Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-12-31

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 'Να αναθεωρηθεί η κουλτούρα ανοχής'
  • [02] Άμεση κατάπαυση του πυρός ζητά το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή
  • [03] Ο κυβερνήτης του Ιλινόις διορίζει αντικαταστάτη του Μπαράκ Ομπάμα
  • [04] Μεντβέντεφ: Ο Μπαράκ Ομπάμα θα επιτύχει
  • [05] Πτώση των τιμών ακινήτων και της εμπιστοσύνης των καταναλωτών
  • [06] Κίνα: Άρχισε η δίκη για το μολυσμένο γάλα

  • [01] 'Να αναθεωρηθεί η κουλτούρα ανοχής'

    Ζωή Λεουδάκη

    Ουάσιγκτον

    31-12-2008

    Ακούστε τη συνέντευξη του Στάθη Καλύβα στη ΦτΑ - Download (MP3)

    Ακούστε τη συνέντευξη του Στάθη Καλύβα στη ΦτΑ

    - Listen (MP3)

    Ακούστε ολόκηρη τη συνέντευξη του Στάθη Καλύβα στη ΦτΑ - Download (MP3)

    Ακούστε ολόκηρη τη συνέντευξη του Στάθη Καλύβα στη ΦτΑ

    - Listen (MP3)

    Τις ταραχές στην Αθήνα και ολόκληρη την Ελλάδα, ο Στάθης Καλύβας τις παρακολούθησε να εκτυλίσσονται από τις ΗΠΑ. Ο κ Καλύβας είναι ο καθηγητής πολιτικών επιστημών του Πανεπιστήμιου Γέιλ και πιστεύει ότι για να κατανοήσουμε αυτά τα επεισόδια δεν πρέπει αναζητήσουμε ερμηνεία με μόνο γνώμονα την πολιτική κρίση και τα οικονομικά προβλήματα αλλά να τα εξετάσουμε μέσα σ' ένα γενικότερο πολιτιστικό πλαίσιο.

    Στάθης Καλύβας

    'Η δική μου άποψη', επισημαίνει ο κ Καλύβας 'είναι ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχει μία πολιτική κρίση που εκδηλώνεται με μία σειρά σκανδάλων και υπάρχει και μία σειρά οικονομικών προβλημάτων, δεν μπορούν να συνδεθούν αυτά τα πράγματα άμεσα και απαραίτητα με την εκδήλωση αυτών των ταραχών και ότι για να τα κατανοήσουμε πρέπει να λάβουμε υπόψη μας μία κουλτούρα ανοχής που υπάρχει από τη μεταπολίτευση και μετά. Μία κουλτούρα η οποία αρχικά έδειξε μία μεγάλη ανοχή σε κάθε τύπου διαμαρτυρία και από ένα σημείο και μετά ξέφυγε από τον έλεγχο με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί και μία οργανωτική βάση για την εκδήλωση των ταραχών, αλλά και μία γενικότερη κοινωνική ανοχή που καλλιεργείται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και βασικά διευκολύνει την έκφραση πολλών διαφορετικών πραγμάτων από πολλές διαφορετικές ομάδες με αυτό το συγκεκριμένο τρόπο'.

    Και βέβαια η εύλογη ερώτηση είναι πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση και πως μπορούμε να περάσουμε από την ανοχή στην υπευθυνότητα.

    'Εκείνο που χρειάζεται', λέει ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, 'είναι να αναθεωρηθεί αυτή η κουλτούρα της ανοχής. Κάποια πράγματα που θεωρούνται αυτονόητα και δεδομένα, όπως το γεγονός ότι οργανώνει κάποιος μια διαδήλωση και διακόπτει την κυκλοφορία χωρίς να λαμβάνει υπόψη του μία γενικότερη αίσθηση του τι είναι επιτρεπτό και τι δεν είναι. Μία σειρά από τέτοιες ανοχές πρέπει να αναθεωρηθούν'.

    Ο κ. Καλύβας επισημαίνει ότι δεν φαίνεται να απασχολεί τους διαδηλωτές, ότι ατομικά και συλλογικά αιτήματα εκφράζονται με τρόπο που ενδεχομένως να βλάπτει το κοινό καλό. Εξακολουθεί όμως να πιστεύει πως η διαδικασία αλλαγής είναι δύσκολη αλλά όχι αδύνατη.

    'Αυτό που απαιτείται' επισημαίνει ο κ. Καλύβας 'είναι κατ' αρχάς μία συναίνεση σε επίπεδο των ελίτ, δηλαδή και των πολιτικών ελίτ, αλλά κυρίως και των δημοσιογραφικών ελίτ, που στην Ελλάδα παίζουνε ένα καθοριστικό ρόλο. Θα έλεγα ότι η σύνδεση ανάμεσα στην έκταση των ταραχών και στον τρόπο με τον οποίο καλύφθηκαν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι προφανής και πολύ μεγάλη'.

    Ο καθηγητής πολιτικών επιστημών τονίζει ότι συχνά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δίνουν την εντύπωση ότι ενισχύουν και πολλές φορές επιβραβεύουν καταστροφικές συμπεριφορές. Ο κ. Καλύβας δηλώνει επίσης ότι ανάλογους τρόπους διαμαρτυρίας βλέπουμε και σ' άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης και φέρνει ως παράδειγμα την Ιταλία, την Γαλλία και την Πορτογαλία στις οποίες σημειώθηκαν παρόμοια φαινόμενα, αλλά οι κοινωνίες αυτές έκαναν μία 'υπέρβαση', όπως την χαρακτηρίζει, και κατάφεραν να ελέγξουν τα πιο ακραία φαινόμενα. Είναι όμως κάτι τέτοιο εφικτό στην Ελλάδα; 'Πιστεύω ότι και αυτό είναι εφικτό στην Ελλάδα', αναφέρει ο καθηγητής του Γέιλ 'αρκεί να υπάρξει αυτή η συναίνεση στο επίπεδο των ελίτ, η οποία ακόμα δυστυχώς δεν υπάρχει. Αλλά από την άλλη βλέπω κάποια ενθαρρυντικά σημάδια γιατί το σοκ που υπέστησαν πολλοί ιδιαίτερα στην Αθήνα από την έκταση των καταστροφών είναι αρκετά μεγάλο, ώστε να τους αναγκάσει να ξανασκεφτούν αυτά τα ζητήματα'.

    Ο Στάθης Καλύβας πιστεύει ότι στο μέλλον κάτω από ευνοϊκές συνθήκες και με θαρραλέες πολιτικές ηγεσίες που θα είναι έτοιμες να πάρουν μέτρα, πιθανόν με πολιτικό κόστος βραχυπρόθεσμα, θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί αυτού του είδους 'η παθογένεια'.

    [02] Άμεση κατάπαυση του πυρός ζητά το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή

    31-12-2008

    Οι σοροί της τετράχρονης Χάιντα Χαμντάν και της δωδεκάχρονης αδελφής της μεταφέρονται στην τελευταία τους κατοικία.

    Το λεγόμενο Κουαρτέτο για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, που αποτελείται από τις ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία, ζητά την άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Εκπρόσωπος των ΗΕ δήλωσε ότι το Κουαρτέτο ζητά απ' όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να σκεφτούν τις σοβαρές ανθρωπιστικές και οικονομικές ανάγκες της Γάζας και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την χορήγηση βοήθειας. Επίσης το Κουαρτέτο συμφώνησε στην ανάγκη συνέχισης της ειρηνευτικής διαδικασίας Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ο γ.γ. των ΗΕ, Μπαν Κι Μουν, η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα και ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρώφ, συζήτησαν το θέμα σε τηλεφωνική συνδιάσκεψη τη Τρίτη.

    Επίσης ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Γκόρντον Τζόντρο, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Μπους είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς και τον πρωθυπουργό των Παλαιστινίων, Σαλάμ Φαγιάντ, για να εξετάσουν την συνεχιζόμενη βία στη Γάζα.

    Στο μεταξύ, Ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι εξετάζουν σαρανταοκτάωρη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για να διευκολυνθεί η χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας. Σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας αργά την Τρίτη το βράδυ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, συζήτησε το ενδεχόμενο βραχυπρόθεσμης κατάπαυσης του πυρός. Αλλά παρόλ' αυτά οι Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνέχισαν τις επιθέσεις τους νωρίς σήμερα το πρωί πλήττοντας στόχους της Χαμάς στην πόλη της Γάζας με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας Παλαιστίνιος. Την Τρίτη Ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν πάνω από 30 στόχους της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών κτηρίων και τούνελ στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου που χρησιμοποιούνται για την παράνομη διακίνηση όπλων. Μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών απ' τις Ισραηλινές αεροεπιδρομές ανέρχεται σε 370 άτομα, οι περισσότεροι εξτρεμιστές της Χαμάς, ενώ 57 άμαχοι έχασαν επίσης τη ζωή τους.

    [03] Ο κυβερνήτης του Ιλινόις διορίζει αντικαταστάτη του Μπαράκ Ομπάμα

    31-12-2008

    Ρόντ Μπλαγκόγιεβιτς και Ρόλαντ Μπέρις

    Ο κυβερνήτης του Ιλινόις, Ρόντ Μπλαγκόγιεβιτς, που κατηγορείται για διαφθορά λόγω καταγγελλόμενων προσπαθειών του να εκποιήσει την έδρα του νεοεκλεγέντος προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη Γερουσία, ανακοίνωσε το όνομα του προσώπου που θα διορίσει στην εν λόγω έδρα.

    Σε ένδειξη περιφρόνησης προς τους κατηγόρους του, ο κ. Μπλαγκόγιεβιτς ανακοίνωσε ότι διορίζει τον υπουργό δικαιοσύνης του Ιλινόις, Ρόλαντ Μπέρις, στην έδρα του Μπαράκ Ομπάμα στη Γερουσία και ζήτησε απ' τους Αμερικανούς να μην επιτρέψουν οι καταγγελίες σε βάρος του να επηρεάσουν τον διορισμό του κ. Μπέρρις τον οποίο χαρακτήρισε 'συνετό και τίμιο άνθρωπο' με πείρα και αξιοπρέπεια.

    Πάντως η ηγεσία της Αμερικανικής Γερουσίας έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί κανέναν υποψήφιο που θα προτείνει ο κυβερνήτης του Ιλινόις και ο κ. Ομπάμα δήλωσε τη Τρίτη ότι υποστηρίζει την εν λόγω απόφαση της Γερουσίας. Την ίδια στιγμή ο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε τον κ. Μπέρρις τίμιο άνθρωπο που έχει υπηρετήσει το κοινό καλό, αλλά επεσήμανε ότι ο κ. Μπλαγκόγιεβιτς θα πρέπει να παραιτηθεί και να επιτρέψει την δρομολόγηση μιας 'νόμιμης και αρμόζουσας' διαδικασίας, όπως είπε, για την Γερουσιαστική έδρα.

    [04] Μεντβέντεφ: Ο Μπαράκ Ομπάμα θα επιτύχει

    31-12-2008

    Ντιμίτρι Μεντβέντεφ

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε στον νεοεκλεγέντα Αμερικανό ομόλογο του, Μπαράκ Ομπάμα, ότι θα επιτύχει παρά το εύρος και την πολυπλοκότητα των προβλημάτων που θα κληθεί να αντιμετωπίσει.

    Σε μήνυμα του προς τον κ. Ομπάμα για να του ευχηθεί καλή χρονιά, ο κ. Μεντβέντεφ αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον και η Μόσχα θα διευρύνουν την συσσωρευμένη θετική συνεργασία τους, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Οι Αμερικανο-Ρωσικές σχέσεις υπαναχώρησαν στα επίπεδα της μεταψυχροπολεμικής εποχής λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Γεωργία τον Αύγουστο, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ουάσιγκτον.

    [05] Πτώση των τιμών ακινήτων και της εμπιστοσύνης των καταναλωτών

    31-12-2008

    Σε 20 μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ οι τιμές ακίνητων υποχώρησαν κατά 18%, σε σύγκριση με πέρυσι. Αναλυτές δηλώνουν ότι η αγορά ακινήτων βρίσκεται στο επίκεντρο της οικονομικής κρίσης και προειδοποιούν ότι οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να ξεπεράσουν την ύφεση, αν η αγορά ακινήτων δεν ανακάμψει.

    Στο μεταξύ οι εκπτώσεις συνεχίζονται. Οι πωλήσεις όμως μειώθηκαν κατά 2% σε σύγκριση με πέρυσι το Δεκέμβριο. Επίσης ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών υποχώρησε το Δεκέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία του.

    [06] Κίνα: Άρχισε η δίκη για το μολυσμένο γάλα

    31-12-2008

    Άρχισε σήμερα στην Κίνα η δίκη της προέδρου και τριών ανώτερων διευθυντικών στελεχών της εταιρείας Σανλού, που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου με το μολυσμένο γάλα.

    Οι εισαγγελικές αρχές κατηγορούν την ηγεσία της εταιρείας ότι παρήγαγε και πουλούσε ψεύτικα ή μολυσμένα προϊόντα μετά την ανακάλυψη του βιομηχανικού χημικού μελαμίνη σε γάλα, γεγονός που έχει προκαλέσει το θάνατο 6 παιδιών και την ασθένεια 300 χιλιάδων άλλων.

    Την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία Σανλού κήρυξε πτώχευση.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 1 January 2009 - 2:18:30 UTC