Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-11-27

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στάβις Γουλφ : Χρειαζόμαστε περισσότερους Ελληνο-Αμερικανούς στο Κογκρέσο
  • [02] Σημαντική μείωση καταναλωτικών δαπανών και πτώση των τιμών ακινήτων
  • [03] Ράις: Η εξεύρεση λύσης για 'το όνομα' θα ωφελήσει Ελλάδα, Σκόπια και Βαλκάνια
  • [04] Προειδοποίηση για τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Υόρκη
  • [05] Ψηφοφορία για τη συμφωνία ασφάλειας
  • [06] Υπό πολιορκία η Μουμπάη

  • [01] Στάβις Γουλφ : Χρειαζόμαστε περισσότερους Ελληνο-Αμερικανούς στο Κογκρέσο

    Άννα Καραγιαννοπούλου

    Ουάσιγκτον

    27-11-2008

    Ακούστε τη συνέντευξη της Μπάρμπαρα Στάβις Γουλφ στη ΦτΑ - Download

    Μπάρμπαρα Στάβις Γουλφ

    Με κύριους στόχους την φιλανθρωπία, την προσφορά στα κοινά, τα Ελληνικά ιδεώδη και την προώθηση περισσότερων εκπαιδευτικών ευκαιριών για την νέα γενιά, η Οργάνωση 'Κόρες της Πηνελόπης' είναι η μόνη διεθνής αποκλειστικά γυναικεία οργάνωση και αποτελεί το παράρτημα της μεγάλης Ελληνο-Αμερικανικής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ.

    Η Μπάρμπαρα Στάβις Γουλφ έχει διατελέσει μέλος της Οργάνωσης επί 33 χρόνια, ενώ έχει υπηρετήσει σε διάφορες αιρετές θέσεις, πριν εκλεγεί Ύπατος Πρόεδρος της φέτος το καλοκαίρι. Είναι δικηγόρος και ζει έξω από τη Νέα Ορλεάνη στην νότια πολιτεία της Λουιζιάνα, μια περιοχή αποδέκτης των φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων της ομογένειας, ιδιαίτερα μετά τα καταστροφικά καιρικά φαινόμενα των τελευταίων χρόνων.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον η κ. Στάβις Γουλφ προετοίμασε την ατζέντα της οργάνωσης για τον επόμενο χρόνο και είχε επαφές με τα νεοεκλεγέντα μέλη του Κογκρέσου.

    Με αφορμή την συμπλήρωση 80 χρόνων από την ίδρυση της οργάνωσης 'Κόρες της Πηνελόπης' το 1929 στο Σαν Φρανσίσκο, η Μπάρμπαρα Στάβις Γούλφ δηλώνει ότι για τον επόμενο χρόνο η οργάνωση θα δώσει έμφαση στην προώθηση των παραδοσιακών αξιών του Ελληνισμού. 'Η οργάνωση μας ιδρύθηκε για να προωθήσει τα ιδανικά του Ελληνισμού και για να κρατήσει ζωντανή την πολιτιστική κληρονομιά της Ελληνο-Αμερικανικής κοινότητας που ταυτόχρονα αφομοιώνεται στο μωσαϊκό της Αμερικανικής κοινωνίας', επισημαίνει η κ. Στάβις Γούλφ.

    Άννα Καραγιαννοπούλου και Μπάρμπαρα Στάβις Γουλφ στο στούντιο της ΦτΑ

    Όμως η οργάνωση συνεχίζει το φιλανθρωπικό της έργο και στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα αυτή την περίοδο πρωτοστατεί σε δραστηριότητες αποκατάστασης των ελαιώνων που καταστράφηκαν στην Πελοπόννησο από τις πυρκαγιές των τελευταίων δύο χρόνων. Με την συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων δολαρίων οι 'Κόρες της Πηνελόπης' αγόρασαν ελαιόδεντρα που θα φυτευτούν σε κτήματα που καταστράφηκαν στην Λακωνία και άλλες περιοχές της νότιας Πελοποννήσου.

    Επίσης, οι φετινές εκλογές είχαν ιδιαίτερη σπουδαιότητα για την Ελληνο-Αμερικανική κοινότητα μιας και ενισχύθηκε η δύναμη των ομογενών μελών του Κογκρέσου και αυξήθηκε ο αριθμός γυναικών βουλευτών με την εκλογή της Ντίνα Τάϊτους απ' την Νεβάδα. Αλλά παρότι εκφράζει ικανοποίηση για την εξέλιξη αυτή, η κ. Στάβις Γουλφ δηλώνει ότι δεν είναι αρκετές μόνο 4 Ελληνο-Αμερικανίδες στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και θα ήθελε να δει περισσότερες γυναίκες της ομογένειας να ασχολούνται με την πολιτική.

    Στόχος της νέας Ύπατης Προέδρου της Οργάνωσης 'Κόρες της Πηνελόπης' γι' αυτή τη χρονιά είναι η προώθηση της ιδέας της ενεργούς συμμετοχής στην πολιτική διαδικασία. 'Θέλουμε τα μέλη μας να γνωρίσουν καλά τα θέματα που μας ενδιαφέρουν', λέει η κ. Στάβις Γουλφ, 'και να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να συμμετάσχουν περισσότερο, να ξεχωρίσουν και να αποτελέσουν καταλύτη αλλαγής. Είναι αλήθεια ότι χρειαζόμαστε περισσότερους Ελληνο-Αμερικανούς υποψηφίους, αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να εξηγήσουμε και να προωθήσουμε την διαδικασία συμμετοχής στα κοινά και τα θέματα που μας ενδιαφέρουν'.

    Η Μπάρμπαρα Στάβις Γουλφ έχει τιμηθεί επανειλημμένα για το κοινωνικό της έργο μέσω της οργάνωσης 'Κόρες της Πηνελόπης' και γι' αυτό θεωρεί ευθύνη της αυτή τη χρονιά που βρίσκεται στο πηδάλιο της οργάνωσης, να προσπαθήσει να εμπνεύσει περισσότερες Ελληνο-Αμερικανίδες να ασχοληθούν με τα κοινά.

    [02] Σημαντική μείωση καταναλωτικών δαπανών και πτώση των τιμών ακινήτων

    27-11-2008

    Έκθεσης της Αμερικανικής κυβέρνησης δείχνει τη μεγαλύτερη μείωση της αγοραστικής ικανότητας των καταναλωτών τα τελευταία 7 χρόνια, γεγονός που αποτελεί άλλη μία ένδειξη ότι η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση.

    Το Υπουργείο Εμπορίου ανακοινώσε την Τετάρτη ότι οι καταναλωτικές δαπάνες μειωθήκαν κατά 1% τον Οκτώβριο. Οι δαπάνες των καταναλωτών αντιστοιχούν στα 2 τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ. Επίσης το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι μειώθηκαν κατά 5,3% οι τιμές κατοικιών τον Οκτώβριο στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 18 χρόνων.

    Η οικονομολόγος, Νταϊάν Σουόνγκ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στις 'σκοτεινότερες μέρες' της οικονομική κρίσης.

    [03] Ράις: Η εξεύρεση λύσης για 'το όνομα' θα ωφελήσει Ελλάδα, Σκόπια και Βαλκάνια

    Άννα Καραγιαννοπούλου

    Oυάσιγκτον

    27-11-2008

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ενόψει της υπουργικής διάσκεψης του ΝΑΤΟ την άλλη εβδομάδα, η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, αναφέρθηκε και στο θέμα των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της διαμάχης Αθηνών-Σκοπίων για το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. 'Ελπίζουμε ότι το θέμα του ονόματος μπορεί να επιλυθεί', σημείωσε η κ. Ράις. 'Είναι εμφανές πως πρόκειται για θέμα που δεν θα επιλυθεί γρήγορα', πρόσθεσε η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών και επεσήμανε ότι το πραγματικό όφελος από την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ θα είναι εμφανές τόσο για την 'Μακεδονία', όπως τη χαρακτήρισε, όσο και για την Ελλάδα και για τα Βαλκάνια ευρύτερα. Η κ. Ράις δήλωσε επίσης ότι ο υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Ντάνιελ Φρήντ, συνεργάζεται με τον διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτζ, για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, όπως είπε, και επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει αυτές τις προσπάθειες.

    Παράλληλα για το θέμα της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα κατάργησης της άδειας εισόδου για επισκέψεις στις ΗΠΑ, το λεγόμενο Visa Waiver Program, η κ. Ράις δήλωσε ότι Αθήνα και Ουάσιγκτον συνεχίζουν να συνεργάζονται για την ικανοποίηση ορισμένων όρων και προϋποθέσεων και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα ενταχθεί σύντομα στο πρόγραμμα.

    [04] Προειδοποίηση για τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Υόρκη

    27-11-2008

    Οι Αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές προειδοποίησαν τις αρχές της Νέας Υόρκης για το ενδεχόμενο τρομοκρατικού σχεδίου της Αλ Κάιντα για επιθέσεις σε βάρος του μετρό και άλλων μέσων μαζικής μεταφοράς της πόλης. Κοινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας και του FBI αναφέρει ότι οι Αμερικανικές αρχές έχουν δεχτεί πληροφορίες για 'πιθανό αλλά ανεπιβεβαίωτο', όπως χαρακτηρίζεται, σχέδιο επίθεσης στην διάρκεια της περιόδου των εορτών.

    Οι πληροφορίες αφήνουν να εννοηθεί ότι στη διάρκεια επικοινωνιών τους στα τέλη Σεπτεμβρίου, μέλη της Αλ Κάιντα εξέτασαν την πιθανότητα στόχευσης της Νέας Υόρκης. Ενδεχόμενο σχέδιο μπορεί να περιλαμβάνει την χρήση βομβιστών καμικάζι ή εκρηκτικών για τοποθέτηση σε βαγόνια του μετρό της Νέας Υόρκης.

    [05] Ψηφοφορία για τη συμφωνία ασφάλειας

    27-11-2008

    Η Ιρακινή Βουλή θα ψηφίσει τελικά σήμερα επί της συμφωνίας ασφάλειας ΗΠΑ-Ιράκ που προβλέπει την απόσυρση των Αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ το 2011. Η ψηφοφορία που είχε αρχικά προγραμματιστεί για χθες καθυστέρησε λόγω διαφωνιών πολιτικών παρατάξεων για ορισμένους όρους της συμφωνίας. Το κύριο κόμμα των Σουνιτών ζητά παραχωρήσεις από μέρους της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου και δημοψηφίσματος επί της συμφωνίας. Πάντως ο πρόεδρος του Ιρακινού κοινοβουλίου δήλωσε ότι πιστεύει πως θα υπάρξει συμφωνία για το θέμα, ενώ ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ιράκ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Ιρακινή κυβέρνηση ζητά εθνική συναίνεση για το θέμα της συμφωνίας και όχι μια απλή πλειοψηφία στη Βουλή.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι ενδεχόμενο δημοψήφισμα, δεν θα αποτρέψει την έναρξη της ισχύος της συμφωνίας στις αρχές του 2009.

    [06] Υπό πολιορκία η Μουμπάη

    27-11-2008

    Tο ξενοδοχείο Ταζ φλέγεται.

    Ινδοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τμήματα της οικονομικής πρωτεύουσας της Ινδίας, Μουμπάη, παραμένουν υπό πολιορκία, ώρες μετά τις άνευ προηγουμένου συντονισμένες επιθέσεις ομάδων βαριά οπλισμένων εξτρεμιστών σε διάφορα σημεία της πόλης. Ο μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένος αριθμός νεκρών είναι 80, ενώ μεταξύ των νεκρών είναι και ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Μουμπάης, Χεμάντ Καρκάρε. Οι τραυματίες ανέρχονται στους τουλάχιστον 200. Ανώτερος αξιωματούχος της πολιτείας Μαχαράστρα, δήλωσε ότι μεταξύ των νεκρών είναι και 11 αστυνομικοί και άλλα μέλη των δυνάμεων ασφάλειας. Σύμφωνα με την αστυνομία ένοπλοι με αυτόματα όπλα και χειροβομβίδες επιτέθηκαν σε τουλάχιστον 9 διαφορετικά σημεία της Μουμπάης στα πλαίσια μιας εξαιρετικά συντονισμένης σειράς τρομοκρατικών επιθέσεων. Οι στόχοι των δραστών ήταν δύο σιδηροδρομικοί σταθμοί και δύο πολυτελή ξενοδοχεία, το 'Ταζ Μαχάλ' και το 'Ομπερόι', όπου συχνάζουν ξένοι τουρίστες. Επίσης επλήγησαν νοσοκομεία, ένα εστιατόριο ιδιαίτερα δημοφιλές στους τουρίστες, καθώς και σημείο του λιμανιού.

    Ινδοί κομάντος εισέβαλλαν πριν τα χαράματα σήμερα το πρωί στο ξενοδοχείο Τάζ για να εξουδετερώσουν τους τρομοκράτες. Η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στο ξενοδοχείο έχει τεθεί υπό έλεγχο αλλά αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι το ιστορικό αυτό κτήριο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. Αλλά σε εξέλιξη παραμένει αντιπαράθεση των δυνάμεων ασφάλειας με ενόπλους στο ξενοδοχείο Όμπεροϊ. Οι αρχές δηλώνουν ότι ένοπλοι πιστεύεται ότι κρατούν ομήρους στα ξενοδοχεία, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο πόσους. Επίσης, σύμφωνα πάντα με τις αρχές, 4 ένοπλοι σκοτώθηκαν και 9 συνελήφθησαν. Βρετανός επιχειρηματίας που κατάφερε να διαφύγει από το ξενοδοχείο Ταζ δήλωσε ότι οι επιτιθέμενοι στόχευαν ξένους και συγκεκριμένα Βρετανούς και Αμερικανούς.

    Δεν είναι γνωστά τα κίνητρα των επιθέσεων, αλλά τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η μέχρι σήμερα άγνωστη εξτρεμιστική οργάνωση, Ντεκάν Μουτζαχεντίν, ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται για αξιόπιστο ισχυρισμό. Επίσης Αμερικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο ανάμειξης στις τρομοκρατικές αυτές επιθέσεις της εξτρεμιστικής οργάνωσης, Λάσκαρ Αλ Τόιμπα, που δραστηριοποιείται στην κεντρική Ασία.

    H διεθνής κοινότητα καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Τετάρτης στην Μουμπάη της Ινδίας. Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι συνεδρίαση ανώτερων αξιωματούχων σε θέματα απόρρητων πληροφοριών και αντιτρομοκρατίας αποφάσισε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν την κυβέρνηση της Ινδίας, ενώ ο πρόεδρος Μπούς εξέφρασε συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων. Το Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι η Αμερικανίδα Υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, θα επικοινωνήσει με Ινδούς αξιωματούχους, αλλά επεσήμανε ότι δεν γνωρίζει να υπάρχουν Αμερικανοί μεταξύ των θυμάτων.

    Επίσης εκπρόσωπος του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι οι συντονισμένες αυτές επιθέσεις σε βάρος αθώων πολιτών αποδεικνύουν τον σοβαρό και άμεσο κίνδυνο της τρομοκρατίας και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσουν την σύσφιξη των σχέσεων τους με την Ινδία και άλλες χώρες για την εξάρθρωση αυτών των τρομοκρατικών δικτύων.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας δήλωσε ότι τουλάχιστον ένας Ιάπωνας πολίτης σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε από τις επιθέσεις. Τις επιθέσεις καταδίκασαν επίσης ο Βρετανός Πρωθυπουργός και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον ένας υπάλληλος του Ευρωκοινοβουλίου ήταν μεταξύ των τραυματιών.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 28 November 2008 - 11:30:01 UTC