Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-01-14

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Ελλάδα στα ηνία του ΟΑΣΕ
  • [02] Ο Τζο Μπάιντεν στο Ιράκ
  • [03] Ακροάσεις για την επικύρωση του διορισμού της Χίλαρυ Κλίντον
  • [04] Στόχος Ομπάμα το 2ο μέρος του οικονομικού πακέτου
  • [05] Συνεχίζονται τα προβλήματα με το Ρωσικό φυσικό αέριο
  • [06] Ο Μπαν Κι Μούν στη Μέση Ανατολή
  • [07] Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσφέρει ιστορικό DVD με την ευκαιρία της ορκωμοσίας του Μπαράκ Ομπάμα

  • [01] Η Ελλάδα στα ηνία του ΟΑΣΕ

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    14-01-2009

    Στην έδρα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη, στην Γενεύη θα εκφωνήσει την Πέμπτη την εναρκτήρια ομιλία η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς η Ελλάδα ανέλαβε ήδη από 1ης Ιανουαρίου την προεδρία του για ένα χρόνο. Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη Ευρωπαϊκή και διεθνή συγκυρία, υπό το βάρος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή, αλλά και στην Ουκρανία, η Ελλάδα αναλαμβάνει τα ηνία του ΟΑΣΕ απ' άκρη σ' άκρη του πλανήτη και θα πρέπει να διατηρήσει ισορροπίες τόσο όσον αφορά στην θέση της Ρωσίας μέσα και έξω από τον Οργανισμό, καθώς παρατηρούνται πλέον χάσματα της Μόσχας με την Δύση όπως είναι η αντιπυραυλική ασπίδα και η Ουκρανία, όσον και με την ενεργειακή πολιτική της Ρωσικής κυβέρνησης που προκάλεσε το πρόβλημα του φυσικού αερίου που κυριάρχησε την περασμένη εβδομάδα στην Ευρώπη και επηρέασε σαφώς και τον ελληνικό χώρο.

    Η ατζέντα που καλείται να ακολουθήσει η κ. Μπακογιάννη και η Ελληνική κυβέρνηση γενικότερα έχει τρεις διαστάσεις κι όταν συντάχθηκε δεν περιείχε βεβαίως την 'βομβαρδιζόμενη Γάζα'.

    1) Πολιτική βΣτρατιωτική με αντικείμενα την περιφερειακή ασφάλεια

    2)Οικονομική βΠεριβαλλοντική που εκτός από το περιβάλλον σε όλες του τις εκφάνσεις ασχολείται με την μετανάστευση αλλά και την οικονομική και κοινωνική πολιτική και

    3)Την 'ανθρώπινη διάσταση' με βασική μέριμνα τα ανθρώπινα δικαιώματα

    Όπως δήλωσε στην αρχή του χρόνου η Υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη η Ελλάδα κατά την άσκηση της Προεδρίας της θα εφαρμόσει τις πολιτικές αρχές που διέπουν συνολικά την εξωτερική της πολιτική: Σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες της πολυμερούς διπλωματίας, επιδίωξη της μεγίστης δυνατής σύγκλισης και συναίνεσης με αξιοπιστία και ειλικρίνεια.

    Η Ελλάδα θα ακολουθήσει τις κατευθυντήριες γραμμές που ορίσθηκαν το προηγούμενο διάστημα γιατί είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί η θεσμική και ουσιαστική συνέχεια του Οργανισμού στις δραστηριότητές του.

    [02] Ο Τζο Μπάιντεν στο Ιράκ

    14-01-2009

    Ο Τζο Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι

    Κατά την επίσκεψη του στο βόρειο Ιράκ, ο νεοεκλεγείς αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ζήτησε από Άραβες, Κούρδους και Τουρκμένους να επιλύσουν ειρηνικά τις διαφορές τους αναφορικά με την κυριότητα της πλούσιας σε πετρέλαιο πόλης του Κιρκούκ. Ο κ. Μπάιντεν έκανε τις δηλώσεις αυτές τη Τρίτη κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κιρκούκ, όπου και συναντήθηκε με τοπικούς ηγέτες και άκουσε τις προτάσεις τους για την αποκλιμάκωση των εθνοτικών εντάσεων.

    Το θέμα του Κιρκούκ βρίσκεται στο επίκεντρο πολιτικής διαμάχης στο Ιράκ. Συγκεκριμένα οι Κούρδοι θέλουν ναπροσαρτήσουν το Κιρκούκ στη αυτόνομη περιοχή τους. Οι Άραβες θέλουν να παραμείνει κάτω από τον έλεγχο της Ιρακινής κυβέρνησης και οι Τουρκμένοι ζητούν αυτοδιάθεση.

    Στο μεταξύ, έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας προειδοποιεί το Ιράν να μην προσπαθήσει να αναμειχθεί στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές στο Ιράκ.Η ίδια έκθεση αναφέρει ότι η Τεχεράνη συνεχίζει να φιλοξενεί, να εκπαιδεύει, να χρηματοδοτεί και να εξοπλίζει εξτρεμιστικές οργανώσεις που στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση του Ιράκ.

    [03] Ακροάσεις για την επικύρωση του διορισμού της Χίλαρυ Κλίντον

    14-01-2009

    Καταθέτοντας τη Τρίτη ενώπιον της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, στα πλαίσια ακροάσεων για την επικύρωση του διορισμού της στο αξίωμα της Υπουργού Εξωτερικών, η γερουσιαστής Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε ότι θα επιδιώξει 'έξυπνη διπλωματική δύναμη' όπως είπε χαρακτηριστικά, για την προώθηση της ασφάλειας και της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.Η κ. Κλίντον επεσήμανε ότι θα εφαρμόσει αυτή την 'έξυπνη διπλωματική δύναμη' για να εξετάσει θέματα ασφάλειας του Ισραήλ, αλλά και τα πολιτικά και οικονομικά οράματα των Παλαιστινίων.

    Επίσης η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ δεσμεύτηκε ότι θα βελτιώσει τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τους συμμάχους της επισημαίνοντας ότι πιστεύει πως η εξωτερική πολιτική θα πρέπει να βασίζεται σε αρχές και πραγματιστική θεώρηση, και όχι σε άκαμπτη ιδεολογία.Παράλληλα η κ. Κλίντον δήλωσε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα επιδιώξει διπλωματική προσέγγιση του Ιράν, αλλά επεσήμανε ότι δεν διατηρεί αυταπάτες για την αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας προσέγγισης.

    [04] Στόχος Ομπάμα το 2ο μέρος του οικονομικού πακέτου

    14-01-2009

    Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, καταβάλλει προσπάθειες να πείσει σκεπτικιστές στο Κογκρέσο να χορηγήσουν και το δεύτερο μέρος, ύψους 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων, του πακέτου στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα.Ο κ. Ομπάμα έχει συνεχείς διαβουλεύσεις με την ηγεσία του Κογκρέσου για το θέμα, ενώ ανώτεροι σύμβουλοι του κατέθεσαν τη Τρίτη ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής.

    Επικριτές δηλώνουν ότι η κυβέρνηση Μπούς δεν έχει καταβάλλει αρκετές προσπάθειες για να διασφαλίσει ότι το ισόποσο πρώτο μέρος της βοήθειας έχει ξοδευτεί σωστά και πολλά μέλη του Κογκρέσου ζητούν μεγαλύτερη διαφάνεια από μέρους τραπεζών για τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύουν να αξιοποιήσουν την εν λόγω βοήθεια.

    Πάντως ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Χάρρυ Ρήντ, δήλωσε ότι μπορεί να εξασφαλίσει αρκετές ψήφους για την έγκριση της χορήγησης του δεύτερου μέρους του πακέτουβοήθειας.

    [05] Συνεχίζονται τα προβλήματα με το Ρωσικό φυσικό αέριο

    14-01-2009

    Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αποκατέστησε την ροή φυσικού αερίου προς δυτική Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, αλλά παρατηρητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνουν ότι πολύ μικρές ποσότητες ή και καθόλου φυσικό αέριο φθάνει σε Ευρωπαϊκές χώρες.

    Ανώτερος σύμβουλος της Ουκρανίας για θέματα ενέργειας, δήλωσε στη ΦτΑ ότι δεν υπάρχει επαρκής πίεση στο σύστημα αγωγών, με αποτέλεσμα το φυσικό αέριο να μην μπορεί να φτάσει στην Ευρώπη, αν δεν αποκατασταθεί η πίεση.Από τη πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε δυσαρέσκεια για το γεγονός.

    [06] Ο Μπαν Κι Μούν στη Μέση Ανατολή

    14-01-2009

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν βρίσκεται καθοδόν προς τη Μέση Ανατολή για να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ και τη Χαμάς να δεχτούν ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφάλειας που ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.Το ΣΑ υποστήριξε ομόφωνα το ταξίδι αυτό του κ. Μπαν στη περιοχή.Ο γ.γ. του ΟΗΕ θα μεταβεί στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη, την Ιορδανία, τη Τουρκία, τη Συρία, το Λίβανο και το Κουβέιτ για συνομιλίες, αλλά δεν θα συναντηθεί με αξιωματούχους της Χαμάς και δεν θα μεταβεί στη Λωρίδα της Γάζας. Στο μεταξύ αξιωματούχοι της Χαμάς ξανάρχισαν τη Τρίτη στο Κάιρο συνομιλίες με Αιγύπτιους διαμεσολαβητές.Επίσης Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας, Έιμος Γκιλάντ, θα συναντηθεί τη Πέμπτη στο Κάιρο με τους Αιγύπτιους διαμεσολαβητές.

    Παράλληλα Άραβες ηγέτες παραμένουν διαιρεμένοι ως προς την προσέγγιση τους στο θέμα.Το Κατάρ ζήτησε έκτακτη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου με θέμα την κατάσταση στη Γάζα.Αλλά η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος απέρριψαν την ιδέα λέγοντας ότι η κρίση θα συζητηθεί στη διάρκεια προγραμματισμένης συνεδρίασης του Συνδέσμου τη Δευτέρα.Αλλά χώρες που υποστηρίζουν την Χαμάς, όπως η Συρία, ο Λίβανος και το Σουδάν έχουν υποστηρίξει το αίτημα του Κατάρ.

    Σφοδρές μάχες εκτυλίχθησαν στους δρόμους της Γάζας μεταξύ Ισραηλινών στρατευμάτων και Παλαιστινίων εξτρεμιστών, ενώ ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα βομβάρδιζαν περιοχές στη μεθοριακή περιοχή ΑιγύπτουβΓάζας. Ισραηλινά στρατεύματα, υποστηριζόμενα από ελικόπτερα εισχώρησαν στην πυκνοκατοικημένη συνοικία Τελ αλ Χαβά της πόλης της Γάζας αλλά δεν έχουν φτάσει ακόμα στο κέντρο της πόλης. Στο νότο η ανθρωπιστική οργάνωση CAREInternationalδηλώνει ότι το Ισραήλ έχει εξαπολύσει βομβαρδισμούς σπιτιών στη Ράφα, 100 μέτρα από τα σύνορα με την Αίγυπτο, στοχεύοντας τούνελ που χρησιμοποιούνται για την παράνομη διακίνηση όπλων.Παράλληλα η Χαμάς εξαπέλυσε τουλάχιστον 18 ρουκέτες της στο νότιο Ισραήλ τη Τρίτη.

    Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 900 Παλαιστίνιοι και 13 Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους από τις επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ τη Τρίτη ο επικεφαλής των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι ο στρατός έχει πλήξει σοβαρότατα τη Χαμάς, αλλά επεσήμανε ότι η προσπάθεια δεν έχει ακόμη τελειώσει.

    Αξιωματούχοι των ΗΕ δηλώνουν ότι οι άμαχοι στη Γάζα βρίσκονται παγιδευμένοι χωρίς προστασία και χωρίς καμία διέξοδο.

    [07] Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσφέρει ιστορικό DVD με την ευκαιρία της ορκωμοσίας του Μπαράκ Ομπάμα

    14-01-2009

    Η ιστορία του νέου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και οι θέσεις τόσο οι δικές του όσο και των συνεργατών του πάνω σε θέματα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας εξετάζονται σε τηλεοπτικό πρόγραμμα διαρκείας 60 λεπτών που επιμελήθηκε η Ελληνική Υπηρεσία της Voice of America, με τίτλο 'Μπαράκ Ομπάμα: Η πορεία προς τον Λευκό Οίκο'.

    Η έγκυρη Αθηναϊκή εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναπαρήγαγε το πρόγραμμα αυτό σε δεκάδες χιλιάδες DVD τα οποία θα διαθέσει από άκρου σε άκρο της Ελλάδας ως premium (δωρεά προσφορά) μαζί με την εφημερίδα του Σαββάτου 17 Ιανουαρίου, 2009. Όσοι ενδιαφέρεστε να αποκτήσετε το αναμνηστικό αυτό DVD, που στηρίζεται σε σειρά τηλεοπτικών ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Γιώργου Μπίστη, φροντίστε να εξασφαλίσετε τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ του Σαββάτου 17 Ιανουαρίου, 2009.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 15 January 2009 - 9:25:11 UTC