Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-12-29

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζονται οι επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας
  • [02] Διαδηλώσεις στη Μέση Ανατολή κατά του Ισραήλ
  • [03] ¶κυρη συμφωνία Κουβέιτ με τη Dow Chemical
  • [04] Μέχρι και 775 δις για την αναθέρμανση της Αμερικανικής οικονομίας
  • [05] Τελική έγκριση για την παραμονή ξένων μη Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ

  • [01] Συνεχίζονται οι επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας

    29-12-2008

    Συνεχίζονται για τρίτη μέρα οι Ισραηλινές επιχειρήσεις σε βάρος της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν χάσει τη ζωή τους απ' τους βομβαρδισμούς φθάνει τους 300, συμπεριλαμβανομένων και τουλάχιστον 180 μαχητών της Χαμάς.

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, δήλωσε ότι η επιχείρηση μπορεί να διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά η Υπουργός Εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι, δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν σκοπεύει να ανακαταλάβει την περιοχή. Σύμφωνα με το Ισραήλ οι βομβαρδισμοί αποτελούν απάντηση στις επανειλημμένες επιθέσεις εξτρεμιστών από τη Γάζα σε βάρος Ισραηλινών εδαφών.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο στη Λωρίδα της Γάζας. Ισραηλινές βόμβες έπληξαν επίσης το κύριο συγκρότημα όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες ασφάλειας της Χαμάς, καθώς και τέμενος που σύμφωνα με τους Ισραηλινούς αποτελούσε βάση τρομοκρατών. Η Χαμάς απάντησε με ρουκέτες που εισχώρησαν βαθύτερα από ποτέ άλλοτε στο Ισραηλινό έδαφος, ενώ τουλάχιστον ένας πύραυλος της Χαμάς έπεσε κοντά στο Ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων βόρεια της Γάζας.

    Σε άλλες εξελίξεις, μετά από ώρες έκτακτων διαβουλεύσεων στη Νέα Υόρκη, το Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε τον άμεσο τερματισμό όλων των βιαιοτήτων στη Λωρίδα της

    Από τη πλευρά του ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μούν, σε ανακοίνωση του καταδικάζει τη βία και εκφράζει την θλίψη του για τους θανάτους στη Γάζα. Ο κ. Μπαν καλεί το Ισραήλ να ανοίξει τα

    Συμβουλίου Ασφάλειας ζήτησαν τον τερματισμό 'όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων' μέσα και γύρω από τη Γάζα, χωρίς όμως να αναφέρουν ονομαστικά το Ισραήλ ή την Χαμάς και παρότρυναν Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να επιδιώξουν πολιτική λύση της μεταξύ τους διαμάχης.

    Ο σύμβουλος του νεοεκλεγμέντος Πρόεδρου των ΗΠΑ, Ντέιβιντ ¶ξελροντ, δήλωσε ότι η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, ενημέρωσε τον κ. Ομπάμα για την κατάσταση στη Γάζα. Από την πλευρά της η κ. Ράις δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπους θεωρεί υπεύθυνη την Χαμάς για τις βιαιότητες στη περιοχή.

    Αλλά και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζύ, καταδίκασε 'τις προκλήσεις που οδήγησαν στην επίθεση στη Γάζα', αλλά καταδίκασε και την 'δυσανάλογη χρήση βίας' στην περιοχή.

    Ο Πάπας Βενέδικτος ζήτησε την διενέργεια διαπραγματεύσεων αντί για 'την διαστρεβλωμένη λογική των συγκρούσεων και της βίας'.

    [02] Διαδηλώσεις στη Μέση Ανατολή κατά του Ισραήλ

    29-12-2008

    Διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ στην Αίγυπτο.

    Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις Ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Μεγάλες διαδηλώσεις σημειώθηκαν την Κυριακή στην Αίγυπτο, το Ιράκ, την Ιορδανία, τη Συρία και την Υεμένη. Διαδηλωτές έκαψαν σημαίες του Ισραήλ και των ΗΠΑ και κατηγόρησαν και τις δύο χώρες για τρομοκρατία.

    Πολλοί διαδηλωτές επίσης απαίτησαν από ηγέτες Αραβικών χωρών να αντιδράσουν έντονα στις Ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα. Έκτατη σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή στο Κατάρ για να εξεταστεί η κατάσταση στη Γάζα.

    Στη Βηρυτό διαδηλωτές έριξαν πέτρες στη πρεσβεία της Αιγύπτου, κατηγορώντας το Κάιρο ότι δεν υποστηρίζει τους Παλαιστίνιους. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγιπ Ερντογάν, επέκρινε τις Ισραηλινές επιχειρήσεις χαρακτηρίζοντας τες πλήγμα στην ειρήνη και κατηγόρησε το Ισραήλ για 'δυσανάλογη χρήση βίας'.

    Ο ηγέτης της Χεζμπολά, Χασσάν Νασράλλα, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του βρίσκονται σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο Ισραηλινής επίθεσης στο νότιο Λίβανο και ζήτησε απ' την Αίγυπτο να ανοίξει το συνοριακό φυλάκιο Ράφα στα σύνορα της με την Λωρίδα της Γάζας για να αντισταθμίσει τον αποκλεισμό της περιοχής απ' τους Ισραηλινούς. Αν δεν κάνουν κάτι τέτοιο, επεσήμανε ο ηγέτης της Χεζμπολλά, οι Αιγυπτιακές αρχές θα θεωρηθούν ότι συμμετέχουν στο 'έγκλημα', όπως το χαρακτήρισε, κατά των Παλαιστινίων και ζήτησε απ' τον λαό της Αιγύπτου να πραγματοποιήσει διαδηλώσεις για να πιέσει τη κυβέρνηση του να ανοίξει τα σύνορα.

    [03] ¶κυρη συμφωνία Κουβέιτ με τη Dow Chemical

    29-12-2008

    Εργοστάσιο της Dow Chemical στο Τέξας.

    Στο Κουβέιτ τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η κυβέρνηση ακύρωσε συμφωνία ύψους 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Αμερικανική εταιρεία Dow Chemical. Το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας δημοσίευσε ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου σύμφωνα με την οποία το Ανώτερο Συμβούλιο Πετρελαίου του Κουβέιτ ακύρωσε τη συμφωνία.

    Η συμφωνία είχε χαρακτηριστεί από μέλη του Κοινοβουλίου του Κουβέιτ ακριβή στην τρέχουσα οικονομική κρίση. Μερικά μέλη της Βουλής απείλησαν ότι θα θέσουν ερωτήματα δημοσίως στο πρωθυπουργό της χώρας αν η συμφωνία ολοκληρωθεί. Η συμφωνία προέβλεπε ότι το Κουβέιτ θα συνεισέφερε περίπου 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Στις αρχές του μήνα η Dow Chemical ανακοίνωσε περικοπές 11% του εργατικού της δυναμικού και το κλείσιμο 20 εργοστασίων.

    [04] Μέχρι και 775 δις για την αναθέρμανση της Αμερικανικής οικονομίας

    29-12-2008

    Ντέηβιντ ¶ξελροντ και Ραμ Εμάνουελ

    Ο ανώτερος σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα, Ντέηβιντ ¶ξελροντ, δήλωσε ότι η επερχόμενη Αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να δαπανήσει από 675 έως 775 δισεκατομμύρια δολάρια για την αναθέρμανση της Αμερικανικής οικονομίας.

    Σε τηλεοπτική του συνέντευξη τη Κυριακή ο κ. ¶ξελροντ επεσήμανε ότι το ακριβές κόστος του πακέτου αυτού δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αλλά σημείωσε ότι οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα πρέπει να ξοδέψει μεγάλα ποσά για να αναθερμάνει την οικονομία της χώρας.

    Το πακέτο προώθησης της οικονομίας του νεοεκλεγέντος Αμερικανού προέδρου θα περιλαμβάνει επίσης φοροαπαλλαγές για την Αμερικανική μεσαία τάξη το συντομότερο δυνατόν. Επίσης θα αναιρεθούν φοροαπαλλαγές στους πλουσιότερους Αμερικανούς που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση Μπούς.

    [05] Τελική έγκριση για την παραμονή ξένων μη Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ

    29-12-2008

    Το τριμελές προεδρικό συμβούλιο του Ιράκ ενέκρινε μέτρο που ψηφίστηκε απ' το Κοινοβούλιο της χώρας και το οποίο επιτρέπει την παρουσία μη Αμερικανικών ξένων δυνάμεων στο Ιράκ μετά την εκπνοή της σχετικής εντολής του ΟΗΕ για την παραμονή των δυνάμεων αυτών στη χώρα. Το μέτρο αυτό αναφέρεται στις Βρετανικές, Αυστραλιανές, Εσθονικές, Ρουμανικές και Νατοϊκές στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ.

    Επίσης τη Κυριακή από βόμβα στο οδόστρωμα στη βόρεια Βαγδάτη σκοτώθηκε ένας Αμερικανός στρατιώτης, ενώ από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω απ' την Φαλούτζα σκοτώθηκαν δύο άμαχοι και τραυματίστηκαν άλλοι 4. Σύμφωνα με νέα έκθεση ο αριθμός των αμάχων Ιρακινών που σκοτώθηκαν το 2008 έφτασε τις 8 χιλιάδες, αριθμός κατά πολύ μικρότερος απ' τον αντίστοιχο του 2006 και 2007, οπότε και είχαν χάσει τη ζωή τους πάνω από 48 χιλιάδες Ιρακινοί πολίτες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 30 December 2008 - 2:18:17 UTC