Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-11-18

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαφωνία Λευκού Οίκου-Κογκρέσου για βοήθεια στην αυτοκινητοβιομηχανία
  • [02] Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατέφυγαν τα Σκόπια
  • [03] Συμφωνία ασφάλειας ΗΠΑ-Ιράκ
  • [04] Η πρώτη απ' ευθείας συνάντηση Ομπάμα-Μακέην
  • [05] Αφγανιστάν: Οι Ταλεμπάν απέρριψαν ενδεχόμενο συνομιλιών με τη κυβέρνηση
  • [06] Μείωση της ζήτησης πετρελαίου προβλέπει ο ΟΠΕΚ

  • [01] Διαφωνία Λευκού Οίκου-Κογκρέσου για βοήθεια στην αυτοκινητοβιομηχανία

    18-11-2008

    Ο πρόεδρος Μπούς και οι Ρεπουμπλικανοί του Κογκρέσου δηλώνουν ότι δεν μπορούν να υποστηρίξουν το σχέδιο του Δημοκρατικού Κόμματος για την χορήγηση βοήθειας στην Αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία , η οποία έχει πληγεί από την αύξηση του κόστους των καυσίμων και την συρρίκνωση της οικονομίας.

    Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν σχέδιο 25 δις δολαρίων, από το πακέτο 700 δις για την στήριξη της οικονομίας, για βοήθεια προς τις βιομηχανίες αυτοκινήτων. Αλλά η κυβέρνηση Μπούς θεωρεί λάθος την χρηματοδότηση των αυτοκινητοβιομηχανιών χωρίς να τους ζητηθεί πρώτα να αναδιοργανωθούν και να προσπαθήσουν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα τους.

    Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπούς θέλει να βοηθήσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες, αλλά επεσήμανε ότι το πακέτο 700 δις δολαρίων προορίζεται για την στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα. Αντ' αυτού η κυβέρνηση Μπούς ζητά απ' τις βιομηχανίες αυτοκινήτων να χρησιμοποιήσουν προεγκεκριμένο δάνειο απ' το Υπουργείο Ενέργειας για να καλύψουν τις οικονομικές τους ανάγκες. Το δάνειο αυτό στοχεύει στο να βοηθήσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να προβούν σε καινοτομικές τεχνολογικές αλλαγές και να κατασκευάσουν φιλικότερα προς το περιβάλλον αυτοκίνητα.

    [02] Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατέφυγαν τα Σκόπια

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    18-11-2008

    Αντόνιο Μιλόσοσκι

    Με την κατηγορία ότι η Ελλάδα παραβίασε άρθρο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας παρεμποδίζοντας με βέτο, τον Απρίλιο, την επίδοση πρόσκλησης για ένταξη της 'Μακεδονίας', όπως είπε, στο ΝΑΤΟ, τα Σκόπια κατέθεσαν προσφυγή εναντίον της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων αναφέρεται ότι όπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι, η προσφυγή έχει σαν κίνητρο την προστασία των δικαιωμάτων της χώρας του, αλλά ακόμη και για να υποχρεωθεί η Ελλάδα να σεβαστεί τις νομικές της υποχρεώσεις, όπως αναφέρεται.

    Γιώργος Κουμουτσάκος

    Η κίνηση αυτή των Σκοπίων προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και μετά από σύσκεψη υπό την προεδρία της Υπουργού κ. Μπακογιάννη, ο εκπρόσωπος Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε ότι η κυβέρνηση Γκρουέφσκι συνεχίζει την παρελκυστική της τακτική και προσέφυγε στο δικαστήριο αποκρύπτοντας ότι προηγουμένως η ίδια η χώρα του είχε κατάφορα παραβιάσει σειρά θεμελιωδών άρθρωνβυποχρεώσεων της που προβλέπονται από αυτήν την Συμφωνία, αλλά και την θεμελιώδη αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας.

    Ο κ. Κουμουτσάκος τονίζει ότι 'κατά την διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας θα έχουμε την ευκαιρία να υποβάλουμε σχετικά υπομνήματα αναπτύσσοντας αναλυτικά τις Ελληνικές θέσεις αλλά και τις απροκάλυπτες παραβιάσεις της Συμφωνίας από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

    Στην δήλωση επισημαίνεται ακόμη ότι η απόφαση των Σκοπίων, δείχνει για άλλη μια φορά ότι δεν ενδιαφέρονται για ταχεία επίλυση της διαφοράς για το όνομα. 'Η Ελλάδα', συμπληρώνει ο κ. Κουμουτσάκος, 'θα προσέλθει στο Διεθνές Δικαστήριο με την αυτοπεποίθηση και την αποφασιστικότητα που της δίνουν η πληρότητα, η σαφήνεια και η ουσία των επιχειρημάτων της'.

    [03] Συμφωνία ασφάλειας ΗΠΑ-Ιράκ

    18-11-2008

    Ράιαν Κρόκερ και Χοσιάρ Ζεμπαρί

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η συμφωνία με το Ιράκ για τον τερματισμό της Αμερικανικής παρουσίας στη χώρα είναι δεσμευτική, αλλά επισημαίνουν ότι θα μπορούσε να κριθεί επαναδιαπραγματεύσιμη αν αλλάξουν οι συνθήκες ασφάλειας στο Ιράκ.

    Ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ναύαρχος Μάικ Μάλλεν, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι εύχεται να συνεχίσουν να βελτιώνονται οι συνθήκες στο Ιράκ, αλλά προειδοποίησε ότι αν κάτι αλλάξει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, θα ήταν προβληματική η απόσυρση όλων των στρατιωτών από τις πόλεις του Ιράκ μέχρι του χρόνου τον Ιούνιο, όπως προβλέπει η συμφωνία.

    Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η τοποθέτηση συγκεκριμένης ημερομηνίας απόσυρσης απ' το Ιράκ, κάτι στο οποίο είχε αντιταχθεί η κυβέρνηση Μπούς, αποτελεί υποχώρηση από μέρους των ΗΠΑ προς τους Ιρακινούς διαπραγματευτές.

    Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ, Ράιαν Κρόκερ και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χοσιάρ Ζεμπαρί, υπέγραψαν την ιστορική αυτή συμφωνία, όπως την χαρακτήρισε ο κ. Κρόκερ, η οποία προβλέπει πλήρη απόσυρση όλων των Αμερικανικών δυνάμεων μέχρι τα τέλη του 2011.

    Τώρα η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί απ' το Ιρακινό κοινοβούλιο.

    [04] Η πρώτη απ' ευθείας συνάντηση Ομπάμα-Μακέην

    18-11-2008

    Στην πρώτη τους συνάντηση μετά τις εκλογές, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και ο πρώην αντίπαλός του γερουσιαστής Τζον Μακέην, δεσμεύτηκαν ότι θα συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και για τις άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.

    Σε κοινή τους ανακοίνωση οι κύριοι Ομπάμα και Μακέην χαρακτήρισαν την επαφή τους εποικοδομητική και υπογράμμισαν την ανάγκη μίας νέας εποχής μεταρρυθμίσεων. Επίσης επεσήμαναν ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι σπατάλες και ο τυφλός κομματισμός της Ουάσιγκτον για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον κυβερνητικό μηχανισμό και να επανέλθει η ευημερία και οι ευκαιρίες για τον Αμερικανικό λαό που δουλεύει σκληρά, όπως είπαν.

    [05] Αφγανιστάν: Οι Ταλεμπάν απέρριψαν ενδεχόμενο συνομιλιών με τη κυβέρνηση

    18-11-2008

    Οι Ταλεμπάν απέρριψαν τη Δευτέρα πρόταση της κυβέρνησης του Αφγανιστάν για ειρηνευτικές συνομιλίες, λέγοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση για τέτοιες συνομιλίες όσο οι ξένες δυνάμεις παραμένουν στη χώρα.

    Τη Κυριακή, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, προσέφερε προστασία στον ηγέτη των Ταλεμπάν, Μουλά Ομάρ, ακόμη και αν κάτι τέτοιο θα προκαλούσε αντιπαράθεση με τους δυτικούς συμμάχους. Σε αντάλλαγμα ο κ. Καρζάι ζητούσε συμμετοχή του Ομάρ σε ειρηνευτικές συνομιλίες.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσαν ότι είναι επιθυμητή η πολιτική συμφιλίωση στο Αφγανιστάν, αλλά επεσήμαναν ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι Ταλεμπάν είναι διατεθειμένοι να αποκηρύξουν την βία.

    [06] Μείωση της ζήτησης πετρελαίου προβλέπει ο ΟΠΕΚ

    18-11-2008

    Αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ δηλώνουν ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα μειωθεί του χρόνου κατά πάνω από 500 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα στα περίπου 86,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Είναι η Τρίτη φορά που το καρτέλ μειώνει τα προγνωστικά του για μελλοντική ζήτηση, καθώς επιβραδύνεται η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

    Η μείωση της ζήτησης έχει προκαλέσει και μείωση των τιμών του μαύρου χρυσού από 147 δολάρια το βαρέλι που ήταν τον Ιούλιο, στα περίπου 55 δολάρια που είναι σήμερα. Η επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ έχει προγραμματιστεί για τις 29 Νοεμβρίου στην Αίγυπτο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 19 November 2008 - 8:28:20 UTC