Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-06-23

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε ισχύ ο νέος αυστηρότερος αντικαπνιστικός νόμος των ΗΠΑ
  • [02] Ζωφερά προγνωστικά της ΠΤ για διεθνή οικονομική ανάπτυξη
  • [03] Η κυβέρνηση Ομπάμα υπεραμύνεται της στάσης της στο θέμα του Ιράν
  • [04] Ο γ.γ. του ΟΗΕ ζητά τερματισμό της βίας στο Ιράν
  • [05] Συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας για την νέα συνθήκη μείωσης των εξοπλισμών
  • [06] Σύγκρουση μετρό στην Ουάσιγκτον

  • [01] Σε ισχύ ο νέος αυστηρότερος αντικαπνιστικός νόμος των ΗΠΑ

    23-06-2009

    Περιστοιχιζόμενος από μέλη του Κογκρέσου και μικρά παιδιά που εκπροσωπούσαν την εκστρατεία κατά του καπνίσματος, ο πρόεδρος Ομπάμα υπέγραψε το νέο αντικαπνιστικό νομοσχέδιο που για πρώτη φορά θέτει τα προϊόντα καπνού υπό τον έλεγχο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων.

    Η Υπηρεσία αυτή, που ελέγχει το περιεχόμενο όλων των φαρμακευτικών παρασκευασμάτων στις ΗΠΑ, έχει πλέον την εξουσιοδότηση να μειώσει την περιεκτικότητα νικοτίνης στα προϊόντα καπνού και να ελέγχει την εκστρατεία διαφήμισης και προώθησης των τσιγάρων.

    Ο πρόεδρος Ομπάμα, που και ο ίδιος αγωνίζεται να κόψει το τσιγάρο, συνεχάρη τα μέλη του Κογκρέσου για την έγκριση του εν λόγω νομοσχεδίου και δήλωσε ότι τα νέα μέτρα θα προστατέψουν την νέα γενιά Αμερικανών απ' τους κινδύνους του καπνίσματος. Να σημειωθεί ότι οι εταιρείες τσιγάρων διαθέτουν ένα απ' τα ισχυρότερα λόμπυ, εδώ στην Ουάσιγκτον.

    [02] Ζωφερά προγνωστικά της ΠΤ για διεθνή οικονομική ανάπτυξη

    23-06-2009

    Απογοητευτική εικόνα της οικονομικής ύφεσης σκιαγράφησε η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία προβλέπει συρρίκνωση της διεθνούς οικονομίας κατά 2 κόμμα 9% και μείωση της εμπορικής δραστηριότητας κατά 10% φέτος.

    Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα αναφέρει ότι ο πλανήτης μπαίνει σε μια εποχή σοβαρής μείωσης της διεθνούς οικονομικής δραστηριότητας με αποτέλεσμα να πληγούν περισσότερο οι αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες έχουν ήδη επηρεαστεί αρνητικά από την δραστική πτώση των ξένων επενδύσεων.

    Η Παγκόσμια Τράπεζα ζητά από τις κυβερνήσεις να λάβουν αποφασιστικά μέτρα για την προώθηση του δανεισμού και της ανάπτυξης.

    Η έκθεση επίσης προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αρχίσει ξανά να αναπτύσσεται το 2010 άλλα με αργό ρυθμό, 2% το χρόνο, ενώ το 2011 ο ρυθμός ανάπτυξης θα βελτιωθεί στο 3, 2%.

    Οι οικονομίες πλούσιων χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Ευρώπη αναμένεται να συρρικνωθούν περισσότερο από το μέσο όρο παγκοσμίως το 2009.

    [03] Η κυβέρνηση Ομπάμα υπεραμύνεται της στάσης της στο θέμα του Ιράν

    23-06-2009

    Διαδήλωση για Ιράν έξω απ' το Λευκό Οίκο

    Αμερικανοί αξιωματούχοι υπεραμύνθηκαν του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση Ομπάμα αντιμετωπίζει το θέμα της κρίσης στο Ιράν, ενώ συνεχίζονται οι επικρίσεις για το γεγονός ότι ο κ. Ομπάμα δεν έχει υιοθετήσει εντονότερες θέσεις για το ζήτημα.Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκίμπς, δήλωσε ότι πολλοί στο Ιράν θα ήθελαν να δουν τις ΗΠΑ να κυριαρχούν στο θέμα, αλλά ο κ. Ομπάμα συνειδητοποιεί ότι κάτι τέτοιο δεν θα βοηθούσε σε τίποτα, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Στάινμπεργκ, δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με την καταγγελία ότι ο πρόεδρος Ομπάμα έχει αντιδράσει εξαιρετικά μετρημένα στο θέμα των μετεκλογικών βιαιοτήτων στο Ιράν.Όπως είπε, πολλά μέλη του Κογκρέσου και απ' τα δύο κόμματα 'έχουν συμφωνήσει μ' αυτό που έχει πει και ο πρόεδρος, ότι δηλαδή το θέμα είναι Ιρανικό και ο χειρισμός του εξαρτάται απ' τους ίδιους του Ιρανούς'.

    [04] Ο γ.γ. του ΟΗΕ ζητά τερματισμό της βίας στο Ιράν

    23-06-2009

    Ο γ.γ. των ΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ζήτησε τον άμεσο τερματισμό της χρήσης βίας κατά αμάχων στο Ιράν και παρότρυνε την Ιρανική κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να επιλύσουν τις διαφορές τους ειρηνικά, με διάλογο και νόμιμα μέσα.

    Τη Δευτέρα, η Ιρανική αστυνομία διέλυσε διαδήλωση στη Τεχεράνη μετά από προειδοποίηση της Επαναστατικής Φρουράς ότι θα χρησιμοποιήσει βία για την καταστολή των διαδηλώσεων. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες εκατοντάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Χαφτ ε Τιρ στο κέντρο της Τεχεράνης όπου υπήρχε μεγάλη αστυνομική παρουσία. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει το πλήθος.

    Νωρίτερα, τα Ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι 10 άτομα σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 100 τραυματίστηκαν από σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων ασφάλειας και διαδηλωτών στη Τεχεράνη το Σάββατο. Επίσης τα ίδια μέσα ενημέρωσης μετάδωσαν ότι συνελήφθησαν τουλάχιστον 457 άτομα.

    Ο επίσημος αριθμός νεκρών από τη μετεκλογική βία στο Ιράν είναι 17, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες πληροφορίες ότι ο αριθμός αυτός είναι πολύ υψηλότερος. Πάντως κανένας τέτοιος αριθμός δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, τη στιγμή που έχει απαγορευτεί η δραστηριοποίηση ξένων δημοσιογράφων στο Ιράν.

    [05] Συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας για την νέα συνθήκη μείωσης των εξοπλισμών

    23-06-2009

    Αρχίζουν σήμερα στη Γενεύη οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας για το θέμα της νέας συνθήκης ελέγχου των εξοπλισμών που θα αντικαταστήσει την ιστορική συνθήκη START, η ισχύς της οποίας εκπνέει στις 5 Δεκεμβρίου.

    Ο Ρώσος πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να προβεί σε μεγαλύτερη μείωση του πυρηνικού της οπλοστασίου, αλλά μόνο αν η Ουάσιγκτον επιληφθεί του θέματος των ανησυχιών της Ρωσίας για τα Αμερικανικά σχέδια ανάπτυξης αντιπυραυλικού συστήματος στην κεντρική Ευρώπη.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ιαν Κέλλυ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν βλέπουν καμία σχέση μεταξύ των δύο θεμάτων, δηλαδή της αντιπυραυλικής ασπίδας και της μείωσης των στρατηγικών οπλοστασίων.

    [06] Σύγκρουση μετρό στην Ουάσιγκτον

    23-06-2009

    6 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 70 τραυματίστηκαν από σύγκρουση 2 τρένων του μετρό της Αμερικανικής πρωτεύουσας, σε ώρα αιχμής, το απόγευμα της Δευτέρας.

    Ο δήμαρχος της Αμερικανικής πρωτεύουσας, Άντριαν Φέντυ, δήλωσε ότι πρόκειται για το πλέον πολύνεκρο δυστύχημα στην ιστορία του συστήματος μέσων μαζικής μεταφοράς της Ουάσιγκτον.

    Από το Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Ομπάμα και η σύζυγος του Μισέλ έστειλαν συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

    Οι αρχές δηλώνουν ότι τουλάχιστον 6 απ' τους τραυματίες παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση, 14 άλλοι βρίσκονται ακόμη στο νοσοκομείο, ενώ περίπου 50 άλλοι βγήκαν απ' το νοσοκομείο και επέστρεψαν στα σπίτια τους.

    Ο γενικός διευθυντής του μετρό, Τζον Κέιτο, δήλωσε ότι συρμός του μετρό που έτρεχε με άγνωστη ταχύτητα έπληξε συρμό που δεν κινείτο, σε σταθμό στο βορειοανατολικό τμήμα της Ουάσιγκτον. Επίσης ο καιρός ήταν καλός και ο οδηγός του τραίνου που κινείτο θα έπρεπε να είχε δει τον σταματημένο συρμό από απόσταση άνω των 400 μέτρων.

    Ομοσπονδιακοί εμπειρογνώμονες διερευνούν τα αίτια του δυστυχήματος.Η περιοχή όπου έγινε το δυστύχημα αποτελεί κόμβο, απ' όπου περνούν τρεις διαφορετικές γραμμές του μετρό της Ουάσιγκτον.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 24 June 2009 - 1:18:21 UTC