Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-11-26

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κουμανταρία και στη Νέα Υόρκη
  • [02] Εφικτή η υιοθεσία για ομοφυλόφιλα ζευγάρια στη Φλόριντα
  • [03] Ο Χ. Καρζάι ζητά χρονοδιάγραμμα απόσυρσης
  • [04] Χριστόφιας: Η Κύπρος θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα
  • [05] Συνεχίζονται οι ανακοινώσεις ονομάτων νέων στελεχών

  • [01] Κουμανταρία και στη Νέα Υόρκη

    Αθηνά Κρικέλη

    Nέα Υόρκη

    26-11-2008

    Με τίτλο 'ανακαλύψτε ένα από τα αρχαιότερα κρασιά στον κόσμο' το εμπορικό κέντρο της Κυπριακής δημοκρατίας διοργανώνει εκδήλωση στο Μανχάταν, όπου οι καλεσμένοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Kουμανταρία, το κυπριακό κρασί που κατέχει το αρχαιότερο όνομα κρασιού στον κόσμο και χρονολογείται στα 5.500 π.Χ.

    Η Κύπρος είναι μια από τις πρώτες χώρες που κατασκεύασε κρασί και συγκεκριμένα την κουμανταρία με τα μοναδικά σταφύλια για την παραγωγή της στην Κύπρο.

    Τόσο οι Βαβυλώνιοι όσο και οι κάτοικοι της Ιερουσαλήμ αναφέρονταν στο κυπριακό κρασί ως 'Υα' στην εβραϊκή γλώσσα, λέγοντας πως αποτελεί μυστήριο στα θρησκευτικά τελετουργικά την εποχή του πρώτου και δεύτερου τέμπλου της Ιερουσαλήμ. Στην εκδήλωση θα δοθεί η ευκαιρία στους καλεσμένους, έλληνες και μη, να γευτούν αλλά και να γνωρίσουν την ιστορία των Κυπριακών κρασιών και ιδιαίτερα της Κουμανταρίας.

    [02] Εφικτή η υιοθεσία για ομοφυλόφιλα ζευγάρια στη Φλόριντα

    26-11-2008

    Δικαστής στην πολιτεία της Φλόριντα αντέστρεψε νόμο που απαγόρευε την υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Η δικαστής Σίντυ Λέντερμαν δήλωσε ότι 'δεν υπάρχει καμία λογική βάση' για την απαγόρευση αυτή που ισχύει εδώ και 31 χρόνια. Η απόφαση αυτή θα επιτρέψει στον Μάρτιν Γκιλ και τον σύντροφό του να υιοθετήσουν δύο παιδιά ηλικίας 4 και 8 ετών. Πάντως η πολιτεία της Φλόριντα αναμένεται να εφεσιβάλει την απόφαση.

    [03] Ο Χ. Καρζάι ζητά χρονοδιάγραμμα απόσυρσης

    26-11-2008

    Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, δήλωσε σε αντιπροσωπία του Συμβουλίου Ασφάλειας που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Καμπούλ, ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να θέσει χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό του πολέμου στο Αφγανιστάν. Ο κ. Καρζάι τόνισε ότι χωρίς χρονοδιάγραμμα για την διάρκεια του λεγόμενου 'πολέμου κατά της τρομοκρατίας', η κυβέρνηση του Αφγανιστάν επιφυλάσσει το δικαίωμα να επιδιώξει πολιτική επίλυση της αντιπαράθεσης με τους Ταλεμπάν.

    Η αντιπροσωπία του Συμβουλίου Ασφάλειας πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στη Καμπούλ με στόχο να εξετάσει την πρόοδο που έχει επιτελεστεί στο Αφγανιστάν για την βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας και την ανοικοδόμηση της χώρας.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ρόμπερτ Γούντ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν για την εξάρθρωση του εξτρεμισμού και την ανοικοδόμηση της χώρας.

    [04] Χριστόφιας: Η Κύπρος θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα

    26-11-2008

    Προσερχόμενος στις συνομιλίες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τη Τρίτη, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, κατηγόρησε τη Τουρκία για προκλητική συμπεριφορά σε σχέση με παρενοχλήσεις από μέρους Τουρκικών πολεμικών πλοίων, ερευνητικών δραστηριοτήτων για εξορύξεις ανοιχτά των ακτών του νησιού.

    Ο κ. Χριστόφιας ξεκαθάρισε ότι η Κύπρος 'θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα' στην ζώνη αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης του νησιού, ενώ αυτή την εβδομάδα η Κυπριακή κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε επίσημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα ΗΕ για επεισόδια παρενόχλησης Νορβηγικού πλοίου που διεξήγε έρευνες.

    Από τη πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Μάρκος Κυπριανού, προειδοποίησε τη Τουρκία ότι οι ενέργειες της θα επηρεάσουν αρνητικά τις ενταξιακές της προσπάθειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [05] Συνεχίζονται οι ανακοινώσεις ονομάτων νέων στελεχών

    26-11-2008

    Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, συνεχίζει τη στελέχωση του οικονομικού του επιτελείου. Για την θέση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Διοίκησης και Προϋπολογισμού επέλεξε τον Πήτερ Ορζαγκ στόχος του οποίου θα είναι να εξετάσει διεξοδικά τα έξοδα του Αμερικανικού δημοσίου και να σταματήσει προγράμματα που δεν είναι πλέον χρήσιμα.

    Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις σε θέματα προϋπολογισμού είναι κρίσιμης σημασίας αυτή την στιγμή που η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και το έλλειμμα διευρύνεται.

    Στο μεταξύ, αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, συμφώνησε να παραμείνει στη θέση του και μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νεοεκλεγέντος προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα. Αξιωματούχοι δηλώνουν επίσης ότι ο κ. Γκέιτς θα παραμείνει στο πηδάλιο του Πενταγώνου επί τουλάχιστον ένα χρόνο. Πάντως μέχρι στιγμής οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα από την ομάδα μεταβίβασης εξουσίας ή απ' το Πεντάγωνο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 27 November 2008 - 14:19:15 UTC