Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-08-12

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Νιγηρία η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ
  • [02] Αποκαλύφτηκε σχέδιο για τη διενέργεια τρομοκρατικής επίθεσης στο Κουβέιτ
  • [03] Εντείνονται οι επιθέσεις στο Αφγανιστάν
  • [04] Παρατείνεται η κράτηση της Αούνγκ Σαν Σούου Κίι
  • [05] Στην τελική ευθεία οι διαδικασίες για την κατάργηση της βίζας
  • [06] Αμετάβλητο διατηρεί το επιτόπιο η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ
  • [07] Mισός τόνο κοκαΐνης στον Πειραιά

  • [01] Στην Νιγηρία η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

    12-08-2009

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον βρίσκεται στη Νιγηρία όπου αναμένεται να μιλήσει υπέρ της καλής διακυβέρνησης και της καταπολέμησης της διαφθοράς. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών έφτασε στην Αμπούτζα που αποτελεί και τον πέμπτο σταθμό τις περιοδείας της σε 11 χώρες της Αφρικής. Σήμερα η κ Κλίντον αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Νιγηρίας Ουμάρου Γαρ Άντουά.

    Η κ. Κλίντον θα συμμετάσχει επίσης σε συναντήσεις με μη-κυβερνητικές οργανώσεις που εργάζονται για την προώθηση της καλής διακυβέρνησης και της διαφάνειας. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για Αφρικανικές υποθέσεις Τζόνι Κάρσον η Νιγηρία θεωρείται η χώρα με τα μεγαλύτερα επίπεδα διαφθοράς στον κόσμο.

    Την Τρίτη, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να δοθεί τέλος στη σεξουαλική βία και τις επιθέσεις κατά των γυναικών στο ανατολικό Κογκό. Η κ. Κλίντον έκανε τις δηλώσεις αυτές σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο του Κογκό Ζοζέφ Καμπιλά στη Γκόμα, πρωτεύουσα της επαρχεία Βόρειο Κίβο. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η βία στην περιοχή που στρέφεται κατά των γυναικών πρέπει να τιμωρηθεί και ζήτησε τη σύλληψη και καταδίκη των δραστών. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταγράψει τουλάχιστον 200 χιλιάδες περιπτώσεις σεξουαλικής βίας σε γυναίκες της περιοχής από το 1996.

    Επόμενος σταθμός την κ Κλίντον είναι η Λιβερία και το Πράσινο Ακρωτήριο προτού επιστρέψει στην Ουάσιγκτον στα τέλη αυτής της εβδομάδας.

    [02] Αποκαλύφτηκε σχέδιο για τη διενέργεια τρομοκρατικής επίθεσης στο Κουβέιτ

    12-08-2009

    Οι αρχές του Κουβέιτ λένε ότι απεκάλυψαν σχέδιο εξτρεμιστών, οι οποίοι διατηρούν σχέσεις με την Αλ Κάιντα,να επιτεθούν σε αμερικανική στρατιωτική βάση και σε άλλα σημεία της χώρας. Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εσωτερικών του Κουβέιτ αναφέρει ότι 6 κουβετιανοί, οι οποίοι αποτελούσαν τον τρομοκρατικό θύλακα, συνελήφθησαν και ομολόγησαν. Το υπουργείο επεσήμανε ότι 6 αυτά άτομα σχεδίαζαν να διενεργήσουν βομβιστική επίθεση στην αμερικανική βάση Αριφτζάν, την έδρα των δυνάμεων ασφάλειας του Κουβέιτ και άλλα σημαντικά κτίρια καισυγκροτήματα.

    Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζεφ Μορέλ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εξέφρασαν ικανοποίηση για την αποτελεσματική αντίδραση των δυνάμεων ασφάλειας του Κουβέιτ. Ο κ Μορελ δεν διευκρίνισε αν οι αμερικανικές και κουβετιανές δυνάμεις αντάλλαξαν μυστικές πληροφορίες πριν από τις συλλήψεις.

    Η βάση Αριφτζάν βρίσκεται στα νότια της πρωτεύουσας του Κουβέιτ και χρησιμοποιείται από αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που αναπτύσσονται στο γειτονικό Ιράκ.

    [03] Εντείνονται οι επιθέσεις στο Αφγανιστάν

    12-08-2009

    Αφγανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι από βόμβα στο οδόστρωμα στη νότια Κανταχάρ σκοτώθηκαν 9 άμαχοι και τραυματίστηκαν 3 άτομα. Οι εξτρεμιστές εντείνουν τις επιθέσεις εν όψει των Προεδρικών εκλογών στις 20 Αυγούστου και των επαρχιακών εκλογών για να αποθαρρύνουν την προσέλευση ψηφοφόρων στις κάλπες.

    Τα πρόσφατα επεισόδια βίας εμφανίζονται καθώς το Πεντάγωνο ζήτησε από τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ και από άλλες χώρες με στρατεύματα στο Αφγανιστάν να διατηρήσουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στα τωρινά υψηλά επίπεδα ακόμα και μετα τη διενέργεια των εκλογών. Μερικές χώρες έχουν ήδη αυξήσει την στρατιωτική τους παρουσία στο Αφγανιστάν αλλά αναμένεται να αποχωρήσουν με τη λήξη των εκλογών.

    [04] Παρατείνεται η κράτηση της Αούνγκ Σαν Σούου Κίι

    12-08-2009

    H στρατιωτική κυβέρνηση της Βιρμανίας διέταξε την περεταίρω κράτηση κατ' οίκο, για 18 ακόμα μήνες, της επικεφαλής της δημοκρατικής αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σούου Κίι λογω παραβίασης κανονισμού ασφάλειας. Η νέα αυτή απόφαση θα αποτρέψει την ηλικίας 64 ετών Σαν Σούου Κίι από το να συμμετάσχει στις εκλογές.

    Το δικαστήριο της Βιρμανίας καταδίκασε την Σαν Σούου Κίι για παραβίαση των κανονισμών κράτησή της , όταν ένας αμερικανός πολίτης, χωρίς να έχει προσκληθεί, διέσχισε κολυμπώντας λίμνη τον Μάιο και έφτασε στο σπίτι της.

    Η διεθνής κοινότητα άσκησε έντονη κριτική στην καταδικαστική απόφαση της βιρμανικής κυβέρνησης.

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι καταδίκη της Αούνγκ Σαν Σούου Κίι παραβιάζει τις διεθνείς αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε ανακοίνωσή του ο αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας να απελευθερώσει η Βιρμανία την Σαν Σούου Κίι και χιλιάδες άλλους πολιτικούς κρατούμενους. Επίσης ο κ Ομπάμα ζήτησε από τη στρατιωτική κυβέρνηση της Βιρμανίας να εργαστεί για να επικρατήσει αληθινή εθνική συμφιλίωση.

    Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν χαρακτήρισε την καταδίκη 'θηριώδη' ενώ ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί είπε ότι είναι 'άδικη'. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν εξέφρασε τη 'έντονη αποδοκιμασία του' για τις ενέργειες της κυβέρνησης της Βιρμανίας.

    [05] Στην τελική ευθεία οι διαδικασίες για την κατάργηση της βίζας

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    12-08-2009

    Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, τον Σεπτέμβριο θα υπογραφεί η οριστική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την κατάργηση της βίζας για τους Έλληνες που θα ταξιδεύουν στην Αμερική, καθώς είναι οι μόνοι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους οποίους ακόμη ισχύει η διαδικασία της βίζας.

    Και όταν λέμε ομαλά σημαίνει ότι θα επικυρωθούν τις ερχόμενες δύο, τρεις εβδομάδες οι σχετικές συμβάσεις από το θερινό τμήμα της ελληνικής Βουλής.

    Το θέμα και οι εξελίξεις του, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με τον αμερικανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Στάινμπεργκ.

    Όπως είναι γνωστό άρχισε ήδη η διαδικασία αντικατάστασης των ελληνικών διαβατηρίων τα οποία θα περιέχουν τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ελεύθερη διακίνηση των ελλήνων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Στην τηλεφωνική επικοινωνία των δύο Υπουργών συζητήθηκαν ακόμη οι εξελίξεις στα Βαλκάνια αλλά και οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας του ΟΑΣΕ για το επόμενο διάστημα μέχρι τη σύνοδο του Δεκεμβρίου οπότε και θα ολοκληρωθεί η ελληνική προεδρεία.

    [06] Αμετάβλητο διατηρεί το επιτόπιο η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ

    12-08-2009

    Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ δήλωσε ότι η οικονομική ύφεση άρχισε να υποχωρεί και ότι σκοπεύει να διατηρήσει το κύριο δανειοδοτικό της επιτόκιο κοντά στο μηδέν, για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ώστε να ενθαρρύνει το δανεισμό από τις τράπεζες.

    Στο μεταξύ, νέα στοιχεία δείχνουν ότι το διευρύνθηκε το Ιούνιο το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ καθώς αυξήθηκαν οι εισαγωγές το Ιούνιο για πρώτη φορά τους τελευταίους 11 μήνες.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου το έλλειμμα έφτασε τα 27 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούνιο από 26 δισεκατομμύρια που ήταν το Μάιο. Αλλά και οι αμερικανικές εισαγωγές σημείωσαν αύξηση 2% τον Ιούνιο.

    Εμπορικό έλλειμμα σημειώνεται όταν μία χώρα εισάγει περισσότερα από ότι εξάγει. Αύξηση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ δείχνει αύξηση της ζήτησης από τους αμερικανούς καταναλωτές που αποτελεί ένδειξη ότι η οικονομική ύφεση έχει αρχίσει να υποχωρεί.

    [07] Mισός τόνο κοκαΐνης στον Πειραιά

    12-08-2009

    Ελληνικές αρχές κατέσχεσαν σχεδόν μισό τόνο κοκαΐνης που βρίσκονταν σε πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά και συνέλαβαν πέντε άτομα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι είναι μέλη διεθνούς σπείρας διακίνησης ναρκωτικών.

    Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στην Αθήνα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αξιωματικοί της αστυνομίας και των τελωνιακών αρχών εντόπισαν στο λιμάνι του Πειραιά πακέτα κοκαΐνης συνολικού βάρους 447 κιλών, τον περασμένο μήνα. Τα ναρκωτικά ήταν κρυμμένα σε εμπορευματοκιβώτιο γεμάτο με σκραπ μετάλλου.

    Αρμόδιοι πιστεύουν ότι το παράνομο εμπόρευμα προέρχονταν από την Βολιβία και προορίζονταν για την Βουλγαρία. Τέσσαρες από τους ύποπτους που συνελήφθησαν είναι Έλληνες και ένας Βούλγαρος.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 13 August 2009 - 1:19:02 UTC