Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-06-18

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Σπέκχαρτ-Μπακογιάννη
  • [02] Δεν πρόκειται να αναμειχθούν στο Ιράν οι ΗΠΑ
  • [03] Και σήμερα διαδηλώσεις στην Τεχεράνη
  • [04] Σαρωτικές αλλαγές στο σύστημα ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ
  • [05] Τράπεζες αποπληρώνουν την βοήθεια που τους δόθηκε
  • [06] Συνομιλίες Κλίντον-Λήμπερμαν για το Μεσανατολικό

  • [01] Συνάντηση Σπέκχαρτ-Μπακογιάννη

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    18-06-2009

    Τα ειλικρινά του συλλυπητήρια για την τραγική απώλεια του έλληνα αστυνομικού της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας που εκτελέστηκε με 20 πυροβολισμούς το πρωί από τρομοκρατική ομάδα, ενώ φρουρούσε το σπίτι προστατευόμενης μάρτυρος στην δίκη του Ε.Λ.Α, εξέφρασε ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρτ προς την Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Ο κ. Σπέκχαρτ δήλωσε ότι 'για μας είναι ένα πολύ λυπηρό γεγονός' και μετέφερε τα ειλικρινή συλλυπητήρια του και στην οικογένεια του νεκρού αλλά και όλους όσους νοιώθουν την απώλεια προσπαθώντας να προστατεύσουν την νομιμότητα και τον ελληνικό λαό.

    Ντάνιελ Σπέκχαρντ

    Η συνάντηση της κ. Μπακογιάννη με τον αμερικανό πρέσβη έγινε στα πλαίσια της προετοιμασίας της άτυπης συνόδου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη στην Κέρκυρα. Ο κ. Σπέκχαρτ δήλωσε, αμέσως μετά, ότι είναι ικανοποιημένος με την πρόοδο που έχει γίνει και χαρακτήρισε 'μείζονα' την υπουργική συνάντηση του ΟΑΣΕ που φιλοξενεί η Ελλάδα . Όσο για την δουλειά της Υπουργού Εξωτερικών ως προεδρεύουσα του Οργανισμού την χαρακτήρισε 'εξαιρετική.

    Ο αμερικανός πρέσβης ανακοίνωσε ακόμη ότι στην Κέρκυρα θα έλθει η αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρυ Κλίντον τόσο για τις πολυμερείς συζητήσεις στα πλαίσια της συνόδου όσο και για διμερείς συνομιλίες με την ελληνίδα ομόλογό της.

    Σ΄ ερώτηση αν συζήτησε με την κ. Μπακογιάννη ιδέες για την βελτίωση του συστήματος ασφαλείας στην Ελλάδα, απήντησε ότι η συνάντηση ήταν αποκλειστικά αφιερωμένη στην Σύνοδο της Κέρκυρας αλλά πρόσθεσε ότι 'οι ΗΠΑ είναι πάντα έτοιμες να βοηθήσουν σε θέματα όπως η ασφάλεια ένα καλό φίλο κα σύμμαχο'.

    Η γαλλική εφημερίδα Λε Μοντ εξ άλλου δημοσίευσε άρθρο όπου αναφέρεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση διεξάγουν εδώ και τρία περίπου χρόνια μυστικές συνομιλίες με στόχο την θέσπιση κανόνων για την διεθνή καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ακόμη την διατύπωση διακήρυξης κοινών αξιών και κοινής αντιτρομοκρατικής πολιτικής μέσα στο 2010.

    [02] Δεν πρόκειται να αναμειχθούν στο Ιράν οι ΗΠΑ

    18-06-2009

    Διαδηλώσεις στη Τεχεράνη

    Οι ΗΠΑ διέψευσαν καταγγελίες του Ιράν ότι η Ουάσιγκτον αναμειγνύεται στα εσωτερικά της χώρας.Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα συνεχίσει να υποστηρίζει το δικαίωμα των Ιρανών να διαμαρτύρονται ειρηνικά, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να αναμειχθεί στα εσωτερικά του Ιράν.

    Την Τετάρτη το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε τον πρέσβη της Ελβετίας στη χώρα, που εκπροσωπεί τα Αμερικανικά συμφέροντα στη Τεχεράνη, για να διαμαρτυρηθεί για τις 'παρεμβατικές' Αμερικανικές δηλώσεις.

    Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρυ Κλίντον, δήλωσε ότι οι εκλογές θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν την βούληση του λαού και επεσήμανε ότι 'οι Ιρανοί είναι αυτοί που θα αποφασίσουν πως θα πρέπει να επιλύσουν την εσωτερική τους αυτή διαμάχη σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα'.Η κ. Κλίντον πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να επιδιώκουν διάλογο με το Ιράν για σημαντικά θέματα, συμπεριλαμβανομένου και του επίμαχου πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

    [03] Και σήμερα διαδηλώσεις στην Τεχεράνη

    18-06-2009

    Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του Ιρανού προεδρικού υποψηφίου, Μιρ Χοσσεΐν Μουσαβί, συγκεντρώθηκαν και πάλι στη Τεχεράνη για ευρείας κλίμακας διαδηλώσεις, φορώντας πράσινα περιβραχιόνια και μαντήλια και κρατώντας πανό, αλλά δεν φώναζαν συνθήματα για να δώσουν έμφαση στο γεγονός ότι επρόκειτο για ειρηνικά συλλαλητήρια. Ο ίδιος ο κ. Μουσαβί ζήτησε να συνεχιστούν οι διαδηλώσεις και τη Πέμπτη με στόχο την ακύρωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών που τις χαρακτήρισε 'επαίσχυντα νοθευμένες'. Σε ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του στο διαδίκτυο, ο κ. Μουσαβί ζήτησε απ' τους υποστηρικτές του να συγκεντρωθούν σε τεμένη, ή να συμμετάσχουν σε ειρηνικά συλλαλητήρια προς τιμήν των θυμάτων των μετεκλογικών επεισοδίων.

    Στο μεταξύ, η οργάνωση Δημοσιογράφοι δίχως Σύνορα ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 11 Ιρανοί δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί από την περασμένη Παρασκευή, ενώ και άλλες οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων δηλώνουν ότι πολλά μέλη της αντιπολίτευσης έχουν συλληφθεί τις τελευταίες μέρες.

    [04] Σαρωτικές αλλαγές στο σύστημα ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ

    18-06-2009

    Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι σοβαρά προβλήματα στο σύστημα ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος συνετέλεσαν ουσιαστικά στην κατάρρευση του συστήματος και στην τρέχουσα χρηματοπιστωτική κρίση και γι' αυτό προτείνει σαρωτικές αλλαγές στην νομοθεσία και στους οργανισμούς που επιβλέπουν το σύστημα αυτό.

    Σε ομιλία του, εδώ στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ομπάμα επεσήμανε ότι νέοι κανόνες θα επιβάλλουν συνεχή παρακολούθηση των ισορροπιών σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, όχι μόνο σε ορισμένα ιδρύματα.

    Επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε διεύρυνση των δικαιοδοσιών της Αμερικανικής Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας σε θέματα ελέγχου μεγάλων τραπεζών και άλλων οργανισμών η δυσλειτουργία των οποίων θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία της χώρας.

    Σχολιάζοντας τα νέα προτεινόμενα μέτρα το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο δήλωσε ότι το μόνο που θα επιφέρουν θα είναι άσκοπους κανονισμούς. Αναμένεται ότι σήμερα ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών, Τίμοθυ Γκάιτνερ, θα απαντήσει σε ερωτήματα μελών του Κογκρέσου για το θέμα.

    [05] Τράπεζες αποπληρώνουν την βοήθεια που τους δόθηκε

    18-06-2009

    Ορισμένες απ' τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ έχουν αρχίσει να τηρούν την υπόσχεση τους να αποπληρώσουν δισεκατομμύρια δολάρια βοήθειας που τους έχει χορηγηθεί απ' το Αμερικανικό δημόσιο στα πλαίσια του πακέτου στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

    Η J P Morgan Chase επέστρεψε ποσό 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Αμερικανικό δημόσιο και η Morgan Stanley επέστρεψε 10 δισεκατομμύρια δολάρια.Επίσης η US Bankcorp επέστρεψε 6,6 δισεκατομμύρια και η BB&T άλλα 3,1 δισεκατομμύρια.

    Την περασμένη εβδομάδα 10 απ' τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ ζήτησαν άδεια να αποπληρώσουν τα δάνεια τους αφού πρώτα έπεισαν τις Αμερικανικές αρχές ότι έχουν αυξήσει το αποθεματικό τους σε τέτοιο σημείο που δεν θα κινδυνεύσουν σε περίπτωση νέας οικονομικής κρίσης.

    [06] Συνομιλίες Κλίντον-Λήμπερμαν για το Μεσανατολικό

    18-06-2009

    Συνέντευξη τύπου Κλίντον και Λήμπερμαν

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον και ο Ισραηλινός ομόλογος της Άβιγκντορ Λήμπερμαν, είχαν συνομιλίες τη Τετάρτη στην Ουάσιγκτον.Μετά το πέρας των συνομιλιών οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν την στενή σχέση μεταξύ των δύο χωρών, αλλά εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις στο θέμα της διεύρυνσης των Εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

    Μετά την συνάντηση η κ. Κλίντον επανέλαβε την άποψη της κυβέρνησης Ομπάμα για το πάγωμα κάθε εποικιστικής δραστηριότητας από μέρους του Ισραήλ σαν 'απαραίτητο στοιχείο' για την εξασφάλιση περιεκτικής ειρηνευτικής συμφωνίας στη περιοχή.

    Όμως ο κ. Λήμπερμαν δήλωσε ότι η Ισραηλινή κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί ολοκληρωτικό τερματισμό της εποικιστικής δραστηριότητας, γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά, οι κοινότητες των εποίκων διευρύνονται φυσιολογικά καθώς δημιουργούνται νέες οικογένειες με παιδιά.

    Επίσης η κ. Κλίντον δήλωσε ότι η σύσταση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους αποτελεί κρίσιμης σημασίας στοιχείο για την ειρήνη και δεν έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους ασφάλειας του Ισραήλ και ζήτησε από τις Αραβικές χώρες να βοηθήσουν τους Παλαιστίνιους να αναπτύξουν απαραίτητα θεσμικά όργανα για την στήριξη ενός νέου κράτους.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 19 June 2009 - 1:18:35 UTC