Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-07-28

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι ΗΠΑ απορρίπτουν απευθείας συνομιλίες με Πιονγκγιάνγκ
  • [02] Δεύτερη μέρα Σινο-Αμερικανικού διαλόγου στην Ουάσινγκτον
  • [03] Έρευνα: Η παχυσαρκία αυξάνει και τις δαπάνες του συστήματος υγείας των ΗΠΑ
  • [04] Νέα διπλωματική προσπάθεια των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή
  • [05] Έφυγε ο Μερς Κάνινγκχαμ
  • [06] Σχέδιο ΗΠΑ-ΕΕ για ανταλλαγή πληροφοριών επί τραπεζικών δοσοληψιών

  • [01] Οι ΗΠΑ απορρίπτουν απευθείας συνομιλίες με Πιονγκγιάνγκ

    28-07-2009

    Οι ΗΠΑ απέρριψαν πρόταση της Βόρειας Κορέας για απευθείας διμερείς συνομιλίες για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Πιονγκγιάνγκ.Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ίαν Κέλλυ, δήλωσε ότι οποιαδήποτε συνάντηση με την Βόρεια Κορέα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στα πλαίσια των εξαεθνών συνομιλιών στις οποίες συμμετέχουν επίσης η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ρωσία και η Νότια Κορέα.

    Αλλά η Βόρεια Κορέα θεωρεί τον γύρο εξαεθνών συνομιλιών νεκρό και το Υπουργείο Εξωτερικών της δήλωσε χαρακτηριστικά ότι 'υπάρχει μια συγκεκριμένη μορφή διαλόγου που μπορεί να εξετάσει την τρέχουσα κατάσταση', αλλά δεν έδωσε περισσότερες εξηγήσεις.Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι έχουν δηλώσει το τελευταίο διάστημα ότι είναι διατεθειμένοι να συνομιλήσουν απ' ευθείας με τις ΗΠΑ.

    Από τη πλευρά της η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, δήλωσε ότι κανείς δεν πρέπει να επιβραβεύσει την Πιονγκγιάνγκ μόνο και μόνο γιατί αποφάσισε να επιστρέψει στις συνομιλίες.Η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να λάβει πρώτα μη αναστρέψιμα μέτρα εγκατάλειψης του πυρηνικού της προγράμματος, τόνισε η κ. Κλίντον και επεσήμανε ότι κάτι τέτοιο θα επέφερε πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων με την Δύση και οικονομική βοήθεια.

    [02] Δεύτερη μέρα Σινο-Αμερικανικού διαλόγου στην Ουάσινγκτον

    28-07-2009

    Συνεχίζονται για δεύτερη μέρα σήμερα, εδώ στην Ουάσιγκτον, οι συνομιλίες υψηλόβαθμων Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων με κύριο άξονα την συνεργασία σε θέματα οικονομίας, περιβάλλοντος και ασφάλειας.

    Στην ομιλία του τη Δευτέρα κατά την έναρξη της διημερίδας του λεγόμενου Σινο-Αμερικανικού στρατηγικού και οικονομικού διαλόγου, ο πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε διεύρυνση της συνεργασίας με την Κίνα με στόχο την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και την πρόληψη της εξάπλωσης των πυρηνικών.

    Από τη πλευρά τους, ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών, Τίμοθυ Γκάιτνερ και ο Κινέζος αντιπρόεδρος, Γουάνγκ Κισάν, δήλωσαν ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η παγκόσμια οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει απ' την οικονομική κρίση. Θέματα οικονομίας κυριαρχούν στις συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας στην Ουάσιγκτον, με Αμερικανούς αξιωματούχους να ζητούν απ' το Πεκίνο να δώσει έμφαση στην κατανάλωση στο εσωτερικό της χώρας και Κινέζους αξιωματούχους να ζητούν διαβεβαιώσεις απ' την κυβέρνηση Ομπάμα ότι θα προσπαθήσει να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ.

    [03] Έρευνα: Η παχυσαρκία αυξάνει και τις δαπάνες του συστήματος υγείας των ΗΠΑ

    28-07-2009

    Νέα έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι από το 1998 μέχρι το 2006 σημειώθηκε κατακόρυφη αύξηση της παχυσαρκίας στις ΗΠΑ, καθώς και των ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

    Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Αμερικανικό περιοδικό Health Affairs επισημαίνει ότι τα έξοδα για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προέρχονται από την παχυσαρκία υπολογίζονται στα 147 δισεκατομμύρια το 2006, ποσό σχεδόν διπλάσιο των 74 δισεκατομμυρίων που δαπανούνταν για τον ίδιο σκοπό πριν από 8 χρόνια.

    Ερευνητές της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Research Triangle Institute και του Αμερικανικού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών αναφέρουν ότι στη μελέτη τουςοι ασθένειες που προέρχονται από την παχυσαρκία, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων, τώρα αποτελούν το 9,1 % του συνόλου των ιατρικών δαπανών, ενώ το 1998 ισοδυναμούσαν με τον 6,5%.

    Σύμφωνα με την έκθεση τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξήθηκαν κατά 37% από τα τέλη της δεκαετία του 90, ενώ το 1/3 των Αμερικανών τώρα θεωρούνται παχύσαρκοι.

    Το Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών τονίζει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να περιορίσουν τα ποσοστά παχυσαρκίας για να μειωθούν και οι σχετικές δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

    [04] Νέα διπλωματική προσπάθεια των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

    28-07-2009

    O Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου.

    Δύο υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται στη Μέση Ανατολή σε ξεχωριστές επισκέψεις στα πλαίσια νέας διπλωματικής προσπάθειας των ΗΠΑ για την προώθηση ειρηνευτικής διαδικασίας στη περιοχή.

    Σε δηλώσεις του από την Ιορδανία, μετά από συνομιλίες με τον Βασιλιά Αμπντάλα, ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, προειδοποίησε το Ιράν ότι οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν αυστηρότερες κυρώσεις, αν η Τεχεράνη δεν ανταποκριθεί στην προσφορά της Ουάσιγκτον για συνομιλίες επί του πυρηνικού της προγράμματος.

    Νωρίτερα, ο κ. Γκέιτς επισκέφτηκε την Ιερουσαλήμ, όπου εξέτασε τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν με τον Ισραηλινό Υπουργό Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ. Ο κ. Μπαράκ δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για όλες τις εναλλακτικές λύσεις για την αντιμέτωπη του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, αλλά αυτή τη στιγμή δίνει προτεραιότητα στη διπλωματία.

    Στο Ισραήλ, επίσης μετέβη την Δευτέρα και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό, Τζωρτζ Μίτσελ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ισραηλινό Πρόεδρο, Σιμόν Πέρεζ, και στη συνέχεια μετέβη στη Δυτική Όχθη για συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και τον ανώτερο διαπραγματευτή, Σαέμπ Ερεκάτ.

    Σήμερα επίσης φτάνει στην περιοχή ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζέιμς Τζόουνς, για συνομιλίες με αξιωματούχους στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη.

    [05] Έφυγε ο Μερς Κάνινγκχαμ

    28-07-2009

    Πέθανε ο διάσημος Αμερικανός χορογράφος, Μερς Κάνινγκχαμ. Ήταν 90 ετών. Στην ιστορία θα μείνει σαν ο χορογράφος που διαχώρισε το χορό από τη δομή της μουσικής και της αφήγησης και επικεντρώθηκε στην κίνηση του σώματος.

    Το χορευτικό συγκρότημα του Κάνινγκχαμ, με έδρα τη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε ότι πέθανε από φυσικά αίτια στο σπίτι του αργά την Κυριακή το βράδυ.

    Ο Κάνινγκχαμ έγινε πρώτα γνωστός σαν χορευτής και από το 1940 και μετά σαν χορογράφος. Κατά την πολυετή του καριέρα συνεργάστηκε με συνθέτες και εικαστικούς καλλιτέχνες για πολλές από τις παραστάσεις του. Ανάμεσα τους ήταν και ο συνθέτης σύγχρονης πειραματικής μουσικής Τζων Κέιτζ, ο οποίος ήταν και ο σύντροφος του Κάνινγκχαμ μέχρι το θάνατό του το 1992.

    Ο μεγάλος αμερικανός χορογράφος είχε δημιουργήσει σχέδιο για το μέλλον του χορευτικού του συγκροτήματος μετά το θάνατο του.Αν όλα πάνε όπως τα σχεδίασε το συγκρότημα του θα ξεκινήσει μια διετή περιοδείασ' ολόκληρο τον κόσμο με έργα του και μετά θα διαλυθεί.

    [06] Σχέδιο ΗΠΑ-ΕΕ για ανταλλαγή πληροφοριών επί τραπεζικών δοσοληψιών

    28-07-2009

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν σχέδιο ανταλλαγής πληροφοριών με τις ΗΠΑ για την παρακολούθηση δοσοληψιών σε Ευρωπαϊκές τράπεζες, στα πλαίσια των προσπαθειών για τερματισμό της διακίνησης χρηματικών ποσών σε λογαριασμούς στους οποίους έχουν πρόσβαση τρομοκρατικές οργανώσεις.

    Μετά την ενδεκάτη Σεπτεμβρίου του 2001, οι ΗΠΑ είχαν πρόσβαση σε οικονομικά στοιχεία προερχόμενα από Ευρωπαϊκές χώρες μέσω της 'Κοινότητας Διεθνών Διατραπεζικών Οικονομικών Δοσοληψιών' της λεγόμενης SWIFT. Η SWIFT όμως σχεδιάζει να μεταφέρει μερικές από τις βάσεις δεδομένων της από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη και χωρίς την επίτευξη νέας συμφωνίας Αμερικανοί πραγματογνώμονες θα δεσμεύονται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία θα περιορίζει την πρόσβαση τους σε πληροφορίες που αφορούν μόνο Αμερικανούς πολίτες.

    Υποστηρικτές των συνομιλιών αναφέρουν ότι η έλλειψη πρόσβασης από Αμερικανικής πλευράς σε πληροφορίες οικονομικής φύσης στην Ευρώπη, θα μπορούσε να προκαλέσει επικίνδυνο χάσμα ασφάλειας στις κοινές αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες Ουάσιγκτον-Βρυξελλών.

    Όσοι αντιτάσσονται με το προτεινόμενο μέτρο επιμένουν ότι η πρόσβαση των ΗΠΑ σε τραπεζικές πληροφορίες παραβιάζει την Ευρωπαϊκή νομοθεσία προσωπικού απορρήτου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 29 July 2009 - 1:18:24 UTC