Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-01-27

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Ε.Ε. εξετάζει την αποδοχή κρατουμένων
  • [02] Oικονομική κρίση και στη Νέα Υόρκη
  • [03] Μεγάλες περικοπές και σ' άλλες αμερικανικές εταιρείες
  • [04] Προώθηση πακέτου στήριξης της οικονομίας
  • [05] Αποστολή Μίτσελ στη Μέση Ανατολή
  • [06] Σούζαν Ράις: Η Ουάσιγκτον ανησυχεί για το Ιράν

  • [01] Η Ε.Ε. εξετάζει την αποδοχή κρατουμένων

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    27-01-2009

    Την ικανοποίησή τους για το κλείσιμο των φυλακών του Γκουαντάναμο εξέφρασαν οι 27 υπουργοί εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε μια κοινή στάση όσον αφορά στην αποδοχή κρατουμένων.

    O προεδρεύων Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσεμβπεργκ δήλωσε μετά το τέλος του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, ότι υπάρχει μια σειρά πολιτικών, νομικών και θεμάτων ασφαλείας που χρειάζονται περαιτέρω εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορεί να υπάρξει κάποιας μορφής συντονισμός ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη σχετικά με το ποιοί κρατούμενοι θα μπορούν να γίνουν δεκτοί από τα κράτη μέλη με εγγυήσεις ότι δεν αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια .

    Ο Χαβιέ Σολάνα σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να ενεργήσει σε ανθρωπιστική βάση αλλά κανένα κράτος δεν μπορεί να κινηθεί έως ότου η κυβέρνηση Ομπάμα εξετάσει τους φακέλους των κρατουμένων και αποδείξει ότι δεν συνιστούν απειλή.

    Εξετάζεται πρόταση της Γαλλίας να γίνουν δεκτοί μόνο 60 κρατούμενοι από το Αζερμπαϊτζάν, την Αλγερία, το Αφγανιστάν, το Τσαντ, την Κίνα, την Σαουδική Αραβία και την Υεμένη, οι οποίοι δεν μπορούν να επαναπατριστούν διότι κινδυνεύει η ζωή τους.

    Από τις Βρυξέλλες έκανε σχετικές δηλώσεις και η ελληνίδα υπουργός εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη 'Πως θα μπορέσουμε από κοινού να κινηθούμε είναι ένα θέμα ανοιχτό προς συζήτηση και μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κινηθεί και η Ελληνική Κυβέρνηση αφού εξετάσουμε το ιδιαίτερο νομικό καθεστώς της χώρας μας, τις προϋποθέσεις και την κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική'.

    [02] Oικονομική κρίση και στη Νέα Υόρκη

    Αθηνά Κρικέλη

    Nέα Υόρκη

    27-01-2009

    'Τρίζει η πόλη μας' δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης κ. Μπλούμπεργκ, λόγο της οικονομικής κρίσης, 'χωρίς όμως', βιάστηκε να προσθέσει, 'να σημαίνει πως δεν μπορούμε να ανακάμψουμε'.

    Η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ έχει επηρεαστεί άμεσα από τον κρίσιμο οικονομικό μαρασμό, παρά την τουριστική αύξηση που σημειώθηκε τα φετινά Χριστούγεννα. Την άμεση ανάγκη για δημιουργία 400 χιλιάδων θέσεων παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου ο δήμαρχος προσθέτοντας πως πρέπει να βρεθούν κι άλλοι τρόποι για την ανάκαμψή της.

    Στα μελλοντικά σχέδια για να ενισχυθούν οικονομικά οι Νεουορκέζοι αλλά και οι τουρίστες, είναι η απελευθέρωση στα ταξί για πολυχρήση τους από το αεροδρόμιο, σιδηροδρομικούς σταθμούς και άλλες περιοχές.

    Παράλληλα αναφέρθηκε στην δυνατότητα παροχής δωρεάν χρήσης κομπιούτερ σε βιβλιοθήκες και δημόσια κτίρια γενικότερα.

    [03] Μεγάλες περικοπές και σ' άλλες αμερικανικές εταιρείες

    27-01-2009

    Τίμοθυ Γκάιτνερ

    Ορκίστηκε τη Δευτέρα το βράδυ ο νέος Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθυ Γκάιτνερ, ο οποίος αποτελεί πρόσωπο κλειδί στις προσπάθειες της κυβέρνησης Ομπάμα για την αντιστροφή των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Ο διορισμός του κ. Γκάιτνερ επικυρώθηκε απ' τη Γερουσία μόλις τη Δευτέρα το απόγευμα.

    Στο μεταξύ τη Δευτέρα Αμερικανικές εταιρείες ανακοίνωσαν κι άλλες περικοπές δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας. Η εταιρεία ηλεκτρονικών Texas Instruments ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι περικόπτει 3.400 εργασιακές θέσεις, δηλαδή το 12% του εργατικού της δυναμικού για να αντισταθμίσει την σημαντική μείωση στην ζήτηση των προϊόντων της τους τελευταίους 3 μήνες. Επίσης τη Δευτέρα η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Sprint Nextel ανακοίνωσε την μείωση του εργατικού της δυναμικού κατά 8 χιλιάδες θέσεις και η μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων υλικών και προϊόντων σπιτιού Home Depot ανακοίνωσε περικοπές άλλων 7 χιλιάδων εργασιακών θέσεων. Τέλος η μεγαλύτερη στο κόσμο εταιρεία κατασκευής τρακτέρ Caterpillar, ανακοίνωσε περικοπές 20 χιλιάδων εργασιακών θέσεων. Νέα έρευνα στις ΗΠΑ δείχνει ότι οι Αμερικανικές εταιρείες περιμένουν συρρίκνωση της οικονομίας κατά τουλάχιστον 1% φέτος.

    Σε άλλες εξελίξεις, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στράους Καν, δήλωσε ότι η παγκόσμια οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει αν δεν ανασυγκροτηθεί το διεθνές τραπεζικό σύστημα. Δεν πρόκειται να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, επεσήμανε ο κ. Καν, αν οι τράπεζες δεν αποκαλύψουν όλα τα ελλείμματα τους.

    Σε ομιλία του τη Δευτέρα στο Πανεπιστήμιο Τζωρτζτάουν, εδώ στην Ουάσιγκτον, ο Ντομινίκ Στράους Καν, πρότεινε τη δημιουργία ειδικής τράπεζας η οποία θα απορροφήσει δάνεια χωρίς αντίκρισμα, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, που βρίσκονται σε Αμερικανικές τράπεζες. Ο κ. Καν επεσήμανε ότι η χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ προκάλεσε κρίση δανεισμού σ' όλο τον κόσμο, καθώς και τη συρρίκνωση των οικονομιών της Ευρώπης, της Ασίας και της Νότιας Αμερικής.

    [04] Προώθηση πακέτου στήριξης της οικονομίας

    27-01-2009

    Ο πρόεδρος Ομπάμα θα επισκεφτεί σήμερα το Κογκρέσο για να ζητήσει την υποστήριξη και των Ρεπουμπλικανών για το οικονομικό πακέτο που προτείνει και θα φτάσει τα 820 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο κ. Ομπάμα συναντήθηκε και στα τέλη της περασμένης εβδομάδας με ηγετικά στελέχη και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο και συζήτησε μαζί τους το φλέγον θέμα της οικονομίας.

    Τη Δευτέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι προτεραιότητά της κυβέρνησης του είναι η αντιμετώπιση της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης, η ενεργειακή ανεξαρτησία και ο περιορισμός των κλιματολογικών αλλαγών.

    Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Ομπάμα ζητά σημαντική μείωση των εκπομπών βλαβερών για το περιβάλλον αερίων και την κατασκευή αυτοκινήτων που καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα με στόχο τον περιορισμό της εξάρτισης της χώρας από το εισαγόμενο πετρέλαιο. Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από την Υπηρεσία προστασίας του Περιβάλλοντος να μελετήσει τις προδιαγραφές που θέτει η Καλιφόρνια και άλλες 10 πολιτείες οι οποίες έχουν επιβάλλει αυστηρά μέτρα στον τομέα της εκπομπής αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

    Η πολιτική αυτή του κ. Ομπάμα αποτελεί ξεκάθαρη αντιστροφή της περιβαλλοντικής πολιτικής του προκατόχου του, Τζώρτζ Μπους. Επίσης ο πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε από το Υπουργείο Μεταφορών να θέσει σε εφαρμογή βραχυπρόθεσμους κανόνες για την κατασκευή από το 2011 αυτοκινήτων που καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα. Την ίδια στιγμή η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, διόρισε ειδικό συντονιστή για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

    [05] Αποστολή Μίτσελ στη Μέση Ανατολή

    27-01-2009

    Ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Ομπάμα, Τζώρτζ Μίτσελ, μεταβαίνει στη Μέση Ανατολή επιδιώκοντας 'πραγματική πρόοδο', όπως είπε, για την αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι ο κ. Μίτσελ θα αναζητήσει τρόπους στήριξης της εκεχειρίας στη Γάζα έτσι ώστε οι Ισραηλινοί να αισθανθούν ασφαλείς και οι Παλαιστίνιοι να μπορέσουν να αποκτήσουν τα προς το ζην. Ο πρόεδρος Ομπάμα είχε τη Δευτέρα διαβουλεύσεις για το θέμα στο Λευκό Οίκο με τον κ. Μίτσελ και την Υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον. Ο κ. Μίτσελ θα έχει συνομιλίες στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία.

    Στο μεταξύ στο Κάιρο, εκπρόσωποι των Παλαιστινιακών φατριών, Χαμάς και Φατάχ, είχαν συνομιλίες τη Δευτέρα για να εξετάσουν το ενδεχόμενο μεταξύ τους συμφιλίωσης. Απ' ότι φαίνεται αυτές οι συνομιλίες θα συνεχιστούν. Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ζήτησε την συμφιλίωση τονίζοντας ότι αποτελεί μονόδρομο για την επίτευξη ειρήνης στη περιοχή.

    [06] Σούζαν Ράις: Η Ουάσιγκτον ανησυχεί για το Ιράν

    27-01-2009

    Σούζαν Ράις

    Η νέα πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, Σούζαν Ράις, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον 'ανησυχεί σοβαρά' για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και θα καταβάλλει έντονη διπλωματική προσπάθεια τόσο απ' ευθείας με την Τεχεράνη, όσο και με τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας και τη Γερμανία.

    Υποβάλλοντας τα διαπιστευτήρια της στον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, η κ. Ράις επεσήμανε ότι ο διάλογος και η διπλωματία με το Ιράν θα πρέπει να συμβαδίζουν με 'ένα εξαιρετικά αυστηρό μήνυμα', όπως είπε, ότι η Τεχεράνη πρέπει να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις όπως έχουν οριοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ. Ενδεχόμενη άρνηση του Ιράν να τηρήσει τις υποχρεώσεις του θα εντείνει τις διεθνείς πιέσεις, τόνισε η νέα πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ.

    Επίσης η κ. Ράις συζήτησε με τον κ. Μπαν την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την πλήρη ανάπτυξη ειρηνοφρουρών του ΟΗΕ στο Νταρφούρ του Σουδάν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 28 January 2009 - 2:18:34 UTC