Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-01-29

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποφασιστικά μέτρα για το περιβάλλον
  • [02] Επανεξετάζεται η στρατηγική στο Αφγανιστάν
  • [03] 'Τέλεια καταιγίδα' η διεθνής οικονομική κρίση
  • [04] Η Ρωσία επανεξετάζει την εξοπλιστική της σχέση με τις ΗΠΑ
  • [05] Η Βουλή ενέκρινε το πακέτο αναθέρμανσης της οικονομίας
  • [06] Συνάντηση της βουλευτή Dina Titus με τον Πρέσβη Αλέξανδρο Μαλλιά

  • [01] Αποφασιστικά μέτρα για το περιβάλλον

    29-01-2009

    Ο Νομπελίστας πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκoρ, ζήτησε απ' το Κογκρέσο να θέσει σε εφαρμογή φέτος 'αποφασιστικά μέτρα' που θα προβλέπουν περικοπή των βλαβερών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Καταθέτοντας ενώπιον της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, ο κ. Γκορ τόνισε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αναλάβουν ηγετικό ρόλο σε θέματα περιβάλλοντος και κλιματολογικών αλλαγών.

    Επίσης ο κ. Γκoρ εξέφρασε ικανοποίηση για το πρόγραμμα ανάκαμψης της οικονομίας του προέδρου Ομπάμα το οποίο περιλαμβάνει επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην τεχνολογία των λεγόμενων 'καθαρών αυτοκινήτων'. Ο κ. Γκορ ζήτησε επίσης απ' το Κογκρέσο να επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς στις εκπομπές βλαβερών αερίων, ενώ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα έχει ήδη δείξει ηγετική διάθεση σε θέματα κλιματολογικών αλλαγών, γεγονός κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία της συνόδου κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα αργότερα φέτος στην Κοπεγχάγη.

    [02] Επανεξετάζεται η στρατηγική στο Αφγανιστάν

    29-01-2009

    Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι η κυβέρνηση του θα λάβει δύσκολες αποφάσεις σύντομα στα θέματα των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Κατά την πρώτη του επίσκεψη στο Πεντάγωνο, ο κ. Ομπάμα είχε συνομιλίες με την ηγεσία του μεικτού επιτελείου των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και τον Υπουργό Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς. Αμέσως μετά το πέρας των διαβουλεύσεων ο κ. Ομπάμα δεσμεύτηκε ότι θα υποστηρίξει πλήρως τις Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και σημείωσε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η εξουδετέρωση εξτρεμιστικών ομάδων που επιδιώκουν να βλάψουν τις ΗΠΑ. Πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην προεκλογική του δέσμευση για απόσυρση των Αμερικανικών μάχιμων δυνάμεων απ' το Ιράκ μέσα σε 16 μήνες. Επίσης ο κ. Ομπάμα έχει δεσμευτεί ότι θα ενισχύσει την Αμερικανική παρουσία στο Αφγανιστάν στέλνοντας άλλους 30 χιλιάδες στρατιώτες.

    [03] 'Τέλεια καταιγίδα' η διεθνής οικονομική κρίση

    29-01-2009

    Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτήρισε την διεθνή οικονομική κρίση μια 'τέλεια καταιγίδα' γιατί επηρεάζει όλο το πλανήτη λόγω της παγκοσμιοποίησης. Σε ομιλία του κατά την πρώτη μέρα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ο κ. Πούτιν επεσήμανε ότι δεν θα επέρριπτε ευθύνες στις ΗΠΑ για την κρίση , αλλά σημείωσε ότι το γεγονός πως τράπεζες επενδύσεων ότι θεωρούντο 'το καμάρι της Γουώλ Στρήτ' έχουν πάψει πια να υπάρχουν, αντικατοπτρίζει το εύρος του προβλήματος. Επίσης ο κ. Πούτιν προειδοποίησε κατά του απομονωτισμού, των εμπορικών φραγμών και του κρατικού παρεμβατισμού στην ιδιωτική πρωτοβουλία, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα επιδείνωνε τα οικονομικά προβλήματα. Παρόμοιο ήταν και το μήνυμα του πρωθυπουργού της Κίνας, Γουέν Ζιαμπάο.

    [04] Η Ρωσία επανεξετάζει την εξοπλιστική της σχέση με τις ΗΠΑ

    29-01-2009

    Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν θετικό βήμα ενδεχόμενη απόφαση της Ρωσίας να αποσύρει σχέδιο της για την ανάπτυξη πυραύλων στο Καλίνινγκραντ. Το Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ φέρει ανώνυμο Ρώσο στρατιωτικό αξιωματούχο να ανακοινώνει την απόσυρση του σχεδίου, λέγοντας ότι αποτελεί απάντηση στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, να μην προχωρήσει με σχέδιο για την ανάπτυξη αντιπυραυλικού συστήματος στην ανατολική Ευρώπη.

    Πάντως αργότερα αξιωματούχοι του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας χαρακτήρισαν το δημοσίευμα του πρακτορείου Ιντερφαξ, πρόωρο.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ρόμπερτ Γούντ, δήλωσε ότι αν ισχύει η Ρωσική απόφαση αποτελεί θετική εξέλιξη, αλλά επεσήμανε ότι ο κ. Ομπάμα μελετά το θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας και ενδεχομένως να την υποστηρίξει αν την κρίνει πρακτική.

    [05] Η Βουλή ενέκρινε το πακέτο αναθέρμανσης της οικονομίας

    29-01-2009

    Με 244 ψήφους έναντι 188, η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το πακέτο μέτρων αναθέρμανσης της οικονομίας που υπέβαλε ο πρόεδρος Ομπάμα, ύψους 819 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πάντως κανένας Ρεπουμπλικανός βουλευτής δεν υποστήριξε το μέτρο. Τώρα το πακέτο μέτρων θα υποβληθεί στη Γερουσία.

    Αμέσως μετά την ψηφοφορία ο κ. Ομπάμα με ανακοίνωση του ευχαρίστησε τη Βουλή για την έγκριση του μέτρου και προειδοποίησε ενάντια σε μικροκομματικές διαφωνίες που θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν την έγκριση του στη Γερουσία. Ο κ. Ομπάμα επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο μέρος του οικονομικού πακέτου θα χρησιμοποιηθεί άμεσα και θα διατεθεί κατευθείαν σε προσπάθειες για την διάσωση και δημιουργία τριών με τεσσάρων εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

    Οι Ρεπουμπλικανοί είχαν υποβάλλει το δικό τους πακέτο μέτρων που περιλάμβανε περισσότερες φοροαπαλλαγές, ενώ ο ηγέτης της μειοψηφίας στη Βουλή, Τζον Μπόνερ, δήλωσε ότι

    η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η Αμερικανική οικονομία έχει εξασθενίσει ακόμη περισσότερο και γι' αυτό η Φέντ θα καταβάλλει περαιτέρω προσπάθειες για την αναθέρμανση των χρηματοπιστωτικών αγορών και της οικονομίας γενικότερα. Η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα δήλωσε ότι έκτακτα προγράμματα για την ενθάρρυνση του δανεισμού έχουν επιφέρει κάποια αποτελέσματα, αλλά θα πρέπει να καταβληθούν και άλλες προσπάθειες.

    Επίσης η Φέντ ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει το κύριο επιτόκιο της στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 0 με 0,25% για αρκετό διάστημα και προέβλεψε σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας αργότερα φέτος.

    [06] Συνάντηση της βουλευτή Dina Titus με τον Πρέσβη Αλέξανδρο Μαλλιά

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    29-01-2009

    Αλέξανδρος Μαλλιάς και Dina Titus.

    Η Ελληνικής καταγωγής βουλευτής DinaTitus, που τον Γενάρη άρχισε την πρώτη της θητεία στο Αμερικανικό Κογκρέσο εκπροσωπώντας την 3η εκλογική περιφέρεια της Νεβάδα, είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλέξανδρο Μαλλιά.Μετά την συνάντηση, η οποία έγινε στο γραφείο της, η Κωνσταντίνα, όπως είναι το βαφτιστικό όνομα της ομογενούς βουλευτή, είπε ότι αποτέλεσε γι αυτήν τιμή η επίσκεψη που δέχτηκε από τον Έλληνα πρέσβη προς τον οποίο και εκδήλωσε προθυμία για συνεργασία πάνω στα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική κοινότητα. Η βουλευτής Titus εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι μια τέτοια συνεργασία θα συσφίξει ακόμη περισσότερο τους στενούς δεσμούς που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με την Ελλάδα.

    Η Ελληνοαμερικανίδα βουλευτής είπε ακόμα ότι θα επιδιώξει την συμβουλή και την στενή συνεργασία της Ελληνικής κοινότητας σε όλα τα σημαντικά θέματα που την απασχολούν και στα οποία περιλαμβάνονται, κατά την έκφρασή της, η προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η επανένωση της Κύπρου και η προστασία του ονόματος και των συμβόλων της Μακεδονίας. Η βουλευτής Titus πρόσθεσε ότι την ενθαρρύνουν ο ερχομός της νέας κυβέρνησης του Προέδρου Obama και η ανάληψη του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ από την HillaryClinton λόγω της προσήλωσής τους και της έμφασης που δίνουν στην διπλωματία. Είμαι βέβαιη, τόνισε, ότι αυτό θα αποβεί σε όφελος τόσο της Ελλάδας όσο και της Αμερικής.

    Η βουλευτής από την Νεβάδα κατέληξε λέγοντας ότι ως πρώην καθηγητής πολιτικών επιστημών ένοιωσε ιδιαίτερη χαρά που είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Πρέσβη κ. Μαλλιά θέματα όπως ο κοινός θαυμασμός για τους δημοκρατικούς θεσμούς που πρόσφερε η αρχαία Ελλάδα και η εκτίμηση της Ελληνικής Ιστορίας που αποτέλεσε πηγή μεγάλης έμπνευσης και για το Αμερικανικό σύστημα διακυβέρνησης.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 30 January 2009 - 2:18:23 UTC