Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-12-18

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπαν: 'Χρονιά πολλών κρίσεων' το 2008
  • [02] Αναγκαία η αναθεώρηση στρατηγικής στο Αφγανιστάν
  • [03] Κλείνουν τα εργοστάσια της Chrysler για ένα μήνα
  • [04] Δύο ακόμη ονόματα προστέθηκαν στον κατάλογο υπουργών Ομπάμα
  • [05] Ρούντ: Σκληραίνει η στάση της Μόσχας για την αντιπυραυλική ασπίδα
  • [06] Όλα τα Βρετανικά στρατεύματα εκτός Ιράκ μέχρι τον Ιούλιο

  • [01] Μπαν: 'Χρονιά πολλών κρίσεων' το 2008

    18-12-2008

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να καταλήξει σε συμφωνία για τις κλιματικές αλλαγές, μέχρι τα τέλη του 2009.

    Στα πλαίσια συνέντευξης τύπου επ' ευκαιρία του τέλους του έτους στην έδρα των Η.Ε. στη Νέα Υόρκη, ο γενικός γραμματέας επεσήμανε ότι χρειάζεται εξαιρετική προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι την διάσκεψη του ερχόμενου Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη της Δανίας.

    Ο κ. Μπαν χαρακτήρισε το 2008 'χρονιά πολλών κρίσεων' και ανέφερε ότι το 2009 δεν φαίνεται ότι θα είναι ιδιαίτερα πιο εύκολο. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα ότι ήθελε να αναπτυχτούν πιο γρήγορα δυνάμεις του διεθνούς οργανισμού στο Νταρφούρ του Σουδάν και εξέφρασε απογοήτευση για την έλλειψη ελικοπτέρων για να βοηθήσουν τις προσπάθειες στην περιοχή.

    Ο κ. Μπαν δήλωσε επίσης ότι ανησυχεί για την επιδείνωση των συνθηκών στο Αφγανιστάν όπου έχουν ενταθεί οι επιθέσεις, αλλά επεσήμανε ότι τα ΗΕ παραμένουν αφοσιωμένα στην στήριξη των Αφγανικών θεσμών και στην χορήγηση βοήθειας για τον συντονισμό των πολιτικών προσπαθειών.

    [02] Αναγκαία η αναθεώρηση στρατηγικής στο Αφγανιστάν

    18-12-2008

    O ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν, Κάι Έϊντ, ζήτησε από τις δυνάμεις της διεθνούς κοινότητας να αναθεωρήσουν την στρατιωτική στρατηγική τους μαζί με την Αφγανική κυβέρνηση για την προστασία των αμάχων. Ο κ. Έιντ επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρξει συντονισμός σε θέματα ασφάλειας συμπεριλαμβανομένης της κράτησης υπόπτων τρομοκρατών και της διενέργειας αεροεπιδρομών.

    Σε άλλη εξέλιξη, τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν σχέδια για το διπλασιασμό του προϋπολογισμού τους για τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν στα 80 εκατομμύρια δολάρια για το 2009. Ο διεθνής οργανισμός ανέφερε ότι θα μπορέσει να αυξήσει το προσωπικό του στη χώρα από 1.500 σε 2 χιλιάδες άτομα.

    [03] Κλείνουν τα εργοστάσια της Chrysler για ένα μήνα

    18-12-2008

    Η τρίτη μεγαλύτερη Αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, η Chrysler ανακοίνωσε ότι κλείνει 30 εργοστάσια της για τουλάχιστον ένα μήνα από την Παρασκευή, κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης της ζήτησης αυτοκινήτων και της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Το νωρίτερο που θα ξανανοίξουν τα εργοστάσια της Chrysler θα είναι στις 19 Ιανουαρίου, ενώ η εταιρεία επισημαίνει ότι οι πωλήσεις των προϊόντων της το Νοέμβριο μειώθηκαν κατά 47%.

    Επίσης τόσο η Chrysler όσο και η μεγαλύτερη Αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, η General Motors, δηλώνουν ότι θα καταρρεύσουν μέσα σε μερικές εβδομάδες αν δεν πάρουν κάποια βοήθεια απ' το Αμερικανικό δημόσιο, ενώ η κυβέρνηση Μπούς δηλώνει ότι προσπαθεί να στοιχειοθετήσει 'με ταχύ ρυθμό' κάποιο σχέδιο βοήθειας προς τις βιομηχανίες αυτοκινήτων.

    Στο μεταξύ, νέα σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ δείχνει ότι τα δύο τρίτα των Αμερικανών έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την οικονομική ύφεση και ανησυχούν για το αν θα μπορέσουν να διατηρήσουν το βιοτικό τους επίπεδο, ενώ πιστεύουν ότι η χώρα τους διανύει περίοδο οικονομικής παρακμής. Η έρευνα διενεργήθηκε από την εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ και το τηλεοπτικό δίκτυο ΑΒC στις αρχές του μήνα.

    Οι ανησυχίες των Αμερικανών εντάθηκαν όταν και ο μεγάλος χρηματοπιστωτικός οργανισμός Μόργκαν βΣτάνλευ, ανακοίνωσε απώλειες πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια το τελευταίο τρίμηνο, επιρρίπτοντας ευθύνη στις 'ιδιάζουσες συνθήκες της αγοράς'.

    Στις συνθήκες αυτές προστίθεται και η παντελής έλλειψη κινητικότητας της αγοράς εμπορικών ακινήτων. Η Εθνική Ένωση Μεσιτών αναφέρει ότι η επενδυτική δραστηριότητα 'έχει σχεδόν σταματήσει' και ότι επίσης έχουν σχεδόν σταματήσει και τα δάνεια για επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα.

    [04] Δύο ακόμη ονόματα προστέθηκαν στον κατάλογο υπουργών Ομπάμα

    18-12-2008

    Νέα ονόματα υποψήφιων υπουργών του ανακοίνωσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Σε συνέντευξη τύπου στο Σικάγο, ο κ. Ομπάμα ανακοίνωσε το διορισμό του πρώην κυβερνήτη της Αϊόβα, Τομ Βίσλακ, για την θέση του Υπουργού Γεωργίας, ενώ ο Γερουσιαστής από το Κολοράντο, Κεν Σαλαζάρ, προτείνεται για Υπουργός Εσωτερικών. Και οι δύο αξιωματούχοι είναι κεντρώοι Δημοκρατικοί και η επιλογή τους επαναβεβαιώνει την άποψη ότι ο κ. Ομπάμα σχηματίζει μια ομάδα έμπειρων πραγματιστών.

    Παράλληλα αξιωματούχοι του Δημοκρατικού Κόμματος δηλώνουν ότι ο κ. Ομπάμα προσέφερε την θέση του Υπουργού Μεταφορών στον Ρεπουμπλικανό Βουλευτή από το Ιλλινόη, Ρέι Λαχούντ, και ότι ο κ. Λαχούντ την δέχτηκε. Αν η πρόταση αυτή επαληθευτεί ο Ρέι Λαχούντ θα είναι ο δεύτερος Ρεπουμπλικανός υπουργός του κ. Ομπάμα, μαζί με τον Υπουργό Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς.

    [05] Ρούντ: Σκληραίνει η στάση της Μόσχας για την αντιπυραυλική ασπίδα

    18-12-2008

    Ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα ελέγχου των εξοπλισμών, Τζον Ρούντ, δήλωσε ότι η Ρωσία λαμβάνει σκληρότερη στάση έναντι της προτεινόμενης Αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, γιατί, όπως λέει ο κ. Ρούντ, η Μόσχα προσπαθεί να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα του νεοεκλεγέντος προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, πριν αναπτύξει τις δικές της θέσεις σε διαφιλονικούμενα θέματα ελέγχου των εξοπλισμών.

    Ο Αμερικανός Υφυπουργός εξωτερικών επεσήμανε ότι τελευταία οι Ρώσοι φαίνονται δύσκαμπτοι στις συνομιλίες για το θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας, με την ελπίδα ότι η επερχόμενη κυβέρνηση Ομπάμα θα καταργήσει το επίμαχο αυτό πρόγραμμα.

    [06] Όλα τα Βρετανικά στρατεύματα εκτός Ιράκ μέχρι τον Ιούλιο

    18-12-2008

    Ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, δήλωσε ότι τα στρατεύματα της χώρας του θα ολοκληρώσουν την αποστολή τους στο Ιράκ στις 31 Μαΐου του 2009 και θα αποχωρήσουν από τη χώρα στα τέλη Ιουλίου.

    Ο κ. Μπράουν διενήργησε από κοινού συνέντευξη τύπου με τον Πρωθυπουργό του Ιράκ, Νούρι αλ Μαλίκι, την Τετάρτη στη Βαγδάτη.

    Και οι δυο ηγέτες επεσήμαναν ότι η συνεργασία των χωρών τους θα 'πάρει νέες διαστάσεις' μετά την αποχώρηση των Βρετανικών δυνάμεων. Να υπενθυμίσουμε ότι η Βρετάνια διατηρεί περίπου 4 χιλιάδες στρατεύματα στο Ιράκ.

    Στο μεταξύ οι 155 Βούλγαροι στρατιώτες που υπηρετούσαν στο Ιράκ επέστρεψαν τη Τετάρτη στη πατρίδα τους. Από το Ιράκ αποσύρθηκαν επίσης και όλοι οι Λιθουανοί στρατιώτες που είχαν σταλεί στη περιοχή.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 19 December 2008 - 2:18:32 UTC