Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-08-17

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εν αναμονή των προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν
  • [02] Σε διακοπές ο Πρόεδρος Ομπάμα
  • [03] Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια
  • [04] Χόλμπρουκ: 'Σημαντική πρόοδος' σημειώθηκε στο Πακιστάν
  • [05] Αναβάλλεται η απογραφή πληθυσμού του Ιράκ
  • [06] Δύσκολη η εξασφάλιση δανείων στις ΗΠΑ
  • [07] Πρόεδρος Ομπάμα: 'Πόλεμος αναγκαιότητας' οι συγκρούσεις στο Αφγανιστάν
  • [08] Εξετάζεται η ανάπτυξη στρατευμάτων στο βόρειο Ιράκ
  • [09] Επίθεση αυτοκτονίας στην Ινγκουσετία
  • [10] Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου στο Λευκό Οίκο

  • [01] Εν αναμονή των προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν

    17-08-2009

    Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την επιστροφή στο Αφγανιστάν του επίμαχου Αφγανού πολέμαρχου Αμπντούλ Ρασίντ Ντοστούμ, ο όποιος ήταν εξόριστος στην Τουρκία. Η αμερικανική Πρεσβεία της Καμπούλ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον εξέφρασε ανησυχία στην Αφγανική κυβέρνηση για τον ρόλο του πολέμαρχου στο Αφγανιστάν και ειδικότερα στις προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για την Πέμπτη. Η επιστροφή του Ντοστούμ θεωρείται μία κίνηση που αποσκοπεί στη εκλογική ενίσχυση του Προέδρου Χαμίντ Καρζάι ο οποίος έχει θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή. Σε άλλες εξελίξεις, οι τρεις υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές της χώρας είχαν την πρώτη τους δημόσια συζήτηση, λίγες ώρες πριν λήξει η προεκλογική τους εκστρατεία. Ο Πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, ο πρώην υπουργός οικονομικών Ασράφ Γκανί και ο πρώην υπουργός σχεδιασμού Ραμαζάν Μπασαρντόστ συμμετείχαν σε τηλεοπτική αναμεντηρη από την οποία όμως απείχε ο Αμπντουλά Αμπντουλά. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αποφάσισε να μην συμμετάσχει. Ο κ. Καρζάι υπεραμύνθηκε της επταετίας του στο προεδρικό αξίωμα και επεσήμανε ότι δημιούργησε θέσεις εργασίας και ότι βελτίωσε την οικονομία και την εκπαίδευση. Οι άλλοι προεδρικοί υποψήφιοι άσκησαν κριτική στον Πρόεδρο Καρζάι.

    [02] Σε διακοπές ο Πρόεδρος Ομπάμα

    17-08-2009

    Διακοπές κάνει τον Αύγουστο και ο Πρόεδρος Ομπάμα με την οικογένειά τουστις δυτικές ΗΠΑ όπου πρόκειται να επισκεφτεί ορισμένα εθνικά πάρκα και να απολαύσει τη μοναδική φύση της αμερικανικής δύσης. Την Κυριακή ο αμερικανός Πρόεδρος μαζί με τη Πρώτη Κυρία Μισέλ και τις δύο κόρες του Μαλία και Σάσα μετέβησαν στο Γκραντ Κάνιον στην πολιτεία της Αριζόνας.

    Το Γκραντ Κάνιον είναι ένα εντυπωσιακό φαράγγι που σχηματίστηκε από τον ποταμό Κολοράντο, εκτείνεται 446 χιλιόμετρα και το ύψος του ανέρχεται σε μερικά σημεία 1.524 μέτρα.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς δήλωσε ότι η οικογένεια Ομπάμα πρόκειται να κάνει πεζοπορία και ότι ο Πρόεδρος θέλει να δείξει το Γκραντ Κάνιον στα παιδιά του.

    [03] Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια

    17-08-2009

    Αξιωματούχοι στην Καλιφόρνια λένε ότι σημειώνεται πρόοδος στον περιορισμό των μεγάλων πυρκαγιών που μαίνονται σε 11 διαφορετικές περιοχές, αλλά το ξηρό κλίμα, η υψηλή θερμοκρασία και ορεινό τοπίο δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστών.

    Πυροσβέστες αναφέρουν ότι φωτιά στην ορεινή περιοχή Σάντα Κρουζ, στο βορειοδυτικό σημείο της Καλιφορνίας τέθηκε κατά 50% υπό έλεγχο. Οι πυρκαγιά κατέστρεψε περίπου 30 χιλιάδες στρέμματα στην συγκεκριμένη περιοχή ενώ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους περίπου 2.400 άτομα.Περίπου 2.000 πυροσβέστες μάχονται τις φλόγες στον Σαντα Κρουζ

    Να σημειωθεί ότι από τις αρχές Αυγούστου οι φωτιές στη Καλιφόρνιας κατέστρεψαν περίπου 470 χιλιάδες στρέμματα, ενώ εκκενώθηκαν περίπου 2.700 κατοικίες.

    [04] Χόλμπρουκ: 'Σημαντική πρόοδος' σημειώθηκε στο Πακιστάν

    17-08-2009

    Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ

    Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Πακιστάν και το Αφγανιστάν Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ βρίσκεται στο Πακιστάν όπου επαίνεσε τις πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις των πακιστανικών δυνάμεων κατά των Ταλιμπάν δηλώνοντας 'έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο' στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

    Ο κ. Χόλμπρουκ στα πλαίσια από κοινού συνέντευξης τύπου με τον Πακιστανό υπουργό Εξωτερικών Σαχ Μεχμούντ Κουρέσι στην Ισλαμαμπάντ δήλωσε ότι το Πακιστάν είναι τώρα ασφαλέστερο μετά το θάνατο του ηγέτη των Ταλιμπάν Μπαϊταλάχ Μεχσούντ.

    Ο Μεχσούντ πιστεύεται ότι σκοτώθηκε στα πλαίσια αμερικανικής αεροεπιδρομής και ο θάνατός του προκάλεσε αντιδικίες διαδοχής ανάμεσα στους διοικητές του.

    Ο κ. Χόλμπρουκ έφτασε στη Ισλαμαμπάντ το Σάββατο και επισήμανε ότι οι πρόσφατες επιτυχίες παρέχουν τώρα τη δυνατότητα στους πακιστανούς αξιωματούχους να επικεντρωθούν σε άλλα προβλήματα, όπως η οικονομία και η ενέργεια.

    [05] Αναβάλλεται η απογραφή πληθυσμού του Ιράκ

    17-08-2009

    Ο υπουργός σχεδιασμού του Ιράκ Αλί Μπαμπάν λέει ότι αναβλήθηκε επ' αόριστον η απογραφή του πληθυσμού, που είχε να διενεργηθεί εδώ και 20 χρόνια, λόγω φυλετικών εντάσεων.

    Ο κ. Μπαμπάν δήλωσε ότι φοβάται ότι η απογραφή μπορεί να προκαλέσει κλιμάκωση των εντάσεων σε περιοχές στο βόρειο Ιράκ, η κυριότητα των οποίων αμφισβητείται από Άραβες και Κούρδους. Ο ιρακινός υπουργός πρόσθεσε ότι τα τοπικά πολιτικά κόμματα εξέφρασαν επιφυλάξεις για την διενέργεια της απογραφής. Οι επαρχίες Κιρκούκ και Νινευή είναι το επίκεντρο εδαφικών διενέξεων μεταξύ των Σουνιτών Αράβων, των Τουρκμένων και των Κούρδων του Ιράκ.

    [06] Δύσκολη η εξασφάλιση δανείων στις ΗΠΑ

    17-08-2009

    Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών

    Νέα έκθεση της FED, όπως είναι ευρύτερα γνωστή η Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών, δείχνει ότι οι επιχειρήσεις της χώρας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην εξασφάλιση δανείων.

    Σύμφωνα με την έρευνα, στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, πολλές τράπεζες κατέστησαν ακόμα πιο αυστηρά τα δανειοδοτικά κριτήριά τους σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

    Κατά την FED, στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, περίπου το ένα τρίτο των δανειοδοτικών οργανισμών αύξησαν τα κριτήρια για την χορήγηση εμπορικών και βιομηχανικών δανείων σε μεγάλες επιχειρήσεις. Παράλληλα, το 35% των πιστωτών είπαν ότι έκαναν το ίδιο και για τα δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις.

    Το πόρισμα της έκθεσης είναι ότι οι τράπεζες συρρικνώνουν την δανειοδότηση λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατεί και της εντεινόμενης αντίθεσής τους στην αποδοχή οικονομικού ρίσκου.

    [07] Πρόεδρος Ομπάμα: 'Πόλεμος αναγκαιότητας' οι συγκρούσεις στο Αφγανιστάν

    17-08-2009

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα είπε ότι οι συγκρούσεις στο Αφγανιστάν αποτελούν 'ένα πόλεμο αναγκαιότητας' και ότι τo αντάρτικο κίνημα δεν θα ηττηθεί γρήγορα.

    Ο κ. Ομπάμα έκανε τις δηλώσεις αυτές στα πλαίσια εθνικής συνέλευσης Βετεράνων στην πολιτεία της Αριζόνας. Ο αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε ότι θα απομακρύνει τις αμερικανικές δυνάμεις από το Ιράκ μέχρι το 2011, για να επικεντρωθεί στο πόλεμο κατά της Αλ Κάιντα και των εξτρεμιστών συμμάχων της στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

    Αυτή την εβδομάδα ο αφγανικός λαός προσέρχεται στις κάλπες για να επιλέξει ένα νέο πρόεδρο. Και οι προεδρικές αυτές εκλογές θεωρούνται ένα είδος δοκιμασίας για τη νέα στρατηγική Ομπάμα στο Αφγανιστάν.

    Ο αμερικανός Πρόεδρος επίσης αναφέρθηκε στο όραμά του για τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Ο κ. Ομπάμα είπε ότι η στρατιωτική δύναμη δεν πρέπει να μετριέται μόνο με τα όπλα, αλλά και με τις γλώσσες που μιλούν οι στρατιώτες και τις κουλτούρες που είναι σε θέση να καταλάβουν. Ο αμερικανός Πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις υιοθετούν νέες ιδέες για να αντιμετωπίσουν καλύτερα μία ευρεία γκάμα απειλών, από παλιομοδίτικες πειρατείες, σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και σεσύγχρονα εγκλήματα στο διαδίκτυο.

    [08] Εξετάζεται η ανάπτυξη στρατευμάτων στο βόρειο Ιράκ

    17-08-2009

    Ρέι Οντιέρνο

    Ο ανώτερος διοικητής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Ιράκ στρατηγός Ρέι Οντιέρνο δήλωσε ότι θέλει να αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα σε περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας όπου έχουν αυξηθεί τα επεισόδια βίας.

    Ο στρατηγός Οντιέρνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι αμερικανοί στρατιώτες θα συνεργαστούν με την Ιρακινή κυβέρνηση και τα κουρδικά στρατεύματα για να επικρατήσει ασφάλεια σε περιοχές όπου τώρα σημειώνονται επεισόδια μεταξύ Αράβων και Κουρδών. Ο στρατηγός Οντιέρνο επεσήμανε ότι η ανάπτυξη στρατευμάτων θα είναι ένα προσωρινό μέτρο για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των δυνάμεων της περιοχής.

    Ο αμερικανός στρατηγός είπε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία επίσημη απόφαση αλλά και Ιρακινοί και Κούρδοι ηγέτες είναι δεκτικοί στην ιδέα.

    Η συγκεκριμένη ανάπτυξη στρατευμάτων απομακρύνεται από την συνθήκη ασφάλειας μεταξύ του Ιράκ και των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία τα αμερικανικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από πυκνοκατοικημένες περιοχές στις 30 Ιουνίου. Αλλά ο κ Οντιέρνο τόνισε ότι η κίνηση αυτή δεν θα επηρεάσει το όλο χρονοδιάγραμμα απόσυρσης.

    [09] Επίθεση αυτοκτονίας στην Ινγκουσετία

    17-08-2009

    Βομβιστής αυτοκτονίας στην Ινγκουσετία, στα νότια της Ρωσίας, έριξε φορτηγό αυτοκίνητο σε αστυνομικό τμήμα σκοτώνοντας τουλάχιστον 20 άτομα και τραυματίζοντας 100. Αυτή ήταν και η χειρότερη επίθεση που σημειώθηκε στην περιοχή τα τελευταία χρόνια.

    Η επίθεση έγινε στην πόλη Ναζράν κατά τη διάρκεια του πρωινού προσκλητηρίου των αστυνομικών. Ο δράστης οδηγώντας φορτηγό που μετέφερε 200 κιλά εκρηκτικά έσπασε την πόρτα της εισόδου. Οι αστυνομικοί άρχισαννα πυροβολούν αλλά δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την επίθεση.

    Στην Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε ανησυχία για την επίθεση για την οποία, όπως είπε, δεν υπήρχε καμία δικαιολογία. Ο αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στην Ρωσική κυβέρνηση και τις οικογένειες των θυμάτων.

    Μουσουλμάνοι αυτονομιστές, εδώ και μία δεκαετία, μάχονται με τις Ρωσικές δυνάμεις της περιοχής.

    Στο μεταξύ, ο ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεβ απομάκρυνε από τα καθήκοντά του τον υπουργό Εσωτερικών της Ιγκουσετίας και δήλωσε ότι η επίθεση θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Διέταξε επίσης τον υπουργό Εσωτερικών της Ρωσίας να ενισχύσει τις αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή.

    [10] Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου στο Λευκό Οίκο

    17-08-2009

    Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακπρόκειται να συναντηθεί σήμερα στο Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για να εξετάσουν την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

    Αυτή θα είναι και η πρώτη επίσκεψη του κ. Μουμπάρακ στο Λευκό Οίκο τα τελευταία 5 χρόνια.

    Ο αιγύπτιος Πρόεδρος συναντήθηκε την Δευτέρα στην Ουάσιγκτον με την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ Π. Τζ. Κρόουλι δήλωσε η κ. Κλίντον και ο κ. Μουμπάρακ εξέτασαν ευρεία γκάμα θεμάτων συμπεριλαμβανομένης και της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και της κατάστασης στο Ιράν και το Σουδάν.

    Ο κ. Κρόουλι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται σκληρά για να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την επικράτησης ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ επεσήμανε ότι η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ συμφωνούν ότι όλες οι πλευρές, το Ισραήλ, οι Παλαιστίνιοι και οι Αραβικές χώρες, χρειάζεται να κινητοποιηθούν συγχρόνως για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 18 August 2009 - 1:18:26 UTC