Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-09-02

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμφωνία ΟυκρανίαςβΡωσίας για την αγορά φυσικού αερίου
  • [02] Μικρή η πρόοδος στην μάχη με τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια
  • [03] Αρωγή αναπτυσσόμενων χωρών για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών
  • [04] Εμβόλια κατά της νέας γρίπης για παιδιά δημοτικού
  • [05] Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ
  • [06] Διεθνείς πιέσεις προς Ιράν να επιστρέψει στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του
  • [07] Άνθρωπος και όχι κεραυνός προκάλεσε τη πυρκαγιά στο Λος Άντζελες
  • [08] Πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα
  • [09] Πρόστιμα ρεκόρ στην φαρμακοβιομηχανία Pfizer
  • [10] Ο πρόεδρος Ομπάμα πιέζει το Κογκρέσο για τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας
  • [11] Επαφές με Έλληνες ομολόγους της είχε η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης

  • [01] Συμφωνία ΟυκρανίαςβΡωσίας για την αγορά φυσικού αερίου

    02-09-2009

    Η Πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο, ανακοίνωσε νέα συμφωνία με τη Ρωσία για την αγορά φυσικού αερίου και δήλωσε ότι οι διαφωνίες με τη Μόσχα αποτελούν παρελθόν. Η νέα συμφωνία θα επιτρέπει στην Ουκρανία να πληρώνει μόνο το αέριο που χρησιμοποιεί το οποίο θα ισοδυναμεί με το ήμισυ της ποσότητας που είχε συμφωνήσει στο παρελθόν να αγοράσει από την Ρωσία.

    Η Ρωσία είχε απειλήσει την Ουκρανία με την επιβολή κυρώσεων αν αυτή δεν πλήρωνε ολόκληρη την ποσότητα αερίου που είχε δεσμευτεί να αγοράσει. Η κ. Τιμοσένκο επεσήμανε ότι η οικονομική κρίση στην Ουκρανία επιβάλει μείωση στην κατανάλωση ενέργειας.

    Ο Ρώσος Πρωθυπουργός, Βλάντιμιρ Πούτιν, συμφώνησε ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η οικονομική πραγματικότητα όταν κλείνονται συμφωνίες για θέματα ενέργειας.

    [02] Μικρή η πρόοδος στην μάχη με τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια

    02-09-2009

    Οι πυροσβεστικές αρχές της Καλιφόρνια ανακοίνωσαν κάποια πρόοδο στην μάχη με το σοβαρότατο μέτωπο της πυρκαγιάς βόρεια του Λος Άντζελες, κυρίως λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας και της αύξησης του δείκτη υγρασίας στη περιοχή.Αλλά η Αμερικανική Υπηρεσία Δασών προειδοποιεί ότι θα χρειαστούν μέχρι και δύο ακόμη εβδομάδες για να σβήσει η πυρκαγιά στην περιοχή.Και αυτό με την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλάξει ο καιρός.

    Νωρίτερα, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ, δήλωσε ότι οι 8 πυρκαγιές που συνεχίζουν να μαίνονται στη πολιτεία του έχουν κατακάψει 540 χιλιάδες στρέμματα γης.Η μεγαλύτερη εστία των πυρκαγιών έχει καταστρέψει 50 οικήματα και έχει κοστίσει τη ζωή σε 2 πυροσβέστες.

    Ο πρόεδρος Ομπάμα και η σύζυγος του Μισέλ εξέφρασαν τα συλλυπητήρια τους προς τις οικογένειες των θυμάτων, ενώ ο κ. Σβαρτζενέγκερ δήλωσε ότι πάνω από 5.700 πυροσβέστες μάχονται με τις φλόγες.Απ' τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια έχουν τραυματιστεί συνολικά 14 άτομα.

    [03] Αρωγή αναπτυσσόμενων χωρών για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών

    02-09-2009

    Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι οι πλουσιότερες χώρες πρέπει να προσφέρουν στις αναπτυσσόμενες περίπου 600 δισεκατομμύρια ετησίως για να τις βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

    Η έκθεση ζητά τη δημιουργία μεγάλου επενδυτικού προγράμματος που θα βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να χρησιμοποιήσουν καθαρή ενέργεια και να προσαρμοστούν στις κλιματικές αλλαγές και τις καταστροφές που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ζητά επίσης από τη διεθνή κοινότητα να δεσμεύσει πόρους για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου στο 'ίδιο μέγεθος' με αυτό που οι χώρες έχουν αφιερώσει για τη διάσωση της παγκόσμιας οικονομίας.

    Η γενική γραμματέας της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για Οικονομικά και Κοινωνικά θέματα χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού προειδοποίησε ότι η αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να αντιμετωπίσει τις κλιματικές αλλαγές μπορεί να ωθήσει ένα μεγάλο αριθμό χωρών στη φτώχεια.

    [04] Εμβόλια κατά της νέας γρίπης για παιδιά δημοτικού

    02-09-2009

    Η πόλη της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι θα εμβολιάσει τα παιδιά των δημοτικών σχολείων αργότερα φέτος, μόλις κυκλοφορήσουν τα εμβόλια για τη νέα γρίπη.

    Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, ανακοίνωσε ότι τα εμβόλια θα χορηγηθούν από τα σχολεία με στόχο να τεθεί υπό έλεγχο η εξάπλωση του ιού Η1Ν1.Αναμένεται ότι το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου των Ασθενειών θα στείλει 1,2 εκατομμύρια εμβόλια στην πόλη της Νέας Υόρκης μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου και στη συνέχεια θα διαθέτει άλλα 500 χιλιάδες εμβόλια την εβδομάδα.

    [05] Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ

    02-09-2009

    Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι νέα στοιχεία στον τομέα της βιομηχανικής παραγωγής δείχνουν ότι η οικονομία της χώρας κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον Αύγουστο για πρώτη φορά εδώ και ενάμισι χρόνο. Ο κ. Ομπάμα χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ένδειξη 'ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης', αλλά επεσήμανε ότι 'δεν υπάρχει καμία αμφιβολία' πως θα πρέπει να καταβληθούν ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες.

    Παράλληλα με την έκθεση για την βιομηχανική παραγωγή, νέα στοιχεία για την αγορά ακινήτων δείχνουν ότι, τον Ιούλιο, ο αριθμός επικείμενων πωλήσεων κατοικιών έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο χρόνων.

    Πάντως, πολλοί οικονομολόγοι συνεχίζουν να ανησυχούν ότι η Αμερικανική οικονομία δεν θα μπορέσει να δημιουργήσει αρκετές θέσεις εργασίας για να διατηρήσει την εν λόγω ανάκαμψη.

    [06] Διεθνείς πιέσεις προς Ιράν να επιστρέψει στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του

    02-09-2009

    Εκπρόσωποι των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας και της Γερμανίας που συνεδριάζουν στην Φραγκφούρτη για να εξετάσουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, πιέζουν την Τεχεράνη να επιστρέψει στις συνομιλίες για τα πυρηνικά της.

    Οι 6 χώρες έχουν προσφέρει στο Ιράν εμπορικά κίνητρα για τον τερματισμό του προγράμματος του εμπλουτισμού ουρανίου. Επίσης εξετάζουν την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων.

    Μετά τις συνομιλίες της Τετάρτης ο Γερμανός αντιπρόσωπος ζήτησε από την Τεχεράνη να συμφωνήσει ότι θα συμμετάσχει σε συνομιλίες πριν από τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ αυτό το μήνα.

    Η δήλωση αυτή ήταν σε απάντηση στην πρόταση του ανώτερου διαπραγματευτή του Ιράν, Σαΐντ Τζαλίλι, ο οποίος είπε ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να αρχίσει διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ο κ Τζαλίλι είπε ότι το Ιράν έχει ένα νέο πακέτο προτάσεων που μπορεί να αποτελέσει βάση για συνομιλίες.

    Όμως αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν ακόμα λάβει τις νέες αυτές προτάσεις.

    [07] Άνθρωπος και όχι κεραυνός προκάλεσε τη πυρκαγιά στο Λος Άντζελες

    02-09-2009

    Αξιωματούχοι της Καλιφόρνια δηλώνουν ότι πιστεύουν πως η καταστροφική πυρκαγιά έξω απ' το Λος Άντζελες προκλήθηκε από άνθρωπο και όχι από κεραυνό.Ο αναπληρωτής διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Καλιφόρνια, Κάρλτον Τζόσεφ, δήλωσε πάντως ότι οι αρχές δεν είναι ακόμη σίγουρες αν η πυρκαγιά προκλήθηκε εσκεμμένα ή κατά λάθος.

    Πάντως η πτώση της θερμοκρασίας και η αύξηση της υγρασίας βοηθούν τους πυροσβέστες που καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σβήσουν τις πυρκαγιές έξω απ' το Λος Άντζελες.Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ, επισκέφτηκε τη περιοχή τη Τετάρτη και δήλωσε ότι η πυρκαγιά στη περιοχή του Λος Άντζελες βρίσκεται υπό έλεγχο στο 22% της έκτασης της, αλλά επεσήμανε ότι ο αγώνας δεν έχει ακόμη τελειώσει.

    [08] Πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα

    02-09-2009

    Κώστας Καραμανλής

    Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής, ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα τη Τετάρτη, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να 'ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο' και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία για τις εκλογές, αλλά δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως να πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο.

    Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μειωμένη την δημοτικότητα του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας έναντι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ΠΑΣΟΚ.

    [09] Πρόστιμα ρεκόρ στην φαρμακοβιομηχανία Pfizer

    02-09-2009

    Η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στο κόσμο, η Pfizer, συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμα 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ανάρμοστο τρόπο προώθησης των προϊόντων της.

    Το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε ότι πρόκειται για το υψηλότερο πρόστιμο που επιβάλλεται ποτέ σε περίπτωση παραβάσεων στον τομέα της υγείας.

    Η υπόθεση αναφέρεται στον τρόπο προώθησης ορισμένων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένου και του Bextra, το οποίο είχε εγκριθεί να κυκλοφορήσει για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, αλλά η εταιρεία Pfizer προσπάθησε να πιέσει τους γιατρούς να το χρησιμοποιήσουν και για άλλου είδους πόνους. Τελικά το Bextra αποσύρθηκε από την αγορά λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια του.

    Στις ΗΠΑ είναι παράνομη η άσκηση πίεσης από μέρους φαρμακοβιομηχανιών προς τους γιατρούς να συνταγογραφούν φάρμακα για ασθένειες για τις οποίες δεν έχει εγκριθεί η χρήση των φαρμάκων αυτών από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φαρμάκων. Επίσης είναι παράνομη η χορήγηση χρηματικών κινήτρων από τις φαρμακοβιομηχανίες στους γιατρούς για την επιλογή συγκεκριμένων φαρμάκων.

    Τα πρόστιμα που θα πληρώσει η Pfizer θα διατεθούν σε διάφορα κρατικά προγράμματα υγείας.

    [10] Ο πρόεδρος Ομπάμα πιέζει το Κογκρέσο για τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας

    02-09-2009

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αναμένεται να μιλήσει στο Αμερικανικό Κογκρέσο στις 9 Σεπτεμβρίου για το θέμα των μεταρρυθμίσεων του συστήματος ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης.Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου έκανε την ανακοίνωση αυτή την Τετάρτη, καθώς ο κ. Ομπάμα εξακολουθεί να πιέζει τα μέλη του Κογκρέσου να εγκρίνουν το νομοσχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας. Σε πρόσφατο ραδιοφωνικό του διάγγελμα ο κ. Ομπάμα αντέκρουσε καταγγελίες των επικριτών του ότι στις μεταρρυθμίσεις του περιλαμβάνεται ασφάλεια για τους παράνομους μετανάστες, για τις εκτρώσεις και για 'επιτροπές θανάτου', όπως τις αποκαλούν, που θα αποφασίζουν σε ποιους ασθενείς πρέπει να παραταθεί ή όχι η ιατρική περίθαλψη. Ο κ. Ομπάμα χαρακτήρισε όλες αυτές τις καταγγελίες 'ψευδείς ισχυρισμούς που στοχεύουν να διχάσουν' τον Αμερικανικό λαό. Επίσης ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι η πρόταση του για εναλλακτική κρατική ασφάλιση θα λειτουργεί όπως οι ιδιωτικές, θα βασίζεται σε καταβαλλόμενα ασφάλιστρα και δεν θα ισοδυναμεί με κρατικοποίηση του συστήματος υγείας. Η αντιπολίτευση των Ρεπουμπλικανών ισχυρίζεται ότι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες δεν θα είναι σε θέση να ανταγωνιστούν κρατικό πρόγραμμα υγείας.

    [11] Επαφές με Έλληνες ομολόγους της είχε η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Aθήνα

    02-09-2009

    Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ, Τίνα Καϊντάνο

    Ψηφίστηκε τελικά από την Ελληνική Βουλή, στο σύνολό του, το νομοσχέδιο που επικυρώνει τον διακανονισμό μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών για την τρομοκρατία και την καταπολέμηση του εγκλήματος. Τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ, με ορισμένες επιφυλάξεις, υπερψήφισαν το νομοσχέδιο,ενώ το καταψήφισαν το Κομουνιστικό Κόμμα και το ΛΑΟΣ, με επιφυλάξεις για τα ατομικά δικαιώματα.

    Η κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου, της βίζας, για τους Έλληνες πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι επομένως θέμα χρόνου καθώς με το νομοσχέδιο ενισχύθηκε το θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας των δύο κρατών.

    Στην Αθήνα, εξ άλλου, βρέθηκε και η νέα Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τίνα Καϊντάνο, που αντικατέστησε στο Στέητ Ντηπάρτμεντ τον Μάθιου Μπράιζα και είχε συνομιλίες με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννη Βαληνάκη τόσο για τις διμερείς σχέσεις, όσο και για τις εξελίξεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το Κυπριακό και τις διεθνείς εξελίξεις.

    Ο κ. Βαληνάκης συζήτησε με την κ. Καϊντάνο, παρουσία και του Αμερικανού Πρέσβη στη Αθήνα, Ντάνιελ Σπεκχαρτ, για την στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο λέγοντας ότι 'τον τελευταίο καιρό γίνονται προσπάθειες ορισμένων να δημιουργήσουν ένταση στην περιοχή. Οι παραβιάσεις, οι υπερπτήσεις και οι παρενοχλήσεις της γείτονος χώρας δεν μπορούν να μένουν χωρίς συνέπειες'.

    Η κ. Καιντάνο έγινε στη συνέχεια δεκτή και από την Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 3 September 2009 - 1:18:30 UTC