Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-05-11

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] H Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί το έργο της
  • [02] Δεν θα σταματήσουν οι επιδρομές στο Αφγανιστάν
  • [03] Εκατοντάδες άμαχοι εγκαταλείπουν την κοιλάδα Σουάτ
  • [04] Πούτιν: Οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Γεωργία βλάπτουν τις σχέσεις Ρωσίας -ΗΠΑ
  • [05] O Πάπας Βενέδικτος στο Ισραήλ
  • [06] Το Μεξικό αποσύρεται από εμπορική έκθεση στη Σαγκάη
  • [07] Προετοιμασίες για την επίσκεψη Μπάιντεν στις Βρυξέλλες

  • [01] H Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί το έργο της

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    11-05-2009

    Ένα μήνα πριν από τις Ευρωεκλογές και η 9η Μαΐου, 'Ημέρα της Ευρώπης', γιορτάστηκε σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ιδιαίτερη έμφαση καθώς τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκίνησαν μια ενημερωτική εκστρατεία για να έχουν οι ευρωπαίοι πολίτες όσο το δυνατόν καλύτερη πληροφόρηση σε σχέση με το ρόλο και την λειτουργία της Ένωσης μέχρι τις 7 Ιουνίου. Με σύνθημα της εκστρατείας 'Γνωρίζετε τι μπορεί να κάνει για σας η κοινωνική Ευρώπη;' αρμόδιοι στις εκδηλώσεις απαντούσαν σε ερωτήσεις για την πολιτική της απασχόλησης, την κοινωνική πολιτική , την πολιτική των ευκαιριών, αναλύοντας ταυτόχρονα τα οφέλη των ευρωπαίων πολιτών από τις συγκεκριμένες πολιτικές.

    Η ανάγκη να ενισχυθεί ο δίαυλος επικοινωνίας με τους πολίτες κρίθηκε αναγκαία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να τονισθεί, τόσο η σημασία των φετινών ευρωεκλογών, όσο και να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των πολιτών για την ανάδειξη των μελών του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στόχος επίσης είναι να μην παρατηρηθεί η μεγάλη αποχή προηγουμένων εκλογών που είναι πάντα ένα δείγμα της αδιαφορίας του πολίτη.

    Στην Ελλάδα, οι εκδηλώσεις για την 9η Μαΐου πραγματοποιήθηκαν με επίκεντρο την Θεσσαλονίκη και οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από στελέχη της Κοινότητας για τρόπους με τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις δράσεις και πρωτοβουλίες της βελτίωσαν την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών.

    Γκάλοπ που έγιναν και δημοσιεύτηκαν στον τύπο για το 'τι αντιπροσωπεύει η 9η Μαΐου' έδειξαν ότι ελάχιστοι γνώριζαν ότι την 9η Μαΐου του 1950, ομιλία του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν υπήρξε η αφετηρία για την δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και στην συνέχεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως την γνωρίζουμε σήμερα.

    [02] Δεν θα σταματήσουν οι επιδρομές στο Αφγανιστάν

    11-05-2009

    Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να τερματίσουν τις αεροεπιδρομές στο Αφγανιστάν, όπως ζήτησε ο Αφγανός πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι, παρά το γεγονός ότι κατηγορούνται για τους θανάτους εκατοντάδων αμάχων.

    Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέιμς Τζόουνς, δήλωσε ότι είναι πιθανή η συνέχιση των βομβαρδισμών.Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Τζόουνς επεσήμανε ότι οι Αμερικανικές δυνάμεις που μάχονται τους Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν δεν μπορούν να λειτουργήσουν 'με το ένα χέρι δεμένο πίσω απ' τη πλάτη τους', όπως είπε χαρακτηριστικά.Αλλά σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα 'υπερδιπλασιάσουν' τις προσπάθειες τους για τον περιορισμό των θανάτων αμάχων.

    Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, απαίτησε τον τερματισμό των αεροεπιδρομών, που όπως είπε, μόνο την περασμένη εβδομάδα κόστισαν τη ζωή σε 130 αμάχους στην δυτική επαρχία Φαράχ.

    Αλλά ο Αμερικανικός στρατός απαντά ότι κοινή Αμερικανο-Αφγανική διερεύνηση έδειξε ότι οι Ταλεμπάν χρησιμοποιούσαν τους αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες στις μάχες.Επίσης οι Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δηλώνουν ότι ο ακριβής αριθμός των νεκρών δεν ήταν δυνατόν να διαπιστωθεί γιατί πολλά απ' τα θύματα είχαν ήδη ταφεί όταν έφτασαν οι εμπειρογνώμονες στη περιοχή.

    [03] Εκατοντάδες άμαχοι εγκαταλείπουν την κοιλάδα Σουάτ

    11-05-2009

    Τραυματίας στην κοιλάδα Σουάτ

    Οι Πακιστανικές αρχές επέτρεψαν σε χιλιάδες άτομα να εγκαταλείψουν τη βορειοδυτική περιοχή της χώρας όπου κυβερνητικά στρατεύματα μάχονται εξτρεμιστές Ταλεμπάν. Άμαχοι εγκατέλειψαν την κοιλάδα Σουάτ με αυτοκίνητα, αλλά και με τα πόδια την Κυριακή όταν οι αρχές ήραν προσωρινά την απαγόρευση της κυκλοφορίας. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες υπολογίζει ότι 500 χιλιάδες άτομα θα εγκαταλείψουν την περιοχή και θα κατευθυνθούν σε προσφυγικούς καταυλισμούς.

    Από την πλευρά του ο Πακιστανικός στρατός δήλωσε ότι από την Παρασκευή σκότωσε περίπου 400 αντάρτες στην κοιλάδα Σουάτ και τις γειτονικές της περιοχές. Επίσης σκοτώθηκαν 2 Πακιστανοί στρατιώτες.

    Τα Πακιστανικά στρατεύματα με την υποστήριξη πολεμικών αεροπλάνων επιτέθηκαν κατά των Ταλεμπάν την Πέμπτη όταν αυτοί ανέλαβαν τον έλεγχο της περιοχής που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ.

    [04] Πούτιν: Οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Γεωργία βλάπτουν τις σχέσεις Ρωσίας -ΗΠΑ

    11-05-2009

    Ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Γεωργία βλάπτουν τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να ξανακτίσει διπλωματικές σχέσεις με τη Μόσχα. Στα πλαίσια συνέντευξής του στα Ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή ο κ. Πούτιν επεσήμανε ότι ενέργειες του ΝΑΤΟ εξωθούν τη διπλωματία σε λάθος κατεύθυνση.

    Η κ. Πουτιν κατηγόρησε επίσης το ΝΑΤΟ ότι προσπαθεί να ενισχύσει το Πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος δέχεται πίεση από την αντιπολίτευση να παραιτηθεί.

    Ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι ο η κυβέρνηση Σαακασβίλι δεν εφαρμόζει δημοκρατικά μέτρα και αναρωτήθηκε γιατί οι χώρες της Δύσης στέλνουν ενδείξεις υποστήριξης προς τη Γεωργία.

    Επικριτές του κ. Σαακασβίλι απορρίπτουν την αντιδημοκρατική του συμπεριφορά, όπως τη χαρακτηρίζουν, και τον τρόπο αντιμετώπισης του σύντομου πολέμου με τη Ρωσία για την αποσχισθείσα περιοχή της Νότιας Οσσετίας.

    [05] O Πάπας Βενέδικτος στο Ισραήλ

    11-05-2009

    Ο Πάπας Βενέδικτος μεταβαίνει σήμερα από την Ιορδανία στο Ισραήλ καθώς συνεχίζει την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή. Ο Πάπας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Σιμων Πέρεζ, στην Ιερουσαλήμ και θα επισκεφτεί το μνημείο Γιάντ Βασέμ. Αργότερα αυτή την εβδομάδα θα επισκεφτεί τη Δυτική Όχθη και θα έχει συνομιλίες με Παλαιστίνιους αξιωματούχους. Την Κυριακή, ο Ποντίφικας πρωτοστάτησε σε υπαίθρια θεία λειτουργία σε στάδιο της Ιορδανίας στην οποία παραβρέθηκαν χιλιάδες χριστιανοί από διάφορες περιοχές της Μέσης Ανατολής.

    Ο Πάπας Βενέδικτος δήλωσε ότι οι Χριστιανοί της Μέσης Ανατολής θα πρέπει να δείξουν κουράγιο για να διατηρήσουν την πίστη τους. Η επίσκεψη του Ποντίφικα στη Μέση Ανατολή είναι η πρώτη που πραγματοποιείται από ηγέτη της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στην περιοχή.

    [06] Το Μεξικό αποσύρεται από εμπορική έκθεση στη Σαγκάη

    11-05-2009

    Το Μεξικό ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε εμπορική έκθεση στη Σαγκάη, λόγω της απαράδεκτης, όπως την χαρακτήρισε, πολιτικής της Κίνας στο θέμα της γρίπης των χοίρων. Το εμπορικό επιμελητήριο του Μεξικού ανακοίνωσε ότι οι εταιρείες της χώρας δεν θα συμμετάσχουν στην εμπορική έκθεση. Το Μεξικό διαμαρτύρεται ότι η Κίνα έχει άδικα θέσει σε καραντίνα επισκέπτες από το Μεξικό και έχει ακυρώσει πτήσεις προς τη χώρα.

    Από τη πλευρά του το Κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Ζινχουά μεταδίδει σήμερα ότι οι αρχές εντόπισαν και έθεσαν σε καραντίνα πάνω από 130 επιβάτες αεροπορικής εταιρείας που συνταξίδευαν με άνδρα ο οποίος αρρώστησε από τον ιό Η1Ν1 της νέας γρίπης. Ο άνδρας είχε μεταβεί στο Πεκίνο από τις ΗΠΑ.

    [07] Προετοιμασίες για την επίσκεψη Μπάιντεν στις Βρυξέλλες

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    11-05-2009

    Προετοιμάζοντας την επίσκεψη του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζo Μπάιντεν στα Βαλκάνια τον Ιούνιο ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για τα Βαλκάνια Στιούαρτ Τζόουνς βρέθηκε στις Βρυξέλλες και έδωσε συνέντευξη τύπου. Σκοπός της επίσκεψης του αμερικανού αντιπροέδρου είναι η υποστήριξη της προσπάθειας των Βαλκανικών χωρών να ενταχθούν στην Ευρωατλαντική Συμμαχία.

    Σε ερώτηση για την ένταξη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στους κόλπους του ΝΑΤΟ ο κ. Τζόουνς τόνισε ότι 'είναι ανάγκη να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας και πως οι δύο πλευρές θα πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους μόνο στο θέμα της ονομασίας'.

    'Οι ηγεσίες της Αθήνας και των Σκοπίων' δήλωσε ο κ Τζόουνς 'θα πρέπει να επιδείξουν τη μεγίστη δυνατή ελαστικότητα στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών', σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προτάσεις του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

    Ερωτηθείς ακόμη για το ποια στάση θα τηρήσει η κυβέρνηση Ομπάμα στο θέμα της ΦΥΡΟΜ ο κ. Τζόουνς επανέλαβε ότι η 'επιθυμία των ΗΠΑ είναι η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση' και κατά συνέπεια η πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα θα κινηθεί στο ίδιο περίπου μήκος κύματος με αυτή του προηγουμένου προέδρου Τζωρτζ Μπους.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 12 May 2009 - 1:18:43 UTC