Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-12-30

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αριθμός έκτακτης ανάγκης για όλες τις χώρες της Ε. Ε.
  • [02] Περιορισμένη η κίνηση στα μαγαζιά στις ΗΠΑ
  • [03] Προσπάθειες ΗΠΑ για την αποκατάσταση εκεχειρίας
  • [04] Ισραηλινές αεροεπιδρομές για 4η μέρα στη Γάζα
  • [05] Άμεσο τερματισμό εχθροπραξιών ζητά ο Μπαν Κι Μούν
  • [06] Τρεις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν

  • [01] Αριθμός έκτακτης ανάγκης για όλες τις χώρες της Ε. Ε.

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    30-12-2008

    Πολλοί έλληνες και ευρωπαίοι πολίτες ταξιδεύουν αυτή την εποχή και περνούν τις διακοπές των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Εκείνο όμως που πολλοί δεν ξέρουν, είναι ότι λίγες μέρες πριν από την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, ο Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης ανάγκης 112 λειτουργεί πλέον σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακόμη και στην νεοενταχθείσα Βουλγαρία.

    Σύμφωνα με τους κανόνες της Κοινότητας τα κράτη-μέλη είναι υποχρεωμένα να εξασφαλίζουν την δωρεάν κλήση του 112 από όλα τα σταθερά και κινητά τηλέφωνα και μάλιστα οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών μπορούν και πρέπει να διαβιβάζουν στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης τις πληροφορίες εντοπισμού της θέσης του καλούντος.

    Η αρμόδια Επίτροπος για τις τηλεπικοινωνίες Βίβιαν Ρέντινγκ δήλωσε ότι 'Ο κάθε ευρωπαίος έλαβε ένα ωραίο δώρο,την κάλυψη όλου του εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 112 και μάλιστα την ιδανική στιγμή που ανεβαίνει κατακόρυφα η ταξιδιωτική κίνηση και πλήθη κόσμου ξοδεύουν πολύ χρόνο σε άλλες χώρες της Ένωσης'.

    Ο ευρωπαϊκός αριθμός κλήσης έκτακτης ανάγκης καθιερώθηκε εδώ και πολλά χρόνια παράλληλα με τους εθνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης για να εξασφαλισθεί η κάλυψη των ευρωπαίων πολιτών από τις ανάλογες υπηρεσίες σε όλα τα κράτη-μέλη, κυρίως σε περίπτωση ατυχημάτων και ξαφνικών ασθενειών.

    [02] Περιορισμένη η κίνηση στα μαγαζιά στις ΗΠΑ

    30-12-2008

    Καταστήματα λιανικής κλείνουν στις ΗΠΑ ή δηλώνουν χρεοκοπία καθώς η εορταστική αγοραστική κίνηση εμφανίζεται πολύ περιορισμένη. Σύμφωνα με το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Μπλούμπεργκ, οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων γυναίκειου ρουχισμού Ann Τaylor και Τalbots σχεδιάζουν να κλείσουν μέσα στο 2009 περίπου 12 χιλιάδες καταστήματά τους που σημειώνουν μειωμένες πωλήσεις.

    Επίσης οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 20% για ηλεκτρονικά είδη, γυναικεία ρούχα και χρυσαφικά το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

    Στο μεταξύ όμως, μεγάλη κινητικότητα εμφανίζουν οι πωλήσεις στο διαδίκτυο, καθώς η ιστοσελίδα Amazon.com σημείωσε τις υψηλότερες μέχρι σήμερα πωλήσεις κατά την φετινή εορταστική περίοδο.

    [03] Προσπάθειες ΗΠΑ για την αποκατάσταση εκεχειρίας

    30-12-2008

    Η κυβέρνηση Μπους εργάζεται για την αποκατάσταση της εκεχειρίας μεταξύ Ισραηλινών και της εξτρεμιστικής Παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Γκόρντον Τζόντρο, δήλωσε σε δημοσιογράφους απ' το Κρώφορντ του Τέξας κοντά στο ράντσο του Προέδρου Μπους, ότι οι ΗΠΑ καταλαβαίνουν πως τώρα το Ισραήλ αμύνεται κατά των συνεχιζόμενων επιθέσεων με ρουκέτες και όλμους από τους εξτρεμιστές της Χαμάς στη Γάζα. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επέρριψε ευθύνες στη Χαμάς για την κατάρρευση της εκεχειρίας.

    Ο κ. Τζόντρο επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ επίσης απεύθυναν έκκληση στο Ισραήλ να αποφύγει το θάνατο αμάχων στη Γάζα και ότι ο Πρόεδρος Μπους είχε ήδη διαβουλεύσεις με τους βασιλείς της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας με θέμα τον τερματισμό της βίας.

    Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, επίσης εργάζεται για την αποκατάσταση της εκεχειρίας και ότι είχε συνομιλίες για το θέμα με αξιωματούχους από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία.

    [04] Ισραηλινές αεροεπιδρομές για 4η μέρα στη Γάζα

    30-12-2008

    Συνεχίστηκαν και σήμερα τα χαράματα οι Ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε βάρος Παλαιστινιακών στόχων στη Λωρίδα της Γάζας. Ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν κτήρια υπουργείων και υπηρεσιών ασφάλειας της Χαμάς στην πόλη της Γάζας. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, δήλωσε ότι η χώρα του βρίσκεται σε 'ένοπλη αντιπαράθεση' με τους ηγέτες της Χαμάς.

    Τη Δευτέρα, Παλαιστίνιοι από τη Λωρίδα της Γάζας έριξαν για πρώτη φορά ρουκέτα μέσα στην πόλη Ασντόντ του Ισραήλ, σκοτώνοντας μία γυναίκα και τραυματίζοντας 2 άτομα. Η ρουκέτα έπληξε στάση λεωφορείου και εισχώρησε βαθύτερα από οποιαδήποτε άλλη φορά μέσα στο Ισραήλ, περίπου 40 χιλιόμετρα βόρεια της Γάζας.

    Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές έριξαν επίσης πάνω από 50 ρουκέτες και βλήματα όλμων στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της ημέρας, σκοτώνοντας 2 Ισραηλινούς.

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι από τις Ισραηλινές αεροεπιδρομές έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 345 άτομα, τα περισσότερα εξτρεμιστές της Χαμάς. Υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα αναφέρουν το θάνατο 57 αμάχων.

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς απεύθυνε έκκληση για συνομιλίες με ηγετικά στελέχη της Χαμάς για τη δημιουργία ενωμένου μετώπου κατά της 'μαζικής Ισραηλινής επιθετικότητας στη Γάζα', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    [05] Άμεσο τερματισμό εχθροπραξιών ζητά ο Μπαν Κι Μούν

    30-12-2008

    O γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, απαίτησε από το Ισραήλ και την εξτρεμιστική Παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς τον άμεσο τερματισμό της βίας.

    Σε συνέντευξη τύπου στη Νέα Υόρκη ο κ. Μπαν χαρακτήρισε απαράδεκτη τη βία μέσα και γύρω από τη Γάζα, αλλά επέκρινε και την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας λέγοντας ότι πρέπει να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για να ενθαρρυνθεί ο διάλογος και μια μακροπρόθεσμη λύση στη διαμάχη.

    Ο κ. Μπαν δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί ηγέτες τον διαβεβαίωσαν πως θα επιτρέψουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και ζήτησε τη συνέχιση της συνεργασίας σ' αυτό το επίπεδο.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, επέκρινε τη Χαμάς για το γεγονός ότι αρνήθηκε συνομιλίες με τη Φατάχ του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς και τόνισε ότι η Χαμάς πρέπει να δεχτεί ότι ο κ. Αμπάς είναι ο ηγέτης του Παλαιστινιακού λαού.

    Νωρίτερα, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, επέρριψε ευθύνες στη Χαμάς για την βία στη Γάζα λέγοντας ότι η Παλαιστινιακή οργάνωση πρέπει να σταματήσει να στοχεύει το Ισραήλ.

    Έξαλλου, εκατοντάδες άτομα κατέβηκαν σε πορείες διαμαρτυρίες στη πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα και το Λονδίνο για να εκφράσουν τη αντίθεσή τους στην Ισραηλινή πολιτική.

    [06] Τρεις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν

    30-12-2008

    Τουλάχιστον 5 άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από τρεις βομβιστικές επιθέσεις στο βόρειο και νότιο Αφγανιστάν. Βομβιστή αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο πυροδότησε τα εκρηκτικά του έξω από το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας Παρβάν στο βόρειο Αφγανιστάν, σκοτώνοντας δύο άτομα και τραυματίζοντας τουλάχιστον 17 άλλα, συμπεριλαμβανομένων και δύο Αμερικανών στρατιωτών. Εκπρόσωπος της εξτρεμιστικής οργάνωσης Χεζμπ-Ι-Ισλάμι ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

    Παράλληλα στην επαρχία Κανταχάρ στο νότιο Αφγανιστάν, από δύο εκρήξεις βομβών στην πόλη Σπιν Μπολντάκ σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρία άτομα και τραυματίστηκαν 17, συμπεριλαμβανομένου και ενός αστυνομικού.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 31 December 2008 - 2:18:22 UTC