Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-11-12

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σχέδιο στήριξης της αυτοκινητοβιομηχανίας
  • [02] Η πρώτη συνέντευξη Μπούς μετά τις εκλογές
  • [03] Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ στην σύνοδο του ΝΑΤΟ
  • [04] Διαθρησκευτική διάσκεψη στη Νέα Υόρκη
  • [05] Επίσκεψη Υπουργού Εξωτερικών Ιράκ στη Συρία
  • [06] Μπαραντέι: Ελπίδες για διάλογο νέας Αμερικανικής κυβέρνησης με Ιράν
  • [07] Ημερίδα του AHI για τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ

  • [01] Σχέδιο στήριξης της αυτοκινητοβιομηχανίας

    12-11-2008

    Νάνσι Πελόσι

    Η πρόεδρος της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, ζήτησε απ' το Κογκρέσο να εγκρίνει νομοσχέδιο χορήγησης έκτακτης οικονομικής βοήθειας στην Αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία.

    Η κ. Πελόσι παρότρυνε τους συναδέλφους της να εγκρίνουν γρήγορα τροπολογία στο πακέτο 700 δις δολαρίων στήριξης της οικονομίας, που θα επιτρέπει πρόσβαση των εταιρειών αυτοκινήτων σε κονδύλια για τράπεζες και άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Πάντως η κ. Πελόσι δεν ανέφερε το ακριβές ποσό που θα χορηγηθεί στην αυτοκινητοβιομηχανία.

    Κατά την τελευταία συνάντηση τους στο Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Μπούς και ο νεοεκλεγής πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, συζήτησαν το ενδεχόμενο οικονομικής βοήθειας προς την Αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία. Αναλυτές δηλώνουν ότι αν δεν πάρει βοήθεια η μεγαλύτερη βιομηχανία αυτοκινήτων των ΗΠΑ, General Motors, ενδέχεται να κηρύξει πτώχευση, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο εκατομμύρια εργασιακές θέσεις στον τομέα.

    Επίσης η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ προσπαθεί να βοηθήσει τον 4ο μεγαλύτερο πιστωτικό οργανισμό της χώρας, την American Express, εγκρίνοντας την συμμετοχή της εταιρείας στο πακέτο 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα. Η American Express αντιμετωπίζει προβλήματα αποπληρωμής χρεών από μέρους πελατών της.

    Στο μεταξύ, η Αμερικανική κυβέρνηση και οι εταιρείες χορήγησης στεγαστικών δανείων προσφέρουν βοήθεια σε ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν πρόβλημα αποπληρωμής των δανείων τους, επιταχύνοντας την διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης των όρων εκατοντάδων χιλιάδων στεγαστικών δανείων. Την Τρίτη οι ομοσπονδιακοί εγγυητές στεγαστικών δανείων, Fannie Mae και Freddie Mac, δήλωσαν ότι σε πολλές περιπτώσεις το πρόγραμμα μπορεί να μειώσει το επιτόκιο αποπληρωμής του δανείου ή να περιορίσει το ποσό αποπληρωμής.

    [02] Η πρώτη συνέντευξη Μπούς μετά τις εκλογές

    12-11-2008

    Στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις εκλογές, ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι έχει καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την υποστήριξη των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων τα τελευταία 8 χρόνια που βρίσκεται στο πηδάλιο της χώρας. Είναι σημαντικό να ξέρουν οι Αμερικανοί στρατιώτες ότι όχι μόνο 'τους υποστήριξα', αλλά και 'στάθηκα στο πλευρό τους' σε κάθε αποστολή τους, σημείωσε ο κ. Μπούς.

    Σχολιάζοντας την συνάντηση του στο Λευκό Οίκο με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, ο κ. Μπούς δήλωσε ότι ο αντικαταστάτης του ήδη γνωρίζει την σπουδαιότητα της επίδειξης υποστήριξης προς τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, αλλά παραδέχτηκε ότι τον απογοήτευσε το αποτέλεσμα των εκλογών και ευχήθηκε στον κ. Ομπάμα ότι το καλύτερο.

    [03] Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ στην σύνοδο του ΝΑΤΟ

    12-11-2008

    Ρόμπερτ Γκέιτς

    Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, μεταβαίνει στην σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Εσθονία για να στείλει ηχηρό μήνυμα, όπως χαρακτηρίστηκε απ' το Πεντάγωνο, υποστήριξης προς την Ουκρανία και άλλους ανατολικοευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ.

    Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι ο κ. Γκέιτς ενδεχομένως να μην συμμετείχε στην σύνοδο αν η Ρωσία δεν είχε εισβάλλει στην Γεωργία τον Αύγουστο και επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον θέλει να δείξει στις Βαλτικές χώρες, την Ουκρανία και άλλους ανατολικοευρωπαίους συμμάχους, στην σφαίρα επιρροής της Ρωσίας, ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται ξεκάθαρα στο πλευρό τους.

    Οι υπουργοί άμυνας του ΝΑΤΟ θα συνέλθουν την Πέμπτη στην Ταλλίν για να εξετάσουν την πρόοδο που έχει επιτελέσει η Ουκρανία στην διαδικασία ένταξης της στη συμμαχία. Πάντως δεν αναμένεται ότι οι υπουργοί θα λάβουν σημαντικές αποφάσεις.

    [04] Διαθρησκευτική διάσκεψη στη Νέα Υόρκη

    12-11-2008

    Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Σίμων Πέρεζ και ο βασιλιάς Αμπντουλλάχ της Σαουδικής Αραβίας, συμμετέχουν απόψε στο ίδιο δείπνο που παραθέτει ο γ.γ. των ΗΕ, Μπαν Κι Μούν, στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για σπάνια εμφάνιση των δύο ηγετών στον ίδιο χώρο. Ανακοινωθέν του κ. Μπαν χαρακτηρίζει μοναδική και ενθαρρυντική την απόφαση των δύο ηγετών να παρακαθίσουν σε δείπνο μαζί.

    Ο κ. Πέρεζ και ο Σαουδάραβας μονάρχης συμμετέχουν στην διαθρησκευτική διάσκεψη που πραγματοποιείται σήμερα στη Νέα Υόρκη με κύριο στόχο την προώθηση του διαθρησκευτικού διαλόγου. Ο κ. Μπαν εξέφρασε την ελπίδα ότι Άραβες και Ισραηλινοί ηγέτες θα μπορέσουν να προωθήσουν περαιτέρω κατανόηση μεταξύ των θρησκειών τους μέσω της συμμετοχής τους σ' αυτή τη διάσκεψη, που ήταν πρωτοβουλία του βασιλιά Αμπντουλλάχ.

    Στην διάσκεψη θα συμμετάσχουν επίσης ο πρόεδρος Μπούς, ο πρόεδρος του Πακιστάν, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι και ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι.

    [05] Επίσκεψη Υπουργού Εξωτερικών Ιράκ στη Συρία

    12-11-2008

    Χοσιάρ Ζεμπαρί

    Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπαρί, δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σαν βάση για επιθέσεις σε βάρος γειτονικών χωρών. Ο κ. Ζεμπαρί είχε συνομιλίες τη Τρίτη στη Δαμασκό με τον Σύρο ομόλογο του, Γουαλίντ Μουαλέμ. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του κ. Ζεμπαρί στη Συρία μετά την διασυνοριακή επίθεση Αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ το περασμένο μήνα.

    Επίσης οι κύριοι Ζεμπαρί και Μουαλέμ συζήτησαν τις διαπραγματεύσεις για συμφωνία ασφάλειας ΗΠΑ-Ιράκ, που θα παρατείνει την παρουσία των Αμερικανικών δυνάμεων στη περιοχή και μετά την εκπνοή της σχετικής εντολής των ΗΕ το Δεκέμβριο.

    [06] Μπαραντέι: Ελπίδες για διάλογο νέας Αμερικανικής κυβέρνησης με Ιράν

    12-11-2008

    Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, εξέφρασε την ελπίδα για συνομιλίες του Ιράν με την νέα κυβέρνηση του νεοεκλεγέντος Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο κ. Ομπάμα είχε εκδηλώσει διάθεση να συναντηθεί με την Ιρανική ηγεσία.

    Ο κ. Ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αποκλιμάκωση της αντιπαράθεσης για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ο επικεφαλής της ΔΥΑΕ έχει εκφράσει κατά το παρελθόν αγανάκτηση για την έλλειψη προόδου μεταξύ της Υπηρεσίας του και της Τεχεράνης. Στο μεταξύ, τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ και η Γερμανία συνεδριάζουν στο Παρίσι τη Πέμπτη με θέμα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    [07] Ημερίδα του AHI για τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    12-11-2008

    Nick Larigakis

    Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον (American Hellenic Institute) σε συνεργασία με το παράρτημά του στην Αθήνα διοργανώνει στις 3 Δεκεμβρίου στην Ελληνική πρωτεύουσα ημερίδα με θέμα τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα μετά την εγκαθίδρυση της καινούργιας Αμερικανικής κυβέρνησης, υπό την ηγεσία του νεοεκλεγέντος προέδρου Barack Obama, στις 20 Ιανουαρίου 2009.

    Στην σχετική συζήτηση, που αναμένεται να διεξαχθεί στην Αγγλική, θα συμμετάσχουν ο Doug Bandow, αναλυτής του Ιδρύματος Taft και άλλοτε ειδικός βοηθός του Προέδρου Ronald Reagan, o Δημήτρης Δήμας, ανταποκριτής της Αθηναϊκής εφημερίδας Ελευθεροτυπία στην Ουάσιγκτον και ο Αθανάσιος Έλλης, Διευθυντής του γραφείου της εφημερίδας Καθημερινής και του Ελληνικού τηλεοπτικού σταθμού Αντένα, στην Αμερικανική πρωτεύουσα. Την συζήτηση θα συντονίσει ο Διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου Nick Larigakis.

    Η εκδήλωση θα γίνει στο ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρετανίας, επί της Πλατείας Συντάγματος, στην Αθήνα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 13 November 2008 - 15:37:36 UTC