Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-09-04

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την άλλη εβδομάδα και πάλι οι συνομιλίες Χριστόφια-Ταλάτ
  • [02] Ο πόλεμος "δεν γλιστράει απ' τα χέρια" του προέδρου Ομπάμα
  • [03] Βελτιώθηκε η 'τροχιά της οικονομίας'
  • [04] Ο γγ των Η.Ε. κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του πλανήτη μας
  • [05] Eμβόλιο μιας δόσης για τη νέα γρίπη
  • [06] Ένα βήμα πιο κοντά στην κατασκευή πυρηνικής βόμβας
  • [07] Καταζητούμενος ο υπουργός Άμυνας του Ιράν
  • [08] Συνεχίζεται η εξάπλωση των πυρκαγιών στην Καλιφόρνια
  • [09] Θα απομακρυνθούν οι υπεύθυνοι για ασελγή συμπεριφορά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Καμπούλ
  • [10] Αισιόδοξος ο ΟΟΣΑ για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας
  • [11] Οι ΗΠΑ περικόπτουν βοήθεια προς την Ονδούρα
  • [12] Πλάι σε διασημότητες ο τάφος του Μάικλ Τζάκσον

  • [01] Την άλλη εβδομάδα και πάλι οι συνομιλίες Χριστόφια-Ταλάτ

    04-09-2009

    Θα επαναληφθούν την άλλη εβδομάδα οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, μετά την ακύρωση των συνομιλιών της Πέμπτης μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Οι συνομιλίες αναβλήθηκαν λόγω διαμάχης σχετικά με την αντιμετώπιση Ελληνοκυπρίων προσκυνητών από τις Τουρκοκυπριακές αρχές οι οποίες κράτησαν τα λεωφορεία των προσκυνητών σε σημεία ελέγχου επί μακρύ χρονικό διάστημα. Οι Ελληνοκύπριοι κατευθύνονταν σε εκκλησία της Μόρφου για θεία λειτουργία.Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, οι κύριοι Χριστόφιας και Ταλάτ θα ξανασυναντηθούν στις 10 Σεπτεμβρίου.

    [02] Ο πόλεμος "δεν γλιστράει απ' τα χέρια" του προέδρου Ομπάμα

    04-09-2009

    Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, παραδέχτηκε ότι υπάρχει 'περιορισμένος χρόνος' για να αποδειχτεί η αποτελεσματικότητα της νέας στρατηγικής στο Αφγανιστάν, αλλά αρνήθηκε ότι οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να χάσουν τον πόλεμο.

    Ο κ. Γκέιτς δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως ο πόλεμος στο Αφγανιστάν 'έχει αρχίσει να γλιστράει' απ' τα χέρια του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και σημείωσε ότι η στρατηγική του κ. Ομπάμα 'μόλις τώρα αρχίζει να υλοποιείται' και πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος για να λειτουργήσει.

    Ο κ. Γκέιτς είπε ότι στις αρχές του χρόνου, ο Αμερικανός Πρόεδρος ενέκρινε την αποστολή στο Αφγανιστάν άλλων 21 χιλιάδων στρατιωτών και ότι πολλοί από αυτούς δεν έχουν ακόμα μεταβεί στη χώρα.

    Ο επικεφαλής του μεικτού επιτελείου των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ναύαρχος Μάικ Μάλλεν, πρόσθεσε ότι ο αριθμός των Αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν δεν είναι τόσο σημαντικός, όσο ο τρόπος που χρησιμοποιούνται για την προστασία του Αφγανικού λαού.

    [03] Βελτιώθηκε η 'τροχιά της οικονομίας'

    04-09-2009

    Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι το πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 787 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει αποδώσει. Επικριτές της κυβέρνησης δηλώνουν ότι το σχέδιο στήριξης της οικονομίας είναι ιδιαίτερα περίπλοκο, αλλά ο κ. Μπάιντεν δήλωσε ότι το πακέτο έχει βελτιώσει 'την τροχιά της οικονομίας'.

    Στο μεταξύ, νέα έκθεση δείχνει συρρίκνωση του τομέα υπηρεσιών της Αμερικανικής οικονομίας με αργότερους ρυθμούς τον Αύγουστο, σε σύγκριση με το περασμένο μήνα.Μάλιστα ο τομέας των υπηρεσιών πλησιάζει σε επίπεδα ανάπτυξης.

    Παράλληλα, έκθεση για την ανεργία δείχνει ότι ο αριθμός των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας υποχώρησε ελαφρά κατά 4 χιλιάδες την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων αυξήθηκε σημαντικά κατά 92 χιλιάδες, ξεπερνώντας τα 6,2 εκατομμύρια.

    [04] Ο γγ των Η.Ε. κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του πλανήτη μας

    04-09-2009

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρόκειται να αντιμετωπίσει μεγάλη καταστροφή αν οι κυβερνήσεις δεν καταφέρουν να περιορίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που ευθύνονται για την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.

    Ο κ. Μπαν έκανε τις δηλώσεις αυτές την Πέμπτη σε εκπροσώπους 150 χωρών που συμμετέχουν στο Συνέδριο για Κλίμα στη Γενεύη. Ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού προειδοποίησε ότι θα λιώσουν οι παγετοί στην Αρκτική μέχρι το 2030, αν οι κυβερνήσεις δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν σε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

    Ο κ. Μπαν ζήτησε επίσης να σημειωθεί γρήγορη πρόοδος για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το Δεκέμβριο, οπότε και έχει προγραμματιστεί η διεθνής σύνοδος της Κοπεγχάγης για την αντικατάσταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο με νέα συνθήκη για την περαιτέρω μείωση των εκπομπών βλαβερών αερίων.

    Ο γ.γ. των Η.Ε. επεσήμανε ότι το μέγεθος της επικείμενης καταστροφής θα έχει αντίκτυπο όχι μόνο περιβαλλοντικό, αλλά κοινωνικό και πολιτικό και θα επηρεάσει τον πλανήτη ολόκληρο.

    [05] Eμβόλιο μιας δόσης για τη νέα γρίπη

    04-09-2009

    Η Ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε εμβόλιο για το στέλεχος H1N1 της νέας γρίπης, το οποίο φαίνεται να αποδίδει και με μόνο μια δόση, αποκάλυψη που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση των διεθνών αποθεμάτων σε εμβόλια.

    Η Novartis ανακοίνωσε ότι το νέο εμβόλιο δοκιμάστηκε σε 100 άτομα στη Βρετανία, ηλικίας από 18 έως 50 ετών.Η εταιρεία δηλώνει ότι τα άτομα που δέχτηκαν δύο δόσεις του εμβολίου ανέπτυξαν μεγαλύτερη ανοσία στον ιό της νέας γρίπης.Αλλά και αυτοί που δέχτηκαν μία μόνο δόση του εμβολίου, ανέπτυξαν ικανοποιητική ανοσία.

    Οι επιστήμονες πίστευαν μέχρι τώρα ότι θα χρειαζόντουσαν δύο δόσεις του εμβολίου για προστασία από τον ιό H1N1, περιορίζοντας έτσι τον αριθμό ατόμων που θα μπορούσαν να εμβολιαστούν.

    Επίσης, οι Κινεζικές αρχές ενέκριναν εμβόλιο που κατασκευάστηκε από Κινεζική εταιρεία και το οποίο φαίνεται πως είναι αποτελεσματικό με μία μόνο δόση.Η κατασκευάστρια εταιρεία Sinovac δήλωσε ότι στόχος της, αρχικά τουλάχιστον, είναι η διανομή των εμβολίων μόνο στην εσωτερική Κινεζική αγορά.

    [06] Ένα βήμα πιο κοντά στην κατασκευή πυρηνικής βόμβας

    04-09-2009

    Η Βόρεια Κορέα δήλωσε ότι βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου, γεγονός που την φέρνει πλησιέστερα προς την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.Ανακοίνωση του επίσημου Κορεατικού Κεντρικού Πρακτορείου Ειδήσεων αναφέρει ότι ο πειραματικός εμπλουτισμός ουρανίου έχει μπει με επιτυχία στο στάδιο ολοκλήρωσης του και ότι η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη για κυρώσεις, αλλά και για διάλογο με χώρες που επιδιώκουν να την σταματήσουν απ' το να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

    Η ίδια ανακοίνωση προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη επιβολή νέων κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών, πριν την απόφαση για συνομιλίες, θα ενισχύσει τον πυρηνικό αποτρεπτικό παράγοντα της Βόρειας Κορέας.

    Να υπενθυμίσουμε ότι η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε υπόγειο πυρηνική δοκιμή το Μάιο.

    [07] Καταζητούμενος ο υπουργός Άμυνας του Ιράν

    04-09-2009

    Αχμάντ Βαχίντι

    Η Βουλή του Ιράν ενέκρινε 18 από τους υποψήφιους, που είχαν προταθεί από τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ για τις 21 θέσεις του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο περιλαμβάνει και Υπουργό Άμυνας που κατηγορείται για ανάμειξη σε βομβιστική επίθεση το 1994 στην Αργεντινή. Την Πέμπτη, τα μέλη της Βουλής ενέκριναν τον διορισμό του Αχμάντ Βαχίντι, ο οποίος καταζητείται από την Ιντερπόλ για επίθεση σε Εβραϊκό Κέντρο του Μπουένος Άιρες από την οποία σκοτώθηκαν 85 άτομα. Ορισμένοι βουλευτές φώναζαν 'θάνατος στο Ισραήλ' όταν ο Βαχίντι έλαβε περισσότερες ψήφους από οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Η Βουλή του Ιράν ψήφισε επίσης και την πρώτη γυναίκα Υπουργό από την εποχή της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979. Πρόκειται για την Μαρζιέχ Βαχίντ Νταστζέρντι, γυναικολόγο και πρώην βουλευτή, στην οποία ανατέθηκε το Υπουργείο Υγείας. Μετά την ψηφοφορία η Νταστζέρντι δήλωσε ότι 'οι γυναίκες πέτυχαν το μακρινό τους όνειρο'. Επίσης απορρίφθηκαν οι υποψήφιοι για τα Υπουργεία ενέργειας, Παιδείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, δύο απ' τους οποίους ήταν γυναίκες.

    [08] Συνεχίζεται η εξάπλωση των πυρκαγιών στην Καλιφόρνια

    04-09-2009

    Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Άρνολντ Σβάρτσενεγκερ, επισκέφτηκε περιοχή έξω απ' το Λος Άντζελες που καταστράφηκε από τις μεγαλύτερες ποτέ πυρκαγιές στην ιστορία της περιοχής. Οι φωτιές αποτέφρωσαν περίπου 580 χιλιάδες στρέμματα.

    Την Πέμπτη, οι πυροσβέστες συνέχισαν τις προσπάθειες για να θέσουν υπό έλεγχο τις φωτιές. Οι πυρκαγιές μαίνονται στην περιοχή επί μία εβδομάδα και τώρα σύμφωνα με αξιωματούχους περιορίστηκαν κατά 38%.

    Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί όμως οι φωτιές συνέχισαν να εξαπλώνονται σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές τις βραδινές ώρες, αναγκάζοντας την απομάκρυνση 25 ατόμων απ' τα σπίτια τους.

    Εμπειρογνώμονες εξακολουθούν να ερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς. Ο αναπληρωτής διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Καλιφόρνια, Κάρλτον Τζόζεφ, δήλωσε ότι οι εμπειρογνώμονες πιστεύουν πως οι φωτιές προκλήθηκαν από ανθρώπινες ενέργειες.

    [09] Θα απομακρυνθούν οι υπεύθυνοι για ασελγή συμπεριφορά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Καμπούλ

    04-09-2009

    P.J. Crowley

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ δηλώνει ότι ιδιωτικοί φρουροί στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, που βρέθηκαν να συμμετάσχουν σε άσεμνα πάρτι και να κακοποιούν Αφγανούς πολίτες θα απομακρυνθούν απ' τις δουλειές τους.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, P.J. Crowley, δήλωσε ότι στο Αφγανιστάν έχουν σταλεί εμπειρογνώμονες για να διερευνήσουν καταγγελίες για άσεμνα πάρτι που διοργάνωναν συμβασιούχοι υπάλληλοι του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών στους οποίους έχει ανατεθεί η ασφάλεια της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Καμπούλ.

    Ο κ. Crowley επεσήμανε ότι η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, αισθάνεται 'ειλικρινά προσβεβλημένη' από την καταγγελλόμενη συμπεριφορά.

    Σε ανακοίνωση της η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Καμπούλ αναφέρει ότι 'η χρήση αλκοολούχων ποτών έχει απαγορευτεί στη βάση Σάλλιβαν', όπου ζουν οι ιδιωτικοί φρουροί της εταιρείας ArmorGroup.

    [10] Αισιόδοξος ο ΟΟΣΑ για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας

    04-09-2009

    Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης δίνει κάποια αισιόδοξα προγνωστικά για την πορεία της διεθνούς οικονομίας, αλλά οικονομικοί παράγοντες από διάφορες χώρες του κόσμου συνεχίζουν να ανησυχούν.

    Νέα έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρει ότι η οικονομική ανάκαμψη μπορεί να πραγματοποιηθεί νωρίτερα απ' ότι αναμενόταν και να είναι ισχυρότερη απ' ότι αρχικά πιστευόταν. Για την έκθεση του ΟΟΣΑ αναλύθηκαν τα οικονομικά στοιχεία 30 σημαντικών βιομηχανικών χωρών του κόσμου, ενώ αναφέρεται ότι η ανάπτυξη στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, δηλαδή στις ΗΠΑ, την Βρετανία, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ιαπωνία, θα συρρικνωθεί κατά 3,7% φέτος, δηλαδή λιγότερο απ' το 4,1% που είχε προβλεφτεί τον Ιούνιο.

    Παρ' όλα αυτά αξιωματούχοι του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προειδοποιούν ότι η αύξηση της ανεργίας και οι ασθενικές αγορές ακινήτων συνεχίζουν να απειλούν την οικονομική ανάπτυξη. Επίσης ανώτεροι αξιωματούχοι απ' τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση συνιστούν προσοχή.

    [11] Οι ΗΠΑ περικόπτουν βοήθεια προς την Ονδούρα

    04-09-2009

    Μανουέλ Ζελάγια

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, αποφάσισε να περικόψει 'ευρύ φάσμα', όπως χαρακτηρίστηκε, βοήθειας προς την Ονδούρα, λόγω της απομάκρυνσης του προέδρου Μανουέλ Ζελάγια, τον Ιούνιο.

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ προέβη στην εν λόγω ανακοίνωση, καθώς η κ. Κλίντον συναντιόταν με τον κ. Ζελάγια εδώ στην Ουάσιγκτον. Ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Ίαν Κέλλυ, δήλωσε ότι η μεταβατική κυβέρνηση της Ονδούρας αρνείται να δεχτεί διαμεσολαβητικό σχέδιο της Κόστα Ρίκα για την επιστροφή του κ. Ζελάγια στην εξουσία και επεσήμανε ότι η αποκατάσταση της βοήθειας θα βασιστεί στο κατά πόσο η Ονδούρα κυβερνάται με δημοκρατικό και συνταγματικό τρόπο.

    Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης της Ονδούρας, πρόεδρος Ρομπέρτο Μιτσελέττι, φέρεται να χαρακτηρίζει την απόφαση των ΗΠΑ 'μη φιλική'.

    Αργότερα ο κ. Ζελάγια δήλωσε στη ΦτΑ ότι είναι ικανοποιημένος με τα Αμερικανικά μέτρα, στα οποία περιλαμβάνεται και άρση της άδειας εισόδου στις ΗΠΑ αξιωματούχων της Ονδούρας που υποστηρίζουν την κυβέρνηση Μιτσελέττι. Ο κ. Ζελάγια δήλωσε επίσης ότι αν οι ενέργειες αυτές δεν πείσουν την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Ονδούρας να τον αποκαταστήσει στην εξουσία, τότε θα πρέπει να ληφθούν αυστηρότερα οικονομικά μέτρα.

    [12] Πλάι σε διασημότητες ο τάφος του Μάικλ Τζάκσον

    04-09-2009

    Στο γνωστό κοιμητήριο του Χόλυγουντ, Forest Lawn, πραγματοποιήθηκε τη Πέμπτη το βράδυ, σε κλειστό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, η τελετή ταφής του σουπερσταρ της Ποπ, Μάικλ Τζάκσον. Το εν λόγω κοιμητήριο φιλοξενεί τους τάφους πολλών γνωστών προσωπικοτήτων του Αμερικανικού κινηματογράφου, όπως ο Κλάρκ Γκέιμπλ, η Τζην Χάρλοου και άλλοι.

    Το επίχρυσο φέρετρο του Τζάκσον, θα τοποθετηθεί σε ιδιωτική πτέρυγα του Μεγάλου Μαυσωλείου του κοιμητηρίου.

    Ο Μάικλ Τζάκσον πέθανε στις 25 Ιουνίου στο Λος Άντζελες από θανάσιμο συνδυασμό φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένου και του πανίσχυρου αναισθητικού Propofol.Ο ιατροδικαστής του Λος Άντζελες χαρακτήρισε τον θάνατο ανθρωποκτονία.Ο προσωπικός γιατρός του Τζάκσον, Κόνραντ Μέρρυ, ενδεχομένως να αντιμετωπίσει κατηγορίες για φόνο εξ αμελείας μετά τη γνωμάτευση των ιατροδικαστικών αρχών.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 5 September 2009 - 1:18:44 UTC