Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-05-21

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δοκιμή πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς έκανε το Ιράν
  • [02] Διεύρυνση της νέας Συμφωνίας Περιορισμού Στρατηγικών Όπλων, ζητά ο Λαβρόφ
  • [03] Σε αναζήτηση αγοραστή η Opel
  • [04] 'Η λύση πρέπει να είναι κυπριακής πατρότητας'
  • [05] Επίσκεψη Μπάιντεν στο Κοσσυφοπέδιο
  • [06] Πάνω από 10.000 τα κρούσματα της νέας γρίπης
  • [07] Στο 10% αναμένεται να ανέλθει η ανεργία στις ΗΠΑ

  • [01] Δοκιμή πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς έκανε το Ιράν

    21-05-2009

    Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς επιβεβαίωσε ότι το Ιράν διεξήγαγε επιτυχή άσκηση πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς ο οποίος έχει τη δυνατότητα να φτάσει μέχρι το Ισραήλ, χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και τις αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή.

    Ο κ. Γκέιτς στα πλαίσια κατάθεσης του σε επιτροπή του Κογκρέσου δήλωσε ότι ο ιρανικός πύραυλος εκτοξεύτηκε την Τετάρτη και έχει εμβέλεια από 2.000 μέχρι και 2.500 χιλιόμετρα. Ο κ. Γκέιτς πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει αν ο πύραυλος κτύπησε το στόχο του όπως ισχυρίζεται η Τεχεράνη. Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ανακοινώσε ότι στα πλαίσια δοκιμής εκτοξεύτηκε πύραυλος τύπου Σετζίλ-2 από την περιοχή Σεμάν.

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσεότι το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν προκαλεί ανησυχίες στο Πρόεδρος Ομπάμα ο όποιος επιδιώκει να αρχίσει διάλογο με τη Τεχεράνη.

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεσήμανε ότι θα συνεχίσει να ζητά από το Ιράν να σταματήσει την ανάπτυξη ευαίσθητου πυρηνικού υλικού και πυραυλικής τεχνολογίας γιατί τέτοιες ενέργειες υποβαθμίζουν την ασφάλεια της περιοχής.

    [02] Διεύρυνση της νέας Συμφωνίας Περιορισμού Στρατηγικών Όπλων, ζητά ο Λαβρόφ

    21-05-2009

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρει ότι το αμυντικό αντιπυραυλικό σύστημα των ΗΠΑ πρέπει να αποτελέσει μέρος των συνομιλιών της νέας συμφωνίας για τον Περιορισμό Στρατηγικών Όπλων.

    Ο κ. Λαβρόφ έκανε τις δηλώσεις αυτές στη Μόσχα όπου ρώσοι και αμερικανοί διαπραγματευτές ολοκλήρωσαν γύρο συνομιλιών για την αντικατάσταση της υπάρχουσας συμφωνίας περιορισμού όπλων του 1991 η οποία εκπνέει το Δεκέμβριο. Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η νέα συμφωνία πρέπει να λάβει υπόψη της το αμυντικό αντιπυραυλικό σύστημα και την πιθανή ανάπτυξη όπλων στο διάστημα.

    [03] Σε αναζήτηση αγοραστή η Opel

    21-05-2009

    Η μεγάλη αμερικανική βιομηχανία αυτοκίνητων General Motors, που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ανακοινώσε ότι 3 εταιρείες ενδιαφέρονται να εξαγοράσουν την Opel στην Ευρώπη.

    Εκπρόσωπος της General Motors αναφέρει ότι πρόκειται για την ιταλική εταιρεία Fiat, την καναδική Magna International και την Βελγική RHJ. Η Fiat ήδη εξαγόρασε την Chrysler και αν αποκτήσει και την Opel θα γίνει η μεγαλύτερη βιομηχανία αυτοκινήτων στο κόσμο.

    Στην Opel εργάζονται 25 χιλιάδες άτομα στη Γερμανία και το μέλλον της εταιρείας έχει γίνει μεγάλο θέμα στις γερμανικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το Σεπτέμβριο. Αν και η τελική απόφαση για το μέλλον της Opel παραμένει στα χέρια της General Motors η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο.

    [04] 'Η λύση πρέπει να είναι κυπριακής πατρότητας'

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    21-05-2009

    Ντόρα Μπακογιάννη

    'Η λύση πρέπει να είναι 'κυπριακής πατρότητας' χωρίς την επιβολή τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων, ή επιδιαιτησίας και να διασφαλίζει την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια δικοινοτική βδιζωνική Ομοσπονδία'.

    Αυτή ήταν μια από τις θέσεις που διατύπωσε η υπουργός Eξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ κατά την συνάντησή τους στην Αθήνα προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για την πορεία του Κυπριακού.

    Ο κ. Ντάουνερ ενημέρωσε την κ. Μπακογιάννη για τις συνομιλίες που είχε προηγουμένως στην Άγκυρα και τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην Κύπρο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    'Η Ελλάδα' τόνισε η κ Μπακογιάννη 'θα συνεχίσει να στηρίζει τις διαπραγματεύσεις καθώς και την προσπάθεια του Προέδρου Χριστόφια να επιτύχει μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία επίλυσης του Κυπριακού στο συμφωνημένο πλαίσιο, έτσι ώστε να υπάρξει αποτελεσματική συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση'.

    'Κάποια δύσκολα προβλήματα μένει να λυθούν, κάποια άλλα έχουν επιλυθεί αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμη' δήλωσε ο κ. Ντάουνερ.

    'Οι δύο ηγέτες ο κ. Χριστόφιας και ο κ. Ταλάτ έχουν δεσμευτεί για την εξεύρεση λύσης', συνέχισε ο κ. Ντάουνερ. 'Η Ελλάδα και η Τουρκία επιθυμούν να δουν μια συμφωνία την οποία θα στηρίζει η διεθνής κοινότητα. Ωστόσο είναι ένα δύσκολο πρόβλημα, χρόνιο και έχουν καταγραφεί ως τώρα τόσες διαφωνίες, ώστε δεν θα πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις . Αυτό που αισθάνομαι', τόνισε ο κ. Ντάουνερ 'είναι ότι οι ελληνοκύπριοι και οι τουρκοκύπριοι θέλουν ασφάλεια και οι πολιτικοί τους θα πρέπει να εργαστούν για να τους την προσφέρουν'.

    Για την πορεία της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού θα συζητήσει ο κ. Ντάουνερ και στην Μόσχα, την οποία θα επισκεφτεί στο τέλος του μηνός καθώς η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας κι έχει πολλά συμφέροντα και επενδύσεις στο νησί.

    Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο κ. Ντάουνερ ο οποίος πρόσθεσε πως θα επισκεφθεί για τον ίδιο λόγο και το Πεκίνο.

    [05] Επίσκεψη Μπάιντεν στο Κοσσυφοπέδιο

    21-05-2009

    Μπάιντεν και Τάτζιτς στο Σεράγεβο.

    Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρόσφερε στη Σερβία μία ισχυρή νέα σχέση με τις ΗΠΑ, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Από το Βελιγράδι την Τετάρτη ο κ. Μπάιντεν επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον δεν περιμένει από τη Σερβία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπέδιου σαν προϋπόθεση στήριξης των προσπαθειών ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο αμερικανός αντιπρόεδρος μετά από συνομιλίες με τον Σέρβο Πρόεδρο Μπόρις Τάτζιτς.

    Ο κ Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να προωθήσουν την πλήρη ένταξη του Βελιγραδίου στην Ευρωπαϊκή κοινότητα, παρά τις διαφορές που υπάρχουν για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου.

    Ο κ. Τάτζιτς επεσήμανε ότι η χώρα του αντιτίθεται στην ανεξαρτησία του Κοσσόβου, αλλά τόνισε ότι η κυβέρνηση του θέλει να έχει τις καλύτερες δυνατόν σχέσεις με τις ΗΠΑ.

    Σήμερα, ο κ Μπάιντεν επισκέπτεται το Κοσσυφοπέδιο όπου πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της χώρας Φατμίρ Σεϊντίου και τον Πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι. Ο αμερικανός αντιπρόεδρος θα μιλήσει στην εθνοσυνέλευση του Κοσσυφοπεδίου και θα επισκεφτεί αμερικανικά στρατεύματα που συμμετέχουν στη διεθνή ειρηνευτική αποστολή στην περιοχή.

    [06] Πάνω από 10.000 τα κρούσματα της νέας γρίπης

    21-05-2009

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων από τη νέα γρίπη σ' ολόκληρο τον κόσμο ανέρχεται σε πάνω από 10.200 και ο αριθμός εκείνων που έχασαν τη ζωή τους έφτασε τους 80.

    Το μεγαλύτερο μέρος των θανάτων, 75 άτομα, προέρχεται από το Μεξικό. Ο μεγαλύτερος αριθμός όπως κρουσμάτων, περίπου 5.500 περιπτώσεις, εμφανίστηκε στις ΗΠΑ, ενώ σημειώθηκαν μόνο 8 απώλειες.

    Την Τετάρτη η Ταιβάν ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα της νέας γρίπης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι μέχρι στιγμής ο ιός Η1Ν1 έχει εξαπλωθεί σε 40 χώρες στη Ευρώπη, τη Ασία, της Αυστραλία και την Αμερικανική Ήπειρο.

    [07] Στο 10% αναμένεται να ανέλθει η ανεργία στις ΗΠΑ

    21-05-2009

    Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ προειδοποιεί ότι θα επιδεινωθεί η αμερικανική οικονομία πάρα τις βελτιώσεις που έχουν σημειωθεί σε ορισμένους τομείς. Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα η ανεργία θα φτάσει φέτος το 10 % ενώ η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2%. Όμως σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα περιμένει να σημειωθεί μικρή βελτίωση στην αγορά ακίνητων και τον χρηματοπιστωτικό τομέα στους επόμενους μήνες. Νωρίτερα, ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία έχει αρχίσει να ξαναβρίσκει τους ομαλούς της ρυθμούς.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 22 May 2009 - 1:18:27 UTC