Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-11-07

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο νέος Πρόεδρος ετοιμάζεται
  • [02] Αδύνατη η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων
  • [03] Τελική απάντηση ΗΠΑ σε αλλαγές της συμφωνίας με Ιράκ
  • [04] Δυσοίωνα προγνωστικά του ΔΝΤ για την οικονομία
  • [05] Πρόταση ΗΠΑ για νέα συμφωνία με Ρωσία για έλεγχο των εξοπλισμών
  • [06] Έκτακτη σύνοδος κορυφής ΕΕ για την οικονομική κρίση

  • [01] Ο νέος Πρόεδρος ετοιμάζεται

    07-11-2008

    /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin:0in; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

    Ο νεοεκλεγής Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, θα συναντηθεί σήμερα με την ομάδα συμβούλων του για οικονομικά θέματα και θα δώσει την πρώτη του συνέντευξη τύπου μετά τις εκλογές.

    Ο κ. Ομπάμα αναλαμβάνει καθήκοντα σε περίπου 10 εβδομάδες και κληρονομεί την χειρότερη οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα από την εποχή του Μεγάλου Κράχ. Γι' αυτό κλιμακώνεται ο πυρετός φημολογιών για τα ονόματα των ανώτερων στελεχών της κυβέρνησης του.

    Αναμένεται ότι ο νεοεκλεγής πρόεδρος των ΗΠΑ θα ανακοινώσει σύντομα το όνομα του υπουργού Οικονομίας, ενώ την Πέμπτη ο βουλευτής απ' το Ιλλινόη, Ραμ Εμάνουελ, δέχτηκε να υπηρετήσει στην θέση του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου. Ο κ. Eμάνουελ είχε υπηρετήσει και στην κυβέρνηση Κλίντον.

    Επίσης την Πέμπτη ο κ. Ομπάμα ενημερώθηκε για εξαιρετικά απόρρητα θέματα, ενώ την Δευτέρα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μπους για να εξετάσει μαζί του την ομαλή μεταβίβαση αρμοδιοτήτων.

    Φημολογείται ότι για τη θέση του Υπουργού Άμυνας εξετάζεται ο πρώην Υπουργός Ναυτικού Ρίτσαρντ Ντάνζιγκ, ενώ για τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών εξετάζονται ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής, Τζον Κέρρυ και ο μετριοπαθής Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής, Τσακ Χέιγκελ.

    [02] Αδύνατη η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων

    07-11-2008

    /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin:0in; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

    Εχούντ Ολμέρτ και Κοντολίζα Ράις

    Ο Λευκός Οίκος παραδέχτηκε ότι μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί πριν την ολοκλήρωση της θητείας του προέδρου Μπούς τον Ιανουάριο. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντέινα Περίνο, επανέλαβε εντυπώσεις και τις Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, που έφτασε τη Πέμπτη στο Ισραήλ για μια τελευταία προσπάθεια προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας. Πριν την συνάντηση της με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό και την Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, η κ. Ράις δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η πολιτική κατάσταση στο Ισραήλ έχει περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας.

    Σήμερα η κ. Ράις θα μεταβεί στη Δυτική Όχθη για συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς.

    [03] Τελική απάντηση ΗΠΑ σε αλλαγές της συμφωνίας με Ιράκ

    07-11-2008

    Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι έδωσαν τελική απάντηση σε προτεινόμενη συμφωνία ασφάλειας με το Ιράκ, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι Ιρακινοί ηγέτες δηλώνουν ότι χρειάζονται περισσότερες διαπραγματεύσεις για το θέμα.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ρόμπερτ Γούντ, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον απάντησε στις αλλαγές που πρότεινε το Ιράκ, ολοκληρώνοντας έτσι την διαπραγματευτική διαδικασία.

    Επίσης o εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Μπράιαν Γουίτμαν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν απαντήσει θετικά στις Ιρακινές ανησυχίες για την συμφωνία. Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ιράκ δήλωσε ότι η Βαγδάτη έχει πάρει τις απαντήσεις των ΗΠΑ, αλλά χρειάζονται περαιτέρω διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον.

    Στο μεταξύ, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, Μουαφάκ Αλ Ρουμπαΐγιε, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια ότι το Ιράκ είχε προτείνει 110 σημεία της συμφωνίας που χρειάζονταν αλλαγή και ότι οι ΗΠΑ συμφώνησαν στα περισσότερα απ' αυτά, συμπεριλαμβανομένου και σχεδίου για πλήρη αποχώρηση των Αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ μέχρι το 2011.

    [04] Δυσοίωνα προγνωστικά του ΔΝΤ για την οικονομία

    07-11-2008

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι τον τελευταίο μήνα μειώθηκαν ακόμη περισσότερο οι πιθανότητες διεθνούς οικονομικής ανάπτυξης.

    Σε έκθεση του τη Πέμπτη το Ταμείο αναφέρει ότι ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας θα υποχωρήσει στο 2% το 2009 από 5% που ήταν το 2007. Επίσης η έκθεση αναφέρει ότι πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες θα συρρικνωθούν του χρόνου κυρίως αυτές των ΗΠΑ και της Ευρώπης και η κατάσταση αυτή αναμένεται ότι θα βλάψει ουσιαστικά και τις αναπτυσσόμενες χώρες.

    Σήμερα θα δοθεί στη δημοσιότητα έκθεση για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ και οικονομολόγοι προβλέπουν ότι τον Οκτώβριο οι ΗΠΑ έχασαν 200 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αναμένεται ότι η έκθεση θα δείξει ποσοστό ανεργίας 6,3%.

    Πάντως στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφέρεται ότι οι διεθνείς ενέργειες στήριξης της οικονομίας ενδεχομένως να βελτιώσουν αυτά τα ποσοστά, αλλά επισημαίνεται ότι θα χρειαστεί χρόνος για να ευδοκιμήσουν οι προσπάθειες αυτές και προβλέπεται ότι η διεθνής οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει στα τέλη του 2009.

    Πριν την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου οι Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα είχαν ήδη μειώσει το κύριο δανειστικό τους επιτόκιο στα πλαίσια προσπαθειών προώθησης της οικονομίας.

    [05] Πρόταση ΗΠΑ για νέα συμφωνία με Ρωσία για έλεγχο των εξοπλισμών

    07-11-2008

    Τζον Ρούντ

    Οι ΗΠΑ προτείνουν νέες συνομιλίες με τη Ρωσία για τον έλεγχο των εξοπλισμών. Ο Αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών για θέματα ελέγχου των εξοπλισμών, Τζον Ρούντ, δήλωσε τη Πέμπτη ότι θα συναντηθεί με τον Ρώσο υφυπουργό εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκωφ, στη Μόσχα σε περίπου δύο εβδομάδες.

    Ο κ. Ρούντ επεσήμανε ότι το περασμένο μήνα η Ουάσιγκτον πρότεινε ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να περιορίσουν το στρατηγικό τους πυρηνικό οπλοστάσιο και σημείωσε ότι μια νέα συμφωνία θα αντικαταστήσει την Στρατηγική Συμφωνία Μείωσης Εξοπλισμών του 1991 η οποία εκπνέει στα τέλη του 2009.

    Ο κ. Ρούντ δήλωσε επίσης ότι η Ουάσιγκτον έστειλε επιπρόσθετη πρόταση στους Ρώσους απαντώντας στις ανησυχίες τους για την Αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη και χαρακτήρισε απειλητική και μη εποικοδομητική την τελευταία δήλωση του Ρώσου προέδρου, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, ότι θα αναπτύξει πυραύλους μικρού βεληνεκούς στα σύνορα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο Αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον είναι διατεθειμένη να επιτρέψει σε Ρώσους παρατηρητές να επιθεωρήσουν το αντιπυραυλικό σύστημα στην Ευρώπη για να επιβεβαιώσουν και από μόνοι τους ότι δεν στοχεύει την Μόσχα.

    [06] Έκτακτη σύνοδος κορυφής ΕΕ για την οικονομική κρίση

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    07-11-2008

    Νικολά Σαρκοζί και Μπερνάρ Κουσνέρ

    Με γεύμα εργασίας αρχίζει σήμερα στην 1 το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής που συγκάλεσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, με θέμα το συντονισμό των δράσεων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, καθώς και την διατύπωση της διαπραγματευτικής βάσης με την οποία θα εμφανιστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Διεθνή Διάσκεψη που θα γίνει στην Ουάσιγκτον στις 15 Νοεμβρίου.

    Ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής αναχώρησε το απόγευμα για την Βελγική πρωτεύουσα συνοδευόμενος από την Υπουργό Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη.

    Η Γαλλική προεδρία προτείνει στους Ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουν στην ανάγκη ενίσχυσης της διαφάνειας στις χρηματαγορές και να ληφθούν άμεσα τα αναγκαία μέτρα για να έχουν αποτελεσματικότητα οι ελεγκτικοί και εποπτικοί μηχανισμοί.

    Σε γενικότερες γραμμές πάντως η θέση της Ένωσης στην Διάσκεψη της Ουάσιγκτον είναι ότι η παγκόσμια οικονομία έχει ανάγκη απο την δημιουργία ενός νέου διεθνούς χρηματο-οικονομικού συστήματος ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον οι αλυσιδωτές επιπτώσεις που έφερε η σημερινή κρίση στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

    Την περασμένη Δευτέρα, εξ άλλου, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης που συνεδρίασαν στην Μασσαλία, ετοίμασαν ενα κείμενο-πρόταση για την αναδιαμόρφωση της συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τα μεγάλα διεθνή ζητήματα στο οποίο τονίζεται οτι 'οι διατλαντικές σχέσεις αλλάζουν κεφάλαιο'.

    Την ερχόμενη Τρίτη το κείμενο αυτό θα το παρουσιάσει στην Ουάσιγκτον ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ, ο οποίος τόνισε οτι και οι 27 εργάστηκαν σκληρά για την επεξεργασία αυτού του κειμένου που θα παρουσιάσει και στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν πρόκειται να συναντηθεί μαζί του.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 8 November 2008 - 2:18:20 UTC