Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-01-08

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρωσία: Δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις στην τιμή φυσικού αερίου
  • [02] Στο 9% θα φτάσει το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ
  • [03] 'Ειλικρινής' σκοπεύει να είναι ο νέος Πρόεδρος
  • [04] Aρχίζει η διαδικασία επικύρωσης διορισμών υπουργών
  • [05] Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σχέδιο κατάπαυσης του πυρός
  • [06] Για γάμο προτιμείστε τη Νέα Υόρκη
  • [07] Ανασχηματισμός και ανακατατάξεις

  • [01] Ρωσία: Δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις στην τιμή φυσικού αερίου

    08-01-2009

    Ντιμίτρι Μεντβέντεφ

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει έκπτωση στην τιμή φυσικού αερίου για την Ουκρανία, καθώς οι δύο χώρες ετοιμάζονται για διαβουλεύσεις σήμερα στις Βρυξέλλες με θέμα την κλιμακούμενη μεταξύ τους αντιπαράθεση που έχει προκαλέσει την διακοπή της ροής φυσικού αερίου προς την Ουκρανία και πολλές χώρες της Ευρώπης. Ο κ. Μεντβέντεφ, δήλωσε στον Ουκρανό ομόλογο του, Βίκτωρ Γιούσενκο, ότι η Ουκρανία θα πρέπει να πληρώσει τιμή ελεύθερης αγοράς, αντί για την έκπτωση που είχε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Από τη πλευρά του το Κίεβο δηλώνει ότι η τιμή που απαιτεί η Μόσχα είναι διπλάσια απ' αυτήν που μπορεί να πληρώσει η Ουκρανία.

    Από τη πλευρά του το Στέητ Ντηπάρτμεντ χαρακτήρισε απαράδεκτη την διακοπή του φυσικού αερίου προς 'ευάλωτες', όπως είπε, χώρες της Ευρώπης.

    [02] Στο 9% θα φτάσει το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ

    08-01-2009

    Αμερικανοί οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι τα ποσοστά ανεργίας θα εκσφενδονιστούν στις ΗΠΑ, αν το Κογκρέσο δεν εγκρίνει μαζικό και πανάκριβο πακέτο αναθέρμανσης της οικονομίας. Μάλιστα οι ίδιοι οικονομολόγοι δηλώνουν ότι οι ΗΠΑ θα χρειαστεί να δαπανήσουν μέχρι και 900 δισεκατομμύρια δολάρια για να πετύχουν ανάκαμψη της οικονομίας. Επίσης ζητούν απ' το Κογκρέσο να εγκρίνει μεταρρυθμίσεις στο τομέα των πτωχεύσεων για να βοηθήσει τους Αμερικανούς να αποφύγουν να χάσουν τα σπίτια τους.

    Στο μεταξύ η Οικονομική Υπηρεσία του Κογκρέσου προειδοποίησε ότι η Αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί πάνω από 2% φέτος, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διευρυνθεί στα 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια και η ανεργία θα φτάσει το 9% πριν τελικά αρχίσει να ανακάμπτει σταδιακά το 2010.

    Σε άλλες εξελίξεις, η μεγαλύτερη στο κόσμο εταιρεία κατασκευής μικροτσίπ, η Intel, έχει αρχίσει και αυτή να υφίσταται τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της για το τελευταίο τρίμηνο του 2008 θα είναι χαμηλότερες απ' ότι προβλεπόταν και θα σημειώσουν πτώση της τάξης του 23%, κυρίως λόγω της μείωσης των πωλήσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών.

    [03] 'Ειλικρινής' σκοπεύει να είναι ο νέος Πρόεδρος

    08-01-2009

    Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι σπάνια διαβάζει θετικές κριτικές για το πρόσωπο του. Προτιμά να διαβάζει επικρίσεις για να βλέπει που χρειάζεται βελτίωση, όπως είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη τη Τετάρτη το βράδυ και σημείωσε ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει συμβούλους διαφόρων πολιτικών πεποιθήσεων για να διασφαλίσει την λήψη σωστών αποφάσεων. Ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι στην ομιλία του την ημέρα της ορκωμοσίας του θα προσπαθήσει να είναι 'όσο πιο ειλικρινής μπορεί' εξηγώντας στον Αμερικανικό λαό τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και επεσήμανε ότι θα είναι δύσκολο το κλείσιμο των φυλακών στο Γκουαντάναμο, αλλά δεσμεύτηκε ότι θα κλείσει τις εν λόγω φυλακές.

    [04] Aρχίζει η διαδικασία επικύρωσης διορισμών υπουργών

    08-01-2009

    Τομ Ντάσλ

    Αρχίζουν σήμερα στην Αμερικανική Γερουσία οι ακροάσεις για την επικύρωση των διορισμών των προτεινόμενων υπουργών της κυβέρνησης Ομπάμα. Ενώπιον της Επιτροπής Υγείας, Παιδείας, Εργασίας και Συντάξεων θα καταθέσει σήμερα ο πρώην Γερουσιαστής και υποψήφιος για το αξίωμα του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, Τομ Ντάσλ. Την άλλη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν οι ακροάσεις για τα ανώτερα διπλωματικά αξιώματα της χώρας.

    Την ερχόμενη Τρίτη ενώπιον της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας θα καταθέσει η υποψήφια για το πηδάλιο του Υπουργείου Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, και την ερχόμενη Πέμπτη καταθέτει η υποψήφια για την θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στα ΗΕ, Σούζαν Ράις.

    [05] Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σχέδιο κατάπαυσης του πυρός

    08-01-2009

    Παλαιστίνιοι εφοδιάζονται με νερό κατά την τρίωρη κατάπαυση του πυρός στη Γαζα.

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει την Γαλλο-Αιγυπτιακή πρωτοβουλία για την επίτευξη εκεχειρίας στην Λωρίδα της Γάζας. Σε δηλώσεις της προς δημοσιογράφους στα Ηνωμένα Έθνη, η κ. Ράις επεσήμανε ότι είχε ήδη συνομιλίες με το Ισραήλ για το σχέδιο.

    O Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ότι το Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή αποδέχτηκαν το Γαλλο-Αιγυπτιακό σχέδιο που προβλέπει άμεση κατάπαυση του πυρός για να επιτραπεί ο ανεφοδιασμός της Γάζας με ανθρωπιστική βοήθεια.

    Το Ισραήλ εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόταση αλλά δεν είπε ξεκάθαρα ότι την αποδέχεται. Ανακοίνωσε πάντως ότι θα στείλει εκπρόσωπο του σήμερα στο Κάιρο για να εξετάσει το θέμα περαιτέρω. Από τη πλευρά της η Χαμάς δήλωσε ότι μελετά το Γαλλο-Αιγυπτιακό σχέδιο.

    Πάντως συνεχίστηκαν οι Ισραηλινές επιχειρήσεις με βομβαρδισμούς στην νότια Γάζα κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

    [06] Για γάμο προτιμείστε τη Νέα Υόρκη

    Αθηνά Κρικέλη

    Nέα Υόρκη

    08-01-2009

    Την πόλη του απόλυτα μαγευτικού πολιτικού γάμου θέλει να δημιουργήσει ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης κ. Μπλούμπεργκ, έτσι ώστε να αυξηθούν οι λόγοι για τους οποίους κάποιος επισκέπτεται την πόλη που δεν κοιμάται ποτέ.

    Από την ερχόμενη Δευτέρα, η μισοσκότεινη τυπική και άβολη αίθουσα τέλεσης των πολιτικών γάμων, αντικαθιστάται με μια υπερπολυτελείας για την οποία χρειάστηκαν αρκετά εκατομμύρια δολάρια, αλλά και η οποία θα μετατρέψει τους απλούς πολιτικούς γάμους σε φανταχτερές και εντυπωσιακές τελετές.

    Το Λάς Βέγκας θα έχει τώρα έναν σοβαρότατο αντίπαλο,την Νέα Υόρκη που σύμφωνα με την νομοθεσία της απαιτείται μόνο ένα 24ωρο από την στιγμή που θα εκδοθούν οι άδειες, για την πραγματοποίηση της γαμήλιας τελετής. Για τους δε τουρίστες από άλλες χώρες, το μόνο που χρειάζεται να φέρουν μαζί τους είναι τα διαβατήρια τους. Αρκεί να βεβαιωθούν πως είναι έγκυρα και όχι ληγμένα.

    [07] Ανασχηματισμός και ανακατατάξεις

    Μαίρη Παραπονιάρη

    AΘήνα

    08-01-2009

    Με δύο απεργίες, στάσεις εργασίας, τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, επανεμφάνιση τρομοκρατικών χτυπημάτων με το 22άχρονο αστυνομικό σε κρίσιμη κατάσταση ,ορκίζεται σήμερα το πρωί στις 11 η νέα υπό τον Κώστα Καραμανλή κυβέρνηση, μετά το ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης. Έναν ανασχηματισμό που αναμενότανε μέχρι τις 15 Ιανουαρίου ,και επισπεύσθηκε χωρίς εκπλήξεις, αλλά με τρία βασικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, εκτός κυβερνητικού σχήματος, τον Υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη , τον Υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια και τον Υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη.

    Στις θέσεις τους παραμένουν οι Υπουργοί Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, Άμυνας Ευάγγελος Μειμαράκης, ΥΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος και Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά. Υπουργός Οικονομικών θα ορκισθεί, ο μέχρι τώρα υφυπουργός Γιάννης Παπαθανασίου, στο Ανάπτυξης μεταφέρεται ο Κωστής Χατζιδάκις, στο Παιδείας ο Άρης Σπηλιωτόπουλος και από το Δικαιοσύνης στο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Σωτήρης Χατζηγάκης στο οποίο είχε ξαναθητεύσει μία τετραετία.

    Αναμενόμενη αλλά όχι σίγουρη ήταν και η υπουργοποίηση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τελικά αναλαμβάνει το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ υπουργός Δικαιοσύνης με το σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου μπροστά του ορκίζεται ο δικηγόρος Βουλευτής Νίκος Δένδιας. Οι περισσότερες αλλαγές στον ανασχηματισμό έγιναν σε επίπεδο υφυπουργών με στελέχη της νέας γενιάς. Η αντιπολίτευση γενικά επέκρινε το νέο κυβερνητικό σχήμα υποστηρίζοντας ότι αν κάτι πρέπει ν αλλάξει αυτός είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

    Θέμα της ημέρας εκτός από τον ανασχηματισμό ήταν όμως οι τουρκικές προκλήσεις σε αέρα και θάλασσα πάνω από το Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι απ' όπου το πρωί των Θεοφανίων ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας απηύθυνε μήνυμα προς την Τουρκία. Η Υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε απαράδεκτες τις τουρκικές ενέργειες προέβη σε διπλωματικό διάβημα, ενώ συναντήθηκε και με τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Σπέκχαρτ. Η συνομιλία του διήρκεσε μία ώρα και εκτός από τις τουρκικές παραβιάσεις συζήτησαν και το θέμα της ελληνικής βίζας και φυσικά την εξέλιξη του μεσανατολικού.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 9 January 2009 - 2:18:15 UTC