Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-03-19

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρωτοβουλίες Ομοσπονδιακής Τράπεζας για την προώθηση της οικονομίας
  • [02] Ρεκόρ γεννήσεων το 2007 στις ΗΠΑ
  • [03] Αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας
  • [04] Ο Τζέημς Σταυρίδης ανώτατος διοικητής των Νατοϊκών δυνάμεων
  • [05] Ομπάμα: Κληρονόμησα την χρηματοπιστωτική κρίση
  • [06] Επαφές του βουλευτή Γιάννου Παπαντωνίου στην Ουάσιγκτον
  • [07] Μια μέρα στην ζωή ενός εργαζόμενου φτωχού

  • [01] Πρωτοβουλίες Ομοσπονδιακής Τράπεζας για την προώθηση της οικονομίας

    19-03-2009

    Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε σειρά ενεργειών για την προώθηση της κινητικότητα της αποτελματωμένης χρηματοπιστωτικής αγοράς. Συγκεκριμένα η Φεντ δήλωσε ότι πρόκειται να απορροφήσει χρέη 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και ομόλογα του δημοσίου για να απελευθερώσει χρήματα για δανεισμό.

    Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η ενέργεια αυτή θα διευκολύνει τις τράπεζες να διαθέσουν δάνεια στους καταναλωτές για την αγορά νέων κατοικιών και άλλων αγαθών, αλλά και για τις επιχειρήσεις για την δημιουργία θέσεων εργασίας. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα πιστεύει πως η επιδείνωση της οικονομίας είναι αποτέλεσμα της έλλειψης κινητικότητας στη πιστωτική αγορά.

    [02] Ρεκόρ γεννήσεων το 2007 στις ΗΠΑ

    19-03-2009

    Το 2007 σημειώθηκε ρεκόρ γεννήσεων στις ΗΠΑ, αναφέρει έκθεση του Εθνικού Κέντρου Στατιστικών Ερευνών σε θέματα Υγείας. Συγκεκριμένα γεννήθηκαν 4,3 εκατομμύρια μωρά, αριθμός που για πρώτη φορά ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ της δεκαετίας του 50, οπότε και είχαν παρατηρηθεί τα υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων στην ιστορία των ΗΠΑ.

    Εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι τα στοιχεία δείχνουν διάφορες τάσεις. Κατ' αρχήν ο Αμερικανικός πληθυσμός ανανεώνεται, αλλά αυξάνεται παράλληλα και ο αριθμός εφήβων μητέρων. Συγκεκριμένα ο αριθμός γεννήσεων από νεαρές κοπέλες αυξήθηκε κατακόρυφα για δεύτερη κατά σειρά χρονιά το 2007.

    Παράλληλα το 2007 παρατηρήθηκε ποσοστιαία αύξηση ρεκόρ 40% και στον αριθμό ανύπαντρων μητέρων.

    Πάντως παρά τον αριθμό ρεκόρ γεννήσεων το 2007, οι ερευνητές αναφέρουν ότι ποσοστιαία η αύξηση των γεννήσεων που σημειώθηκε στην δεκαετία του 50 ήταν μεγαλύτερη γιατί ο πληθυσμός ήταν μικρότερος.

    [03] Αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας

    19-03-2009

    Η κυβέρνηση Ομπάμα ανακοίνωσε την υποστήριξή της προς την διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας, διακήρυξη την οποία είχε αρνηθεί να υπογράψει ο πρώην Πρόεδρος Τζορτζ Μπους. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ Ρόμπερτ Γούντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ μαζί με άλλες 66 χώρες, συμπεριλαμβανομένων και όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζουν τη διακήρυξη. Ο κ. Γουντ συμπλήρωσε πάντως ότι η υποστήριξη της διακήρυξης αυτής των Η.Ε. δεν έχει νομικές επιπτώσεις στις ΗΠΑ. Να σημειωθεί ότι σε μερικές πολιτείες η νομοθεσία επιτρέπει σε ιδιόκτητες και εργοδότες να κάνουν διακρίσεις σε βάρος ομοφυλοφίλων. Ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν επιτρέπει να ομοφυλόφιλους να υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις.

    [04] Ο Τζέημς Σταυρίδης ανώτατος διοικητής των Νατοϊκών δυνάμεων

    19-03-2009

    Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, ανακοίνωσε ότι επέλεξε τον Ελληνικής καταγωγής ναύαρχο, Τζέημς Σταυρίδη, για το αξίωμα του ανώτατου διοικητή των Νατοϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή ο ναύαρχος Σταυρίδης είναι ανώτατος διοικητής των Αμερικανικών δυνάμεων στην Νότια και Κεντρική Αμερικανική ήπειρο. Σύμφωνα με τον κ. Γκέιτς ο ναύαρχος Σταυρίδης 'έχει κάνει καταπληκτική δουλειά', όπως είπε, στη Λατινική Αμερική και θεωρείται 'ένα απ' τα ικανότερα ανώτερα στελέχη των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων'.

    [05] Ομπάμα: Κληρονόμησα την χρηματοπιστωτική κρίση

    19-03-2009

    Σε δημόσια συζήτηση στη Καλιφόρνια, ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι 'κληρονόμησε την ακαταστασία', όπως είπε, στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας, αλλά σαν πρόεδρος είναι δική του ευθύνη τώρα να επιλύσει το πρόβλημα. Ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε σε ερωτήσεις των περίπου 1.300 παρευρισκομένων στην δημόσια συζήτηση στη Καλιφόρνια, μια απ' τις πολιτείες που έχουν πληγεί σοβαρότατα απ' την οικονομική κρίση.

    Ο κ. Ομπάμα παραδέχτηκε την οργή που αισθάνονται οι Αμερικανοί για τα επίμαχα μπόνους που πλήρωσε η γιγάντια ασφαλιστική εταιρεία AIG σε ανώτερα διευθυντικά της στελέχη παρά το γεγονός ότι δέχεται ομοσπονδιακά δάνεια για να αποφύγει πτώχευση. Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι στόχος τώρα είναι να διασφαλιστεί ότι τέτοια φαινόμενα δεν θα επαναληφθούν.

    Έντουαρντ Λίντυ

    Στο μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας AIG, Έντουαρντ Λίντυ, δήλωσε ότι έχει ζητήσει απ' τα ανώτερα στελέχη της εταιρείας να επιστρέψουν τουλάχιστον τα μισά από τα μπόνους που πήραν. Καταθέτοντας ενώπιον αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου ο κ. Λίντυ επεσήμανε ότι ζήτησε από στελέχη που πήραν μπόνους άνω των 100 χιλιάδων δολαρίων να τα επιστρέψουν και ότι ορισμένοι έχουν ήδη επιστρέψει τα χρήματα.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της AIG αντιμετώπισε έντονες ερωτήσεις από μέρους μελών του Κογκρέσου για την απόφαση της AIG να χορηγήσει μπόνους 165 εκατομμυρίων δολαρίων, τη στιγμή που δέχεται ομοσπονδιακά κονδύλια εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αποφύγει πτώχευση. Ο κ. Λίντυ χαρακτήρισε τα μπόνους 'απεχθή', αλλά σημείωσε ότι ήταν νομικά υποχρεωμένος να τα χορηγήσει γιατί περιλαμβάνονταν στα συμβόλαια των εργαζομένων πριν αυτός αναλάβει την εταιρεία.

    [06] Επαφές του βουλευτή Γιάννου Παπαντωνίου στην Ουάσιγκτον

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    19-03-2009

    Γιάννος Παπαντωνίου

    Ο πρώην υπουργός και πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής, βουλευτής Γιάννος Παπαντωνίου, βρίσκεται την εβδομάδα αυτή στη Ουάσιγκτον για διαλέξεις και σεμινάρια σε γνωστές δεξαμενές σκέψης και πανεπιστήμια της Αμερικανικής πρωτεύουσας αλλά και για σειρά επαφών με προεδρικούς συμβούλους, με παράγοντες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και με Ελληνικής καταγωγής μέλη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Ο κύριος Παπαντωνίου ξεκίνησε την επίσκεψή του από το Κέντρο Woodrow Wilson, όπου ανέπτυξε σε κορυφαίους πολιτικούς επιστήμονες και ερευνητές τους 'Παράλληλους Στόχους της Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης και των Παγκόσμιων Ευθυνών'.

    Ο Έλληνας βουλευτής παρατήρησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, με πληθυσμό σχεδόν 500 εκατομμυρίων πολιτών, δηλαδή μεγαλύτερο από το σύνολο των πληθυσμών Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας μαζί, απαρτίζεται από λαούς που μιλούν διαφορετικές γλώσσες κι έχουν ο καθένας τους ξέχωρη κουλτούρα και παραδόσεις. Εκείνο που ενώνει τους λαούς αυτούς είναι η κοινές αξίες τους, η προσήλωσή τους στην ελευθερία και την δημοκρατία κι ο σεβασμός του Νόμου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας.

    Ο κύριος Παπαντωνίου είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ιδρύθηκε με σκοπό να γίνει υπερδύναμη αλλά οπωσδήποτε όμως σήμερα είναι σε θέση να επηρεάζει την εξέλιξη των πραγμάτων στον κόσμο και το κάνει αυτό με διάφορους τρόπους όπως επωμιζόμενη μέρος των εξόδων της πολιτικής διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών στο Κόσοβο, παρέχοντας οικονομική βοήθεια στην Παλαιστινιακή Αρχή και συμβάλλοντας στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν. Κατά τον ίδιο, από το 1993 που θεσπίστηκε η συνθήκη του Μάαστριχ η Ευρωπαϊκή Ένωση μιλά με μια φωνή πάνω σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας ώστε τα μέλη της να μπορούν να αναλαμβάνουν ενιαία δράση για την αντιμετώπιση προκλήσεων εναντίον των Ευρωπαϊκών συμφερόντων ή για την διασφάλιση της σταθερότητας στον κόσμο.

    Μαζί με την ανάληψη ηγετικού ρόλου στην διεθνή σκηνή η Ευρωπαϊκή Ένωση, πάντα κατά τον κ. Παπαντωνίου, επωμίζεται και την υποχρέωση να εργάζεται για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, για την εξάλειψη της φτώχειας και για την παγίωση της ειρήνης πέρα από τα Ευρωπαϊκά σύνορα. Σε σχέση με αυτό ανέφερε ότι η ΕΕ διαθέτει κάπου 9 δισεκατομμύρια Ευρώ τον χρόνο ως βοήθεια για αναπτυξιακά έργα, ανθρωπιστικούς σκοπούς, τεχνική υποστήριξη και ειρηνευτικές επιχειρήσεις.

    Στην συνέχεια ο Γιάννος Παπαντωνίου τόνισε ότι απαιτείται η σύμπραξη της Ευρώπης για την κατοχύρωση της παγκόσμιας ασφάλειας, όχι μόνον εντός και γύρω από την ένωση των 27 κρατών, αλλά και σε άλλες πιο μακρινές περιοχές. Οι καινούργιες προκλήσεις είναι αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται γεωπολιτικές αλλαγές. Όπως παρατήρησε, για πρώτη φορά από πέντε αιώνες η Ευρώπη δεν είναι ούτε πηγή διαμάχης ούτε κέντρο της εξουσίας. Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού είναι σήμερα η πιο δυναμική στον κόσμο αλλά, κατά την έκφρασή του, ο συνδυασμός ταχείας ανάπτυξης και έντονων εθνικιστικών αισθημάτων απαιτεί από τους Ευρωπαίους να επιδοθούν σε μια μακροπρόθεσμη εκτίμηση των κινδύνων που μπορεί να προκαλέσουν στον τομέα της ασφάλειας οι επερχόμενες αλλαγές.

    Ο κ. Παπαντωνίου με το Γιώργο Μπίστη κατά την επίσκεψη του στην Ουάσιγκτον το 2003

    Άλλες προκλήσεις που ο κ. Παπαντωνίου είπε ότι αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι η διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής που προωθείται από κράτη και ομάδες με εξτρεμιστικές πεποιθήσεις. Ανησυχητικό επίσης είναι το φαινόμενο της κρατικής αδυναμίας σε ορισμένες γειτονικές περιοχές, το οποίο έχει σημαντικές κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα ανέφερε πως ο Καύκασος, η Αφρική και η Μέση Ανατολή αντιμετωπίζουν προκλήσεις που κυμαίνονται από πανδημικές αρρώστιες μέχρι θρησκευτικό εξτρεμισμό ή και κλονισμό κρατικών θεμελίων και ότι οι Ευρωπαίοι αργά ή γρήγορα θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της κατάστασης αυτής.

    Ο κύριος Παπαντωνίου υπογράμμισε ότι η ασφάλεια της Ευρώπης εξαρτάται από τις σχέσεις της με την Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είπε ότι ο ρόλος της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή ασφάλεια παραμένει ασαφής και πως η Μόσχα δεν είναι ούτε στρατηγικός εταίρος ούτε αντίπαλος. Από την άλλη πλευρά, συνέχισε ο βουλευτής Παπαντωνίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες λόγω των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει σε παγκόσμια κλίμακα εμφανίζονται την περίοδο αυτή αβέβαιες για το τι ρόλο θα ήθελαν να διαδραματίσουν κι επίσης είναι αβέβαιες για την αξία των Ευρωπαίων ως εταίρων τους. Γι αυτούς τους λόγους συμπεραίνει πως μόνον εάν οι Ευρωπαίοι είναι ισχυροί θα μπορέσουν να πείσουν την Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η συνεργασία με την Ευρώπη είναι απαραίτητη και για τις δικές τους αμυντικές ανάγκες.

    Σύμφωνα με τον Γιάννο Παπαντωνίου, η Ευρώπη πρέπει να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που προσφέρει η παγκοσμιοποίηση και παράλληλα να περιορίσει στο ελάχιστο κάθε ρίσκο. Αλλά, κατά τον ίδιο, η Ευρώπη για να πετύχει τους στόχους της πρέπει να έχει στρατηγικές συνεργασίες, και κυρίως επιβάλλεται να διατηρήσει την διατλαντική συνεργασία. Όπως είπε: 'Η Ευρώπη χρειάζεται να διευρύνει τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα. Η διατλαντική αγορά είναι ήδη μεγάλη και σε αυτήν διακινείται το 40% του παγκόσμιου εμπορίου. Αλλά θα πρέπει όμως η συνεργασία μας να γίνει περισσότερο εξωστρεφής. Η Ευρώπη και η Αμερική ήτανε ιστορικά μέχρι τώρα το στήριγμα των Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΓΚΑΤ και άλλων πολυεθνικών οργανισμών. Τώρα όμως χρειάζεται να συνεργαστούν και με νέα κέντρα δύναμης στον κόσμο για την δημιουργία πρόσθετων αποτελεσματικών θεσμών. Τα στρατηγικά οφέλη της διατλαντικής συνεργασίας, που ήταν τόσο μεγάλα στο παρελθόν, θα αρχίσουν να εξατμίζονται αν δεν επιτύχουμε να την διευρύνουμε σε παγκόσμιο πλαίσιο με νέες συνεργασίες και στρατηγικές'.

    Το πρωί της Πέμπτης ο κύριος Παπαντωνίου θα έχει συνομιλίες στον Λευκό Οίκο με τους Προεδρικούς Συμβούλους για θέματα οικονομίας Benjamin Dennis και William Powers. Επίσης θα μεταβεί στον Λόφο του Καπιτωλίου για συνάντηση με την βουλευτή Niki Tsongas, χήρα του αξέχαστου ελληνικής καταγωγής γερουσιαστή και τέως προεδρικού υποψήφιου Paul Tsongas. Χθες και προχθές ο κ. Παπαντωνίου συναντήθηκε στο Κογκρέσο και με τους επίσης ελληνικής καταγωγής δημοκρατικούς βουλευτές John Sarbanes, από την Πολιτεία Μαίρυλαντ, Zack Space, από την Πολιτεία Οχάιο και Dina Titus, από την Πολιτεία Νεβάδα. Είχε ακόμα ιδιαίτερη συνάντηση με τον ρεπουμπλικανό βουλευτή Gus Bilirakis, που είναι συμπρόεδρος της απαρτιζόμενης από 137 μέλη κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης Ελληνικών υποθέσεων στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

    Το απόγευμα της Πέμπτης ο κύριος Παπαντωνίου θα μιλήσει στην Σχολή Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου American, που είναι ένα από τα πέντε ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης στην περιοχή της Ουάσιγκτον. Θέμα του θα είναι 'Η Παγκόσμια Κρίση στην Ευρώπη'. Το βράδυ θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του ο Πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αλέξανδρος Μαλλιάς. Γεύμα προς τιμήν του κ. Παπαντωνίου έδωσε επίσης και ο Πρεσβευτής-Σύμβουλος Κάρολος Γάδης.

    Ο Γιάννος Παπαντωνίου ολοκληρώνει την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον την Παρασκευή το απόγευμα. Στην Αθήνα επιστρέφει μέσω Νέας Υόρκης το Σάββατο.

    [07] Μια μέρα στην ζωή ενός εργαζόμενου φτωχού

    Γιώργος Μπίστης

    Oυάσιγκτον

    19-03-2009

    Δείτε το ρεπορτάζ "Μια μέρα στην ζωή ενός εργαζόμενου φτωχού" - Download (WM)

    Δείτε το ρεπορτάζ "Μια μέρα στην ζωή ενός εργαζόμενου φτωχού"

    - Δείτε (WM)

    Η Χέδερ μεγαλώνει μόνη την κόρη της και πρόσφατα έχασε τη δουλειά της.

    Η Παγκόσμια οικονομική κρίση αγγίζει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους. Ιδιαίτερα αγγίζει τους εργαζόμενους φτωχούς, όπως οι οικονομολόγοι έχουν αρχίσει να αποκαλούν τα άτομα εκείνα που ενώ εργάζονται πλήρες οκτάωρο κάθε μέρα ή και διατηρούν παράλληλα μια δεύτερη δουλειά, πάλι δεν καταφέρνουν να τα βγάλουνε πέρα οικονομικά και φυτοζωούν σε επίπεδα φτώχειας. Ένα από τα πρόσωπα αυτά επέτρεψε σε συνεργείο μας στην Καλιφόρνια να μπει για λίγο στην ζωή του και να μας δείξει τι σημαίνει να είσαι εργαζόμενος φτωχός.

    Η Χέδερ Σάρφ είναι μια 37χρονη μητέρα που μεγαλώνει μόνη της ένα παιδί. Η οικονομική ύφεση την έχει πλήξει βαρύτερα από ότι μπορούσε ποτέ να φανταστεί. Σε ηλικία 20 χρονών διέκοψε τις πανεπιστημιακές σπουδές της κι έπιασε δουλειά σε ένα μεσιτικό γραφείο υποθηκών για στεγαστικά δάνεια. Η αμοιβή της ήτανε αρκετά καλή από την αρχή αλλά έγινε ακόμα καλύτερη αργότερα που η Χέδερ εντάχθηκε στο επαγγελματικό δυναμικό της εταιρείας. Όπως λέει: 'Ξεκίνησα στην ρεσεψιόν και σιγά-σιγά εξελίχτηκα σε μεσίτη υποθηκών'.

    Χέδερ Σαρφ

    Η Χέδερ ζει τώρα σε σπίτι που της παρέχουν οι γονείς της, στην πόλη όπου γεννήθηκε, την Αντιόχεια, κοντά στον Άγιο Φραγκίσκο της Καλιφόρνιας. Λίγο πριν η κόρη της η Χριστίνα γίνει 4ων χρονών η εταιρεία στην οποία δούλευε η Χέδερ άρχισε περικοπές προσωπικού. 'Ξαφνικά μια μέρα, με φώναξαν και μου ανήγγειλαν ότι απολύομαι. Μου έδωσαν δύο μηνών μισθούς αποζημίωση, κι αυτό ήταν όλο'.

    Η περίπτωσή της δεν είναι μοναδική. Τα γραφεία ανεργίας γεμίζουνε καθημερινά με άτομα που έχασαν τις δουλειές τους και χρειάζονται βοήθεια. Το να ψάχνεις για δουλειά και να μην βρίσκεις τίποτα είναι καταθλιπτικό, ιδιαίτερα όταν έχεις και εξαρτώμενα πρόσωπα να φροντίσεις. Η ηρωίδα του ρεπορτάζ μας θυμάται: 'Η κόρη μου ένοιωθε πως κάτι δεν πάει καλά. Με ρώταγε: Μαμά, γιατί είσαι στενοχωρημένη; Κι ένοιωθα άσχημα γιατί από εκεί που κέρδιζα τόσα χρήματα ξαφνικά έπρεπε να ζούμε με ένα πενιχρό επίδομα ανεργίας'.

    Προσωρινή δουλειά με λίγα λεφτά

    Μια μέρα η Χέδερ άκουσε ότι υπήρχε στην περιοχή της μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, το Σταυροδρόμι Ευκαιριών, που εκπαίδευε γυναίκες για διάφορες δουλειές. Η Αλίσα Φρήντμαν, βασικό στέλεχος της οργάνωσης αυτής, επισημαίνει: 'Τελευταία, όσοι ζητούν την βοήθεια μας ήταν κάποτε ιδιοκτήτες σπιτιών που ανήκανε στην μεσαία εισοδηματική τάξη αλλά τώρα έχουνε πέσει αρκετά σκαλοπάτια κάτω από αυτήν'.

    Με τα νέα προσόντα που απέκτησε από το Σταυροδρόμι Ευκαιριών, η Heather έπιασε μια προσωρινή δουλειά, η οποία της αποφέρει 1800 δολάρια τον μήνα, που όμως είναι τα μισά από όσα κέρδιζε στο παρελθόν.

    800 δολλάρια στοιχίζει ο παιδικός σταθμός για την Χριστίνα

    Και κάτι που κάνει τα πράγματα ακόμα πιο στενάχωρα είναι το ότι από τα έσοδά της αυτά πληρώνει 800 δολάρια κάθε μήνα για μετασχολική φροντίδα της κόρης της, της Χριστίνας, στις μέρες που η ίδια πρέπει να δουλεύει μέχρι αργά.

    Ενδεικτική είναι η ακόλουθη σκηνή του βίντεο την οποία διάλεξα να μοιραστώ μαζί σας. Είναι μια σύντομη συζήτηση ανάμεσα στην εργαζόμενη μητέρα και την κορούλα της.

    '- Απόψε θα έρθει να σε πάρει από το σχολείο η γιαγιά.

    - Γιατί η γιαγιά;

    - Γιατί σήμερα είναι η Δευτέρα που δουλεύω μέχρι αργά'.

    Αλίσα Φρήντμαν

    Η Αλίσα Φρήντμαν λέει πως το 36% των εργαζομένων οικογενειών στην Αντιόχεια της Καλιφόρνιας κάνουνε καθημερινά άνισο αγώνα για να τα φέρουνε βόλτα. Κατά την έκφρασή της: 'Είναι άτομα που εργάζονται σκληρά. Δουλεύουνε 40 ώρες την εβδομάδα. Μερικοί κάνουν και δεύτερη δουλειά. Παρόλα αυτά δεν κερδίζουνε αρκετά για να επιβιώσουνε και να γίνουνε οικονομικά αυτάρκεις'.

    Για την Χέδερ και για άλλους που αντιμετωπίζουν παρόμοιες συνθήκες οι επισκέψεις στον μπακάλη και τα μαγαζιά γενικά είναι κυριολεκτικά ένα απεγνωσμένο κυνηγητό εκπτώσεων τιμών. Στο Σουπερμάρκετ της γειτονιάς της, όπου η Χέδερ είχε πάει για να ψωνίσει, η κόρη της λιμπίστηκε ένα φαγώσιμο και την παρακάλεσε να της το αγοράσει. Εκείνη έλεγξε την τιμή του προϊόντος και αμέσως το έβαλε πίσω στο ράφι γιατί το κόστος του ήτανε απαγορευτικό για την τσέπη της. Γύρισε προς την κορούλα της και της είπε: 'Μπορεί να προσφερθεί την άλλη εβδομάδα σε πιο καλήτιμή. Ξέχασέ το τώρα. Αρκετά αγοράσαμε'.

    H Χέδερ ψάχνει ακόμα για δουλειά

    Αν προσέξει κανείς καλά το βίντεο θα δει ότι τα ψώνια της Heather ήτανε 3 μήλα, 3 μπανάνες, 2 γάλατα κι ένα ψωμί, όταν είπε στην κόρη της δεν χρειαζόμαστε τίποτε άλλο. Και τούτο προφανώς γιατί μόνο αυτά τα προϊόντα προσφέρονταν σε τιμές ευκαιρίας εκείνη την μέρα από το συνοικιακό της παντοπωλείο.

    Το κυνηγητό ευκαιριών έχει γίνει τακτική ενασχόληση των εργαζόμενων φτωχών. Κι είναι ένα φαινόμενο που δεν αναμένεται να υποχωρήσει γρήγορα γιατί ολοένα και περισσότερα άτομα στην Αμερική και σε άλλα μέρη του κόσμου, αν και δουλεύουνε κανονικά, δεν κερδίζουνε αρκετά για να καλύψουνε τις βασικές ανάγκες τους.

    (Στην παραγωγή του ρεπορτάζ αυτού συνέβαλαν επίσης οι δημοσιογράφοι Rachel Silverman και Jane Friedman, από το γραφείο της VOA, στο San Francisco της Καλιφόρνιας.)


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 20 March 2009 - 2:18:21 UTC