Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-01-13

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ICG: Επικίνδυνη η διαμάχη Αθηνών-Σκοπίων
  • [02] Mπους: Η τελευταία συνέντευξη τύπου
  • [03] 350 δις. απελευθερώνει ο Μπους για τον νέο Πρόεδρο
  • [04] Μπακογιάννη: Δεν τίθεται θέμα ανεφοδιασμού
  • [05] Περιοδεία Μπαν Κι Μουν στη Μέση Ανατολή
  • [06] Αποκαθίσταται η ροή φυσικού αερίου

  • [01] ICG: Επικίνδυνη η διαμάχη Αθηνών-Σκοπίων

    13-01-2009

    Ο οργανισμός ερευνών 'Διεθνής Ομάδα Κρίσεων' (International Crisis Group) δηλώνει ότι η διαμάχη Αθηνών-Σκοπίων για το θέμα του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας θέτει σε κίνδυνο την στρατηγική Ευρώπης και ΝΑΤΟ για την σταθεροποίηση των Βαλκανίων, καθώς και την πρόοδο που επετεύχθη μετά το 2001.

    Η 'Διεθνής Ομάδα Κρίσεων' ζητά και απ' τις δύο πλευρές να λάβουν μέτρα αποκατάστασης της μεταξύ τους εμπιστοσύνης και προτρέπει τα Σκόπια να δεχτούν την πρόταση των ΗΕ για το όνομα 'Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας'.

    Η επόμενη συνάντηση των εκπροσώπων Ελλάδας και ΠΓΔΜ με τον διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, έχει προγραμματιστεί για τις 11 Φεβρουαρίου.

    [02] Mπους: Η τελευταία συνέντευξη τύπου

    13-01-2009

    Σε συνέντευξη τύπου εδώ στην Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι η σοβαρότερη απειλή που ενδεχομένως να αντιμετωπίσει ο αντικαταστάτης του Μπαράκ Ομπάμα θα είναι μια τρομοκρατική επίθεση. Υπάρχουν ακόμη εχθροί των ΗΠΑ που θα ήθελαν να πλήξουν τη χώρα, δήλωσε ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος επισημαίνοντας ότι εκτός από τις τρομοκρατικές οργανώσεις, χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν συνεχίζουν να αποτελούν απειλή για τις ΗΠΑ.

    Σ' αυτήν την συνέντευξη τύπου εφ' όλης της ύλης τη Δευτέρα στο Λευκό Οίκο ο κ. Μπους απέρριψε επίσης την εκτίμηση ότι το γόητρο της Αμερικής έχει πληγεί τα οκτώ χρόνια της θητείας του και επεσήμανε ότι δεν θα επέτρεπε ποτέ στους επικριτές του να τον σταματήσουν απ' το να κάνει ότι χρειαζόταν για την προστασία της χώρας.

    Ο Λευκός Οίκος έχει ζητήσει από τα μέσα ενημέρωσης να δώσουν στον κ. Μπους χρόνο για αποχαιρετιστήριο τηλεοπτικό διάγγελμα την Πέμπτη το βράδυ, ώρα Ουάσιγκτον.

    [03] 350 δις. απελευθερώνει ο Μπους για τον νέο Πρόεδρο

    13-01-2009

    Ο Πρόεδρος Μπους συμφώνησε να ζητήσει από το Κογκρέσο την απελευθέρωση 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αποτελούν το δεύτερο μέρος του έκτακτου πακέτου ενίσχυσης της οικονομίας, κατόπιν αιτήματος του νεοεκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Το συνολικό ποσό του πακέτου ενίσχυσης ανέρχεται στα 700 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ο κ. Ομπάμα ζήτησε από τον Πρόεδρο Μπους να ενημερώσει επίσημα το Κογκρέσο ότι θέλει πρόσβαση στα 350 δισεκατομμύρια δολάρια και το Κογκρέσο έχει 15 μέρες να εξετάσει το αίτημα.

    [04] Μπακογιάννη: Δεν τίθεται θέμα ανεφοδιασμού

    Μαίρη Παραπονιάρη

    AΘήνα

    13-01-2009

    Κατηγορηματικά διέψευσε η Ελληνική κυβέρνηση δημοσιεύματα περί ανεφοδιασμού με όπλα του ισραηλινού στρατού με την συνδρομή των Ηνωμένων Πολιτειών από το λιμάνι του Αστακού στην Αιτωλοακαρνανία .

    Η κ. Μπακογιάννη μετά το τέλος του Συμβουλίου του ΚΥΣΕΑ την Δευτέρα που έγινε παρουσία του Πρωθυπουργού δήλωσε ότι 'δεν υπάρχει κανένα θέμα ανεφοδιασμού όχι μόνο από τον Αστακό αλλά γενικά από τα λιμάνια της ελληνικής επικράτειας'.

    Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα 'το αμερικανικό ναυτικό επιθυμεί να ναυλώσει πλοίο που θα μεταφέρει 325 κοντέινερ απο το λιμάνι του Αστακού στο ισραηλινό λιμάνι Ασντοντ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου'. Στην προκήρυξη που δημοσιεύτηκε στις 31 Δεκεμβρίου αναφέρεται ότι πρόκειται για 'επικίνδυνο φορτίο' και ' εκρηκτικές ύλες' χωρίς άλλες διευκρινήσεις.

    Καινούργιες δηλώσεις εξ άλλου έκανε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών για τις επαναλαμβανόμενες ενέργειες αμφισβήτησης από την Τουρκία των διεθνών κανόνων στο Αιγαίο με τις συνεχιζόμενες πτήσεις πάνω απο τα νησιά Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι και τις παραβιάσεις του ΦΙΡ ενώ άρχισε από πλευράς Τουρκίας η μεγάλη στρατιωτική άσκηση 'Ατσαλένια πένσα' στην περιοχή του Αιγαίου και των τμημάτων που χαρακτηρίζουν οι ίδιοι σαν 'γκρίζες ζώνες'. 'Οι ενέργειες αυτές αναμφισβήτητα επιβαρύνουν την προσπάθεια βελτίωσης και εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δήλωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος. 'Στρατηγική της Ελλάδος είναι η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων στην βάση βεβαίως του σεβασμού των διεθνών κανόνων και συνθηκών του Διεθνούς Δικαίου'.

    [05] Περιοδεία Μπαν Κι Μουν στη Μέση Ανατολή

    13-01-2009

    Ο γ.γ. των ΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ζήτησε από Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να δεχτούν το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφάλειας που ζητά την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Ο κ. Μπαν αρχίζει σήμερα περιοδεία στη Μέση Ανατολή με σταθμούς στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη, την Ιορδανία, τη Τουρκία, τη Συρία, το Λίβανο και το Κουβέιτ. Το Συμβούλιο Ασφάλειας ενέκρινε ψήφισμα την περασμένη εβδομάδα που προβλέπει 'άμεση και διαρκή' εκεχειρία, αλλά τόσο το Ισραήλ, όσο και η Παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς έχουν αγνοήσει το μέτρο.

    Τη Δευτέρα ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Ισμαήλ Χανίγιε, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα δήλωσε ότι η Χαμάς δεν πρόκειται να αφήσει τη Γάζα να πέσει στα χέρια των Ισραηλινών.

    Ισραηλινές δυνάμεις πλησιάζουν πυκνοκατοικημένες περιοχές στη Γάζα, ενώ Ισραηλινά μαχητικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν στόχους εξτρεμιστών και τούνελ που χρησιμοποιούνται για την παράνομη διακίνηση όπλων.

    Στο μεταξύ, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός δηλώνει ότι πάνω από 28 χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας βρίσκονται σε προσωρινά καταφύγια για να αποφύγουν τους Ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό εκατοντάδες οικογένειες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην Τζαμπαλίγια, την Μπέιτ Λαχίγια και της Ζαϊτουν στην βόρεια Γάζα καθώς και στις μεθοριακές νότιες περιοχές. Στη διάρκεια της τρίωρης κατάπαυσης των βομβαρδισμών, κάτοικοι της Γάζας αγωνίστηκαν να προμηθευτούν τρόφιμα και άλλα εφόδια, ενώ έχουν καταστραφεί οι περισσότεροι υποσταθμοί υψηλής τάσης που φέρνουν ηλεκτρικό ρεύμα στη Γάζα από το Ισραήλ, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να αναγκάζονται να χρησιμοποιούν γεννήτριες για την ηλεκτροδότηση τους.

    Πάντως τα ΗΕ δήλωσαν τη Δευτέρα ότι αποκαταστάθηκε η διανομή τροφίμων και άλλης βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά επεσήμαναν ότι περίπου 500 χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν αρκετό καθαρό νερό και ζήτησε απ' το Ισραήλ να αυξήσει τον χρόνο ημερήσιας κατάπαυσης των εχθροπραξιών.

    [06] Αποκαθίσταται η ροή φυσικού αερίου

    13-01-2009

    Η Ρωσία δήλωσε ότι θα αποκαταστήσει από σήμερα την ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας. Ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου Γκάζπρομ, Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, προέβη στην εν λόγω ανακοίνωση τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα.

    Από τη πλευρά του το Στέητ Ντηπάρτμεντ εξέφρασε ικανοποίηση για την ανακοίνωση της Μόσχας και την παρότρυνε να επιλύσει τη διαμάχη της με το Κίεβο για το θέμα της τιμής του φυσικού αερίου. Αναλυτές δηλώνουν ότι η πλήρη αποκατάσταση της ροής θα χρειαστεί μέχρι και τρεις μέρες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 14 January 2009 - 14:51:35 UTC