Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-11-28

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ινδικές δυνάμεις κατά εξτρεμιστών στην Μουμπάη
  • [02] Διεθνής καταδίκη των επιθέσεων στην Ινδία
  • [03] Επικύρωση συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράκ
  • [04] Αφγανιστάν: 4 νεκροί από επίθεση έξω απ' την Αμερικανική πρεσβεία
  • [05] Επίσκεψη Μεντβέντεφ στην Κούβα

  • [01] Ινδικές δυνάμεις κατά εξτρεμιστών στην Μουμπάη

    28-11-2008

    Ινδοί κομάντο συνεχίζουν και σήμερα να αγωνίζονται για να ανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο ενός Εβραϊκού κέντρου και δύο πολυτελών ξενοδοχείων στην Μουμπάη, μετά τις συντονισμένες πολλαπλές επιθέσεις ενόπλων εξτρεμιστών τη Τετάρτη σε βάρος της οικονομικής πρωτεύουσας της Ινδίας. Απ' τις επιθέσεις σκοτώθηκαν πάνω από 100 άτομα και τραυματίστηκαν περίπου 300, συμπεριλαμβανομένων και ξένων πολιτών. Αξιωματούχοι εκτιμούν πως οι δράστες των επιθέσεων έφτασαν στην Μουμπάη μέσω θαλάσσης.

    Ελικόπτερα μετέφεραν κομάντος στην οροφή του Εβραϊκού κέντρου με στόχο την ανάληψη του ελέγχου του κτηρίου και την απελευθέρωση τουλάχιστον 10 ομήρων. Ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις ακούγονται στο κτήριο από χθες το βράδυ και μέχρι σήμερα το πρωί.

    Πάντως δεκάδες όμηροι απελευθερώθηκαν από τα ξενοδοχεία Ταζ Μαχάλ και Όμπεροϊ, αλλά ειδικές δυνάμεις συνεχίζουν να ψάχνουν τα ξενοδοχεία όροφο με όροφο προς αναζήτηση εξτρεμιστών και για να απελευθερώσουν ενοίκους που ενδεχομένως να έχουν εγκλωβιστεί.

    Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Μανμοχάν Σίνγκ, δήλωσε τη Πέμπτη ότι οι υπεύθυνοι αυτών των εξαιρετικά συντονισμένων επιθέσεων προήλθαν μάλλον από το εξωτερικό. Χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένη χώρα, ο κ. Σίνγκ έστειλε μήνυμα 'στους γείτονες', όπως είπε, της Ινδίας ότι δεν θα ανεχθεί χρήση του εδάφους τους για τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της χώρας του. Απαντώντας ο Υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, δήλωσε σε δημοσιογράφους να αποφύγουν να καταλήξουν σε βεβιασμένα συμπεράσματα.

    [02] Διεθνής καταδίκη των επιθέσεων στην Ινδία

    28-11-2008

    /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin:0in; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

    Η διεθνής κοινότητα και οι ΗΠΑ καταδίκασαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Μουμπάη. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπούς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ινδό πρωθυπουργό, Μανμοχάν Σίνγκ και εξέφρασε τα συλλυπητήρια των ΗΠΑ προσφέροντας παράλληλα την υποστήριξη της Ουάσιγκτον. Επίσης Αμερικανοί αξιωματούχοι σε θέματα ασφάλειας και απόρρητων πληροφοριών συνεδρίασαν για δεύτερη μέρα τη Πέμπτη, για να εξετάσουν την κατάσταση και να καθορίσουν ενδεχόμενη λήψη μέτρων μετά τις επιθέσεις στην Μουμπάη.

    Στο μεταξύ, η ομάδα μεταβίβασης εξουσίας του νεοεκλεγέντος προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι σε θέματα απόρρητων πληροφοριών, καθώς και η Υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, ενημέρωσαν τον κ. Ομπάμα. Εκπρόσωπος του νεοεκλεγέντος προέδρου δήλωσε ότι ο κ. Ομπάμα καταδικάζει έντονα τις επιθέσεις και πιστεύει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με την Ινδία και άλλες χώρες με στόχο την εξάρθρωση των τρομοκρατικών δικτύων.

    Επίσης ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Γιουσάφ Ράζα Γκιλάνι, εξέφρασε συλλυπητήρια για τα θύματα των επιθέσεων, ενώ ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μούν, δήλωσε ότι τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την βία και ζήτησε την άμεση προσαγωγή των υπευθύνων ενώπιον της δικαιοσύνης.

    [03] Επικύρωση συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράκ

    28-11-2008

    Υποστηρικτές του Μουκτάντα Αλ Σάντρ που αντιτάχθηκαν στην συμφωνία

    Το Ιρακινό Κοινοβούλιο ενέκρινε την συμφωνία ασφάλειας με τις ΗΠΑ που προβλέπει την παραμονή των Αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ μέχρι το τέλος του 2011. Πάντως οι υποστηρικτές του ακραίου Σιίτη κληρικού Μουκτάντα Αλ Σάντ αντιτάχθηκαν στη συμφωνία και εξέφρασαν την οργή τους φωνάζοντας συνθήματα την ώρα που οι υπόλοιποι βουλευτές ψήφιζαν τη συμφωνία.

    Τελικά η κύρια παράταξη Σουνιτών υποστήριξε το μέτρο, μετά την απόφαση των Σιιτών να υποστηρίξουν δημοψήφισμα επί της συμφωνίας στα τέλη Ιουλίου. Επίσης οι Σιίτες δέχτηκαν το αίτημα των Σουνιτών για πολιτικές μεταρρυθμίσεις που θα δίνουν στους Σουνίτες μεγαλύτερο ρόλο στην πολιτική διαδικασία.

    Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι, χαρακτήρισε την επικύρωση της συμφωνίας ιστορικό επίτευγμα για την αποκατάσταση της αυτεξουσιότητας του Ιράκ. Από τη πλευρά του ο Πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι η επικύρωση της συμφωνίας από το Ιρακινό κοινοβούλιο επιβεβαιώνει την ανάπτυξη των δημοκρατικών θεσμών στο Ιράκ και την ικανότητα της χώρας να χειριστεί την ασφάλεια της.

    [04] Αφγανιστάν: 4 νεκροί από επίθεση έξω απ' την Αμερικανική πρεσβεία

    28-11-2008

    Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά στην Αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, σκοτώνοντας 4 Αφγανούς και τραυματίζοντας 18 άλλα άτομα. Την ώρα της επίθεσης είχε αρχίσει γιορτή στην Αμερικανική πρεσβεία επ' ευκαιρία της Ημέρας των Ευχαριστιών και γι' αυτό κατέφθαναν ξένοι επισκέπτες. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν, δήλωσε ότι αξιωματούχοι πιστεύουν πως ο δράστης στόχευε φάλαγγα με ξένους στρατιώτες. Πάντως Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν μέλη των συμμαχικών δυνάμεων, ή μέλη του προσωπικού της πρεσβείας μεταξύ των νεκρών ή των τραυματιών.

    Στο μεταξύ, ομάδα του Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΕ που επισκέπτεται το Αφγανιστάν, δήλωσε ότι η κατάσταση στη χώρα είναι δύσκολη, αλλά ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, πρέσβης της Ιταλίας στα ΗΕ, Τζούλιο Τέρζι, δήλωσε ότι υπάρχουν και λόγοι για 'συγκρατημένη αισιοδοξία' και επεσήμανε ότι τώρα είναι η ώρα για εντατικοποίηση των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας και του Αφγανικού λαού για την αντιμετώπιση αυτών των δυσκολιών.

    [05] Επίσκεψη Μεντβέντεφ στην Κούβα

    28-11-2008

    Ντιμίτρι Μεντβέντεφ και Ραούλ Κάστρο

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, βρίσκεται στην Κούβα με στόχο την αναθέρμανση των σχέσεων με την πιστή σύμμαχο της πρώην Σοβιετικής Ένωσης κατά την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

    Η επίσκεψη του κ. Μεντβέντεφ στην Αβάνα αποτελεί τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική. Ο Ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε με τον Κουβανό ομόλογο του, Ραούλ Κάστρο και επισκέφτηκε τον νέο Ρωσικό καθεδρικό ναό της Αβάνας. Πάντως δεν είναι ξεκάθαρο αν ο κ. Μεντβέντεφ θα επισκεφτεί και τον άρρωστο πρώην πρόεδρο της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο. Ρώσοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η περιοδεία του κ. Μεντβέντεφ στη νότια Αμερική, στη διάρκεια της οποίας επισκέφτηκε επίσης την Βενεζουέλα, τη Βραζιλία και το Περού, στοχεύει στην προώθηση των εμπορικών σχέσεων με το δυτικό ημισφαίριο και διαψεύδουν ότι αποτελεί πρόκληση για τις ΗΠΑ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 29 November 2008 - 2:18:15 UTC