Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-01-19

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οbama: Ποιος ο Mπαράκ Ομπάμα και ποιες οι απόψεις του
  • [02] Obama: Η εκλογική νίκη και οι συνεργάτες του
  • [03] Οbama: Oι βουλευτές που τον στήριξαν
  • [04] Ηρεμία στη Γάζα και έναρξη απόσυρσης των Ισραηλινών
  • [05] Υπογραφή συμφωνίας Μόσχας-Κιέβου για το φυσικό αέριο
  • [06] Σέφερ: Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν φταίει όσο και οι Ταλεμπάν
  • [07] Αισιόδοξοι οι Αμερικανοί για την προεδρία Ομπάμα
  • [08] Οbama: Oι Ελληνοαμερικανίδες στο πλευρό του
  • [09] Οι εκτιμήσεις της ΕΕ για την κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας
  • [10] Ο Μπαράκ Ομπάμα τιμά τον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ
  • [11] Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος στις εκδηλώσεις ορκωμοσίας του Μπαράκ Ομπάμα
  • [12] Obama: Άλλοι ομογενείς στο νέο Κογκρέσο

  • [01] Οbama: Ποιος ο Mπαράκ Ομπάμα και ποιες οι απόψεις του

    19-01-2009

    Δείτε το πρώτο μερος του αφιερώματος για τον Barack Obama - Download (WM)

    Δείτε το πρώτο μερος του αφιερώματος για τον Barack Obama

    - Δείτε (WM)

    Σειρά ρεπορτάζ του Γιώργου Μπίστη

    Κάντε κλικ στη φωτογραφία για να δείτε το πρώτο μέρος του αφιερώματος. Click on photo to view Part 1 of Obama's Road to the White House.

    Παραγωγή της Ελληνικής Υπηρεσίας της VOA, διαρκείας μιας ώρας, που αναπαρήγαγε o ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σε δεκάδες χιλιάδες DVD τα οποία και διέθεσε ως premium με την εφημερίδα του Σαββάτου 17 Ιανουαρίου, 2009 από άκρου σε άκρο της Ελλάδας.

    Μέρος ΠρώτοΠοιος είναι ο Ομπάμα και ποιες οι απόψεις του

    Πρόλογος Το πρόγραμμα Barack Obama: Η Πορεία προς τον Λευκό Οίκο φτιάχτηκε με τον ερχομό του 2009 για να διανεμηθεί στην περίοδο των εκδηλώσεων που γίνονται στα μέσα του Γενάρη εδώ στην Ουάσιγκτον με την ευκαιρία της εγκαθίδρυσης του κυρίου Obama στην Προεδρία των ΗΠΑ.

    Γιώργος Μπίστης στο στούντιο της ΦτΑ

    Στηρίζεται πάνω σε μια σειρά ρεπορτάζ που επιμελήθηκα για το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο VoiceofAmerica, Φωνή της Αμερικής, στη Ουάσιγκτον και για συνεργαζόμενους Ελληνικούς σταθμούς σε διάφορα μέρη.Τα ρεπορτάζ δείχνουνε ποιος είναι ο 44ος Πρόεδρος της Αμερικής, πως ο ίδιος και οι στενοί συνεργάτες του βλέπουνε την Ελλάδα και ποιοι Ελληνοαμερικανοί πολιτικοί αναδείχτηκαν μαζί του σε άλλα σημαντικά αιρετά αξιώματα. Γυρνάμε τώρα το ρολόι πίσω, στις 28 Αυγούστου 2008,την βραδιά που αποφασίστηκε ο Obama να ηγηθεί ψηφοδελτίου μεγάλου πολιτικού κόμματος σε εθνικές εκλογές στην Αμερική. Πως ξεκίνησε ο Obama και τι δυσκολίες συνάντησε στον αγώνα για το χρίσμα 1ο Ρεπορτάζ της σειράς

    O Μπαράκ Ομπάμα σε σχολείο της Ινδονησίας

    Ο BarackObama γεννήθηκε στην Χαβάη το 1961.Ο πατέρας του ήταν Κενυάτης και η μητέρα του Αμερικανίδα από το Κάνσας. Μεγάλωσε στην Ινδονησία κι αργότερα φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Columbia και στην Νομική Σχολή του Harvard. Η αδελφή του, Maya Soetoro Ng πιστεύει πως λόγω των εμπειριών που έχει ζήσει ο Obama, η υποψηφιότητά του παρέχει μια εξαιρετική ευκαιρία για την Αμερική. Soetoro Ng: 'Είναι δίκαιος, έχει μεγάλο σεβασμό για το Σύνταγμα και σέβεται επίσης κάθε κουλτούρα όχι μόνον μέσα στις ΗΠΑ αλλά και στον κόσμο ολόκληρο'. Ο Obama μπήκε στην πολιτική σαν κοινοτικός λειτουργός φτωχογειτονιών του Σικάγου από όπου εξελίχτηκε σε Πολιτειακό Γερουσιαστή του Illinois.Αναδείχτηκε στην Αμερικανική Γερουσία το 2004 και την ίδια χρονιά ήτανε ο κύριος ομιλητής στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος. B. Obama: 'Στέκομαι εδώ με επίγνωση ότι είμαι τμήμα της ευρύτερης Αμερικανικής ιστορίας, ότι οφείλω χρέος σε όλους τους προκατόχους μου και ότι η προσωπική μου ιστορία δεν θα ήταν εφικτή σε καμιά άλλη χώρα της γης'.

    Frank Mankiewicz

    Η ομιλία εκείνη βοήθησε τον Obama να προβληθεί σε εθνικό επίπεδο.Ο Frank Mankiewicz , εκπρόσωπος τύπου και σύμβουλος του αξέχαστου Γερουσιαστή Robert Kennedy, λέει πως ο Obama έχει μυαλό και φαντασία για να γίνει αποτελεσματικός ηγέτης. F. Mankiewicz: 'Είναι έκδηλο πως έχει ισχυρά κίνητρα.Οι αναγνώστες των βιβλίων του σαφώς κατανοούν ότι πρόκειται γι άνθρωπο με βαθιά αισθήματα και σοβαρές σκέψεις.Δεν βλέπει τα σλόγκαν σαν μέσο για εντυπωσιασμό.Πρέπει να τα πάει καλά'. Ο Obama ανταποκρίνεται στις ελπίδες και τις προσδοκίες των υποστηρικτών του οι οποίοι συνεχώς αυξάνονται μετά από την πρώτη σημαντική νίκη του στις ενδοκομματικές προκριματικές εκλογές της Iowa, τον Γενάρη 2008. B. Obama: 'Είχανε πει πως αυτή η μέρα δεν θα έρθει ποτέ.Είχανε πει πως οι στόχοι που θέσαμε ήταν πολύ υψηλοί.Είχανε πει πως η χώρα μας είναι πολύ διχασμένη, πολύ αποκαρδιωμένη και δεν θα μπορέσει ποτέ να ενωθεί για ένα κοινό σκοπό.Αλλά αυτή την βραδιά του Γενάρη, σε αυτή την καθοριστική στιγμή της ιστορίας, εσείς εδώ πετύχατε ότι οι κυνικοί έλεγαν πως είναι αδύνατον να γίνει'.

    Μaya Soetoro Ng

    Ο Obama δέχτηκε επικρίσεις για την πρόθεσή του να συναντηθεί δίχως όρους με τον Ιρανό ηγέτη Mahmoud Ahmadinejad.Αντιμετώπισε επίσης ερωτήματα για την εκκλησία στην οποία ανήκε στο Σικάγο, όταν αποκαλύφθηκαν εμπρηστικές δηλώσεις του πάστορά της, Jeremiah Wright γύρω το φυλετικό ζήτημα στην Αμερική. Ο Obama αποκήρυξε τις επίμαχες δηλώσεις του Wright και πρόσφατα διέκοψε τις σχέσεις του με την εκκλησία αυτή.Κατά τον Mankiewicz ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση για τον Obama αποτελούν τα αιτήματα της εργατικής τάξης. F. Mankiewicz: 'Ο Obama πρέπει να ανησυχεί για την ιατρική περίθαλψη, για τις ψηλές τιμές της βενζίνης, για την αδυναμία πολιτών να αποπληρώσουν στεγαστικά δάνεια και για κάθε θέμα που απασχολεί τους Αμερικανούς, περιλαμβανομένου βέβαια του πολέμου στο Ιράκ'. Τις ημέρες αυτές είχαμε και μια άλλη εξέλιξη επίσης ευνοϊκή για τον Obama.Νέα σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης δείχνει πως εάν οι προεδρικές εκλογές στην Αμερική γίνονταν σήμερα ο Obama θα επιβάλλονταν στον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του JohnMcCain, με ποσοστιαία αναλογία ψήφων 47 έναντι 44 τοις εκατό. Τέλος 1ου Ρεπορτάζ της σειράς Πριν ακόμα ο BarackObama πάρει επίσημα το χρίσμα του προεδρικού υποψηφίου των δημοκρατικών, ηγετικά στελέχη της ομογένειας τον κάλεσαν να τον γνωρίσουν καλύτερα.Ήτανε τότε μια περίοδος κατά την οποία ο Γερουσιαστής Obama δεν φαίνονταν να έχει πιθανότητες επιτυχίας.Ίσως γι αυτό κανένα κανάλι δεν έστειλε τηλεοπτικό συνεργείο να καταγράψει τις δηλώσεις του.Εξαίρεση αποτέλεσε η Ελληνική Υπηρεσία της Voice of America που φρόντισε και είχε κάμερα στην αίθουσα για κάθε ενδεχόμενο.Εκείνη έμελλε να είναι και η μοναδική φορά που ο Barack Obama μίλησε μπροστά από κάμερα για θέματα της ομογένειας.Λόγω της ιστορικής σημασίαςπου έχει το σχετικό ρεπορτάζ, το διαθέσαμε και σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια που το ζήτησαν στην Ελλάδα και αλλού. Ο BarackObama και τα θέματα του Ελληνισμού 2ο Ρεπορτάζ της σειράς Μιλώντας σε ομογενειακή διάσκεψη για το Κυπριακό και για θέματα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, που έγινε στην Ουάσιγκτον τον Μάιο 2007, ο Barack Obama δεν άφησε καμιά αμφιβολία ότι θαυμάζει την κλασσική Ελλάδα κι εκτιμά βαθιά την συμβολή της στον δυτικό πολιτισμό.

    Υπογραφή της Διακήρυξης του Αμερικανικού Έθνους.

    B. Obama: 'Οι πατέρες του Αμερικανικού έθνους άντλησαν απ την Ελλάδα έμπνευση και ιδέες όταν έγραφαν το Σύνταγμα και θεμελίωναν την δημοκρατία στις ΗΠΑ.Ο ThomasJefferson είπε: 'Η Ελλάδα ήταν η πρώτη πολιτισμένη χώρα που έδειξε πως πρέπει να ζει ο άνθρωπος'.Το αξίωμα που εγώ διεκδικώ τώρα είναι προϊόν της λαμπρής αυτής κληρονομιάς'. Ο Obama φρονεί ότι οι Αμερικανοί είναι γενικά απογοητευμένοι γι αυτό και μόνον οι μισοί προσέρχονται στις κάλπες ενώ οι άλλοι μισοί ψηφίζουν με ενδοιασμούς για το κατά πόσο η κυβέρνηση που εκλέγουν θα αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή τους.Η αλλαγή είναι το κύριο σύνθημά του δίχως αυτό να σημαίνει και εγκατάλειψη κάθε παράδοσης. B. Obama: 'Πρέπει να διατηρηθεί μια παράδοση που έχουμε στην Αμερικανική πολιτική και της οποίας η Ελληνοαμερικανική κοινότητα είναι ο καλύτερος εκφραστής.Είναι η παράδοση του να ενεργούμε όλοι μαζί για το κοινό καλό.Εκτιμάμε την ιδιωτική πρωτοβουλία, το ελεύθερο εμπόριο και την ατομική υπευθυνότητα. Αλλά παράλληλα αναλαμβάνουμε και την υποχρέωση να βοηθάμε ο ένας τον άλλον'.

    Άντριου Αθενς, Μπαράκ Ομπάμα, Γιώργος Μπίστης

    Ο Γερουσιαστής από το Illinois σκοπεύει να συνεχίσει και μια άλλη παράδοση την οποία βλέπει σαν υποχρέωση προς τις νέες γενιές.

    B. Obama: 'Οι μετανάστες στις ΗΠΑ μόχθησαν για να έχουν τα παιδιά τους ένα καλύτερο μέλλον.Κάθε νέα γενιά είναι πιο μορφωμένη.Πάει καλύτερα από την προηγούμενη.Την παράδοση αυτή, που έχτισε την Αμερική, εκπροσωπεί δυναμικά η Ελληνοαμερικανική κοινότητα σε όλη την ιστορία του έθνους μας'. Ο Obama λέει πως το κατεστημένο της Ουάσιγκτον αδυνατεί να λύσει ορισμένα σοβαρά προβλήματα.Υπόσχεται πως ένα από τα πρώτα μελήματά του αν εκλεγεί πρόεδρος θα είναι να ενισχύσει τις σχέσεις με τους συμμάχους για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι κοινές προκλήσεις.Τα σχέδιά του βασίζονται εν μέρει στο πρότυπο της συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας. B. Obama: 'Μια από τις ισχυρότερες συμμαχίες που έχουμε είναι με την Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο που Ελλάδα και ΗΠΑ αγωνίστηκαν η μια δίπλα στην άλλη σε κάθε μεγάλο πόλεμο του 20ου αιώνα.Ούτε είναι τυχαίο το ότι η Ελλάδα παραμένει ένας από τους στενότερους εταίρους μας στην Μεσόγειο.Η μακρά σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ δείχνει την αξία της συνεργασίας μεταξύ δημοκρατικών κρατών'.

    Ψήφισμα Αριθμός 300

    Μια νομοθετική πράξη του Barack Obama που, όπως λένε οι υποστηρικτές του, δείχνει τις φιλελληνικές διαθέσεις του είναι το Ψήφισμα Αριθμός 300, το οποίο συνέταξε μαζί με τους συναδέλφους του Olympia Snowe και Robert Menendez.Το υπέβαλε ο τελευταίος στην Γερουσία εκ μέρους και των τριών συγκηδεμόνων του εγγράφου, που θέλανε με αυτό να στείλουνε, όπως λέγεται, ένα μήνυμα στα Σκόπια. Με λίγα λόγια, το ψήφισμα εκφράζει την άποψη της Γερουσίας ότι η πΓΔΜ πρέπει να πάψει να παραβιάζει την ενδιάμεση συμφωνία Αθηνών-Σκοπίων με εχθρική δράση ή προπαγάνδα και να συνεργαστεί με την Ελλάδα για να επιτευχθεί ο κοινός στόχος ΟΗΕ-ΗΠΑ, που είναι να δοθεί αμοιβαία αποδεκτό όνομα στην πΓΔΜ. Στην περσινή διάσκεψη της ΠΣΕΚΑ για το Κυπριακό, εδώ στη Ουάσιγκτον, ο BarackObama τόνισε πως εκτιμά την συμβολή της Κύπρου στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και την βοήθεια που έδωσαν οι Κύπριοι στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν ξέσπασε ηκρίση στον Λίβανο.Συνέστησε μάλιστα τώρα που γκρεμίζονται τα φράγματα στην Κύπρο η Αμερική να την βοηθήσει να λύσει το δύσκολο πρόβλημά της. B. Obama: 'Πρέπει να εργαστούμε για μια λύση του προβλήματος της Κύπρου αποδεκτή από τις δύο κοινότητες, που να στηρίζεται στον Νόμο, στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης της οποίας είναι μέλος'.

    Το Πατριαρχείο στο Φανάρι.

    Ο προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών λέει επίσης ότι δεν ξεχνά πως κάποιος στην Κωνσταντινούπολη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος εξακολουθεί να μην είναι ελεύθερος. B. Obama: 'Είναι καιρός η Τουρκία να δώσει θρησκευτική ελευθερία στο Φανάρι, να επιστρέψει περιουσιακά στοιχεία του Πατριαρχείου που έχει κατασχέσει και να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη.Είναι καιρός η Αμερική να σταθεί στο πλευρό όλων όσων αποζητούν ανθρώπινη αξιοπρέπεια κι ευκαιρίες, ασφάλεια και ελευθερία'. Ο BarackObama επαινεί την ομογένεια για τις προσπάθειες που καταβάλει ώστε θέματα αρχών, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και η θρησκευτική ελευθερία, να μην παραγνωρίζονται. B. Obama: 'Πάντα με εντυπωσίαζαν οι Έλληνες της Αμερικής, γιατί βρίσκονται κοντά στις ρίζες τους, προασπίζονται με πάθος τα Ελληνικά εθνικά θέματα και παράλληλα είναι υπόδειγμα Αμερικανού πολίτη'.

    H νέα γενιά στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στη Νέα Υόρκη.

    Ο Γερουσιαστής Obama βρίσκει στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα ορισμένες ομοιότητες με χαρακτηριστικά της δικής του κοινότητας, της Αφροαμερικανικής. B. Obama: 'Ήμαστε περήφανοι για την εθνική κληρονομιά και τις παραδόσεις μας.Δεν ξεχνάμε αδικίες παλιών καιρών στην Αμερική.Η Ελληνική κοινότητα υπέστη πολλές διακρίσεις όπως και η Αφροαμερικανική κοινότητα πέρασε χρόνια αδικιών.Παρόλα αυτά και οι δυο ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία'. Ποιο όμως είναι το ευρύτερο όραμα του BarackObama για την Αμερική του αύριο; B. Obama: 'Ήμασταν πάντα φάρος για τους ταλαιπωρημένους όλης της γης, από τον Κενυάτη πατέρα μου έως τους δικούς σας προγόνους που μετανάστευσαν από την Ελλάδα.Άνθρωποι έρχονται στην χώρα μας αναζητώντας ευκαιρίες, ελευθερία κι ελπίδα. Η Αμερική χρειάζεται να παραμείνει σύμβολο της ελπίδας'. Τέλος 2ου Ρεπορτάζ Τέλος πρώτου μέρους

    [02] Obama: Η εκλογική νίκη και οι συνεργάτες του

    19-01-2009

    Δείτε το δευτερο μερος του αφιερώματος για τον Barack Obama - Download (WM)

    Δείτε το δευτερο μερος του αφιερώματος για τον Barack Obama

    - Δείτε (WM)

    Σειρά ρεπορτάζ του Γιώργου Μπίστη

    Kάντε κλικ στη φωτογραφία για να δείτε το δεύτερο μέρος του αφιερώματος για τον Barack Obama. Click on photo to view Part 2 of Obama's Road to the Whiet House.

    Παραγωγή της Ελληνικής Υπηρεσίας της VOA, διαρκείας μιας ώρας, που αναπαρήγαγε o ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σε δεκάδες χιλιάδες DVD τα οποία και διέθεσε ως premium με την εφημερίδα του Σαββάτου 17

    Οι συνεργάτες του Obama, ο αντίπαλός του και το ξεκίνημα μιας νέας εποχής Στο εκλογικό συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου 2008, προσωπικότητες της πολιτικής ζωής, συμπεριλαμβανομένου και ενός Ελληνοαμερικανού, εξήραν την ζωή και το έργο του Barack Obama προκαταρκτικά της ψηφοφορίας με την οποία χρίστηκε προεδρικός υποψήφιος. Aς δούμε όμως καλύτερα το σχετικό ρεπορτάζ: Αλέξης Γιαννούλιας, ο Ελληνοαμερικανός φίλος του Obama 3ο Ρεπορτάζτης σειράς Ο Barack Obama περνά στα χρονικά ως ο πρώτος Αφροαμερικανός που αναδεικνύεται σε υποψήφιο μεγάλου κόμματος για την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.Δεκάδες χιλιάδες ένθερμοι υποστηρικτές του πανηγυρίζουνε γι αυτό επί τέσσαρες ολόκληρες μέρες στο Denver της Πολιτείας Colorado, όπου λήγει απόψε το Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο διοργανώθηκε για να του απονείμει το σχετικό χρίσμα.Ανάμεσά τους είναι ο AlexiGiannoulias, Υπουργός Οικονομικών της Πολιτείας Illinois και Πρόεδρος της οργάνωσης Ελληνοαμερικανοί για τον BarackObama.

    Γιώργος Μπίστης στο στούντιο της ΦτΑ

    Ο Alexi Giannoulias μοιράστηκε το βήμα του συνεδρίου με προσωπικότητες όπως ο Γερουσιαστής Edward Kennedy, που τιμήθηκε για την συμβολή τόσο την δική του όσο και των δύο δολοφονημένων αδελφών του στον αγώνα για ισοπολιτεία, η Γερουσιαστής Hillary Clinton, που ζήτησε από τα 18 εκατομμύρια οπαδούς της να υποστηρίξουνε τώρα τον πρώην αντίπαλο της Barack Obama στην κούρσα του για τον Λευκό Οίκο και ο Γερουσιαστής Joseph Biden, ο οποίος διαλέχτηκε από τον Barack Obama να κατέβει στις εκλογές του Νοεμβρίου με το ίδιο ψηφοδέλτιο ως υποψήφιος για την αντιπροεδρία της χώρας. Η επιλογή του Alexi Giannoulias να μιλήσει στο συνέδριο του Denver, και μάλιστα σε ώρα κάλυψής του από τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα της Αμερικής, αποτελεί αναγνώριση της εκτίμησης που ο ομογενής πολιτικός έχει στο περιβάλλον του Barack Obama και στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος. Η ομιλία που εκφώνησε είναι ενδεικτική του γιατί ο Alexi Giannoulias τυγχάνει τέτοιας εκτίμησης.

    Alexis Giannoulias

    A. Giannoulias: 'Με τιμά που σας μιλώ απόψε από το βήμα του ιστορικού αυτού συνεδρίου.Ο BarackObama είναι συμπαίκτης μου στο μπάσκετ, φίλος, μέντορας κι εμπνευστής μου. Τώρα μέλει να γίνει ο επόμενος Πρόεδρος της χώρας μας.Η ιστορία του, όπως η δική σας και η δική μου, είναι η ιστορία των ΗΠΑ'. Ο Giannoulias αναφέρθηκε κατόπιν στην σπουδαιότητα του Αμερικανικού ονείρου. A. Giannoulias: 'Οι γονείς μου ήρθαν από την Ελλάδα στην Αμερική δίχως τίποτα, σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Πίστευαν στην επαγγελία της Αμερικής. Στα 32 μου είμαι πολιτειακός υπουργός. Εκπληρώνω ένα όνειρο των γονιών μου. Είτε καταγόμαστε από Ελληνικά χωριά, είτε από πεδιάδες του Κάνσας είτε από γειτονιές του Σικάγου, είμαστε όλοι Αμερικανοί με κοινή ιστορία και την ίδια επαγγελία'. Έπειτα ο Alexi Giannoulias υποστήριξε πως η Αμερική χρειάζεται τώρα αλλαγή πορείας κι έναν νέο ηγέτη.

    O A. Giannoulias επι σκηνής στο Συνέδριο του Δημοκρατικου Κόμματος.

    A. Giannoulias: 'Μετά από 8 χρόνια προδοσίας είναι καιρός για μια νέα ηγεσία, απαλλαγμένη από κάθε δυσπιστία κι αμέλεια.Χρειάζονται εμπνευσμένη ηγεσία κι ένας ηγέτης όπως ο Barack Obama. Γνωρίζω τον Barack επί 10 χρόνια.Δεν ξέρω κανέναν άλλο με πιο ισχυρό και πιο ακέραιο χαρακτήρα. Είναι από τους ευγενέστερους και πιο αξιοπρεπείς ανθρώπους στον κόσμο.Είναι ένας άνθρωπος που μας θυμίζει τα καλά της Αμερικής.Δεν θα μπορούσα ποτέ να αναδειχτώ σε αιρετό αξίωμα δίχως το παράδειγμα που μου έδωσε ως φίλος και ως ηγέτης.Ενέπνευσε τόσο εμένα να διεκδικήσω τη θέση που κατέχω όσο και άπειρους άλλους νέους να μπουν στην πολιτική'.

    Ο υπουργός από το Illinois ολοκλήρωσε την ομιλία του με τούτα τα λόγια: A. Giannoulias: 'Ο Obama κατέδειξε ότι δεν παίζει ρόλο που ζεις, τι ηλικία έχεις, αν είσαι πλούσιος ή φτωχός, λευκός ή μαύρος. Σημασία έχει να μην κλονίζεται η πίστη μας στην σπουδαιότητα της δικής του και της δικής μας ιστορίας, που συνίσταται στο ότι η Αμερική δεν είναι απλώς ένας τόπος, είναι μια επαγγελία.Και ότι τελικά από όλους μας εξαρτάται η συνέχιση του Αμερικανικού ονείρου. Ο Θεός να σας ευλογεί. Ο Θεός να ευλογεί την Αμερική'. Τέλος 3ου Ρεπορτάζ. Ο δρόμος του Μπαράκ Ομπάμα προς τον Λευκό Οίκο δεν ήτανε εύκολος. Κατ αρχήν έπρεπε να επιβληθεί σε μια δεκαριά άλλους προεδρικούς υποψήφιους μέσα στο ίδιο του το κόμμα.Δύο από αυτούς τους άλλοτε πολιτικούς αντιπάλους του γίνονται τώρα οι πιο στενοί συνεργάτες του. Είναι ο Joseph Biden που ορκίζεται ως Αντιπρόεδρος της χώρας κι η Hillary Clinton που αναλαμβάνει ως Υπουργός Εξωτερικών.Και οι δύο τους εξέφρασαν απόψεις παρόμοιες με εκείνες του Προέδρου Obama πάνω σε Ελληνικά θέματα κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, όταν ως προεδρικοί υποψήφιοι μίλησαν σε ηγέτες της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας.Η Ελληνική Υπηρεσία της Voice of America ήταν και πάλι το μοναδικό κανάλι που βιντεοσκόπησε τις σχετικές δηλώσεις τους. Απόψεις Biden και Clinton για Ελληνικά θέματα 4ο Ρεπορτάζ της σειράς

    Joe Biden

    Ο Joe Biden εξελέγη Γερουσιαστής λίγο μετά την Τουρκική εισβολή στη Κύπρο.Ποτέ δεν φαντάζονταν ότι τρεις δεκαετίες αργότερα τμήμα του νησιού θα βρίσκονταν ακόμα υπό Τουρκική κατοχή. J. Biden: 'Το Κυπριακό είναι μια κατάφωρη αδικία που παραμένει αδιευθέτητη'. Πως όμως θα βοηθήσει στην διευθέτηση του προβλήματος αυτού ο κύριος Biden αν γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ; J. Biden: 'Θα διακηρύξουμε ότι οι σχέσεις μας με τη Τουρκία θα εξαρτηθούν άμεσα από την απόσυρση των στρατιωτών της και την επίλυση του Κυπριακού, την διευθέτηση των διαφορών Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο, την ανάκληση αβάσιμων Τουρκικών διεκδικήσεων σε Κυπριακά κοιτάσματα πετρελαίου και από τον τρόπο μεταχείρισης του Οικουμενικού Πατριάρχη'.

    Hillary Clinton

    Η Γερουσιαστής Hillary Clinton είχε επισκεφθεί τον Πατριάρχη όταν ήτανε Πρώτη Κυρία της Αμερικής. H. Clinton: 'Είναι διεθνής ηγέτης με ακτινοβολία.Εκτός που τον επισκέφθηκα έδειξα καθαρά την τοποθέτηση μου και την τοποθέτηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που είναι ότι οι μονές πρέπει να ανοίξουν, να γίνει η θρησκευτική ελευθερία σεβαστή κι ο Πατριάρχης με τους συνεργάτες του να τύχουν πλήρους προστασίας'. Η Γερουσιαστής από την Νέα Υόρκη είπε πως θα εργαστεί σκληρά για διακανονισμό του Κυπριακού. H. Clinton: 'Θα κάνουμε απόλυτα σαφές ότι το Κυπριακό είναι σημαντικό, ιδιαίτερα για την Ευρώπη που δεν θέλει τη συνεχιζόμενη κατοχή του νησιού και τις προεκτάσεις της μέσα στην δική της ήπειρο.Η συμβολή των ΗΠΑ πρέπει να είναι συνεκτική και σταθερή. Αυτό θα το κάνω πολιτική μου όταν γίνω πρόεδρος της χώρας'. Τέλος 4ου Ρεπορτάζ Μετά την εξασφάλιση του χρίσματος ο Barack Obama έστρεψε ολόκληρη την προσοχή του στην αναμέτρηση με τον ρεπουμπλικανό προεδρικό υποψήφιο John McCain, που επίσης προσπαθούσε να αποσπάσει υποστήριξη από διάφορες ομάδες ψηφοφόρων, περιλαμβανομένων βέβαια των Ελληνοαμερικανών. JohnMcCain, ο αντίπαλος του BarackObama 5ο Ρεπορτάζ της σειράς

    O Γερουσιαστής Τζον Μακέην και ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος.

    Τον Ιούνιο 2008 ο Γερουσιαστής McCain επισκέφθηκε, με πρωτοβουλία του, τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο στην Νέα Υόρκη κι εξέτασε μαζί του την υπόθεση του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης. J. McCain: 'Έκδηλα ευνοούμε την θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα σε τόπους στους οποίους δεν γίνεται σεβαστή. Θα συνεχίσουμε τον διάλογο με στόχο να διασφαλιστεί η προστασία και ο σεβασμός όλων των θρησκευμάτων τόσο στην Τουρκία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο'. Ο JohnMcCain εκδήλωσε στον Αρχιεπίσκοπο ενδιαφέρον και για άλλα θέματα πέραν εκείνων του Πατριαρχείου. Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος: 'Έκανε αναφορά και στο θέμα της Κύπρου και στο θέμα του ονόματος της FYROM.Ο Γερουσιαστής έδειξε πάρα πολύ καλά ότι παρακολουθεί και τα δύο θέματα και ότι έχει όλη την διάθεση να βοηθήσει στην επίλυσή των'. O Αρχιεπίσκοπος τήρησε υπερκομματική στάση η οποία και αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι ο Σεβασμιότατος κ. Δημήτριος έκανε εναρκτήριες δεήσεις στα εκλογικά συνέδρια και των δύο πολιτικών κομμάτων, Ρεπουμπλικανικού και Δημοκρατικού. Τέλος 5ου Ρεπορτάζ Αποφασιστικής σημασίας για την έκβαση των εκλογών ήταν οι τηλεμαχίες που είχαν οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι.Τηλεμαχίες στις οποίες, σύμφωνα με την πλειοψηφία των πολιτών που τις παρακολούθησαν, επιβλήθηκεο BarackObama. Τηλεμαχία γύρω από την εξωτερική πολιτική της Αμερικής 6ο Ρεπορτάζ της σειράς

    Τηλεοτπική αναμέτρηση Μακέην -Ομπάμα.

    Η πρώτη μεγάλη σύγκρουση απόψεων σημειώθηκε γύρω από τον πόλεμο στο Ιράκ. Ο Γερουσιαστής McCain είπε ότι η πρόσφατη αποστολή εκεί πρόσθετων Αμερικανικών στρατευμάτων, την οποία ο ίδιος υποστήριξε ενώ ο αντίπαλός του καταψήφισε, πέτυχε τον στόχο της. J. McCain: 'Η στρατηγική αυτή και ο στρατηγός που την εφαρμόζει σημειώνουν επιτυχία.Ο Γερουσιαστής Obama αρνείται να παραδεχθεί οποιαδήποτε επιτυχία μας'. B. Obama: 'Αυτό δεν είναι αλήθεια'. J. McCain: 'Τις τελευταίες μέρες οι Ιρακινοί θέσπισαν και εκλογικό νόμο'. B. Obama: 'Όταν άρχισε ο πόλεμος, εσύ έλεγες ότι θα έληγε γρήγορα και εύκολα. Είχες πει επίσης ότι γνώριζες που ήταν κρυμμένα τα όπλα μαζικής καταστροφής. Αποδείχθηκες λανθασμένος.Είχες επίσης δηλώσει ότι θα μας υποδεχθούν ως απελευθερωτές. Κι αυτό ήταν λάθος'. Οι τρείς τηλεμαχίες έδωσαν στον Obama ένα σημαντικό προβάδισμα στην προτίμηση των ψηφοφόρων έναντι του αντιπάλου του. Τέλος 6ου Ρεπορτάζ Ο BarackObama διατήρησε το προβάδισμα μέχρι και την ημέρα των εκλογών.Αναλυτές θεωρούσαν την νίκη του δεδομένη τουλάχιστον τρείς εβδομάδες πριν οι ψηφοφόροι προσέλθουν στις κάλπες. Οι προβλέψεις τους επαληθεύτηκαν πλήρως. Καινούργια εποχή για τις ΗΠΑ 7ο Ρεπορτάζ της σειράς

    Ο Μπαράκ Ομπάμα χαιρετά τα πλήθη στο Σικάγο μετά την εκλογή του.

    Ο BarackObama είναι ο πρώτος μαύρος ηγέτης που εκλέγεται στο ανώτατο αξίωμα της Αμερικής.Τον ιστορικό θρίαμβό του πανηγύρισαν πάνω από 100 χιλιάδες οπαδοί του στο Σικάγο, έδρα της εκστρατείας του, και πολλά εκατομμύρια άλλοι από την τηλεόραση. Ο Γερουσιαστής Obama διατηρεί στενές σχέσεις με την Ελληνοαμερικανική κοινότητα η οποία τάχτηκε σχεδόν σύσσωμα υπέρ της υποψηφιότητάς του. B. Obama: 'Με την απόφαση που πήρατε στις κάλπες, σε αυτή την καθοριστική στιγμή της ιστορίας, φέρατε τον άνεμο της αλλαγής στην Αμερική'.

    Gus Bilirakis, John Sarbanes και Zack Space.

    Παράλληλα επανεκλέχθηκαν άνετα όλοι οι ομογενείς νομοθέτες που υπηρετούν σήμερα στην Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων. Σαρωτική ήταν η νίκη του βουλευτή JohnSarbanes, Γιάννη Σαρμπάνη, από την Βαλτιμόρη και τα περίχωρά της.Ο Λακωνικής καταγωγής νομοθέτης κατατρόπωσε τον αντίπαλό του παίρνοντας το 70 τοις εκατό των ψήφων. J. Sarbanes: 'Υπάρχουν στην Κύπρο γυναίκες 80-90 χρονών με τις βαλίτσες τους έτοιμες και φυλαγμένες κάτω από τα κρεβάτια τους, που κάθε μέρα ελπίζουνε πως αύριο θα πάνε στα σπίτια τους. Πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την δικαιοσύνη στην Κύπρο'.

    Niki Tsongas

    Στο Οχάιο, ο Zack Space, εγγονός μετανάστη από την Ικαρία, επανεκλέχτηκε άνετα στην Αμερικανική Βουλή εξασφαλίζοντας το 60 τοις εκατό των ψήφων. Z. Space: 'Δουλεύω σκληρά για να διασφαλίσω στους πολίτες της περιφέρειάς μου ευκαιρίες για καλύτερη ζωή'. Ο Gus (Κώστας) Bilirakis, εγγονός οικογένειας Ελλήνων αλιέων σφουγγαριού, θριάμβευσε στο γραφικό Tarpon Springs και την γύρω του περιοχή στην Florida, κερδίζοντας το 63 τοις εκατό της λαϊκής ψήφου.

    Shelly Berkley

    G. Bilirakis: 'Δεν θα επαναπαυθούμε έως ότου η Κύπρος είναι ελεύθερη, έως ότου ο Πατριάρχης μας είναι ασφαλής και έως ότου διευθετηθεί το Σκοπιανό'. Στην Μασαχουσέτη, η Niki Tsongas, χήρα του αείμνηστου Γερουσιαστή και άλλοτε προεδρικού υποψήφιου Paul Tsongas είναι τόσο δημοφιλής που κανένας από το αντίπαλο κόμμα δεν είχε τα κότσια να κατέβει εναντίον της στις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου. Στο Λας Βέγκας, η ShelleyBerkley έκανε κι αυτή περήφανη την ομογένεια και ιδιαίτερα τουςΘεσσαλονικείς, γιατί από μια εβραϊκή οικογένεια της Θεσσαλονίκης κατάγεται. Η Shelley καρπώθηκε το 68 τοις εκατό της λαϊκής ψήφου.

    Dina Titus

    S. Berkley: 'Έχω κοινές αξίες με τους άλλους Ελληνοαμερικανούς ηγέτες. Τα Τουρκικά στρατεύματα πρέπει να φύγουν από την Κύπρο'. Σε μια άλλη γειτονική περιφέρειας της Nevada, νικητής της βουλευτικής αναμέτρησης ήταν Dina (Constadina) Titus, που αγωνίζονταν όλη νύχτα στήθος με στήθος με τον ρεπουμπλικανό αντίπαλό της. Η Dina κέρδισε τελικά με 47 τοις εκατό των ψήφων, αλλά το σημαντικό είναι ότι με την επιτυχία της αυξάνεται κατά έναν η αριθμητική δύναμη της ομάδας ομογενών στο Κογκρέσο. Τέλος 7ου Ρεπορτάζ Tέλος Δεύτερου Μέρους

    [03] Οbama: Oι βουλευτές που τον στήριξαν

    19-01-2009

    Δείτε το τρίτο μέρος του αφιερώματος για τον Barack Obama - Download (WM)

    Δείτε το τρίτο μέρος του αφιερώματος για τον Barack Obama

    - Δείτε (WM)

    Σειρά ρεπορτάζ του Γιώργου Μπίστη

    Kάντε κλικ στη φωτογραφία για να δείτε το τρίτο μέρος του αφιερώματος για τον Barack Obama. Click on photo to view Part 3 of Obama's Road to the White House.

    Παραγωγή της Ελληνικής Υπηρεσίας της VOA, διαρκείας μιας ώρας, που αναπαρήγαγε o ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σε δεκάδες χιλιάδες DVD τα οποία και διέθεσε ως premium με την εφημερίδα του Σαββάτου 17 Ιανουαρίου, 2009 από άκρου σε άκρο της Ελλάδας.

    Μέρος Τρίτο Ομογενείς βουλευτές που στήριξαν τον Obama

    Ποιοι όμως είναι οι Ελληνοαμερικανοί βουλευτές που αρχίζουν αυτό τον μήνα διετή θητεία στο Κογκρέσο; Από πού κατάγονται;Τι αρχές πήραν από τους μετανάστες παππούδες τους; Πως βλέπουνε την χώρα της καταγωγής τους;

    Γιώργος Μπίστης στο στούντιο της ΦτΑ

    Είχα μια σειρά αποκλειστικών συνεντεύξεων μαζί τους γύρω από τα ερωτήματα αυτά και με τις απαντήσεις τους έφτιαξα βιντεοπορτραίτα του καθενός τους, που παίχτηκαν τη βραδιάτων εκλογών. Οι ιστορίες τους είναι εξ ίσου συναρπαστικές με την ιστορία του Προέδρου Obama γι αυτό και αποφάσισα να τις μοιραστώ μαζί σας. Ξεκινάμε με τον βουλευτή Μαίρυλαντ, Γιάννη Σαρμπάνη.

    Γιάννης Σαρμπάνης, βουλευτής Μαίρυλαντ 8ο Ρεπορτάζ της σειράς

    Ο John Sarbanes, ή Γιάννης Σαρμπάνης κατά το Ελληνικότερο, είναι εγγονός μεταναστών και γιός του Γερουσιαστή Paul Sarbanes, που αποσύρθηκε τον Ιανουάριο 2007 ύστερα από επιτυχημένη θητεία 30 και πλέον χρόνων στο Κογκρέσο.

    Ο παππούς του, Σπύρος Σαρμπάνης, και η γιαγιά του, Ματίνα Τσιγκούνη ήρθανε από την Λακωνία και άνοιξαν εστιατόριο στην κωμόπολη Salisbury της Πολιτείας Maryland.

    John Sarbanes

    Ο Γιάννης γεννήθηκε στη Βαλτιμόρη που απέχει περίπου μια ώρα με το αυτοκίνητο από την Ουάσιγκτον και ήταν 4ων χρονών όταν ο πατέρας του μπήκε στην πολιτική. Έτσι από μικρός έμαθε να εκτιμά την συμμετοχή στα κοινά και την ιδιαίτερη σύνδεσή του με τις αρχές του Ελληνισμού.

    J. Sarbanes: 'Ο πατέρας μου ήταν περήφανος για τις ρίζες του και μας έκανε κι εμάς.Η γιαγιά μου στο Salisbury του Maryland με έμαθε να μιλάω λίγα Ελληνικά.Θυμάμαι πόσο μου άρεσαν οι Ελληνικές λιχουδιές που μας έφτιαχνε. Δεν θα την ξεχάσω ποτέ.Η σχέση μου μαζί της ήτανε μια πολύ σημαντική εμπειρία'.

    Ο Γιάννης Σαρμπάνης μπήκε στην Βουλή πριν δύο χρόνια. Την βραδιά των κοινοβουλευτικών εκλογών του 2006, το αρχηγείο του Γιάννη στην Βαλτιμόρη είχε πλημυρίσει από ενθουσιασμό για την πρώτη εκλογική νίκη του.

    Paul Sarbanes

    P.Sarbanes: 'Είμαστε περήφανοι για το επίτευγμα αυτό και ευχαριστούμε όλους όσους δούλεψαν στην εκστρατεία μας'.

    J. Sarbanes: 'Τα τελευταία αποτελέσματα δείχνουν ότι κερδίσαμε τις εκλογές'.

    Την ημέρα της ορκωμοσίας του Γιάννη στο Κογκρέσο, ένα παγερό πρωινό του Γενάρη 2007, η μητέρα του Χριστίνα ήταν διπλά περήφανη, σαν μάνα και σαν σύζυγος.

    Chr. Sarbanes: 'Είμαι πολύ ευτυχισμένη. Είναι μια υπέροχη μέρα στη ζωή μας.Ο Paul αποσύρεται ύστερα από εξαίρετη καριέρα.Πέτυχε πολλά και με έντιμο τρόπο. Ο γιος μου, ο John, που αρχίζει τώρα, είναι σαν τον πατέρα του, έντιμος, ειλικρινής, εργατικός και νοιάζεται για τους ανθρώπους'.

    Η Christine, μητέρα του John Sarbanes.

    Ο John Sarbanes θέλει να εμφυσήσει στο Κογκρέσο τις αρχές που πήρε από την οικογένειά του. Αυτές οι αρχές είναι και το πρώτο πράγμα που τονίζει το τηλεοπτικό μήνυμα της προεκλογικής εκστρατείας του.

    J. Sarbanes: 'Να είσαι δίκαιος, να σέβεσαι όλους και να μη ξεχνάς τις καταβολές σου. Αυτά έμαθα από τους γονείς μου και τις ίδιες αρχές δίνω στα παιδιά μου'.

    Ο πατέρας του και πρώην Γερουσιαστής Paul Sarbanes είναι περήφανος που το οικογενειακό του όνομα διατηρείται στην Αμερικανική πολιτική σκηνή.

    P. Sarbanes: 'Πιστεύουμε ότι είναι καλό να μείνει ένας Σαρμπάνης στο Κογκρέσο'.

    Η βουλευτική έδρα του Γιάννη Σαρμπάνη στην 3η εκλογική περιφέρεια της Maryland, είναι ή ίδια από την οποία ξεκίνησε πολιτική σταδιοδρομία και ο πατέρας του, σε άλλες εποχές.Πατέρας και γιος έχουν και άλλα πολλά κοινά χαρακτηριστικά.Πιστεύουνε ότι πρέπει συνεχώς να πλουτίζουμε τις γνώσεις μας και πως σε όποιο τομέα διαλέγουμε να επιδοθούμε πρέπει πάντα να φιλοδοξούμε να γίνουμε οι καλύτεροι σε αυτόν.

    Σπύρος Σαρμπάνης και Ματίνα Τσιγκούνη με τον Πωλ να στεκεται όρθιος στη μέση

    J. Sarbanes: 'Η εκπαίδευση δίνει στα παιδιά μας τα εφόδια της επιτυχίας και της μεγαλουργίας. Χάρις στην εκπαίδευση 2 γενιές της οικογένειάς μου έζησαν το Αμερικανικό όνειρο.Οι Έλληνες είναι επιχειρηματικά μυαλά, δημιουργικοί κι εργατικοί.Είναι καινοτόμοι σε κάθε τομέα επίδοσης.Στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο οι ομογενείς ξεχωρίζουν για τον δυναμισμό τους. Χάρις στην επιχειρηματικότητα και την ευφυΐα τους πετυχαίνουνε όπου πάνε'.

    Από τότε που ήταν παιδί μέχρι σήμερα, ο John Sarbanes συνεχίζει να εκκλησιάζεται στον ελληνορθόδοξο ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Βαλτιμόρη και είναι υποστηρικτής πολλών ελληνοαμερικανικών οργανώσεων τις οποίες και παρακινεί να αναπτύσσουν προγράμματα για την προσέγγιση των νέων.

    J. Sarbanes: 'Αρχικά πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας την νέα Ελλάδα, που έχει εξελιχτεί σε δραστήριο παράγοντα της διεθνούς σκηνής.Οι στατιστικές δείχνουν καθαρά τα υπέροχα έργα που επιτελεί.Οι Ολυμπιακοί αγώνες της είχαν τεράστια επιτυχία.Έγιναν σημείο αναφοράς από το οποίο μπορεί ο καθένας να αρχίσει να κατανοεί κι όλες τις άλλες συναρπαστικές ενέργειες της σημερινής Ελλάδας'. Τέλος 8ου Ρεπορτάζ

    Φιλοδοξία του Γιάννη Σαρμπάνη είναι να μεταβιβαστεί στις νέες γενιές Ελληνοαμερικανών η υπερηφάνεια που έχουν για την κληρονομιά τους οι γενιές του πατέρα του και η δική του.Πάμε όμως τώρα στο Οχάιο για να γνωρίσουμε έναν άλλο ομογενή βουλευτή που στήριξε τον Πρόεδρο Obama στην προεκλογική εκστρατεία του.

    Ζακ Σπέης, βουλευτής Οχάιο 9ο Ρεπορτάζ της σειράς

    O Zack Space με τη φωτογραφία του παππού Ζαχαρία.

    Ο Zack Space γεννήθηκε στο Dover του Οχάιο το 1961 αλλά τόσο ο παππούς του όσο και η γιαγιά του ήτανε μετανάστες από την Ελλάδα. Πρώτος ήρθε ο παππού του που έγινε αμέσως εργάτης ανθρακωρυχείων. Ο Ζακ δεν ξεχνά τις αρχές που πήρε από αυτόν και τιμά την μνήμη του με κάθε ευκαιρία.

    Z. Space: 'Η φωτογραφία που βλέπετε είναι του παππού μου. Την έφερα για να είναι κι αυτός μαζί μας απόψε. Ο παππούς Ζαχαρίας Σπέης, του οποίου το όνομα δόθηκε και σε εμένα από τους γονείς μου, ήρθε από την Ικαρία πριν κάπου 90 χρόνια. Δεν έφερε μαζί του τίποτα εκτός από τις αρχές του, την πίστη του και την οικογένειά του. Ήτανε πάμφτωχος. Ούτε αυτοκίνητο απέκτησε ούτε είχε ποτέ δύο δεκάρες στην τσέπη του. Αλλά ο πατέρας μου, ο Σωκράτης, τον θεωρούσε ως τον πιο πλούσιο άνθρωπο του κόσμου, γιατί ο παππούς μου είχε την αγάπη και τον θαυμασμό ολόκληρης της οικογένειας'.

    Zαχαρίας και Σωκράτης Σπέης

    Ο Socrates Space, πατέρας του Ζακ και σήμερα γνωστός δικηγόρος του Οχάιο, έχει ακόμα ζωντανές στη θύμηση τις αντιξοότητες που έπρεπε να ξεπερνά ο μετανάστης γονιός του για να ζήσει την οικογένειά του.

    S. Space: 'Γεννήθηκα στο Οχάιο το 1930 την εποχή του οικονομικού κραχ. Ήτανε δύσκολες μέρες, δεν υπήρχε δουλειά και μεγαλώσαμε στη φτώχια.Αλλά ως Έλληνες ξέραμε τη σημασία της οικογένειας, της πίστης μας και της σκληρής δουλειάς.Έτσι επιβιώσαμε τις μαύρες ημέρες του οικονομικού μαρασμού'.

    Σαν γνήσιος γιος Σωκράτη, ο Zack Space έβαλε στους στόχους του να βοηθά όσο μπορεί εκείνους που ξέχασε η ευνόησε λιγότερο η τύχη της ζωής.

    Z. Space: 'Ο πατέρας μου μεγάλωσε φτωχός κι έτσι καταλάβαινε καλά τις ανάγκες όλων των άλλων φτωχών.Με ευαισθητοποίησε κι εμένα από τότε που ήμουν μικρός.Κρατάμε επί 20 χρόνια δικηγορικό γραφείο μαζί και είμαι περήφανος που βοηθάμε νομικά φτωχούς και άτομα που έχουνε μεγάλη ανάγκη'.

    Σωκράτης Σπέης

    Οι οικογένειες τόσο του Ζακ όσο και του Σωκράτη Σπέης, εξακολουθούν να μένουν στο Dover του Οχάιο όπου η ζωή συνεχίζει και αυτή να κυλά πιο αργά και πιο ήσυχα από ότι σε άλλα μέρη της Αμερικής.Ο παππούς Ζαχαρίας Σπέης δεν είχε καμιά αμφιβολία πως το Dover ήταν το καλύτερο μέρος για να μεγαλώσει τα παιδιά του.

    S. Space: 'Ρώτησα κάποτε τον πατέρα μου. Γιατί όταν ήσουνα 16-17 χρονών άφησες γλώσσα, οικογένεια και πατρίδα κι ήρθες εδώ;Με κοίταξε στα μάτια και μου είπε: 'Για σένα, για το καλό σου, παιδί μου'.Δεν τα ξεχνάω ποτέ τα λόγια του αυτά'.

    Ο Zack Space προεκλέχτηκε βουλευτής της 18ης εκλογικής περιφέρειας του Οχάιο το 2006 θέλοντας να μεταλαμπαδεύσει στη Ουάσιγκτον τις αξίες των προγόνων του.Σε αυτές τις αξίες δίνει και τον έπαινο για κάθε επίτευγμά του.

    Z. Space: 'Κάθε επιτυχία μου την χρωστάω στην κληρονομιά μου, την θρησκευτική πίστη μου, την οικογένειά μου και την κοινότητά μου. Είμαστε αναπόσπαστα προσηλωμένοι στον θεσμό της οικογένειας και στο μέλλον των παιδιών μας. Τέτοιες αξίες πρέπει να διέπουνε περισσότερο το έργο του Κογκρέσου και τη ζωή μας στις Ηνωμένες Πολιτείες'.

    Από όλες τις επιτυχίες που είχε κατά την πρώτη θητεία του στην Βουλή, ποιά τον κάνει περισσότερο υπερήφανο;

    Zack Space στο Κογκρέσο

    Z. Space: 'Είμαι πολύ περήφανος για το νομοσχέδιο που εισηγήθηκα και πέρασα στη Βουλή για θέματα ηθικής, το οποίο μετέβαλε την σχέση ανάμεσα στους νομοθέτες και τους λομπίστες.Ήταν ένα σημαντικό μέτρο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στον θεσμό του Κογκρέσου, επειδή αφαίρεσε τον οικονομικό παράγοντα από την νομοθετική διαδικασία'.

    Ο Zack Space ελπίζει ότι θα επανεκλεγεί στη Βουλή για να συνεχίσει το νομοθετικό έργο του, οι προτεραιότητες του οποίου περιλαμβάνουν και θέματα της ομογένειας.

    Z. Space: 'Θέλω να προσφέρω στους πολίτες της εκλογικής μου περιφέρειας δυνατότητες.Η περιφέρειά μου είναι πολύ φτωχή. Έχει υψηλότερο ποσοστό ανέχειας και υψηλότερο ποσοστό ανεργίας από τον μέσο όρο στην Αμερική.Δουλεύω σκληρά να διασφαλίσω στους πολίτες της περιφέρειάς μου ευκαιρίες για καλύτερη ζωή. Υπάρχουν επίσης και πολλά θέματα εξωτερικής πολιτικής που με ενδιαφέρουν, περιλαμβανομένων αυτών που απασχολούν τον Ελληνισμό.Για παράδειγμα η εξεύρεση δίκαιης λύσης του Κυπριακού, ύστερα από 34 χρόνια κατοχής, η προάσπιση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και η διευθέτηση της διαμάχης γύρω από το όνομα των Σκοπίων'. Τέλος 9ου Ρεπορτάζ

    Για τον ZackSpace το λειτούργημα του βουλευτή είναι το μέσον με το οποίο ανταποδίδει στην κοινότητα τα όσα εκείνη έκανε για τον παππού και την γιαγιά του, σε άλλες εποχές.

    Τέλος Τρίτου Μέρους

    [04] Ηρεμία στη Γάζα και έναρξη απόσυρσης των Ισραηλινών

    19-01-2009

    Σχετική ηρεμία επικράτησε για δεύτερη κατά σειρά νύχτα στη Γάζα, μετά από τρεις εβδομάδες Ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων που τερματίστηκαν από ξεχωριστές διακηρύξεις εκεχειρίας από μέρους του Ισραήλ και της Χαμάς.Το Ισραήλ έχει αρχίσει σταδιακή απόσυρση των δυνάμεών του από τη Λωρίδα της Γάζας.Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, δήλωσε ότι θέλει να αποσύρει τα στρατεύματα απ' τη Γάζα το συντομότερο δυνατόν και η Χαμάς δήλωσε ότι δίνει στις Ισραηλινές δυνάμεις περιθώριο χρόνου μιας εβδομάδας για την απόσυρση τους. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν αναφέρθηκαν στο αριθμό των στρατευμάτων που θα αποσυρθούν, αλλά προειδοποίησαν την Χαμάς ότι αν συνεχίσει να επιτίθεται με ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ, ο στρατός θα αντιδράσει.

    Πάντως παρά την ανακοίνωση για εκεχειρία εξτρεμιστές στη Γάζα έριξαν τουλάχιστον 15 ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ και Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν εκτοξευτήρες ρουκετών της Χαμάς.

    Επίσης ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις στη Γάζα απέδειξαν την αποτυχία του Ισραήλ και αποτέλεσαν σημαντικό θρίαμβο των Παλαιστινίων.

    [05] Υπογραφή συμφωνίας Μόσχας-Κιέβου για το φυσικό αέριο

    19-01-2009

    Ρωσικό φυσικό αέριο μπορεί να αρχίσει να ρέει προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας από σήμερα, μετά την υπογραφή συμφωνίας Μόσχας-Κιέβου που τερματίζει την μεταξύ τους αναμέτρηση για το φυσικό αέριο.Οι αρχές και των δύο χωρών δηλώνουν ότι η ροή θα αποκατασταθεί αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας στη Μόσχα.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε συγκρατημένη ικανοποίηση για τη συμφωνία, αλλά ανακοινωθέν της Τσεχικής προεδρίας αναφέρει ότι παραμένει επιφυλακτική γιατί η Μόσχα και το Κίεβο δεν υλοποίησαν προηγούμενες συμφωνίες στις οποίες είχαν καταλήξει.Η νέα συμφωνία προβλέπει ότι η Ρωσία θα πουλά φυσικό αέριο στην Ουκρανία με έκπτωση 20% για το 2009, και η Ουκρανία δεν θα αυξήσει την χρέωση για την χρήση των αγωγών που περνούν από το έδαφος της.

    [06] Σέφερ: Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν φταίει όσο και οι Ταλεμπάν

    19-01-2009

    Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γιαπ Ντε Χουπ Σέφερ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Αφγανιστάν ευθύνεται το ίδιο με τους Ταλεμπάν για την αστάθεια που αντιμετωπίζει η χώρα.

    Σε σχόλιο του που δημοσιεύτηκε τη Κυριακή στην εφημερίδα WashingtonPostο κ. Σέφερ εκφράζει τις ανησυχίες του για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν λέγοντας ότι: 'Το βασικό πρόβλημα του Αφγανιστάν είναι τόσο οι Ταλεμπάν, όσο και η κακή διακυβέρνηση'.Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ επικρίνει την Αφγανική κυβέρνηση για απραξία στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της και επισημαίνει ότι οι Αφγανοί χρειάζονται μια κυβέρνηση που θα αξίζει του σεβασμού και της εμπιστοσύνης τους.Αν συμβεί κάτι τέτοιο 'η ανταρσία θα χάσει το οξυγόνο της' τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Σέφερ.

    [07] Αισιόδοξοι οι Αμερικανοί για την προεδρία Ομπάμα

    19-01-2009

    Μπαράκ Ομπάμα και Τζο Μπάιντεν με τις συζύγους τους πάνω στο αναμνηστικό τραίνο από τη Φιλαδέλφεια στην Ουάσιγκτον

    Σφυγμομέτρηση που δημοσιεύτηκε τη Κυριακή στους Τάιμς της Νέας Υόρκης δείχνει ότι οι Αμερικανοί τρέφουν μεγάλες ελπίδες και εμπιστοσύνη για τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.Το 79% των ερωτηθέντων εξέφρασαν αισιοδοξία για τα επόμενα 4 χρόνια προεδρίας του κ. Ομπάμα, ενώ ένα 61% ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα βρίσκονται σε καλύτερη θέση σε 5 χρόνια από τώρα.Πάντως οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν περιμένουν σημαντική πρόοδο για τουλάχιστον δύο ακόμη χρόνια.

    Παράλληλα δημοσκόπηση της εταιρείας διεθνών ερευνών Ipsosπου πραγματοποιήθηκε σε 21 χώρες, δείχνει ότι σε 18 απ' αυτές τις χώρες η δημοτικότητα των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά χαμηλή, κυρίως λόγω της Αμερικανική πολιτικής σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτικών ελευθεριών, ειρήνης και συνεργασίας.Μόνο οι πολίτες της Ινδίας, της Πολωνίας και των ίδιων των ΗΠΑ έχουν θετική άποψη για την Αμερική.

    [08] Οbama: Oι Ελληνοαμερικανίδες στο πλευρό του

    19-01-2009

    Δείτε το τέταρτο μέρος του αφιερώματος για τον Barack Obama - Download (WM)

    Δείτε το τέταρτο μέρος του αφιερώματος για τον Barack Obama

    - Δείτε (WM)

    Σειρά ρεπορτάζ του Γιώργου Μπίστη

    Κάντε κλικ στη φωτογραφία για να δείτε το τέταρτο μέρος του αφιερώματος για τον Barack Obama. Click on photo to view Part 4 of Obama's Road to the White House

    Παραγωγή της Ελληνικής Υπηρεσίας της VOA, διαρκείας μιας ώρας, που αναπαρήγαγε o ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σε δεκάδες χιλιάδες DVD τα οποία και διέθεσε ως premium με την εφημερίδα του Σαββάτου 17 Ιανουαρίου, 2009 από άκρου σε άκρο της Ελλάδας.

    Μέρος Τέταρτο Ελληνοαμερικανίδες στο πλευρό του Obama

    Περνάμε τώρα στην βουλευτή Νίκη Τσόνγκα που βοήθησε την εκστρατεία του Barack Obama στην πολιτεία της, την Μασαχουσέτη.

    Νίκη Τσόνγκα, βουλευτής Μασαχουσέτης 10ο Ρεπορτάζ της σειράς

    Η Niki Tsongas εκπροσωπεί στη Βουλή την 5η εκλογική περιφέρεια της Μασαχουσέτης από τον Οκτώβρη 2007, μετά την νίκη τηςσε έκτακτες εκλογές για το υπόλοιπο της θητείας ενός άλλου βουλευτή που παραιτήθηκε.

    Niki Tsongas

    N. Tsongas: 'Πηγαίνω να σας εκπροσωπήσω στη Ουάσιγκτον ως η πρώτη γυναίκα βουλευτής από την Μασαχουσέτη στα τελευταία 25 χρόνια'.

    Σαν πρωτότοκος κόρη στρατιωτικού, η Νίκη μεγάλωσε σε αεροπορικές βάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Ιαπωνία, όπου υπηρέτησε ο πατέρας της.

    Η δολοφονία του Προέδρου John Kennedy, τον Νοέμβρη 1963, ήταν η μια από τις πιο τραυματικές εμπειρίες των παιδικών της χρόνων.Η Νίκη πήγαινε τότε σε γυμνάσιο στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου και θυμάται ακόμα πως όλοι τριγύρω της είχαν συγκλονιστεί όσο κι εκείνη από τη θλιβερή είδηση.Αλλά μαζί με τον Αμερικανικό λαό οι πάντες στον κόσμο έκλαψαν εκείνη την ημέρα γιατί, όπως λέει, 'η απώλεια ήταν πολύ μεγάλη για όλους'.

    Paul Tsongas

    Το 1967, όταν ο πατέρας της αποσπάστηκε στο Πεντάγωνο, έξω από τη Ουάσιγκτον, η Νίκη γνώρισε τον μέλλοντα σύζυγό της, τον Paul Tsongas που δούλευε στο γραφείο του τότε βουλευτή από την 5η εκλογική περιφέρεια της Μασαχουσέτης. Η Νίκη έγινε ο πιο θερμός υποστηρικτής του Paul στις επιτυχημένες εκστρατείες του για την Βουλή το 1975 και για την Γερουσία το 1978.Ήτανε επίσης στο πλευρό του όταν ο Paul αποφάσισε να διεκδικήσει τον Λευκό Οίκο.

    P. Tsongas: 'Ανακοινώνω σήμερα την υποψηφιότητά μου για την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών'.

    Η Νίκη παρέμεινε στο πλευρό του αγαπημένου της συζύγου κι όταν ο Paul αποσύρθηκε από την εκλογική κούρσα για να δώσει την πιο σκληρή μάχη της ζωής του, την μάχη ενάντια στον καρκίνο την οποία τελικά έχασε το 1997.

    Η επιστροφή της Niki Tsongas στο Κογκρέσο, δέκα χρόνια αργότερα, για να συνεχίσει το έργο του δημοφιλούς γερουσιαστή συζύγου της χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από μια μεγάλη μερίδα της νομοθετικής εξουσίας.

    N. Pelosi: 'Υπόσχεστε να τηρήσετε πιστά τα καθήκοντα του αξιώματος που αναλαμβάνετε'; N. Tsongas: 'Υπόσχομαι'. N. Pelosi: 'Συγχαρητήρια, από αυτή τη στιγμή είστε μέλος του 110ου Κογκρέσου'.

    Η Niki Tsongas, αν και δεν είναι Ελληνικής καταγωγής, εν τούτοις συνδέθηκε με την Ελληνική κουλτούρα μέσω του αξέχαστου συζύγου της, ο οποίος ήταν περήφανος για την κληρονομιά του.Η Νίκη μάλιστα ήτανε ένας από τους ομιλητές στην εκδήλωση που έγινε στο Κογκρέσο, στις 25 Μαρτίου 2008 για να γιορταστεί η επέτειος της Ελληνικής παλιγγενεσίας.

    N. Tsongas: 'Πήγα στην Αθήνα πρόσφατα, για πρώτη φορά ύστερα από μια 25ετία. Με εντυπωσίασε η πρόοδος που έχει γίνει σε επενδύσεις και σε έργα υποδομής λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Χάρηκα επίσης που η Ελλάδα διαδραματίζει πραγματικά ηγετικό ρόλο στην περιοχή. Εμείς στις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να στηρίξουμε το έργο της. Θα συμβάλω προς την κατεύθυνση αυτή και σας διαβεβαιώνω πως δεν θα αφήσω να περάσει άλλο ένα τέταρτο αιώνα για να επισκεφθώ και πάλιν την Ελλάδα'.

    Η εκλογική περιφέρεια της NikiTsongas περιλαμβάνει την άλλοτε μεγάλη βιομηχανική πόλη Lowell, όπου γεννήθηκε ο Paul και στη μνήμη του οποίου έχει χτιστεί ένα αθλητικό κέντρο.

    Στα τελευταία 35 χρόνια το Lowell έχει γίνει η έδρα της NikiTsongas που φιλοδοξεί να αναζωογονήσει την πόλη και να της δώσει καινούργια πνοή. Τέλος 10ου Ρεπορτάζ

    Γιώργος Μπίστης στο στούντιο της ΦτΑ

    Μια εβδομάδα πριν τις προεδρικές εκλογές ο Barack Obama πήγε στην Νεβάδα, για να ζητήσει προσωπικά την ψήφο των πολιτών της που φαίνονταν να είναι διχασμένοι ανάμεσα σε αυτόν και τον αντίπαλό του. Στο πλάι του, σε εκείνη την σημαντική ομιλία, βρίσκονταν η Ελληνοαμερικανίδα βουλευτής Shelley Berkley.

    Σέλεη Μπέρκλεη, βουλευτής Νεβάδα 11ο Ρεπορτάζ της σειράς

    Η Shelley Berkley εκπροσωπεί στην Αμερικανική Βουλή την Πρώτη Εκλογική Περιφέρειας της Νεβάδα, το κοσμοπολίτικο Las Vegas, που φημίζεται διεθνώς ως η πρωτεύουσα των τυχερών παιγνιδιών και της ψυχαγωγίας.Παρά το ότι το όνομά της κάθε άλλο παρά Ελληνικό είναι εν τούτοις οι ρίζες της Shelley Berkley ξεκινούν από την Ελλάδα.

    Shelly Berkley

    S. Berkley: 'Η γιαγιά μου κι η οικογένεια της ήτανε μέλη της εβραϊκής κοινότητας Θεσσαλονίκης. Θεωρούσαν τους εαυτούς τους εβραίους Έλληνες.Η γιαγιά μου, τα επτά αδέλφια της και οι γονείς τους ήρθαν στην Αμερική στα χρόνια των Βαλκανικών πολέμων για να αποφύγουν τις εχθροπραξίες και τα όσα συνέβαιναν στην περιοχή'.

    Πρώτος σταθμός τους στον Νέο Κόσμο ήταν η Νέα Υόρκη, σε μια εργατική γειτονιά της οποίας γεννήθηκε η Shelley Berkley λίγες δεκαετίες αργότερα.Από το φτωχικό Νεοϋορκέζο διαμέρισμα της Sarah Torres, όπως ονομάζονταν η γιαγιάς της, η Shelley είδε για πρώτη φορά το φως του ήλιου.Και κοντά της πέρασε πολλά από τα παιδικά της χρόνια.

    S. Berkley: 'Η γιαγιά μου διηγιόταν συχνά ιστορίες από το υπερατλαντικό ταξίδι τους. Τόσα άτομα που είχε η οικογένειά δεν μπορούσανε να είναι επιβάτες πρώτης θέσης. Ταξίδεψαν κατάστρωμα και δεν έβλεπαν την ώρα να φτάσουν.Νόμιζαν ότι στην Αμερική οι δρόμοι ήταν στρωμένοι με χρυσάφι.Την πρώτη φορά που κάποιος τους πρόσφερε ένα hotdog η γιαγιά μου δεν πίστευε πως είναι φαγώσιμο γιατί δεν είχε ξαναδεί τέτοιο φαί στην Ελλάδα.Πάντα εκθείαζε τα θαύματα της Αμερικής αλλά ποτέ δεν ξέχασε την ιδιαίτερη πατρίδα της,την Θεσσαλονίκη'.

    Η Ελλάδα ήτανε στην καρδιά πολλών προγόνων της Shelley Berkley από τον 15ο αιώνα που εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη ως εξόριστοι από την Ισπανία.Η προγιαγιά της, η Rachel Torres, που γεννήθηκε στη νύμφη του Θερμαϊκού, θυμόταν πάντα νοσταλγικά την περίοδο που έζησε εκεί.

    O παπούς και η γιαγιά

    S. Berkley: 'Η προγιαγιά μου έλεγε ότι κάθονταν στην βεράντα μας και επειδή σε εκείνα τα χρόνια δεν ήτανε σωστό να αυτοσυστηθεί ένας άνδρας σε μιαν άγνωστη γυναίκα, ο προπάππους μου την φλερτάριζε κάνοντας βόλτες πάνω κάτω στον δρόμο του σπιτιού μας.Μια μέρα πήρε το θάρρος και χτύπησε την πόρτα, μίλησε με τους γονείς της κι έτσι έγινε το προξενιό'.

    Η Rachel Torres, της οποίας ο ρομαντικός σύζυγος ήταν εκφορτωτής πλοίων, έκανε τόσο παραστατικές περιγραφές της ζωής στην Θεσσαλονίκη, που όταν η βουλευτής από την Νεβάδα πήγε πριν πέντε χρόνια εκεί, κατάφερε κι εντόπισε τον δρόμο του οικογενειακού σπιτιού της.Και από μια γωνιά του δρόμου εκείνου η ShelleyBerkley μάζεψε σε ένα βάζο χώμα και το έφερε στο LasVegas, όπου δύο μήνες αργότερα πέθανε η μητέρα της.

    S. Berkley: 'Έριξα στον τάφο της μητέρας μου λίγο χώμα από τα Ιεροσόλυμα και το χώμα από την Θεσσαλονίκη.Έτσι επανασυνδέθηκε με τις ρίζες της'.

    Η Shelley Berkley υποστηρίζεται από πολλές ανομοιογενείς ομάδες πολιτών όπως ισπανόφωνους και αφροαμερικανούς.Επίσης η δυναμική Ελληνοαμερικανική κοινότητα, όχι μόνο στο Λας Βέγκας αλλά και σε πανεθνικό επίπεδο, την έχει αγκαλιάσει σαν καθαρά δικό της βλαστάρι. Η ίδια πάντα τονίζει ότι είναι περήφανη για τις εθνικές και πολιτιστικές καταβολές της.

    S. Berkley: 'Έχω όλα τα συστατικά που χαρακτηρίζουν τους εβραίους κι όλα τα στοιχεία που συνθέτουν τους Έλληνες.Μέσα μου έχουνε γίνει ένα και το αυτό.Είμαστε δεμένοι με την οικογένεια και φροντίζουμε για κάθε μέλος της. Λατρεύουμε την πατρίδα, την δημοκρατία και την ελευθερία. Όλες αυτές τις αρχές μου τις έχουν χαρίσει από κοινού η εβραϊκή και η Ελληνική κληρονομιά μου'.

    Λας Βέγκας

    Ομογενείς στο Λας Βέγκας εκτιμούν την Shelley Berkley όχι μόνον επειδή συμμετέχει σε εκδηλώσεις τους αλλά και γιατί η είναι δραστήριο μέλος της ομάδας προώθησης Ελληνικών υποθέσεων στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

    S. Berkley: 'Έχουμε κοινές αξίες. Πιστεύω ότι τα Τουρκικά στρατεύματα πρέπει να φύγουν από την Κύπρο. Αντιμετωπίζω πολλά σχετικά θέματα από τότε που έγινα μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης Ελληνικών υποθέσεων στο Κογκρέσο και συνεργάζομαι στενά με άλλους Ελληνοαμερικανούς νομοθέτες, όπως οι κύριοι Bilirakis, Sarbanes και Space που είναι εξαίρετοι.

    Η Shelley Berkley δεν κρύβει επίσης την χαρά της για την πιθανότητα που υπάρχει σε μια γειτονική της εκλογική περιφέρεια να εκλεγεί βουλευτής η στενή της φίλη DinaTitus, που ήτανε κάποτε παράνυμφος στον γάμο της.

    S. Berkley: 'Θα είναι καταπληκτικό αν η Νεβάδα στείλει τελικά δύο Ελληνίδες να την εκπροσωπήσουν στην Αμερικανική Βουλή. Σας διαβεβαιώνω πως σε μια τέτοια περίπτωση η Dina κι εγώ θα συνεργαστούμε στενά και θα θέσουμε τα θέματα που αφορούν την Νεβάδα και την Ελληνοαμερικανική κοινότητα στο επίκεντρο των νομοθετικών προτεραιοτήτων μας'.

    Λέγεται πως το μόνο σίγουρο στοίχημα στο Λας Βέγκας σήμερα είναι ότι η Shelley Berkley θα επανεκλεγεί.

    Τέλος 11ου Ρεπορτάζ

    Τέλος τέταρτου μέρους

    [09] Οι εκτιμήσεις της ΕΕ για την κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    19-01-2009

    Στην Αθήνα από μέρες έχει γίνει γνωστό και συζητείται ότι η έκθεση της Κομισσιόν θα περιέχει στοιχεία που θα αναγκάσουν την Ελληνική κυβέρνηση να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε μόλις πριν 25 μέρες από την Ελληνική Βουλή. Ο νέος Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου, θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σήμερα το βράδυ και την Τρίτη το πρωί στη συνεδρίαση του Γιουρογκρούπ και του Εκοφίν αντίστοιχα και θα συναντηθεί κατ ιδίαν το πρωί με τον αρμόδιο επίτροπο, Χοακίμ Αλμούνια και τον πρόεδρο του Γιουρογκρούπ, Ζάν Κλώντ Γιούνκερ.

    Προσπάθεια του υπουργού πριν και από τις δύο συνεδριάσεις θα είναι να πληροφορηθεί τις προθέσεις της Κομισσιόν, ως προς την περίοδο ανοχής όσον αφορά στην χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, αν θα είναι δηλαδή 2 ή 3 χρόνια προκειμένου να αντιμετωπισθεί η χρηματοπιστωτική κρίση και να γίνει δυνατή η εξυγίανση της οικονομίας, ωστε να συμμαζευτεί και πάλι το έλλειμμα που τόσο το 2008, όσο και το 2009, σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα κινηθεί στο 3,5%.

    Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου ο κ. Παπαθανασίου θα επιχειρήσει να δώσει στους ομολόγους του να καταλάβουν τις προθέσεις της Ελληνικής κυβέρνησης αυτή τη φορά που έχει σαν στόχο να πετύχει να στηρίξει την πραγματική οικονομία αλλά και να ενισχύσει το εισόδημα των ευπαθών ομάδων της Ελληνικής κοινωνίας επιβάλλοντας δημοσιονομική πειθαρχία.

    Πρόθεση της κυβέρνησης επίσης είναι να ενισχυθεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, να υπάρξει αύξηση των δαπανών, αλλά και με χαμηλότερους ρυθμούς εισπράξεις εσόδων, ώστε το αναθεωρημένο πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα υποβληθεί σε 10 μέρες από σήμερα μετά την έκθεση της Επιτροπής, να προβλέπει ότι το έλλειμμα θα κυμανθεί γύρω στο 4% ώστε αν κατέβει σε χαμηλώτερα επίπεδα να υπάρχουν χρήματα για πρόσθετες παροχές όπου είναι αναγκαίες.

    [10] Ο Μπαράκ Ομπάμα τιμά τον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ

    19-01-2009

    Τον πρωτεργάτη του αγώνα για την ισοπολιτεία λευκών και μαύρων, Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, θα τιμήσει σήμερα ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μια μέρα πριν την επίσημη ορκωμοσία του.Ο κ. Ομπάμα θα τονίσει το κοινωνικό έργο του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ και θα ανακοινώσει νέα ιστοσελίδα που θα ζητά απ' όλους τους Αμερικανούς να αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στα δρώμενα των κατά τόπους κοινοτήτων τους προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

    Επίσης σήμερα ο κ. Ομπάμα θα παραθέσει τρία δείπνα προς τιμήν του Ρεπουμπλικανού Γερουσιαστή και αντιπάλου του στις εκλογές, Τζον Μακέιν, του επόμενου αντιπροέδρου της χώρας, Τζο Μπάιντεν και του πρώην Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ. Παράλληλα οι κυρίες Ομπάμα και Μπάιντεν θα παρευρεθούν σε ειδική συναυλία για νέους και παιδιά προς τιμήν των οικογενειών στρατιωτικών.

    Στο μεταξύ, με ομιλία του σε πανηγυρική συναυλία στο επιβλητικό μνημείο του Λίνκολν στο κέντρο της Ουάσιγκτον, ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, άρχισε την εβδομάδα των ειδικών εκδηλώσεων για την ορκωμοσία του λέγοντας ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ θα χρειαστούν πολλούς μήνες ή χρόνια για να ξεπεραστούν, αλλά δήλωσε ότι τώρα πιστεύει περισσότερο από ποτέ άλλοτε ότι το Αμερικανικό όνειρο παραμένει ζωντανό.

    Το μεγάλο και πολύμορφο πλήθος που έχει συγκεντρωθεί στην Ουάσιγκτον, επεσήμανε ο κ. Ομπάμα, του δίνει την ελπίδα ότι ο αν συνεργαστεί ο Αμερικανικός λαός θα εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που θα του δοθούν και τόνισε ότι ο πραγματικός χαρακτήρας ενός λαού καθορίζεται από τα έργα του σε δύσκολες στιγμές.Δεκάδες χιλιάδες κόσμος παρακολούθησε τη συναυλία στο μνημείο του Λίνκολν στην οποία συμμετείχαν πολλά γνωστά ονόματα της Αμερικανικής μουσικής και του κινηματογράφου.Η τελετή της ορκωμοσίας του Μπαράκ Ομπάμα θα πραγματοποιηθεί τη Τρίτη στα σκαλιά του Αμερικανικού Καπιτωλίου.

    [11] Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος στις εκδηλώσεις ορκωμοσίας του Μπαράκ Ομπάμα

    19-01-2009

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος προσεκλήθη από τον εκλεγέντα Αμερικανό πρόεδρο BarackObamaνα συμμετάσχειστις εκδηλώσεις της ορκωμοσίας του στην Ουάσιγκτον.

    Συγκεκριμένα την Τρίτη 20 Ιανουαρίου στις 11:30 π.μ. ο Αρχιεπίσκοπος ως επίσημος προσκεκλημένος, θα παραστεί στην τελετή της ορκωμοσίας του Προέδρου στο Καπιτώλιο. Την επομένη, Τετάρτη 21 Ιανουαρίου στις 10:00 π.μ. θα συμμετάσχει σε τελετή προσευχής που θα πραγματοποιηθεί στον Εθνικό Καθεδρικό Ναό της Ουάσιγκτον, παρουσία του νέου προέδρου BarackObamaκαι του αντιπροέδρου JosephBiden.

    [12] Obama: Άλλοι ομογενείς στο νέο Κογκρέσο

    19-01-2009

    Δείτε το πέμπτο μέρος του αφιερώματος για τον Μπαράκ Ομπάμα - Download (WM)

    Δείτε το πέμπτο μέρος του αφιερώματος για τον Μπαράκ Ομπάμα

    - Δείτε (WM)

    Σειρά ρεπορτάζ του Γιώργου Μπίστη

    Κάντε κλικ στη φωτογραφία για να δείτε το πέμπτο μέρος του αφιερώματος. Click on photo to view part 5 of Obama's Road to the White House.

    Παραγωγή της Ελληνικής Υπηρεσίας της VOA, διαρκείας μιας ώρας, που αναπαρήγαγε o ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σε δεκάδες χιλιάδες DVD τα οποία και διέθεσε ως premium με την εφημερίδα του Σαββάτου 17 Ιανουαρίου, 2009 από άκρου σε άκρο της Ελλάδας.

    Μέρος Πέπμτο Άλλοι ομογενείς που εκλέχτηκαν τον Νοέμβρη 2008

    Η Shelley Berkley κυριολεκτικά σάρωσε. Πήρε κάπου τρείς από κάθε τέσσαρες ψήφους που ρίχτηκαν. Και μαζί με αυτήν εκλέχτηκε για πρώτη φορά στην Βουλή, από κάποια γειτονική εκλογική περιφέρεια, μια ακόμα Ελληνοαμερικανίδα υποστηρικτής του Barack Obama, η Dina Titus, που ήτανε κάποτε παράνυμφος στον γάμο της Shelley Berkley.

    Ντίνα Τάιτους, βουλευτής Νεβάδα 12οΡεπορτάζ της σειράς

    Dina Titus

    Φιλοδοξία της DinaTitus είναι να εκπροσωπήσει στην Αμερικανική Βουλή την 3η Εκλογική Περιφέρεια της Νεβάδα, που περικλείει το Βόρειο Λας Βέγκας, προάστια της φανταχτερής αυτής μεγαλούπολης και μερικές πολίχνες σπαρμένες τριγύρω της. Ο αντίπαλός της έχει ήδη εκλεγεί σε τούτη την έδρα τρείς φορές.Αλλά το γεγονός δεν την αποθαρρύνει γιατί πιστεύει πως οι δικές της ιδέες είναι οι καλύτερες για τον τόπο τους.Τις προωθεί με γνήσια Ελληνικό πάθος.

    D. Titus: 'Το πλήρες όνομά μου είναι Κωνσταντίνα. Μου το δώσανε προς τιμήν του παππού μου, Αρθούρου Κωνσταντίνου Καθώνη, που ήρθε στην Αμερική από την Ελλάδα στις αρχές του περασμένου αιώνα.Ήτανε από την Αθήνα αλλά το οικογενειακό σπίτι βρίσκονταν στα Τρίκαλα.Μετανάστευσε με την ελπίδα να βρει εδώ μια καλύτερη ζωή.Κι επειδή ήρθε μέσω του EllisIsland, όταν γίνονταν η αναπαλαίωση του κέντρου αυτού διεκπεραίωσης μεταναστών, αγόρασα ένα τούβλο με το όνομά του για να τον τιμήσω'.

    Όπως πολλοίΈλληνες στην Αμερική έτσι και ο παππούς της Dina Titus έγινε εστιάτορας. Άνοιξε μαγαζιά σε διάφορες κωμοπόλεις του Αμερικανικού Νότου.

    H Ντίνα με τον παππού της

    D. Titus: 'Σε εκείνα τα μέρη δεν έμεναν τότε πολλοί Έλληνες.Εμείς οι λίγοι που ήμασταν εκεί συσπειρωθήκαμε. Ήτανε χρόνια που γίνονταν διακρίσεις στον Νότο.Αλλά τα μέλη της κοινότητας μας ήταν ενωμένα και τις ξεπέρασαν.Δεν είχαμε εκκλησία στην κωμόπολη που μεγάλωσα, ούτε Ελληνικό σχολείο και πηγαίναμε στο Τζάκσονβιλ, κάπου 200 χιλιόμετρα δρόμο, για να προμηθευτούμε φέτα κι ελιές Καλαμάτας'.

    Όταν ενηλικιώθηκε η Ντίνα αντιλήφθηκε πόσο μεγάλη ήταν η συμβολή τουμετανάστη παππού της στην διαμόρφωση του χαρακτήρα της.

    D. Titus: 'Η Ελληνική καταγωγή μου έχει επιδράσει βαθειά στην ζωή μου. Διδάσκω πολιτικές επιστήμες και μιλώ στους φοιτητές για ελευθερία, δικαιοσύνη και δημοκρατία, αρχές πού πήραμε από την αρχαία Ελλάδα.Επίσης σαν μέλος της πολιτειακής βουλής, έχω δουλέψει σε θέματα που αφορούν παιδιά, ανάπηρους,υπερήλικες και άλλα άτομα που δεν έχουν φωνή.Κι αυτό το έχω πάρει από τον παππού μου.Από τον ίδιο έμαθα ακόμα την αξία της οικογένειας, την ανάγκη να κάνουμε πάντα το σωστό και να βοηθάμε γενναιόδωρα όποιον χτυπά την πόρτα μας. Όποτε κάνω κάτι καλό ακούω τον παππού μου να μιλά στην ψυχή μου'.

    Η Dina Titus έχει επισκεφθεί την Ελλάδα πολλές φορές, μερικές για να δει συγγενείς, άλλες για τουρισμό και άλλες για μελέτη.

    D. Titus: 'Μου αρέσουν τα όμορφα νησιά της Ελλάδας, οι παραλίες της και τα ιστορικά μνημεία της.Αγαπώ επίσης την κουζίνα της και την μουσική της.Επιστρέφω πάντα στην Αμερική με την υπενθύμιση του πόσο υπέροχο είναι να είσαι Έλληνας'.

    Ο ενθουσιασμός της ομογένειας για την Dina Titus έγκειται στο ότι αν η υποψηφιότητά της αποδειχτεί επιτυχής η Ελλάδα και η Κύπρος θα αποκτήσουν έναν ακόμα φίλο στο Κογκρέσο.

    D. Titus:'Ξέρω ότι έχω πολλά να μάθω για θέματα εθνικής πολιτικής και όταν θα είμαι στην Ουάσιγκτον θα ζητήσω την συμβουλή μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης Ελληνικών υποθέσεων στο Κογκρέσο και ηγετικών στελεχών της ομογένειας στην Αμερική.Αντιλαμβάνομαι ότι τα μεγάλα θέματα της ομογένειας είναι το Κυπριακό, η προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και η αποκατάσταση της αίγλης του.Θέλω να μπω στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για τα θέματα αυτά.Επίσης με την γερή Ελληνική καρδιά μου θα προασπίσω το όνομα της Μακεδονίας'.

    Εκτός από την Ελληνοαμερικανική κοινότητα την εκλογή της Dina Titus υποστηρίζουν και πολλές άλλες ομάδες ψηφοφόρων για διαφορετικούς η κάθε μια λόγους. Μερικές από τις ομάδες αυτές συγκεντρώθηκαν σε πάρκο του Λας Βέγκας τις παραμονές των εκλογών για να παρακολουθήσουν από μεγάλες οθόνες την τελευταία τηλεμαχία της Dina Titus με τον ρεπουμπλικανό αντίπαλό της.Εκεί μιλήσαμε και με δύο από τους οπαδούς της, την Valery Smith και τον Roger Harrison.

    V. Smith: 'Είμαι οπαδός της Dina Titus γιατί υποστηρίζει τις γυναίκες βετεράνους πολέμου'.

    R. Harrison: 'Για φοιτητές και όσους ανησυχούν για την οικονομία, η Dina Titus έχει το καλύτερο πρόγραμμα στην 3η Περιφέρεια'.

    Άλλοι συμπολίτες της Dina την παίνεψαν για το στήριγμα που παρέχει με την φωνή της σε παιδιά, αναπήρους, υπερήλικες και άλλους που ζουν στην αφάνεια του Λας Βέγκας πίσω από τα πολυτελή καζίνο και την φαντασμαγορία της πόλης. Τέλος 12ου Ρεπορτάζ

    Γιώργος Μπίστης στο στούντιο της ΦτΑ

    Τελευταίος σταθμός μας είναι η Florida όπου συνέβη το εξής αξιοπρόσεκτο. Οι ψηφοφόροι εκεί υποστήριξαν τον Barack Obama για την Προεδρία και παράλληλα τον Ελληνοαμερικανό Κώστα Μπιλιράκη για την Βουλή, παρά το ότι ο κύριος Μπιλιράκης ανήκει στο αντίπαλο του Προέδρου Obama κόμμα. Αλλά υπάρχει για την εξέλιξη αυτή μια πολύ λογική εξήγηση. Ο Κώστας Μπιλιράκης είναι μετριοπαθής ρεπουμπλικανός που συνεργάζεται με δημοκρατικούς συναδέλφους του για την εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων.

    Κώστας Μπιλιράκης, βουλευτής Φλόριντα 13ο Ρεπορτάζ της σειράς

    O Κώστας, όπως φωνάζουνε το Gus Bilirakis οι στενοί του φίλοι στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, γεννήθηκε στη Φλόριντα. Αλλά οι ρίζες του ξεκινούν από ένα πανέμορφο Αιγαιοπελαγίτικο νησί.

    Gus Bilirakis

    G. Bilirakis: 'Η οικογένεια του πατέρα μου ήρθανε από τη Κάλυμνο, στα Δωδεκάνησα.

    Η οικογένεια της μητέρας μου επίσης ήρθανε από τη Κάλυμνο, στα Δωδεκάνησα. Ήρθανε στο Tarpon Springs για τα σφουγγάρια. Εγώ μεγάλωσα εδώ στο Tarpon Springs με την εκκλησία.Ξέρουμε την Ελληνική γλώσσα και όλα στο σπίτι μας είναι ελληνικά'.

    Όταν ο προπάππους του Κώστα, ο Νικήτας, μετανάστευσε στις ΗΠΑ κι έφερε την οικογένειά του στη Φλόριντα, το Tarpon Springs ήτανε ένα ήσυχο ψαρολίμανο στον κόλπο του Μεξικού. Όμως με τον ερχομό κυρίως των Καλυμνιωτών και των Συριανών εξελίχθηκε γρήγορα σε πρωτεύουσα της αμερικανικής βιομηχανίας σφουγγαριού. Τον τίτλο αυτό τον κράτησε για πολλά χρόνια, μέχρι που ανακαλύφθηκε το συνθετικό σφουγγάρι, το οποίο έμελλε να δέσει για πάντα τα σπογγαλιευτικά καΐκια στο λιμάνι.

    Οι γονείς του Κώστα γεννήθηκαν και οι δυο στο Tarpon Springs. Ο πατέρας του, ο Μιχάλης, ήταν μάλιστα βουλευτής που εκπροσώπησε επί 24 χρόνια την ίδια εκλογική περιφέρεια στη Ουάσιγκτον.Αποσύρθηκε το 2006 και τη θέση του διεκδίκησε και κέρδισε ο Κώστας αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι το μήλο πέφτει κάτω από τη μηλιά. Ο Michael Bilirakis μας είπε τότε γιατί ο γιός του έπρεπε να τον διαδεχτεί στη Βουλή.

    Michael Bilirakis

    M. Bilirakis: 'O Κώστας είναι καλό παιδί, λαμπρός ελληνοαμερικανός. Μιλά, διαβάζει, χορεύει και τραγουδά ελληνικά. Είναι γέννημα-θρέμμα της Florida και πολύ ευφυής νέος. Γεννήθηκε όταν σπούδαζα νομικά στο Gainesville της Florida. Είναι πολιτειακός βουλευτής με πολύ πείρα κι έχει ζωηρότατο ενδιαφέρον για τα θέματα της Κύπρου και της Ελλάδας'.

    Ο Gus Bilirakis είναι ρεπουμπλικανός πολιτικός που δίνει έμφαση στις ηθικές αρχές και τον θεσμό της οικογένειας. Μάλιστα στο βίντεο της πρώτης προεκλογικής εκστρατείας του, αντί για ηθοποιοί εμφανίστηκαν αυτά τα ίδια τα παιδιά του. Να η στιχομυθία ανάμεσα στους 4 χαριτωμένους μπόμπιρες όπως την πρόβαλε εκείνο το προεκλογικό σποτάκι:

    Παιδιά του Μπιλιράκη διαδοχικά: 'Σας συστήνουμε το μπαμπά μας, τον GusBilirakis, υποψήφιο βουλευτή που καταφέρνει τα πάντα. Έχει κάνει πολλά για την παιδεία. Μείωσε τους φόρους. Σταμάτησε τις γεωτρήσεις πετρελαίου έξω από τις ακτές της Florida. Πάνω από όλα είναι πολύ καλός μπαμπάς.Θα είναι και καλός βουλευτής. Σειρά σου να μιλήσεις μπαμπά. Είμαι ο GusBilirakis κι εγκρίνω το μήνυμα αυτό. Ελπίζω να μην πάρουν τα μυαλά του μπαμπά αέρα'.

    Στην παρέλαση για τη 25η Μαρτίου στη Βαλτιμόρη.

    Αλλά το πιο σημαντικό για τον GusBilirakis είναι το τι λένε οι ψηφοφόροι του γι αυτόν. Πίσω από τους αυτοκινητόδρομους και τα μεγάλα κτίρια της περιοχής βρίσκεται το πανεπιστήμιο της Τάμπα, στο οποίο ο Μάριος Στεφανίδης έχει την έδρα της κοινωνιολογίας.

    Μ. Στεφανίδης: 'Ο Κώστας Μπιλιράκης είναι πολύ θερμός υποστηρικτής της Κύπρου. Πάντα ενδιαφέρεται για το θέμα της Κύπρου κι επίσης υποστηρίζει πολύ τα θέματα της Ελλάδας με την Μακεδονία, της Αλβανίας, την Κωνσταντινούπολη και τον Πατριάρχη και πάντα προσπαθεί εκατό τοις εκατό να κάνει ότι μπορεί για να μας βοηθήσει εμάς τους Έλληνες'.

    Ο Γιάννης Κοκολάκης είναι ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων της Φλόριντα.

    Γ. Κοκολάκης: 'Είναι ένας πραγματικός αντικαταστάτης του πατέρα του. Είμαι πολύ υπερήφανος που τον ξέρω από μικρόν. Αισθάνομαι μεγάλη υπερηφάνεια όταν συναντάω Αμερικανούς Congressmen από διάφορες περιοχές και μου λένε τις δραστηριότητες του Κώστα Μπιλιράκη. Είναι τιμή για την Ελλάδα να έχουμε έναν τέτοιο άνδρα στο Κογκρέσο.

    Η Θέλμα Πιερή, είναι η Πρόεδρος των Κυπρίων της Φλόριντα.

    Θ. Πιερή: 'Είναι για μας τους Κύπριους πάρα πολύ μεγάλη τιμή γιατί έχουμε ένα τέτοιο άνθρωπο στο Κογκρέσο και ελπίζω όλος ο κόσμος εδώ της Florida να συμμετάσχει και να επανεκλέξει τον κ. Κώστα Μπιλιράκη στην Βουλή, διότι τον χρειαζόμαστε όλος ο Ελληνισμός'.

    Η ομογένεια έχει και επίσημα τιμήσει τονΚώστα Μπιλιράκη για το νομοθετικό του έργο.

    G. Bilirakis: 'Το βραβείο Γιώργου Λιβανού, που μου απονέμεται απόψε, είναι για μένα μεγάλη τιμή. Σας ευχαριστώ πολύ'.

    Στο TarponSprings ζούνε κάπου 50 χιλιάδες ομογενείς, αλλά με τον θόρυβο που έκαναν υπέρ του Κώστα Μπιλιράκη νόμιζε κανείς πώς ήτανε εκατοντάδες χιλιάδες. Τέλος 13ου Ρεπορτάζ

    Τα ρεπορτάζ που είδατε ελπίζω να σας έδωσαν μια σαφή αντίληψη των εμπειριών που ζήσαμε παρακολουθώντας την 24μηνη πορεία του BarackObama προς τον Λευκό Οίκο.

    Ήτανε εμπειρίες που θα μείνουνε βαθειά χαραγμένες στην μνήμη μας. Εμπειρίες που μας έκαναν όλους να ατενίζουμε λίγο πιο αισιόδοξα το μέλλον.

    Με την εγκαθίδρυση του BarackObama στον Λευκό Οίκο ανοίγει ένα καινούργιο κεφάλαιο στην ιστορία, η οποία από εδώ και στο εξής θα τον κρίνει με γνώμονα όχι τόσο τα λόγια του όσο τα έργα του.

    Τέλος αφιερώματος


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 20 January 2009 - 2:18:31 UTC