Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-12-02

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Μπους μετανιώνει
  • [02] Συνεδρίαση υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ
  • [03] Σκληρά μέτρα απαιτεί η Ινδία από το Πακιστάν
  • [04] Η ομάδα εξωτερικών και άμυνας του Μπαράκ Ομπάμα
  • [05] Η Αμερικανική οικονομία και επίσημα σε ύφεση

  • [01] Ο Μπους μετανιώνει

    02-12-2008

    Σε νέα του τηλεοπτική συνέντευξη ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι ανέλαβε την προεδρία της χώρας απροετοίμαστος για πόλεμο και ότι το θέμα για το οποίο μετανιώνει περισσότερο είναι οι εσφαλμένες απόρρητες πληροφορίες που έλεγαν πως το Ιράκ είχε όπλα μαζικής καταστροφής. Ο κ. Μπους δήλωσε ξεκάθαρα κατά την συνέντευξη του ότι θα ευχόταν οι μυστικές πληροφορίες για το Ιράκ να ήταν διαφορετικές, γιατί πολλοί άνθρωποι συνέδεσαν την φήμη τους με τις εσφαλμένες αυτές πληροφορίες. Αλλά απέφυγε να ξεκαθαρίσει αν θα εισέβαλε στο Ιράκ με δεδομένο ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν είχε όπλα μαζικής καταστροφής. Και τόνισε ότι η απόσυρση των Αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ πριν την κατάλληλη στιγμή θα ερχόταν σε αντίθεση με τις αρχές του. Πάνω από 4.200 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ.

    Επίσης ο κ. Μπους σημείωσε ότι όταν αναλάμβανε την προεδρία δεν περίμενε να εμπλακεί σε πόλεμο, αλλά όπως είπε, την σύγχρονη εποχή τις περισσότερες φορές συμβαίνει το μη αναμενόμενο. Για το θέμα της οικονομίας ο κ. Μπους εξέφρασε λύπη για την παγκόσμια οικονομική κρίση και επεσήμανε ότι θα υποστηρίξει περισσότερη κυβερνητική παρέμβαση, αν χρειαστεί, για την αποκατάσταση των οικονομικών ισορροπιών.

    [02] Συνεδρίαση υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ

    02-12-2008

    Οι υπουργοί εξωτερικών του ΝΑΤΟ συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες για να αξιολογήσουν τις ανάγκες στο Αφγανιστάν και για να εξετάσουν την μακροπρόθεσμη παρουσία της συμμαχίας στα Βαλκάνια. Κατά την διήμερη σύνοδο τους οι υπουργοί αναμένεται επίσης να εξετάσουν τις σχέσεις της συμμαχίας με τη Ρωσία και να συζητήσουν το θέμα της ένταξης της Γεωργίας και της Ουκρανίας.

    Επίσης οι υπουργοί εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα εξετάσουν στρατηγική για τη διεύρυνση της πολίτικης αλλά και πρακτικής συνεργασίας με χώρες της Μεσογείου, όπως η Αλγερία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Ιορδανία.

    [03] Σκληρά μέτρα απαιτεί η Ινδία από το Πακιστάν

    02-12-2008

    H Ινδία απαιτεί από το Πακιστάν τη λήψη σκληρών μέτρων κατά των υπευθύνων για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μουμπάι της Ινδίας, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 175 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και 6 Αμερικανών.

    Τη Δεύτερα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας κάλεσε τον πρέσβη του Πακιστάν στο Νέο Δελχί και του παρέδωσε επίσημη διαμαρτυρία, ενημερώνοντας τον παράλληλα ότι οι δράστες των επιθέσεων προέρχονταν από το Πακιστάν. Επίσης ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ινδίας χαρακτήρισε τις επιθέσεις στην Μουμπάι πισωγύρισμα της διαδικασίας ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    Στο μεταξύ, η Υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον περιμένει ξεκάθαρη και διαφανή συνεργασία από τη Ισλαμαμπάντ για τις επιθέσεις στην Μουμπάι και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τη Ινδία και το Πακιστάν για την προσαγωγή των δραστών στη δικαιοσύνη.

    Παράλληλα και ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέηβιντ Μίλιμπαντ, δήλωσε ότι το Λονδίνο θα λάβει κάθε δυνατό μέτρο για την αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Ινδίας-Πακιστάν.

    Οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν στείλει ομάδες εμπειρογνωμόνων στην Μουμπάι για να βοηθήσουν τις Ινδικές αρχές.

    [04] Η ομάδα εξωτερικών και άμυνας του Μπαράκ Ομπάμα

    02-12-2008

    Μπαράκ Ομπάμα, Τζιμ Τζόουνς και Χίλαρυ Κλίντον

    Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, πρότεινε την πρώην αντίπαλό του Χίλαρυ Κλίντον για το αξίωμα της Υπουργού Εξωτερικών. Στο υπουργείο Άμυνας παραμένει ο Ρόμπερτ Γκέητς, ενώ ο κ. Ομπάμα προτείνει τον απόστρατο στρατηγό Τζιμ Τζόουνς, για την θέση του συμβούλου του σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

    Η κυβερνήτης της Αριζόνα, Τζάνετ Ναπολιτάνο, θα αναλάβει το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, ενώ η σύμβουλος του κ. Ομπάμα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Σούζαν Ράις, διορίζεται πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.

    Για τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης προτάθηκε ο πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ερικ Χόλντερ. Αν ο διορισμός του επικυρωθεί από τη Γερουσία θα είναι ο πρώτος Αφροαμερικανός επικεφαλής του υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, για να διευκολύνει το διορισμό της συζύγου του στη θέση της Υπουργού Εξωτερικών, συμφώνησε να αποκαλύψει πάνω από 200 ονόματα των δωρητών του ιδρύματός του. Επίσης δεν θα μπορεί να δεχτεί δωρεές από ξένες κυβερνήσεις για τον φιλανθρωπικό του οργανισμό την λεγόμενη Διεθνή Πρωτοβουλία Κλίντον (Clinton Global Initiative).

    [05] Η Αμερικανική οικονομία και επίσημα σε ύφεση

    02-12-2008

    Η Εθνική Υπηρεσία Οικονομικών Ερευνών ανακοίνωσε ότι η οικονομική ύφεση ξεκίνησε στις ΗΠΑ πριν έναν χρόνο, το Δεκέμβριο του 2007. Η υπηρεσία ορίζει την οικονομική ύφεση ως μία σημαντική και παρατεταμένη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας επί διάστημα πολλών μηνών.

    Μια άλλη έκθεση αναφέρει ότι ο βιομηχανικός τομέας στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε το Νοέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1982.

    Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάκι, δήλωσε ότι δεν είναι εφικτή μια περεταίρω μείωση του διατραπεζικού επιτοκίου για την ενίσχυση της Οικονομίας. Αλλά η Τράπεζα μπορεί να ενισχύσει την οικονομία με άλλους τρόπους, αυξάνοντας τον διατραπεζικό δανεισμό.

    Στο μεταξύ, κατακόρυφη πτώση σημείωσε τη Δευτέρα το χρηματιστήριο της Γουώλ Στρήτ μετά τα πεσιμιστικά προγνωστικά για την πορεία της οικονομίας. Ο δείκτης Ντάου Τζόουνς υπεχώρησε κατά 7,7%, 680 μονάδες και έκλεισε στις 8 χιλιάδες 149. Ο δείκτης S&P σημείωσε πτώση 80 μονάδων, κλείνοντας στις 816 και ο δείκτης Νάσντακ κατακρημνίστηκε κατά 9%, 138 μονάδες, για να κλείσει στις χίλιες 398. Ελλειμματική ήταν και η απόδοση της τιμής του δολαρίου έναντι του Γιέν και αλλά το Αμερικανικό νόμισμα κέρδισε έδαφος έναντι του Ευρώ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 3 December 2008 - 8:54:09 UTC