  • [01] Η ψηφοφορία έχει ήδη αρχίσει

    Άννα Καραγιαννοπούλου

    Ουάσιγκτον

    17-10-2008

    Η ψηφοφορία έχει ήδη αρχίσει - Download (WM)

    Η ψηφοφορία έχει ήδη αρχίσει

    - Watch (WM)

    Με δυόμισι εβδομάδες να απομένουν ως τις Αμερικανικές προεδρικές εκλογές, πολλοί ψηφοφόροι προσέρχονται ήδη στις κάλπες, είτε αυτοπροσώπως σε κάποιο εκλογικό κέντρο, είτε μέσω ταχυδρομείου. Η διαδικασία αυτή επιτρέπεται υπό όρους στις περισσότερες Αμερικανικές πολιτείες.Αριθμός ρεκόρ Αμερικανών ψηφοφόρων στέκονται ήδη στην ουρά για να ψηφίσουν και όσο πλησιάζει η ημέρα των εκλογών όλο και περισσότεροι Αμερικανοί ρίχνουν την ψήφο τους νωρίς. Μάλιστα στο Οχάιο πολλοί κατασκηνώνουν έξω από εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν νωρίς το πρωί και μετά να πάνε στη δουλειά τους.

    Ψηφοφόρο σε μεγάλες ουρές περιμένουν να ρίξουν τη ψήφο τους

    Ένας απο αυτούς λέει: 'Στηνόμαστε στην ουρά νωρίς για τα βιβλία του Χάρρυ Πόττερ και για βιντεοπαιχνίδια. Μπορούμε λοιπόν να στηθούμε στην ουρά και για τη δημοκρατία για να ψηφίσουμε στις εκλογές'. Στην Τζώρτζια οι αρχές εξεπλάγησαν από τον μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων που θέλησαν να ψηφίσουν νωρίς φέτος και προβλέπουν ότι με δεδομένη την αθρώα προκαταρκτική προσέλευση, ο αριθμός των Αμερικανών που θα ρίξει την ψήφο του στις 4 Νοεμβρίου θα είναι ο μεγαλύτερος στην ιστορία της χώρας. 'Πρόκειται για προσέλευση ρεκόρ. Μας παρακολουθεί όλη η ανθρωπότητα' επισημαίνει άλλος ένας ψηφοφορος που αποφάσισε να προσέλθει νωρίς στις κάλπες.

    Ντέννις Τζόνσον

    Η προσέλευση στις κάλπες πριν την ημέρα των εκλογών αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Τοπικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι προβλέπουν ότι φέτος το 33% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων θα ψηφίσουν νωρίς. Το ίδιο ποσοστό ήταν 22% στις προεδρικές εκλογές του 2004. Ο καθηγητής Ντέννις Τζόνσον του Πανεπιστημίου Τζώρτζ Γουάσιγκτον, δηλώνει μάλιστα ότι και οι προεκλογικές εκστρατείες έχουν προσαρμόσει την στρατηγική τους σ' αυτό το νέο φαινόμενο της αθρώας πρόωρης προσέλευσης στις κάλπες . 'Χρειάζονται ένα πειστικό μήνυμα', επισημαίνει ο κ. Τζόνσον 'χρειάζονται επιχειρήματα για την οικονομία και ανησυχούν για την δυναμική του αγώνα. Δεν είναι πλέον υπόθεση μόνο μιας μέρας, δηλαδή της ημέρας των εκλογών'.

    Πάντως δεν έχουν λήψει και τα παρατράγουδα. Η καταγραφή μεγάλου αριθμού νέων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους έχει προκαλέσει και καταγγελίες για νοθεία. Μια απ' τις οργανώσεις που διερευνώνται είναι η ACORN. Στο Λας Βέγκας η αστυνομία έκανε έφοδο στα γραφεία της οργάνωσης στα πλαίσια διερεύνησης καταγγελιών για διπλή καταγραφή ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους. Η οργάνωση καταγγέλλει πολιτικά κίνητρα για τη διερεύνηση.

    Τζακ Μπίτ

    Ο Τζακ Μπίτι εργάζεται εθελονικά στην ACORN: 'Ξέρουν ότι οι νέοι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν μάλλον τον Μπαράκ Ομπάμα.Γι' αυτό οι Ρεπουμπλικανοί προσπαθούν να κάνουν ότι μπορούν για να διαγράψουν αυτούς τους ψηφοφόρους'. Πάντως το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης διερευνά 90 περιπτώσεις νοθείας και εκφοβισμού ψηφοφόρων ιδιαίτερα σε πολιτείες όπου το αποτέλεσμα θα κριθεί ...στο νήμα. Οι αρχές ελπίζουν ότι η σταθερή ροή στις κάλπες προκαταρκτικά των εκλογών θα μειώσει τα προβλήματα την ημέρα των εκλογών, όπου αναμένεται ότι η προσέλευση των Αμερικανών να ψηφίσουν θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

    [02] Προσχέδιο συμφωνίας για το Ιράκ

    17-10-2008

    Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι Αμερικανοί και Ιρακινοί αξιωματουχοι κατέληξαν σε προσχέδιο συμφωνίας για τις νομικές παραμέτρους της παραμονης των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Ιράκ μετά την εκπνοή της εντολής των Ηνωμένων Εθνών στις 31 Δεκεμβρίου.Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζεφ Μορέλ, τόνισε ότι δεν πρόκειται για το τελικό έγγραφο και το προσχεδιο θα περάσει την πολιτική διαδικασία και στις δύο χώρες. Το επίμαχο θέμα στην συμφωνία είναι η ασυλία των Αμερικανικών στρατευμάτων όσο βρισκονται στο Ιράκ. Ο κ. Μορέλ δήλωσε ότι ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέητς, έχει αρχίσει να ζητά την υποστήριξη ηγετικών στελεχών του Κογκρέσου για το θέμα.

    [03] Ανάκαμψη χρηματαγορών

    17-10-2008

    Με κέρδη άνοιξαν σήμερα το πρωί οι χρηματαγορές της Ασίας μετά τα κέρδη που κατέγραψε τη Πέμπτη το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ο δείκτης Ντάου Τζόουνς ενισχύθηκε κατά 5% περίπου για να κλείσει στις 8 χιλιάδες 979 μονάδες και ο δείκτης Νάσντακ σημείωσε άνοδο 5,5% κλείνοντας στις χίλιες 718.

    Ο πρόεδρος Μπούς θα μιλήσει σήμερα το πρωί στο Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο πριν την έναρξη των συναλλαγών στη Γουώλ Στρήτ. Εξάλλου νέα έκθεση της Αμερικανικής κυβέρνησης δείχνει μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ κατά περίπου 3% το Σεπτέμβριο. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μείωση εδώ και 34 χρόνια.

    Επίσης άλλη έκθεση δείχνει μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στις ανατολικές ΗΠΑ αυτό το μήνα, αυξάνοντας ανησυχίες ότι οι προσπάθειες για την στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα δεν θα σταματήσουν την πτωτική πορεία της οικονομίας.

    Από τη πλευρά του ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών, Χένρυ Πώλσον, δήλωσε ότι δεν είναι περήφανος για τα λάθη που οδήγησαν στην οικονομική αυτή κρίση, αλλά τόνισε ότι δεν αμφιβάλλει καθόλου για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Στο μεταξύ, κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι υποχώρησαν τη Πέμπτη οι τιμές πετρελαίου, κλείνοντας στα 69,87 δολάρια το βαρέλι. Ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση την ερχόμενη εβδομάδα με θέμα τις τιμές πετρελαίου.

    [04] Γραφείο στην Κίνα

    17-10-2008

    Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ανοίξει το πρώτο της γραφείο στο εξωτερικό αργότερα φέτος στην Κίνα. Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, Μάικ Λέβιτ, ανακοίνωσε το σχέδιο στα πλαίσια νέας πρωτοβουλίας για την αποστολή προσωπικού της Υπηρεσίας στο εξωτερικό 12 μήνες το χρόνο.Ο κ. Λέβιτ δήλωσε ότι η παρουσία Αμερικανών επιθεωρητών στο εξωτερικό θα συντελέσει ουσιαστικά στην προστασία των Αμερικανών καταναλωτών και θα ωφελήσει την συνεργασία των ΗΠΑ με διάφορες χώρες. Ο επικεφαλής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, Άντριου Βον Έσενμπακ, δήλωσε ότι χρειάζεται μια νέα προσέγγιση στο θέμα της ασφάλειας των τροφίμων λόγω της παγκοσμιοποίησης της αλυσίδας τροφίμων και της παρασκευής φαρμάκων. Η Υπηρεσία θα ανοίξει το πρώτο γραφείο της στο Πεκίνο και θα ακολουθήσουν γραφεία στην Σαγκάη και της Γκουανγκζού. Υπάρχουν επίσης σχέδια για γραφεία της Υπηρεσίας στην Ινδία, την Ευρώπη, την Λατινική Αμερική και την Μέση Ανατολή.

    [05] Σε κρίση η Αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία

    17-10-2008

    Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ, η General Motors, ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει άλλες 15 χιλιάδες θέσεις εργασίας λόγω της δραστικής μείωσης της ζήτησης για νέα αυτοκίνητα. Η GM δηλώνει ότι οι περικοπές θα γίνουν σε εργοστάσια όπου κατασκευάζονται φορτηγά και αυτοκίνητα μεγάλο κυβισμού.

    Οι πωλήσεις αυτοκινήτων υποχώρησαν το Σεπτέμβριο κατά περίπου 30% για πρώτη φορά από το 1993, ενώ όλο και περισσότεροι αναλυτές εκφράσουν ανησυχία ότι η οικονομική κρίση θα πλήξει ανεπανόρθωτα τις τρεις μεγαλύτερες Αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, την General Motors, την Chrysler και την Ford.

    Πάντως η GM διαψεύδει φήμες ότι εξετάζει την πιθανότητα να κυρήξει πτώχευση και σύμφωνα με πληροφορίες έχει αρχίσει συνομιλίες με την Chrysler εξετάζοντας το ενδεχόμενο συγχώνευσης.

    [06] Εντείνεται η προεκλογική εκστρατεία

    17-10-2008

    Οι προεδρικοί υποψήφιοι, Τζον Μακέην και Μπαράκ Ομπάμα, συνεχίζουν τις προεκλογικές τους εμφανίσεις σε πολιτείες κλειδιά, μετά τη τελευταία τηλεμαχία και τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές.Σε προεκλογική συγκέντρωση στο Νιου Χαμσάιρ ο Γερουσιαστής Ομπάμα κατηγόρησε τον κύριο Μακέην για προσωπικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας αντί να επικεντρωθεί στις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας ο κ. Μακέην επανηλειμμένα επέκρινε το Δημοκρατικό γερουσιαστή για τις επαφές του με τον ακτιβιστή Ουίλλιαμ Άιερς, και την φιλελεύθερη οργάνωση Acorn η οποία κατηγορείται για απάτες στην καταγραφή νέων ψηφοφόρων.Ο κύριος Ομπάμα με τη σειρά του προσπάθησε να συνδέσει την οικονομική πολιτική του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του με αυτή της κυβέρνησης Μπους. Την Πέμπτη, ο κ. Μακέην κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Πενσυλβάνια υποσχέθηκε ότι αν εκλεγεί θα οδηγήσει τη χωρα σε νέα πορεία και μακριά απο την οικονομικήκρίση.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 18 October 2008 - 1:18:14 UTC