Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-11-11

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Αμερικανική πολιτική μετά τις εκλογές κατά τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα
  • [02] Εποικοδομητικές οι πρώτες συνομιλίες Μπούς-Ομπάμα
  • [03] Ικανοποίηση Ευρώπης και ΗΠΑ για το οικονομικό πακέτο Κίνας
  • [04] Ουράνιο σε δείγματα από εγκαταστάσεις στη Συρία
  • [05] Ολμέρτ: Το Ισραήλ θα πρέπει να κάνει θυσίες για την ειρήνη

  • [01] Η Αμερικανική πολιτική μετά τις εκλογές κατά τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    11-11-2008

    Ντάνιελ Σπέκχαρτ

    Με εκπροσώπους του Ελληνικού τύπου συναντήθηκε, για πρώτη φορά μετά τις προεδρικές Αμερικανικές εκλογές, ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, κ. Ντάνιελ Σπέκχαρτ κι απήντησε στις ερωτήσεις τους εφ όλης της ύλης.

    Αρχικά αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της νέας Αμερικανικής κυβέρνησης από τον Ιανουάριο του 2009 που θα είναι: η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της οικονομίας και η κατάσταση στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

    Στην συνέχεια στα θέματα Ελληνικού ενδιαφέροντος ο κ. Σπερχαρντ δήλωσε ότι ελπίζει να βρεθεί σύντομα λύση με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στο θέμα της ονομασίας και επεσήμανε ότι θα ήταν λάθος να επιβραδυνθούν οι διαδικασίες περιμένοντας την νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ οι οποίες θα αποδεχθούν την λύση που θα συμφωνηθεί από την Αθήνα και τα Σκόπια. 'Όποιο κι αν είναι το πακέτο λύσης με το οποίο οι δύο πλευρές μπορούν να προχωρήσουν αυτό θα στηρίξουμε' τόνισε ο κ. Σπέκχαρτ.

    Σχετικά με το θέμα της υπαγωγής της Ελλάδας στο πρόγραμμα για την κατάργηση της βίζας για τους Έλληνες ταξιδιώτες ο κ. Σπέκχαρτ δήλωσε οτι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, η διαδικασία προχωρά κι ελπίζει να ολοκληρωθεί σύντομα.

    Αναφερόμενος στην πολιτική της Αμερικής για το Κυπριακό ο Αμερικανός πρέσβης παρέπεμψε στις προεκλογικές δηλώσεις του Μπάρακ Ομπάμα τονίζοντας οτι η Ουάσιγκτον κάνει αυτό που πρέπει παρακολουθώντας τις εξελίξεις απο λίγο πιο μακριά.

    Τέλος ερωτηθείς σχετικά με τα κριτήρια επιλογής της Τουρκίας να συμμετάσχει στην συνάντηση των 20 ισχυρότερων χωρών του κόσμου που θα πραγματοποιηθεί στις 15 του μηνός στην Ουάσιγκτον ο κ. Σπέκχαρτ μίλησε για μια σημαντική οικονομία και μια μεγάλη χώρα η οποία αντανακλά ένα συγκεκριμένο τμήμα του πλανήτη ως προς την πλευρά ανάπτυξης στην οποία βρίσκεται.

    [02] Εποικοδομητικές οι πρώτες συνομιλίες Μπούς-Ομπάμα

    11-11-2008

    Ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι ο Πρόεδρος Μπους και ο νεοεκλεγής πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχαν μια 'καλή, εποικοδομητική, άνετη και φιλική', όπως χαρακτηρίστηκε, συζήτηση που περιστράφηκε σε σημαντικά θέματα που θα αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

    Οι κ. Μπους και Ομπάμα είχαν την Δευτέρα την πρώτη τους επίσημη συνάντηση μετά τις εκλογές. Μετά την επίσκεψη στο Λευκό Οίκο το περιβάλλον του νεοεκλεγέντος προέδρου εξέδωσε ανακοίνωση που εκφράζει την ικανοποίηση του κ. Ομπάμα για την αφοσίωση που έχει επιδείξει ο πρόεδρος Μπούς στο θέμα της ομαλής μεταβίβασης εξουσίας.

    Στο μεταξύ, παράλληλα με τις συνομιλίες Μπους- Ομπάμα, η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Λώρα Μπους, ξενάγησε την κ. Ομπάμα στην προεδρική κατοικία.

    Ο επικεφαλής της ομάδας μεταβίβασης της εξουσίας, Τζον Ποντέστα δήλωσε ότι ο κ. Ομπάμα θα κινηθεί γρήγορα για να αντιστρέψει μερικά από τα προεδρικά διατάγματα του Προέδρου Μπους. Συγκεκριμένα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος επιδιώκει να άρει τους περιορισμούς στην έρευνα με εμβρυικά βλαστοκύτταρα και να αντιστρέψει απόφαση που επιτρέπει γεωτρήσεις σε κρατικές εκτάσεις.

    [03] Ικανοποίηση Ευρώπης και ΗΠΑ για το οικονομικό πακέτο Κίνας

    11-11-2008

    Ανώτεροι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαιρέτησαν την απόφαση της Κίνας να δρομολογήσει πακέτο ύψους 586 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προώθησης της οικονομίας της, ανακοίνωση που είχε σαν αποτέλεσμα την άνοδο των Ασιατικών και Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

    Ο Αμερικανός υφυπουργός οικονομικών Ντέηβιντ Μακόρμικ, δήλωσε ότι το σχέδιο θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Πωλ Τρισέ, δήλωσε ότι η Κίνα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ενθαρρύνοντας την εσωτερική της αγορά. Ο κ. Τρισέ επεσήμανε επίσης ότι θα πρέπει να γίνουν συντονισμένες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο για την προώθηση των πιστωτικών αγορών, αλλά η κάθε μια χώρα θα πρέπει να αποφασίσει ανεξάρτητα για το αν θα μειώσει τα επιτόκια της.

    [04] Ουράνιο σε δείγματα από εγκαταστάσεις στη Συρία

    11-11-2008

    Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ουράνιο βρέθηκε σε δείγματα από εγκαταστάσεις στη Συρία που βομβαρδίστηκαν από τους Ισραηλινούς πέρυσι λόγω υποψιών ότι επρόκειτο για μυστικό πυρηνικό αντιδραστήρα.

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας διερευνά πληροφορίες ότι η Συρία κατασκεύαζε απόρρητη εγκατάσταση παραγωγής πλουτωνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες η Διεθνής Υπηρεσία πιστεύει ότι η παρουσία πλουτωνίου στο συγκεκριμένο σημείο δικαιολογεί περαιτέρω διερεύνηση των δραστηριοτήτων της Συρίας στην εν λόγω περιοχή.

    Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι οι εγκαταστάσεις Αλ Κιμπάρ, ήταν ένας σχεδόν ολοκληρωμένος αντιδραστήρας που κατασκευάστηκε με την βοήθεια της Βόρειας Κορέας.

    Πάντως σύντομη έκθεση του επικεφαλής της ΔΥΑΕ, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, αναφέρει ότι η διερεύνηση του θέματος δεν παρήγαγε αδιάσειστα στοιχεία, ενώ η Συρία διαψεύδει ότι κατασκεύαζε πυρηνικό αντιδραστήρα ή ότι έκρυβε μυστικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

    [05] Ολμέρτ: Το Ισραήλ θα πρέπει να κάνει θυσίες για την ειρήνη

    11-11-2008

    Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ, δήλωσε ότι το Εβραϊκό κράτος θα πρέπει να εγκαταλείψει εδάφη που κατέλαβε συμπεριλαμβανομένων και τμημάτων της Ιερουσαλήμ, αν θέλει την επίτευξη ειρήνης με τους Παλαιστίνιους.

    Σε ομιλία του σε ειδική τελετή προς τιμήν του δολοφονημένου πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ, Γιτζάκ Ραμπίν, ο κ. Ολμέρτ επεσήμανε ότι σύντομα το Ισραήλ θα κληθεί να αποφασίσει αν θα εγκαταλείψει εδάφη που κατέλαβε κατά τον πόλεμο του 1967, συμπεριλαμβανομένης και της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

    Ο κ. Ολμέρτ τόνισε ότι ο Γιτζάκ Ραμπίν κατανοούσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να κάνει ορισμένες θυσίες για να συνεχίσει να υφίσταται σαν δημοκρατικό Εβραϊκό έθνος.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 12 November 2008 - 9:34:51 UTC