Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-09-01

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επανεξέταση συμφωνίας με τις ΗΠΑ ζητά ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας
  • [02] Ο τυφώνας Τζιμένα κατευθύνεται στο Μεξικό
  • [03] 'Σοβαρή η κατάσταση στο Αφγανιστάν'
  • [04] Χρειάζεται διεθνές σύστημα προειδοποίησης για φυσικές καταστροφές
  • [05] Το Ιράν δηλώνει έτοιμο για νέο γύρο συνομιλιών
  • [06] Αύξηση των βιαιοτήτων στο Ιράκ
  • [07] Αύξηση πωλήσεων αυτοκινητοβιομηχανιών στις ΗΠΑ
  • [08] Ο πρόεδρος Ομπάμα εξετάζει έκθεση για την στρατηγική στο Αφγανιστάν

  • [01] Επανεξέταση συμφωνίας με τις ΗΠΑ ζητά ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας

    01-09-2009

    Γιούκιο Χατογιάμα

    Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στις σχέσεις τους με την Ιαπωνία μετά την σαρωτική νίκη της αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Ίαν Κέλλυ, δήλωσε ότι η συμμαχία ΗΠΑ και Ιαπωνίας αποτελεί κλειδί σε σημαντικά περιφερειακά και διεθνή θέματα, συμπεριλαμβανομένου του Αφγανιστάν, του Πακιστάν και της συνεργασίας για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής χερσονήσου. Ο κ. Κέλλυ επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν θα ασχοληθούν ξανά με την επίπονη συμφωνία να μετακινηθούν 8.000 Αμερικανοί πεζοναύτες από βάση της Οκινάουα, στη Γκουάμ που ανήκει στις ΗΠΑ. Η Ιαπωνία συμφώνησε να συνεισφέρει 3 δισεκατομμύρια δολάρια για το κλείσιμο της βάσης στην Οκινάουα.

    Ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιούκιο Χατογιάμα, ο οποίος αναμένεται να αναμειχτεί νικητής στις εκλογές, έχει ζητήσει την επανεξέταση της συγκεκριμένης συμφωνίας. Ο κ. Χατογιάμα, του Δημοκρατικού κόμματος, κέρδισε 308 από τις 480 έδρες στη Κάτω Βουλή, δίνοντας έτσι τέλος σε μισό αιώνα εξουσίας των συντηρητικών Φιλελευθέρων Δημοκρατικών. Ήδη ο κ. Χατογιάμα ξεκίνησε συνομιλίες για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

    Οι προεκλογικές υποσχέσεις του κ. Χατογιάμα επικεντρώνονταν σε πολιτικές πιο φιλικές προς τις οικογένειες, και λιγότερο φιλικές προς τις επιχειρήσεις. Επίσης έχει δηλώσει ότι η εξωτερική πολιτική της Ιαπωνίας θα απομακρυνθεί από την επιρροή των ΗΠΑ.

    [02] Ο τυφώνας Τζιμένα κατευθύνεται στο Μεξικό

    01-09-2009

    Προειδοποίηση για τυφώνα ισχύει στο νότιο τμήμα της χερσονήσου Μπάχα Καλιφόρνια, του Μεξικού, καθώς πλησιάζει ο τυφώνας Τζιμένα με ταχύτητα ανέμων που φθάνει τα 250 χιλιόμετρα την ώρα. Οι μετεωρολογικές αρχές προβλέπουν ότι το απ' ευθείας πλήγμα του τυφώνα στη περιοχή θα αρχίσει από σήμερα, με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν πολλοί τουρίστες.

    Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων η Τζιμένα βρίσκεται σε απόσταση 460 χιλιομέτρων νότια από το δημοφιλές θέρετρο, Κάμπο Σαν Λούκας και κινείται βορειοδυτικά με ταχύτητα 17 χιλιομέτρων την ώρα. Επίσης λόγω της αναμενόμενης άφιξης του τυφώνα, η διήμερη σύνοδος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης μεταφέρθηκε από το Κάμπο Σαν Λούκας στην πόλη του Μεξικού.

    [03] 'Σοβαρή η κατάσταση στο Αφγανιστάν'

    01-09-2009

    Ο διοικητής των Αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Στάνλεϋ Μακρύσταλ, δηλώνει ότι η κατάσταση είναι σοβαρή, αλλά επισημαίνει ότι ο οκταετής πόλεμος μπορεί να κερδηθεί.Ο κ. Μακρύσταλ ολοκλήρωσε πολύμηνη εξέταση της στρατηγικής στην περιοχή και ενημέρωσε Αμερικανούς και ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους για τα πορίσματα της έρευνάς του. Ο Αμερικανός στρατηγός επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους θα πρέπει να αλλάξουν στρατηγική στο Αφγανιστάν και να διευρύνουν την συνεργασία τους για να αντιστραφεί η κατάσταση.Ο κ. Μακρύσταλ ζητά διεύρυνση των δυνάμεων ασφάλειας του Αφγανιστάν και επανεξέταση της στρατηγικής κατά των ανταρτών.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι προσβλέπει στο να διαβάσει την έκθεση Μακρύσταλ. Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας είπε ότι αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν συμβαίνουν πολλά θετικά πράγματα, αλλά αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των θανάτων καθώς οι συμμαχικές δυνάμεις εισβάλλουν σε κρησφύγετα των Ταλιμπάν.

    [04] Χρειάζεται διεθνές σύστημα προειδοποίησης για φυσικές καταστροφές

    01-09-2009

    Μάικλ Ζάρο

    Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών, Μάικλ Ζάρο, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμα ένα διεθνές επίσημο σύστημα προειδοποίησης για φυσικές καταστροφές όπως τυφώνες, ή ξηρασία.

    Ο κ. Ζάρο έκανε τις δηλώσεις αυτές στα πλαίσια της έναρξης του Διεθνούς Συνεδρίου για το Κλίμα στη Γενεύη. Ο κ. Ζάρο επεσήμανε ότι πολλές περιοχές όπως η Αφρική δεν έχουν πρόσβαση σε ποιοτική και έγκυρη πληροφόρηση που να τους επιτρέπει να κάνουν κατάλληλο προγραμματισμό για τις εποχές καλλιέργειας.

    Άλλοι αντιπρόσωποι στη Γενεύη αναφέρουν ότι οι πλούσιες χώρες βασίζονται στις αναπτυσσόμενες για ακριβείς μετεωρολογικές πληροφορίες και είναι κρίσιμης σημασίας η βελτίωση των συστημάτων παρατήρησης καιρικών φαινομένων.

    Περίπου 2.500 μετεωρολόγοι και επιστήμονες από 150 χώρες συμμετέχουν στο συνέδριο στη Γενεύη. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι και το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

    [05] Το Ιράν δηλώνει έτοιμο για νέο γύρο συνομιλιών

    01-09-2009

    Σαίντ Τζαλίλι

    Ο ανώτερος διαπραγματευτής για τα πυρηνικά του Ιράν, Σαΐντ Τζαλίλι, δήλωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τη διεθνή κοινότητα για το επίμαχο πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Τα Ιρανικά μέσα ενημέρωσης φέρουν τον κ. Τζαλίλι να δηλώνει ότι το Ιράν έχει 'νεώτερο' πακέτο προτάσεων.

    Και πρόσθεσε ότι το νέο πακέτο προορίζεται να λειτουργήσει σαν βάση για συνομιλίες με τα 5 μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών και τη Γερμανία. Οι χώρες που συμμετέχουν στις συνομιλίες είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία και η Βρετανία οι οποίες έχουν προσφέρει στο Ιράν εμπορικά κίνητρα για να σταματήσει το πρόγραμμα του εμπλουτισμού ουρανίου.

    Εκπρόσωποι των 6 αυτών χωρών θα συναντηθούν σήμερα στην Φραγκφούρτη για να εξετάσουν την επιβολή σοβαροτέρων κυρώσεων.

    Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη ακούσει τίποτα περιεκτικό από το Ιράν για την πρόταση διαπραγματεύσεων. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα ελπίζει πως οι Ιρανοί θα ανταποκριθούν στις διεθνείς τους υποχρεώσεις και θα τερματίσουν το πυρηνικό τους πρόγραμμα.

    Και ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Ιαν Κέλλυ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν κάθε νέα πρόταση μέσα σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού.

    [06] Αύξηση των βιαιοτήτων στο Ιράκ

    01-09-2009

    Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 μηνών έφτασαν τον Αύγουστο οι απώλειες Ιρακινών αμάχων, αστυνομικών και στρατιωτών από βιαιότητες, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιρακινής κυβέρνησης.

    Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα αξιωματούχοι πάνω από 450 ιρακινοί πολίτες σκοτώθηκαν και πάνω από 1.500 τραυματίστηκαν, εντείνοντας τις ανησυχίες για την κατάσταση στην περιοχή.

    Μέλος της επιτροπής ασφάλειας της επαρχίας Νινευή δήλωσε ότι η κατάσταση στην χώρα του επιδεινώθηκε περισσότερο από ότι αναμενόταν να συμβεί όταν οι Ιρακινές διανέμεις θα αναλάμβαναν τον έλεγχο μετά την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από ιρακινές πόλεις και χωριά. Και πρόσθεσε ότι χρειάζεται καλύτερος εξοπλισμός σε καίριες οδικές αρτηρίες, ώστε οι δυνάμεις ασφάλειας να μπορούν καλύτερα να ανιχνεύουν βόμβες και άλλα εκρηκτικά.

    [07] Αύξηση πωλήσεων αυτοκινητοβιομηχανιών στις ΗΠΑ

    01-09-2009

    Το Αμερικανικό πρόγραμμα κινήτρων προς τους καταναλωτές για την ανταλλαγή των παλιών τους αυτοκινήτων με νέα μοντέλα που καταναλώνουν λιγότερη βενζίνη και είναι φιλικότερα προς το περιβάλλον, φαίνεται πως απέδωσε σοβαρά και για τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

    Η Κορεατική Hyundai ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 47%, ενώ η Αμερικανική Ford ανακοίνωσε αύξηση των πωλήσεων της κατά 17% τον Αύγουστο.

    Το λεγόμενο πρόγραμμα 'Ρευστό για σαράβαλα' που ίσχυσε αυτό το καλοκαίρι στις ΗΠΑ, ευθύνεται και για την αύξηση των πωλήσεων της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στο κόσμο της Toyota, της οποίας οι πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, αυξήθηκαν κατά 10,5%. Επίσης οι πωλήσεις της Honda αυξήθηκαν κατά 9,9%.

    [08] Ο πρόεδρος Ομπάμα εξετάζει έκθεση για την στρατηγική στο Αφγανιστάν

    01-09-2009

    Στάνλι Μακρύσταλ

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα εξετάσει αυτή την εβδομάδα νέα έκθεση για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, δήλωσε ότι ο κ. Ομπάμα θα μελετήσει την έκθεση στο προεδρικό θέρετρο Καμπ Ντέιβιντ, στην πολιτεία του Μαίρυλαντ, όπου αργότερα αυτή την εβδομάδα θα βρίσκεται σε διακοπές.

    Η έκθεση προέρχεται από τον διοικητή των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν στρατηγό, Στάνλι Μακρύσταλ.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επεσήμανε ότι η έκθεση δεν περιέχει αίτημα για την αποστολή περισσοτέρων στρατευμάτων στην περιοχή, αν και αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να γίνει αργότερα.

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται τα επεισόδια βίας στο Αφγανιστάν, με τον Αύγουστο να καταλήξει να είναι ο πιο αιματηρός μήνας για τις Αμερικανικές δυνάμεις από το 2001 που εκδιώχτηκαν οι Ταλιμπάν από την εξουσία. Τουλάχιστον 47 αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν τον Αύγουστο, και 44 τον Ιούλιο.

    Ο στρατηγός Στάνλεϋ Μακρύσταλ, δηλώνει ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι σοβαρή αλλά ο οκταετής πόλεμος μπορεί να κερδηθεί. Επεσήμανε επίσης ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους πρέπει να αλλάξουν στρατηγική και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στο αγώνα κατά των Ταλιμπάν και των εξτρεμιστών της Αλ Κάιντα. Ο κ. Μακρύσταλ, ζήτησε τη διεύρυνση των Αφγανικών δυνάμεων ασφάλειας και την επανεξέταση της στρατηγικής κατά των ανταρτών.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 2 September 2009 - 1:18:30 UTC