Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-10-30

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πως η ομογένεια βλέπει τους προεδρικούς υποψηφίους
  • [02] Νέα μείωση του επιτοκίου της Φέντ
  • [03] Εγκρίθηκε η συγχώνευση της Delta με την Northwest
  • [04] Κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Συρίας
  • [05] 170 οι νεκροί απ' τον σεισμό στο Πακιστάν
  • [06] Προεκλογική εμφάνιση Μπαράκ Ομπάμα με Μπιλ Κλίντον

  • [01] Πως η ομογένεια βλέπει τους προεδρικούς υποψηφίους

    Άννα Καραγιαννοπούλου

    Oυάσιγκτον

    30-10-2008

    Listen to our entire discussion with Andreas Akaras kai John Sitilides - Download

    6 μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου καλέσαμε στο στούντιο της ΦτΑ δύο Ελληνο-Αμερικανούς εκπροσώπους των δύο εκστρατειών, του Δημοκρατικού Γερουσιαστή Μπαράκ Ομπάμα και του Ρεπουμπλικανού Γερουσιαστή, Τζον Μακέην, για να μας δώσουν τα προγνωστικά και τις απόψεις τους πριν το τέλος μιας απ' τις μακροσκελέστερες προεκλογικές περιόδους στην ιστορία της χώρας.Εκπροσωπώντας την προεκλογική εκστρατεία Ομπάμα ο Ελληνο-Αμερικανός δικηγόρος, Ανδρέας Ακάρας, αναφέρθηκε στον ενθουσιασμό που επικρατεί στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν σταθερό προβάδισμα του κ. Ομπάμα έναντι του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του. 'Επικρατεί μεγάλη αισιοδοξία στους κόλπους της εκστρατείας', επισημαίνει ο κ Ακάρας 'και μεταξύ των υποστηρικτών, αλλά πρόκειται για συγκρατημένη αισιοδοξία γιατί είναι τόσο μεγάλη η επιθυμία όλων για νίκη του κ. Ομπάμα που δεν μπορούν καν να φανταστούν το ενδεχόμενο μη επικράτησης του σ' αυτές τις εκλογές'.

    Ανδρέας Ακάρας

    Ο Γερουσιαστής Μακέιν θα μπορούσε να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα σε βάρος του, αλλά είναι πολύ δύσκολο, δήλωσε ο Τζον Σιτιλίδης, της εταιρείας συμβούλων Trilogy, ο οποίος εκπροσωπεί την Ρεπουμπλικανική παράταξη. Δεδομένης της κατάστασης της οικονομίας και της οικονομικά πλεονεκτικότερης θέσης του αντιπάλου του που έχει κατακλύσει τα μέσα ενημέρωσης με διαφημιστικά μηνύματα, ο κ. Μακέιν βρίσκεται αδιαμφισβήτητα σε μειονεκτική θέση, επισημαίνει ο κ. Σιτιλίδης. Αυτό που θα πρέπει να κάνει ο Τζον Μακέιν είναι να εξηγήσει καλύτερα την πολιτική του σε θέματα οικονομίας και φορολογίας και να διευρύνει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια κινητοποίησης των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων να προσέλθουν στις κάλπες στις 4 Νοεμβρίου. Αλλά, σύμφωνα με τον κ. Σιτιλίδη, ο Γερουσιαστής Μακέιν αντιμετωπίζει ένα ακόμη εμπόδιο: 'Ο Τζον Μακέιν δεν είναι επικοινωνιακά αποτελεσματικός και καλείται να αναμετρηθεί με έναν απ' τους πιο επικοινωνιακούς υποψηφίους από την εποχή του Ρόναλντ Ρέηγκαν και του Μπιλ Κλίντον. Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει εξηγήσει αποτελεσματικά στο κόσμο το οικονομικό του πρόγραμμα, ενώ ο Μακέιν δεν έχει μπορέσει να εξηγήσει το ξεκάθαρο, κατά τους Ρεπουμπλικανούς, μήνυμα του οικονομικής ανάπτυξης, επενδύσεων και δημιουργίας νέων εργασιακών θέσεων'.

    Τζον Σιτιλίδης

    Όσον αφορά τώρα θέματα που ενδιαφέρουν την Ελληνο-Αμερικανική κοινότητα όπως το Κυπριακό, το θέμα του σεβασμού της Οικουμενικότητας του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης και το θέμα της διένεξης με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας για το όνομα της εν λόγω χώρας, η εκστρατεία Ομπάμα έχει εκδώσει ανακοίνωση για τις πολιτικές της διαθέσεις, ενώ η εκστρατεία Μακέην δεν έχει προβεί σε ανακοινώσεις, αλλά έχει επισκεφτεί τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και έχει εκφράσει την υποστήριξη του προς την προώθηση της ιδέας της θρησκευτικής ελευθερίας διεθνώς. Όμως παρά τις διακηρύξεις του κ. Ομπάμα υπάρχουν και οι σκεπτικιστές που θέτουν αμφιβολίες για το κατά πόσο ο προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις του αν κερδίσει το Λευκό Οίκο. Επ' αυτού ο κ. Ακάρας ήταν κατηγορηματικός :

    'Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δούμε το παρελθόν και πως αυτό θα επηρεάσει το μέλλον. Η απόφαση της επιλογής του Τζο Μπάιντεν για την αντιπροεδρία δείχνει πολιτικές τάσεις όσον αφορά θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα και τους Ελληνο-Αμερικανούς. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Τζο Μπάιντεν, μετά τον Γερουσιαστή Πωλ Σαρμπάνη, είναι ενδεχομένως ο καλύτερα ενημερωμένος σε θέματα που ενδιαφέρουν την ομογένεια, όπως οι Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις και ιδιαίτερα το Κυπριακό. Το λιγότερο λοιπόν που έχουμε με μια κυβέρνηση Ομπάμα, είναι κάποιον στο Λευκό Οίκο με ευαισθησίες και σε βάθος κατανόηση αυτών των θεμάτων'.

    Από την πλευρά του ο κ. Σιτιλίδης παραδέχτηκε ότι ο Τζον Μακέιν δεν έχει επιδείξει τις γνώσεις και την ευαισθησία της παράταξης Ομπάμα όσον αφορά θέματα που ενδιαφέρουν την ομογένεια και επέρριψε την ευθύνη γι' αυτό στις ιστορικά ελλιπείς προσπάθειες από μέρους της Ελληνο-Αμερικανικής πλευράς να πλησιάσει και να ενημερώσει το Ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο με την ίδια ακούραστη διάθεση που έχει πλησιάσει τους Δημοκρατικούς. Επίσης ο κ. Σιτιλίδης υπογράμμισε το ρόλο της γραφειοκρατίας στον τρόπο χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ, γεγονός που, κατά την γνώμη του, δεν θα επιτρέψει σημαντικές παρεκκλίσεις από την ισχύουσα Αμερικανική πολιτική. Ο κ. Σιτιλίδης συνόψισε ως εξής την πολιτική Μακέιν όσον αφορά τα θέματα που ενδιαφέρουν την Ελληνο-Αμερικανική πλευρά:

    'Ο Τζον Μακέιν βλέπει την συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή υπό το πρίσμα μια ρεαλιστικής πολιτικής. Στο θέμα της διένεξης της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ δεν θα ταχθεί στο πλευρό της Ελλάδας μόνο και μόνο γιατί τον ευαισθητοποίησαν οι Ελληνο-Αμερικανοί, αλλά θα ήθελε την συνέχιση μιας πολιτικής η οποία θα υποστηρίζει μια αμοιβαία αποδεκτή λύση μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, θα υποστηρίξει σθεναρά τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, αλλά παράλληλα θα διασφαλίσει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι ώστε η χώρα αυτή να μην διαλυθεί μέσα στα επόμενα 5 με 15 χρόνια.

    Όσον αφορά στο Κυπριακό ο Τζον Μακέιν θα ακολουθήσει την πολιτική Μπούς της μη ανάμειξης. Πιστεύω ότι στο εν λόγω θέμα ένα πρόσωπο με αξιοπιστία στην Τουρκική πλευρά, όπως ο Τζον Μακέιν, είναι και πρόσωπο που η Άγκυρα μπορεί να εμπιστευτεί για την υπογραφή ενδεχόμενης συμφωνίας επίλυσης του προβλήματος'.Πάντως παρά τις ουσιαστικές διαφωνίες τους σε θέματα πολιτικής οι κύριοι Ακάρας και Σιτιλίδης συμφωνούν ότι ανεξάρτητα με το ποιος τελικά θα αναδειχτεί πρόεδρος των ΗΠΑ μετά τις εκλογές της άλλης εβδομάδας, η Ελληνο-Αμερικανική κοινότητα, ανεξαρτήτως κόμματος, θα συνεχίσει να συνεργάζεται εποικοδομητικά προωθώντας θέματα που αφορούν, ενδιαφέρουν και συγκινούν την ομογένεια, όπως το έχει κάνει επαλειμμένα και κατά το παρελθόν.

    [02] Νέα μείωση του επιτοκίου της Φέντ

    30-10-2008

    Στο 1% έριξε η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ το κύριο δανειστικό της επιτόκιο τη Τετάρτη. Αξιωματούχοι της Φέντ δήλωσαν ότι προέβησαν σ' αυτή την ενέργεια γιατί η οικονομία διολισθαίνει αισθητά και κύρια κομμάτια της, όπως οι καταναλωτικές δαπάνες και οι επιχειρηματικές επενδύσεις μειώνονται. Πρόκειται για την δεύτερη φορά μέσα σ' ένα μήνα που η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα έχει μειώσει τα επιτόκια της.

    Πάντως η Φέντ είναι μια από πολλές τράπεζες σ' ολόκληρο τον κόσμο που είτε έχουν ήδη μειώσει, είτε σκοπεύουν να μειώσουν το κύριο δανειοδοτικό τους επιτόκιο, με στόχο την τόνωση της διεθνούς οικονομίας.

    Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας μείωσε το επιτόκιο της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ρίξει το επιτόκιο της μάλλον την άλλη εβδομάδα και πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ιαπωνία ενδεχομένως να ρίξει και αυτή κι άλλο το ήδη αισθητά χαμηλό δανειστικό της επιτόκιο.

    [03] Εγκρίθηκε η συγχώνευση της Delta με την Northwest

    30-10-2008

    Μετά από εξάμηνη διερεύνηση, οι Αμερικανικές αρχές ενέκριναν την προτεινόμενη συγχώνευση των αεροπορικών εταιρειών Delta και Northwest για την δημιουργία της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας στο κόσμο.

    Ανακοίνωση του Αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρει ότι η συγχώνευση αυτή δεν θα πλήξει τον ελεύθερο ανταγωνισμό στον τομέα, ενώ αντίθετα θα επιφέρει καινοτομίες που θα ωφελήσουν τους καταναλωτές, μειώνοντας τις τιμές και βελτιώνοντας τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

    Η αγορά της Northwest απ' την Delta θα κοστίσει 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η νέα εταιρεία θα κρατήσει το όνομα της Delta, την έδρα της στην Ατλάντα και τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Ρίτσαρντ Άντερσον. Η εταιρεία θα διατηρήσει 75 χιλιάδες εργαζομένους και 800 αεροσκάφη.

    [04] Κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Συρίας

    30-10-2008

    Σύροι αστυνομικοί έξω απ' την Αμερικανική πρεσβεία στη Δαμασκό

    Η Αμερικανική πρεσβεία στη Συρία ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τις πόρτες της σήμερα λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια της, εν μέσω κλιμακούμενης έντασης στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Δαμασκού.

    Η πρεσβεία δεν δήλωσε πόσο θα διαρκέσει η διακοπή των δραστηριοτήτων της, ενώ σήμερα έχει προγραμματιστεί μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο της Δαμασκού σε ένδειξη διαμαρτυρίας για πολύνεκρη επίθεση κοντά στα σύνορα Συρίας-Ιράκ, την ευθύνη για την οποία η Δαμασκός επιρρίπτει στις Αμερικανικές δυνάμεις.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ρόμπερτ Γούντ, δήλωσε ότι η Συρία ειδοποίησε επίσημα τις ΗΠΑ ότι στις 6 Νοεμβρίου θα κλείσει Αμερικανικό πολιτιστικό κέντρο και Αμερικανικό σχολείο στη Δαμασκό. Επίσης τη Τετάρτη, ο Σύρος Υφυπουργός Εξωτερικών, Φαϊσάλ Μεκντάντ, ζήτησε απ' τις ΗΠΑ και το Ιράκ να ζητήσουν συγνώμη και να διερευνήσουν την επίθεση.

    Η Αμερικανική κυβέρνηση αρνείται να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει ότι πραγματοποίησε επίθεση κοντά στα σύνορα Συρίας-Ιράκ.

    [05] 170 οι νεκροί απ' τον σεισμό στο Πακιστάν

    30-10-2008

    Διεθνείς και Πακιστανικές υπηρεσίες χορηγούν βοήθεια σε χιλιάδες κόσμο στο νοτιοδυτικό Πακιστάν μετά τον ισχυρό σεισμό της Τετάρτης που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 170 άτομα και ισοπέδωσε εκατοντάδες σπίτια στην επαρχία Μπαλουχιστάν. Οι Πακιστανικές αρχές έστειλαν σκηνές, τρόφιμα, κουβέρτες και άλλα εφόδια στις πληγείσες περιοχές, ενώ ομάδες νοσηλευτών φροντίζουν τους εκατοντάδες τραυματίες. Επίσης ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι στέλνει στη περιοχή εφόδια και φάρμακα για την κάλυψη των αναγκών 50 χιλιάδων ανθρώπων επί τρεις μήνες. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο σεισμός και οι μετασεισμικές δονήσεις κατέστρεψαν ολόκληρα χωριά και προκάλεσαν κατολισθήσεις που ισοπέδωσαν σπίτια και έκλεισαν δρόμους. Οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής άνοιγαν τάφους για να θάψουν τα συγγενικά τους πρόσωπα που έπεσαν θύματα του σεισμού. Σύμφωνα με τις αρχές απ' τα συντρίμμια έχουν μέχρι στιγμής ανασυρθεί 170 άτομα, αλλά διεθνείς οργανώσεις υπολογίζουν ότι ο αριθμός των νεκρών θα φτάσει τις πολλές εκατοντάδες.

    [06] Προεκλογική εμφάνιση Μπαράκ Ομπάμα με Μπιλ Κλίντον

    30-10-2008

    Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, δήλωσε σε προεκλογική συγκέντρωση στη Φλόριντα τη Τετάρτη το βράδυ ότι ο προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπαράκ Ομπάμα, 'εκπροσωπεί το μέλλον της Αμερικής'. Ήταν η πρώτη κοινή εμφάνιση των δύο ανδρών σε προεκλογική συγκέντρωση.

    Ο κ. Κλίντον δηλωσε ότι ο κ. Ομπάμα θα πρέπει να εκλεγεί για την φιλοσοφία του, την πολιτική του και ιδιαίτερα για την ικανότητα του να αλλάξει την ζωή του κόσμου.

    Επίσης την Τετάρτη το βράδυ ο κ. Ομπάμα τόνισε την πρόθεση του να αλλάξει την Ουάσιγκτον σε μακροσκελή τηλεοπτική διαφήμιση σε ώρα υψηλής τηλεθέασης την Τετάρτη το βράδυ, γεγονός που επικρίθηκε έντονα από τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλο του, Τζον Μακέην.

    Στην διαφήμιση που διήρκεσε μισή ώρα και κόστισε πολλά εκατομμύρια δολάρια, ο Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε ότι θα βοηθήσει την Αμερικανική μεσαία τάξη και θα μειώσει την φορολογική υποχρέωση των περισσότερων Αμερικανών. Επίσης δεσμεύτηκε ότι θα αλλάξει την Αμερικανική πολιτική στο Ιράκ και θα δρομολογήσει σε προγράμματα εσωτερικής πολιτικής, κονδύλια που τώρα δαπανώνται στο Ιράκ.

    Από τη πλευρά του ο Τζον Μακέιν επέκρινε την διαφήμιση λέγοντας ότι ο Μπαράκ Ομπάμα έχει λεφτά για τέτοιες διαφημίσεις επειδή επέλεξε να μην χρησιμοποιήσει χρήματα του δημοσίου για την προεκλογική του εκστρατεία και προτίμησε ιδιωτικές συνεισφορές, ενώ τόνισε ότι η πολιτική Ομπάμα θα οδηγήσει σε αύξηση της φορολογίας και θα βλάψει την οικονομία.

    Σε τηλεοπτική του συνέντευξη τη Τετάρτη ο κ. Ομπάμα παραδέχτηκε ότι τα χρηματικά ποσά που έχει συγκεντρώσει η προεκλογική του εκστρατεία δεν έχουν προηγούμενο, αλλά επεσήμανε ότι πρόκειται για συνεισφορές απλών ανθρώπων και όχι ειδικών συμφερόντων.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 31 October 2008 - 2:18:38 UTC