Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-02-13

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χαμάς: Αναμένεται ανακοίνωση εκεχειρίας με το Ισραήλ
  • [02] Αποσύρεται ο υποψήφιος Υπουργός Εμπορίου
  • [03] Ο Χόλμπρουκ στο Αφγανιστάν
  • [04] Ο Μάθιου Νίμιτζ στην Φωνή της Αμερικής
  • [05] Ντέννις Μπλέαρ: Η διεθνής οικονομική κρίση σοβαρή απειλή για ασφάλεια ΗΠΑ
  • [06] Επισκέψεις Κλίντον και Κέρρυ στη Μέση Ανατολή
  • [07] Ψηφοφορία στη Βουλή για το τελικό οικονομικό πακέτο

  • [01] Χαμάς: Αναμένεται ανακοίνωση εκεχειρίας με το Ισραήλ

    13-02-2009

    Μετά από συνομιλίες στο Κάιρο με Αιγύπτιους διαμεσολαβητές, η Παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς δήλωσε ότι μακροχρόνια εκεχειρία με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες μέρες.

    Ανώτερο ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, δήλωσε σε δημοσιογράφους τη Πέμπτη ότι η εκεχειρία θα διαρκέσει 18 μήνες και θα περιλαμβάνει την άρση από μέρους του Ισραήλ του αποκλεισμού της Γάζας. Μέχρι στιγμής το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει το θέμα.

    Επίσης αξιωματούχοι της Χαμάς δηλώνουν ότι συμφωνία για την ανταλλαγή του Ισραηλινού στρατιώτη, Γκιλάντ Σαλίτ, με Παλαιστίνιους κρατούμενους θα διευθετηθεί ξεχωριστά από την εκεχειρία.

    [02] Αποσύρεται ο υποψήφιος Υπουργός Εμπορίου

    13-02-2009

    Τζαντ Γκρεγκ

    Ο υποψήφιος για το αξίωμα του Υπουργού Εμπορίου της κυβέρνησης Ομπάμα, Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής, Τζαντ Γκρεγκ, απέσυρε την υποψηφιότητα του αναφερόμενος σε 'σοβαρές διαφωνίες' σε θέματα όπως το πακέτο αναθέρμανσης της οικονομίας και η επόμενη καταγραφή του πληθυσμού των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος, δήλωσε ο κ. Γκρεγκ, χρειάζεται μια ομάδα που θα υποστηρίζει πλήρως όλες του τις πρωτοβουλίες. Ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής ευχαρίστησε τον κ. Ομπάμα που τον επέλεξε παρά το γεγονός ότι ανήκει στην αντίπαλη πολιτική παράταξη, αλλά πρόσθεσε ότι δεν θα έπρεπε από την αρχή να δεχτεί την πρόταση.

    Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου εκφράζει την λύπη του προέδρου Ομπάμα για 'την αλλαγή γνώμης' του κ. Γκρεγκ και προσθέτει ότι η κυβέρνηση Ομπάμα δεν είχε άλλη επιλογή απ' το να δεχτεί την απόσυρση της υποψηφιότητας, όταν έγινε κατανοητό πως ο Γερουσιαστής Γκρεγκ δεν θα υποστήριζε ορισμένες απ' τις βασικές προτεραιότητες του κ. Ομπάμα.

    [03] Ο Χόλμπρουκ στο Αφγανιστάν

    13-02-2009

    Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ

    O ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, βρίσκεται στο Αφγανιστάν εν μέσω ενισχυμένων μέτρων ασφάλειας, μία μέρα μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις των Ταλιμπάν στην Καμπούλ. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του κ. Χόλμπρουκ στη περιοχή. Προηγουμένως ο Αμερικανός απεσταλμένος είχε επισκεφτεί το Πακιστάν, αλλά για λόγους ασφάλειας έχουν δοθεί στη δημοσιότητα ελάχιστες πληροφορίες για την ατζέντα του ταξιδιού του.

    Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται απόφαση του προέδρου Ομπάμα για το πόσα επιπλέον στρατεύματα θα στείλει στο Αφγανιστάν με στόχο την κλιμάκωση των επιχειρήσεων σε βάρος των Ταλεμπάν.

    [04] Ο Μάθιου Νίμιτζ στην Φωνή της Αμερικής

    13-02-2009

    Matthew Nimitz

    Μετά την συνάντηση που είχαν την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου οι εκπρόσωποι της Αθήνας και των Σκοπίων στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στην Νέα Υόρκη, ο ειδικός μεσολαβητής του διεθνούς οργανισμού για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, Matthew Nimitz, παραχώρησε κοινή συνέντευξη στους δημοσιογράφους Γιώργο Μπίστη και Vedran Andonovski, που επιμελούνται προγράμματα της Voice of America για ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς τόσο στην μία όσο και στην άλλη χώρα, αντίστοιχα.

    Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε ότι η συνάντηση της Τετάρτης ήτανε η πρώτη από τις 8 Οκτωβρίου του περασμένου χρόνου και πως σε αυτήν πήρανε μέρος οι πρεσβευτές Αδαμάντιος Βασιλάκης και Zoran Jolevski. Πρόσθεσε ότι δεδομένου πως επρόκειτο και για την πρώτη συμμετοχή του Πρέσβη Jolevski από τότε που διορίστηκε ως εκπρόσωπος της χώρας του στις συνομιλίες για το θέμα της ονομασίας, η συνάντηση της Τετάρτης είχε διερευνητικό χαρακτήρα και στα πλαίσιά της εξετάστηκαν κατά πολύ γενικό τρόπο οι βασικές πτυχές του θέματος.

    Ο κύριος Nimitz επιβεβαίωσε ότι δεν σημειώθηκε καταλυτική πρόοδος και δεν υποβλήθηκαν νέες προτάσεις ούτε από τον ίδιο ούτε από κανέναν των δύο συνομιλητών του. Είπε επίσης πως αν και δεν αναμένονταν κατά την στιγμή αυτή να βρεθεί οριστική λύση στην διένεξη Αθηνών-Σκοπίων, εν τούτοις θεωρεί πως η συνάντηση της Τετάρτης ήτανε χρήσιμη.

    Την παραμονή της συνάντησης ομάδα Αμερικανών βουλευτών εξέφρασαν την άποψη ότι η Ελλάδα έχει ήδη κάνει μία μεγάλη χειρονομία καλής θέλησης αποδεχόμενη την χρήση της λέξης Μακεδονία σε μελλοντικό σύνθετο όνομα της πΓΔΜ, υπό την προϋπόθεση ότι κάτι τέτοιο θα γίνει κατά τρόπο που να αποτελεί γεωγραφικό προσδιορισμό και να μη συνοδεύεται από βλέψεις εναντίον της Ελληνικής Μακεδονίας. Με αφορμή την εξέλιξη αυτή ρωτήσαμε τον μεσολαβητή του ΟΗΕ κατά πόσον έχει γίνει αντίστοιχη χειρονομία καλής θέλησης από την άλλη πλευρά και εάν όχι τότε τι ενδείξεις έχει ο ίδιος πως η κυβέρνηση στα Σκόπια προτίθεται να αποδεχτεί οποιοδήποτε άλλο όνομα εκτός της συνταγματικής ονομασίας της χώρας της.

    Ο Matthew Nimitz απήντησε λέγοντας: 'Ένα από τα πράγματα που έχω υποδείξει στα άμεσα ενδιαφερόμενα μέρη και στα μέσα ενημέρωσης είναι ότι θα ήταν χρήσιμο εάν αφήναμε να υπάρξει μια περίοδος δημιουργίας πιο θετικής ατμόσφαιρας στην περιοχή και εάν η κάθε πλευρά απέφευγε ενέργειες ή δηλώσεις που να ερεθίζουν την άλλη. Θα ήταν επίσης καλό να μη γίνεται πολύς θόρυβος στο θέμα. Όσον αφορά στην διαπραγμάτευση, δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες των διαφόρων θέσεων. Οι δύο πλευρές έχουνε παρουσιάσει διάφορες θέσεις αλλά δεν θα σχολιάσω οποιαδήποτε από αυτές. Οι τοποθετήσεις της κάθε πλευράς προβάλλονται από τους εκπροσώπους της και από τους πολιτικούς της ηγέτες. Από πλευράς μου, έχω κάνει ορισμένες προτάσεις που ίσως να είναι χρήσιμες κι έχω παροτρύνει τους συνομιλητές μου να τις εξετάσουν'.

    Στην συνέχεια της συζήτησης ζητήθηκε από τον Matthew Nimitz να κάνει μια εκτίμηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας ύστερα από την αλλαγή κυβέρνησης στις Ηνωμένες Πολιτείες και ιδιαίτερα εν όψει της δραστηριότητας του Ελληνοαμερικανικού στοιχείου το οποίο προβάλει τον Πρόεδρο Obama και τον Αντιπρόεδρο Biden ως πολιτικούς που έχουν κατά το παρελθόν υποστηρίξει θέσεις του Ελληνισμού.

    Απαντώντας ο κύριος Nimitz δήλωσε: 'Η ιδιότητά μου είναι διαπραγματευτής των Ηνωμένων Εθνών και δεν μιλάω για λογαριασμό της Αμερικανικής κυβέρνησης ούτε γνωρίζω τι θα πει και τι θα κάνει η Αμερικανική κυβέρνηση. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση στη Ουάσιγκτον σε εύθετο χρόνο θα καταστήσει γνωστές τις απόψεις της προς τις άμεσα ενδιαφερόμενες πλευρές και όταν γίνει αυτό θα απαντηθεί και το ερώτημά σας'.

    Σε πρόσθεση ερώτηση σχετικά με το κατά πόσον πιστεύει ότι είναι δυνατόν να επέλθει αλλαγή στην Αμερικανική πολιτική πάνω στο θέμα, ιδιαίτερα μάλιστα μετά τις εικασίες ορισμένων μέσων μαζικής ενημέρωσης που μιλούν ακόμα και για πιθανή αντιστροφή της απόφασης των Ηνωμένων Πολιτειών να αναγνωρίσουν τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα, ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ είπε:

    'Πρέπει να τονίσω ότι δεν έχω την παραμικρή ιδέα για το τι πολιτική θα ακολουθήσουν μελλοντικά οι Ηνωμένες Πολιτείες στο θέμα και θα ήτανε ανάρμοστο για μένα να κάνω προβλέψεις και εικασίες πάνω σε αυτό. Είμαι βέβαιος όμως ότι η όλη υπόθεση θα εξεταστεί σε κάποια στιγμή από τους αξιωματούχους της Ουάσιγκτον'.

    Τι όμως θα μπορούσε να περιμένει κανείς σε αυτή την φάση από τις συνομιλίες για το επίσημο όνομα της πΓΔΜ που διεξάγονται υπό αιγίδα του ΟΗΕ; Κατά την εκτίμηση του Matthew Nimitz: 'Ελπίζω ότι σε κάποιο στάδιο θα προχωρήσουμε από τις συζητήσεις γύρω από γενικές θέσεις και θα μπούμε σε διαπραγματεύσεις πάνω σε συγκεκριμένες ιδέες, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον θα μπορούσε να βρεθεί κάποια συμβιβαστική λύση. Μέχρις ότου δοκιμαστούν συγκεκριμένες ιδέες μέσω των εκπροσώπων των δύο χωρών στις συνομιλίες, δεν θα ξέρουμε κατά πόσον είναι δυνατόν να επιτευχθεί λύση. Στην κατάλληλη στιγμή ελπίζω ότι θα κινηθούμε προς την κατεύθυνση αυτή'.

    Με άλλα λόγια, χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμα μέχρι να δοθεί οριστικό τέλος στην διαμάχη Αθηνών-Σκοπίων.

    [05] Ντέννις Μπλέαρ: Η διεθνής οικονομική κρίση σοβαρή απειλή για ασφάλεια ΗΠΑ

    13-02-2009

    Ντέννις Μπλέαρ

    Ο επικεφαλής των Αμερικανικών Υπηρεσιών Απόρρητων Πληροφοριών, Ντέννις Μπλέαρ, δήλωσε ότι η διεθνής οικονομική κρίση αποτελεί την σοβαρότερη βραχυπρόθεσμη απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ, γιατί προκαλεί πολιτική αστάθεια σ' ολόκληρο τον κόσμο. Καταθέτοντας την Πέμπτη, ενώπιον της Επιτροπής Απόρρητων Πληροφοριών της Γερουσίας, ο κ. Μπλέαρ προειδοποίησε ότι όσο περισσότερο διαρκέσει η διεθνής οικονομική κρίση τόσο επαυξάνεται η απειλή για τις ΗΠΑ και επεσήμανε ότι η οικονομική ύφεση έχει ήδη προκαλέσει αστάθεια στο ένα τέταρτο περίπου των χωρών του πλανήτη.

    Επίσης ο κ. Μπλέαρ σημείωσε ότι η οικονομική ύφεση σημαίνει πως ορισμένοι σύμμαχοι των ΗΠΑ αδυνατούν να ικανοποιήσουν τις στρατιωτικές και ανθρωπιστικές τους υποχρεώσεις στο εσωτερικό τους, αλλά και στο εξωτερικό. Παράλληλα ο κ. Μπλέαρ δήλωσε ότι το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα έχει εξασθενήσει το τελευταίο χρόνο, κυρίως λόγω των προσπαθειών των ΗΠΑ και του Πακιστάν, αλλά επεσήμανε ότι για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στο Αφγανιστάν, η Ισλαμαμπάντ θα πρέπει να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχο της την απομονωμένη της μεθόριο με το Αφγανιστάν.

    [06] Επισκέψεις Κλίντον και Κέρρυ στη Μέση Ανατολή

    13-02-2009

    H υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρυ Κλίντον, θα συμμετάσχει στο συνέδριο διεθνών δωρητών στην Αίγυπτο τον ερχόμενο μήνατο οποίο θα επικεντρωθεί στην χορήγηση βοήθειας για την ανοικοδόμηση της Γάζας. Ο Yπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Αχμέντ Αλή Αμπούλ Γκέιτ, προέβη στην ανακοίνωση αυτή μετά από συνάντηση με την κ. Κλίντον στο Στέητ Ντηπάρτμεντ.

    Οι ΗΠΑ έχουν ήδη δώσει σχεδόν 60 εκατομμύρια δολάρια σε έκτατη βοήθεια στους Παλαιστίνιους για τρόφιμα, πόσιμο νερό, φάρμακα και καταλύματα.

    Στο μεταξύ, ο Αμερικανός Γερουσιαστής και πρώην προεδρικός υποψήφιος Τζον Κέρρυ, μεταβαίνει στη Συρία και άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής την ερχομένη εβδομάδα στα πλαίσια προσπαθειών για την ενίσχυση των Αμερικανικών σχέσεων με χώρες της περιοχής.

    Ο κ. Κέρρυ θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασσάντ, η κυβέρνηση του οποίου υποστηρίζει την Χαμάς στη Γάζα και τη Χεζμπολά στο Λίβανο. Ο κ. Κέρρυ αναμένεται να επισκεφτεί επίσηςτην Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη.

    [07] Ψηφοφορία στη Βουλή για το τελικό οικονομικό πακέτο

    13-02-2009

    Η πρόεδρος της Αμερικανικής Βουλής, Νάνσι Πελόσι, δήλωσε ότι σήμερα θα διεξαχθεί ψηφοφορία επί του τελικού πακέτου ενίσχυσης της οικονομίας ύψους 789 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η κ. Πελόσι χαρακτήρισε την εν λόγω ψηφοφορία 'ιστορική και μεταμορφωτική'.

    Επίσης αναμένεται αντίστοιχη ψηφοφορία και στη Γερουσία πριν το τέλος της εβδομάδας μετά την συμβιβαστική συμφωνία της Τετάρτης. Το μέτρο περιλαμβάνει 311 δισεκατομμύρια δολάρια για έργα υποδομής, την υγεία, για προγράμματα ενέργειας και για βοήθεια σε χαμηλόμισθους Αμερικανούς.

    Την Πέμπτη, ο Πρόεδρος Ομπάμα μίλησε σε εργαζόμενους σε εργοστάσιο της εταιρείας γεωργικών και οικοδομικών μηχανημάτων Κάτερπιλαρ στο Ιλινόι, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε περικοπή 20 χιλιάδων θέσεων εργασίας. Ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι η διεύθυνση της εταιρείας του είπε πως το πακέτο ενίσχυσης θα βοηθήσει να περισωθούν ορισμένες θέσεις εργασίας στη συγκεκριμένη εταιρεία.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 14 February 2009 - 2:18:29 UTC