Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-02-06

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νίκη του Αλ Μαλίκι στις εκλογές στο Ιράκ
  • [02] Καταδίκη Αραβικού Συνδέσμου για κατάληψη πλοίου με ανθρωπιστική βοήθεια
  • [03] Περικοπές και στα πολυτελή ταξίδια
  • [04] Ο Λίον Πανέτα κατά ορισμένων μεθόδων ανάκρισης
  • [05] Το πρώτο 15θήμερο του Ομπάμα στο Οβάλ Γραφείο

  • [01] Νίκη του Αλ Μαλίκι στις εκλογές στο Ιράκ

    06-02-2009

    Προκαταρκτικά αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στο Ιράκ δείχνουν ξεκάθαρη νίκη του συνασπισμού του Πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλίκι, έναντι θρησκευτικών κομμάτων Σιιτών.

    Το κόμμα του κυρίου Μαλικι κέρδισε στη Βαγδάτη και τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη του Ιράκ τη Βασόρα, υπερίσχυσε επίσης και σε τουλάχιστον 8 άλλες Σιιτικές επαρχίες.

    Το Σιιτικά θρησκευτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού του ακραίου Σιίτη κληρικού, Μοκτάντα αλ Σαντρ, δεν πήγαν πολύ καλά στις εκλογές που διενεργήθηκαν στις 14 από τις 18 επαρχίες του Ιράκ.

    [02] Καταδίκη Αραβικού Συνδέσμου για κατάληψη πλοίου με ανθρωπιστική βοήθεια

    06-02-2009

    Ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασε την κατάληψη, από το Ισραηλινό πολεμικό ναυτικό, πλοίου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια από το Λίβανο στη Λωρίδα της Γάζας. Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου στα ΗΕ χαρακτήρισε την κατάληψη, πειρατική ενέργεια, και ζήτησε από τον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, να μεσολαβήσει.

    Το πλήρωμα και οι δημοσιογράφοι που επέβαιναν στο πλοίο λένε ότι Ισραηλινά πολεμικά σκάφη άνοιξαν πυρ εναντίον τους πριν οι Ισραηλινές δυνάμεις καταλάβουν το πλοίο απειλώντας το πλήρωμα. Αλλά οι Ισραηλινές δυνάμεις διαψεύδουν ότι άνοιξαν πυρ.

    Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ, δήλωσε ότι το πλοίο οδηγήθηκε στο λιμάνι Ασντόντ του Ισραήλ και ότι οποιαδήποτε βοήθεια μετέφερε θα διακομιστεί στη Γάζα.

    Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ, συμφώνησε στην μεταβίβαση 43 εκατομμυρίων δολαρίων για την πληρωμή μισθών από την Παλαιστινιακή Αρχή. Παράλληλα οι Αιγυπτιακές αρχές δήλωσαν ότι απέτρεψαν την μεταφορά 11 εκατομμυρίων δολαρίων σε ρευστά από ανώτερο αξιωματούχο της Χαμάς που μετέβαινε από την Αίγυπτο στη Γάζα.

    [03] Περικοπές και στα πολυτελή ταξίδια

    06-02-2009

    Η διεθνής οικονομική κρίση πλήττει ακόμα και αυτούς που έχουν χρήματα. Θέρετρα και τα ψυχαγωγικά πάρκα στην Φλόριντα αναγκάστηκαν να κάνουν περικοπές γιατί έχει μειωθεί ο αριθμός των επισκεπτών. Η Φλόριντα ήταν ανέκαθεν προορισμός διακοπών για τουρίστες από το εσωτερικό της χώρας αλλά και το εξωτερικό.

    Το θέρετρο Universal Orlando ανακοίνωσε ότι θα κλείσει ένα τμήμα του ψυχαγωγικού του πάρκου και θα περιορίσει τις ώρες λειτουργίας άλλων τμημάτων του. Περικοπές έκαναν και το Walt Disney World Resort και το Sea World Orlando.

    Αλλά η επιβράδυνση της οικονομίας επηρέασε και την Γαλλική βιομηχανία κρασιού καθώς οι πωλήσεις σαμπάνιας μειώθηκαν κατά 5% το 2008.

    [04] Ο Λίον Πανέτα κατά ορισμένων μεθόδων ανάκρισης

    06-02-2009

    Καταθέτοντας ενώπιον της Επιτροπής Απόρρητων Πληροφοριών της Γερουσίας, ο υποψήφιος για την θέση του επικεφαλής της CIA, Λίον Πανέττα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα δεν θα συνεχίσει την τακτική μυστικής μεταφοράς κρατουμένων για τρομοκρατία σε τρίτες χώρες για ανάκριση, όπως έκανε η κυβέρνηση Μπούς. Καταγγελίες για την χρήση αυτής της τακτικής είχαν προκαλέσει έντονες επικρίσεις σε βάρος της Αμερικανικής κυβέρνησης. Πάντως αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπούς είχαν επανειλημμένα διαψεύσει ότι οι ΗΠΑ βασανίζουν κρατούμενους.

    Ο κ. Πανέττα, που είχε διατελέσει βουλευτής και προσωπάρχης του προέδρου Κλίντον, είναι πρόσωπο που χαίρει σεβασμού, αλλά δεν διαθέτει εκτενή πείρα σε θέματα απόρρητων πληροφοριών. Πάντως αναμένεται ότι ο κ. Πανέτα θα κερδίζει εύκολα επικύρωση του διορισμού του από τη Γερουσία.

    [05] Το πρώτο 15θήμερο του Ομπάμα στο Οβάλ Γραφείο

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    06-02-2009

    Δείτε το ρεπορτάζ "Το πρώτο 15θήμερο του Ομπάμα στο Οβάλ Γραφείο" - Download (WM)

    Δείτε το ρεπορτάζ "Το πρώτο 15θήμερο του Ομπάμα στο Οβάλ Γραφείο"

    - Δείτε (WM)

    Η ορκωμοσία Ομπάμα

    Δύο μόνον εβδομάδες μετά την εγκαθίδρυση του Μπαράκ Ομπάμα στην Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών η ατμόσφαιρα στον Λευκό Οίκο έχει ήδη αλλάξει.Στον νέο πρόεδρο δεν αρέσουν οι επισημότητες και τοστυλ του είναι χαλαρό αντίθετα με εκείνο του προκατόχου του, του Προέδρου Μπους. Είναι έκδηλο πως η αλλαγή κόμματος στον Λευκό Οίκο δεν είναι απλώς ιδεολογική.

    Σύνθημα της εκστρατείας Ομπάμα ήταν από την αρχή η αλλαγή.

    Δεν έκανε δημόσια εμφάνιση στην οποίαν να μην αναφέρει την φράση 'Είναι καιρός για αλλαγή'. Η λέξη αλλαγή βρίσκονταν στα χείλη του πολλές φορές το εικοσιτετράωρο.

    Απο τα πρωτα διατάγματα της προεδρίας Ομπάμα

    Η αλλαγή που υποσχέθηκε ο Πρόεδρος Ομπάμα αντικατοπτρίζεται τόσο στο προσωπικό στυλ του όσο και στην πολιτική του. Το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο υπέγραψε σε νόμο βοηθά εργαζόμενους να μηνούν τους εργοδότες τους όποτε υπόκεινται σε μισθολογικές διακρίσεις. Την θέσπιση τούτου του μέτρου είχαν παρεμποδίσει πέρσι ο Πρόεδρος Μπους και οι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο. Υπογράφοντας τον καινούργιο νόμο ο Πρόεδρος Ομπάμα αναφώνησε:

    Μπ. Ομπάμα: 'Σήμερα είναι μια υπέροχη μέρα'.

    Ο Τζωρτζ Μπους ήταν υπέρμαχος του καπιταλισμού και των οργάνων της ελεύθερης αγοράς. Ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάϊντεν αγκάλιασε τώρα και μια άλλη ομάδα πολιτών.

    Τζο Μπάιντεν

    Τζ. Μπάϊντεν: 'Χαίρομαι που βλέπω εδώ τόσους φίλους από τον συνδικαλιστικό χώρο. Καλωσορίσατε και πάλι στον Λευκό Οίκο.Χαιρόμαστε που είστε μαζί μας'.

    Την μέρα της ορκωμοσίας του, ο Μπαράκ Ομπάμα έγινε ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που απηύθυνε απ ευθείας μήνυμα σε Μουσουλμάνους. Και λίγο αργότερα εξέπληξε τους πάντες επιλέγοντας το Αραβικό τηλεοπτικό κανάλι Αλ Αραμπίγια για την πρώτη του επίσημη συνέντευξη.

    Θέλει επίσης να έχει απ ευθείας συνομιλίες με το Ιράν. Η ιδέα ενθουσιάζει τουλάχιστον ένα εκδότη εφημερίδας στην Τεχεράνη, ο οποίος δήλωσε στην Φωνή της Αμερικής:

    Συνέντευξη του Πρόέδρου Ομπάμα στο Αλ Αραμπίγια

    Μ. Ναέμι: 'Αν αυτό γίνει, θα αλλάξει η αντίληψη που έχουμε στην περιοχή για τις ΗΠΑ'.

    Ο νέος πρόεδρος εκτιμά τους αντιπάλους του. Διόρισε την Χίλαρι Κλίντον, που τον ανταγωνίστηκε σκληρά μέσα στο ίδιο του το κόμμα, ως Υπουργό Εξωτερικών κι έδωσε δείπνο προς τιμήν του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Τζον Μακέην, τον οποίο νίκησε στις εκλογές του Νοεμβρίου.

    Την πρώτη του μέρα στον Λευκό Οίκο ο κ. Ομπάμα μπήκε στο Οβάλ Γραφείο δίχως να φορά σακάκι.Επί προεδρίας Μπους επικρατούσε πολύ διαφορετικό πρωτόκολλο. Το θυμάται καλά ο τότε αξιωματούχος Μάθιου Ντόουντ, που εμφανίστηκε μια μέρα εκεί δίχως κοστούμι.

    Μ. Ντλιουντ: 'Πήγα φορώντας σακάκι αλλά με πανταλόνι μπλουτζίν.Ήταν σαν να παραβίασα τον κώδικα εθνικής ασφάλειας'.

    Η πρώτη μέρα στο Οβάλ γραφείο

    Επί Μπους επίσης, μια φορά δεν επετράπη στον υπουργό εξωτερικών Κόλιν Πάουελ να μπει σε σύσκεψη επειδή έφθασε αργοπορημένος. Επί Ομπάμα τώραβ¦

    Μπ. Ομπάμα: 'Με συγχωρείτε που αργήσαμε να φτάσουμε'.

    Οι επισημότητες φαίνεται πως σιγά-σιγά περνάνε στο περιθώριο.

    Μπ. Ομπάμα: 'Ωραίες αυτές οι πέννες. Μου αρέσουν'.

    Όσο για τα μέσα ενημέρωσηςβ¦

    Μπ. Ομπάμα: Λυπάμαι αλλά ήρθε η ώρα να σας βγάλω έξω.

    Το στυλ που φέρνει ο Μπαράκ Ομπάμα στην Αμερικανική πρωτεύουσα είναι αντιπροσωπευτικό της ζωής στη Χαβάη, όπου γεννήθηκε. Η συνάδελφος Κάρολιν Πρεσούτι, με την συμβολή της οποίας φτιάχτηκε τούτο το ρεπορτάζ, μας έδειξε πως πολλοί χαβανέζοι χαιρετιούνται μεταξύ τους.Κουνάνε το δεξί τους χέρι με έναν ιδιάζοντα τρόπο με τον οποίον στέλνουν το εξής μήνυμα: 'Χαλάρωσε, να είσαι καλά και μη σκας για τίποτα'.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 7 February 2009 - 2:18:19 UTC