Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-08-31

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιτροπή της Ελληνικής Βουλής κύρωσε συμφωνίες Ουάσιγκτον-Αθήνας
  • [02] Μαίνονται οι πυρκαγιές στη Καλιφόρνια
  • [03] Το Δημοκρατικό Κόμμα νικητής των εκλογών στην Ιαπωνία
  • [04] Αφγανιστάν: Υπερδιπλασιάστηκαν οι καταγγελίες για εκλογική νοθεία
  • [05] Ενισχύεται ο τυφώνας Τζιμένα και η τροπική καταιγίδα Κέβιν
  • [06] Επίσημο κατηγορητήριο σε βάρος του Εχούντ Ολμέρτ
  • [07] Υψηλότερος ή χαμηλότερος ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ;
  • [08] Εντείνονται οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια
  • [09] Αυστηρότερους ελέγχους των χρηματοπιστωτικών οργανισμών ζητούν Σαρκοζί και Μέρκελ
  • [10] Ειδικές εκλογές για την έδρα Κέννεντι στη Γερουσία

  • [01] Επιτροπή της Ελληνικής Βουλής κύρωσε συμφωνίες Ουάσιγκτον-Αθήνας

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    31-08-2009

    Οι δύο από τις τρεις συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών που αφορούν στην ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τρομοκρατικές πράξεις και στην ενίσχυση της συνεργασίας για την πρόληψη και την καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος, κυρώθηκαν από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής κατά πλειοψηφία.

    Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας,ενώ το ΠΑΣΟΚ ζήτησε περισσότερες αποσαφηνίσεις και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής όταν θα έχει κατατεθεί και η τρίτη συμφωνία πουπεριέχει το μνημόνιο αλληλοκατανόησης, που όπως είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Δένδιας είναι σαν κείμενο μια διακήρυξη αρχών και δεν χρειάζεται κύρωση από την Βουλή.

    Ο Υπουργός θεώρησε υπερβολική την καχυποψία που υπάρχει γενικά από την αντιπολίτευση για δήθεν παγίδες στο κείμενοσημειώνοντας ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία έχουν υπογράψει πολύ σκληρότερες παρόμοιες συμφωνίες.

    "Τα εθνικά μας συμφέροντα εξυπηρετούνται-δήλωσε ο κ. Δένδιας και υπάρχει και πρόβλεψη για την προστασία των προσωπικών δεδομένων ενώ η συμφωνία περιέχει ρήτρα για άμεση καταγγελίαεντός 3 μηνών για να σταματήσει η ισχύς της".

    Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για την δημόσια τάξη, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, υπογράμμισε σχετικά ότι το πεδίο ανταλλαγής πληροφοριών είναι περιορισμένο και αφορά μόνο στα πρόσωπα που έχουν συλληφθεί ή καταδικαστεί για τρομοκρατία και όχι για υπόπτους.

    "Αυτή είναι η πιο αθώα συμφωνία που έχει υπογράψει η Ελλάδα- είπε ο κ. Μαρκογιαννάκης-σε σχέση με άλλες χώρες που έχουν δυσμενέστερους όρους".

    Και οι δύο Υπουργοί πάντως υποστήριξαν ότι με την κατάργηση της βίζας που θα είναι το θετικό επακόλουθο μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα λήξει η ταλαιπωρία των Ελλήνων πολιτών που θέλουν να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες

    [02] Μαίνονται οι πυρκαγιές στη Καλιφόρνια

    31-08-2009

    Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ, κάνει έκκληση στους κατοίκους του Λος Άντζελες να συμμορφωθούν με τις εντολές εκκένωσης ορισμένων περιοχών, καθώς οι πυρκαγιές που μαίνονται στη περιοχή απειλούν περίπου 12 χιλιάδες σπίτια και άλλα κτήρια.Ο κ. Σβαρτζενέγκερ δήλωσε ότι τρία άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά απ' την πυρκαγιά βόρεια του Λος Άντζελες, γιατί δεν συμμορφώθηκαν με την εντολή απομάκρυνσης τους απ' τη περιοχή.

    Οι αρχές έχουν ήδη απομακρύνει τους ενοίκους 6 χιλιάδων 600 κατοικιών, ενώ ανακοίνωσαν ότι απ' τις πυρκαγιές καταστράφηκαν τρία σπίτια και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μόνο το 5% των εστιών της πυρκαγιάς έχει τεθεί υπό έλεγχο.

    Οι πυροσβεστικές δυνάμεις αγωνίζονται από ξηρά και αέρα να σβήσουν τις πυρκαγιές, αλλά οι θερμοί και ξηροί άνεμοι περιορίζουν τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους.Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι θα χρειαστεί μια εβδομάδα για να τεθούν οι πυρκαγιές υπό πλήρη έλεγχο.

    [03] Το Δημοκρατικό Κόμμα νικητής των εκλογών στην Ιαπωνία

    31-08-2009

    Στην Ιαπωνία το Δημοκρατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης άρχισε συνομιλίες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης μετά την σαρωτική νίκη που σημείωσε στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής σε βάρος του πολιτικού κόμματος το οποίο είχε κυριαρχήσει στην πολιτική σκηνή της χώρας επί σχεδόν μισό αιώνα.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit poll που μεταδίδουν Ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, το Δημοκρατικό Κόμμα εξασφάλισε τουλάχιστον 300 από τις 480 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων, που είναι και το ισχυρότερο από τα δύο νομοθετικά σώματα της Ιαπωνίας. Το Δημοκρατικό Κόμμα ήδη είχε υπό τον έλεγχό του την άλλο νομοθετικό σώμα, της άνω Βουλής των Συμβούλων.

    Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα σήμερα.

    Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Γιούκιο Χατογιάμα, πιθανότατα θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας. Θα διαδεχθεί τον Τάρο Άσο, του οποίου το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα παρέμεινε στην εξουσία επί σχεδόν 50 συνεχή χρόνια. Ο κύριος Άσο παραδέχτηκε ήδη την ήττα του κόμματός του.

    Προεκλογικές δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι οι ψηφοφόροι ανησυχούσαν για την πορεία της οικονομία της χώρας αλλά επίσης και για την ύπαρξη πολλών υπερήλικων στην Ιαπωνία.

    Ο κύριος Χατογιάμα έχει υποσχεθεί ότι θα επιφέρει ριζικές αλλαγές και ότι η κυβέρνησή του θα ακολουθήσει πολιτική που θα ευνοεί περισσότερο τις οικογένειες και λιγότερο τον επιχειρηματικό κόσμο. Επίσης έχει δηλώσει ότι θα απομακρύνει την Ιαπωνία από την Αμερικανική επιρροή.

    [04] Αφγανιστάν: Υπερδιπλασιάστηκαν οι καταγγελίες για εκλογική νοθεία

    31-08-2009

    Ανεξάρτητοι παρατηρητές των εκλογών στο Αφγανιστάν δηλώνουν ότι τις τελευταίες δύο μέρες έχουν υπερδιπλασιαστεί οι καταγγελίες για εκλογική νοθεία και ότι οι εμπειρογνώμονες διερευνούν τώρα πάνω από 550 καταγγελίες. Οι έρευνες αυτές θα μπορούσαν να καθυστερήσουν ακόμη περισσότερο την διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων που έχει ήδη κινηθεί με αργότερους ρυθμούς απ' ότι περίμεναν οι αρχές.

    Τα τελευταία επίσημα αποτελέσματα από το ένα τρίτο των εκλογικών κέντρων δείχνουν τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, να προηγείται με ποσοστό 46%, ενώ ο κυριότερος αντίπαλος του, Αμπντάλλα Αμπντάλλα, παίρνει ποσοστό 31%. Για να αποφευχθεί δεύτερος γύρος εκλογών ο νικητής θα πρέπει να πάρει τουλάχιστον το 50% των ψήφων.

    [05] Ενισχύεται ο τυφώνας Τζιμένα και η τροπική καταιγίδα Κέβιν

    31-08-2009

    Οι μετεωρολογικές αρχές δηλώνουν ότι ο τυφώνας Τζιμένα ανοιχτά των δυτικών ακτών του Μεξικού έχει ενισχυθεί σε τυφώνα κατηγορίας 4. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ, η Τζιμένα έχει αναπτύξει ανέμους ταχύτητας 220 χιλιομέτρων την ώρα και αναμένεται ότι θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.

    Το Κέντρο Τυφώνων αναφέρει ότι ο 'εξαιρετικά επικίνδυνος' αυτός τυφώνας βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων νότια της χερσονήσου Μπάχα Καλιφόρνια του Μεξικού, ενώ οι μετεωρολόγοι πιστεύουν πως οι άνεμοι της Τζιμένα θα αρχίσουν να επηρεάζουν την χερσόνησο από σήμερα. Αναμένεται ότι 'το μάτι' του τυφώνα θα περάσει πάνω από την Μπάχα Καλιφόρνια τη Τετάρτη.

    Παράλληλα η τροπική καταιγίδα Κέβιν αναπτύσσεται στον Ειρηνικό Ωκεανό με ταχύτητα ανέμων που φθάνει τα 75 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ αναμένεται ενίσχυση τους.

    [06] Επίσημο κατηγορητήριο σε βάρος του Εχούντ Ολμέρτ

    31-08-2009

    Οι Ισραηλινές εισαγγελικές αρχές απήγγειλαν και επίσημα πλέον κατηγορίες σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Εχούντ Ολμέρτ, για διαφθορά. Συγκεκριμένα ο κ. Ολμέρτ κατηγορείται για απάτη, αθέτηση εμπιστευτικού έργου και πλαστογράφηση επίσημων εγγράφων. Οι κατηγορίες σχετίζονται με τρεις υποθέσεις κατά την περίοδο που ο κ. Όλμερτ υπηρετούσε ως δήμαρχος της Ιερουσαλήμ και μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, πριν αναλάβει την πρωθυπουργία του Ισραήλ το 2006.

    Ο κ. Ολμέρτ κατηγορείται ότι είχε δεχτεί φακέλους με χρήματα από Αμερικανό επιχειρηματία και ότι χρέωνε υπέρογκα ποσά στην Ισραηλινή κυβέρνηση για τα επαγγελματικά του ταξίδια. Επίσης κατηγορείται για μεροληψία υπέρ εταιρείας επενδύσεων της οποίας ηγείτο συνεργάτης του. Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος του.

    [07] Υψηλότερος ή χαμηλότερος ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ;

    31-08-2009

    Οι απόψεις οικονομολόγων διίστανται για το αν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα είναι υψηλότερος από τον προβλεπόμενο μέσα στα επόμενα χρόνια.

    Το ήμισυ λοιπόν της Εθνικής Ένωσης Οικονομολόγων Επιχειρήσεων πιστεύει πως η πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, της λεγόμενης Φεντ, δεν θα προκαλέσει πληθωριστικές τάσεις, όμως το 41% πιστεύει το αντίθετο.

    Η Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να τονώσει την αμερικανική οικονομία με την περικοπή του διατραπεζικού επιτοκίου κοντά στο μηδέν και με αλλά μέτρα που προσπαθούν να διασφαλίσουν την ρευστότητα.

    Όμως ένας μικρός αριθμός οικονομολόγων λένε ότι οι προσπάθειες της Φεντ για αναζωογόνηση της οικονομίας πρόκειται να συνεχιστούν ακόμη και όταν δεν θα είναι αναγκαίες προκαλώντας πληθωρισμό. Επισημαίνουν επίσης ότι θα είναι πολύπλοκο και δύσκολο πολιτικά να δοθεί τέλος στα πακέτα ενίσχυσης με την αύξηση του διατραπεζικού επιτοκίου.

    [08] Εντείνονται οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια

    31-08-2009

    Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ, επισκέφτηκε περιοχές της βόρειας Καλιφόρνια που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, ενώ οι πύρινες εστίες συνεχίζουν να απειλούν χιλιάδες σπίτια σ' ολόκληρη τη πολιτεία. Ο κ. Σβαρτζενέγκερ επισκέφτηκε την πόλη Ώμπορν κοντά στο Σακραμέντο, όπου η πυρκαγιά κατέστρεψε 50 σπίτια.

    Στο μεταξύ στη νότια Καλιφόρνια το εύρος των πυρκαγιών έχει σχεδόν διπλασιαστεί, απειλώντας 12 χιλιάδες σπίτια. Οι

    Πάνω από 2.500 πυροσβέστες αγωνίζονται για να αποτρέψουν την πυρκαγιά να φθάσει στο όρος Γουίλσον, έξω απ' το Λος Άντζελες, όπου βρίσκονται κεραίες τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, καθώς και αναμεταδότες για τις επικοινωνίες των αστυνομικών και πυροσβεστικών αρχών. Επίσης δύο πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους στην μάχη κατά των πύρινων μετώπων στη Καλιφόρνια, ενώ τουλάχιστον τρία άτομα έχουν τραυματιστεί, δύο απ' τα οποία σοβαρά.

    [09] Αυστηρότερους ελέγχους των χρηματοπιστωτικών οργανισμών ζητούν Σαρκοζί και Μέρκελ

    31-08-2009

    Νικολά Σαρκοζί

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, δηλώνουν ότι θα ζητήσουν απ' τους ομολόγους τους της Ομάδας των 20 να συμφωνήσουν σε αυστηρότερα μέτρα ελέγχου των χρηματοπιστωτικών οργανισμών με στόχο να αποτραπεί νέα οικονομική κρίση στο μέλλον. Μετά από συνομιλίες τους στο Βερολίνο, ο κ. Σαρκοζί και η κ. Μέρκελ επέκριναν ιδιαίτερα τα τεράστια μπόνους σε τραπεζίτες και επεσήμαναν ότι ετοιμάζουν προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στο σύστημα των μπόνους, καθώς και για ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα υποχρεώνουν τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να διατηρούν μεγαλύτερα αποθέματα για την κάλυψη τυχόν ελλειμμάτων. Η σύνοδος της Ομάδας των 20, του λεγόμενου G-20, θα πραγματοποιηθεί στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ στις 24 Σεπτεμβρίου.

    [10] Ειδικές εκλογές για την έδρα Κέννεντι στη Γερουσία

    31-08-2009

    Τεντ Κέννεντι

    Ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, Ντιβάλ Πάτρικ, ανακοίνωσε ότι στις 19 Ιανουαρίου θα γίνουν ειδικές εκλογές για την ανάδειξη αντικαταστάτη του Γερουσιαστή Τεντ Κέννεντι, ο οποίος έχασε τη μάχη με τον καρκίνο την περασμένη εβδομάδα.

    Ο δημοκρατικός κυβερνήτης της Μασαχουσέτης έκανε την ανακοίνωση αυτή σε συνέντευξη τύπου την Δευτέρα και πρόσθεσε ότι συνεχίζει να προσπαθεί να περάσει νομοσχέδιο για τον διορισμό προσωρινού αντικαταστάτη μέχρι την ημέρα των εκλογών.

    Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Χάρυ Ρηντ, ζήτησε να βρεθεί γρήγορα αντικαταστάτης του εκλιπόντα Γερουσιαστή, έτσι ώστε οι Δημοκρατικοί να μπορέσουν να διατηρήσουν την πλειοψηφία των 60 εδρών στην αποτελούμενη από 100 έδρες Γερουσία. Η πλειοψηφία αυτή είναι καίριας σημασίας για την αντιμετώπιση τακτικών καθυστέρησης της έγκρισης νομοσχεδίων από μέρους των Ρεπουμπλικανών.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 1 September 2009 - 1:18:28 UTC