Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-09-07

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ ο μεγαλύτερος πωλητής όπλων στο κόσμο
  • [02] Εμμένει ο Πρόεδρος Ομπάμα σε κρατική επιλογή ασφάλισης
  • [03] Νέο οπλικό σύστημα δημιούργησε το Ιράν
  • [04] Συνελήφθη ο καπετάνιος πλοιαρίου που βυθίστηκε στην Οχρίδα
  • [05] Παραιτήθηκε σύμβουλος του Λευκού Οίκου
  • [06] Διερεύνηση ΝΑΤΟϊκής επίθεση στο Αφγανιστάν ζητά η καγκελάριος της Γερμανίας
  • [07] Πλησιέστερα στην εκλογική νίκη ο Καρζάι
  • [08] Ναυάγιο στις Φιλιππίνες
  • [09] Συνεχίζεται η μάχη με τις φωτιές στην Καλιφόρνια
  • [10] Ημέρα των Εργαζομένων στις ΗΠΑ
  • [11] Η μεσαία τάξη ραχοκοκαλιά της Αμερικανικής οικονομίας
  • [12] Ξανανοίγει ο φάκελος της δολοφονίας της Γκαλίνα Σταροβόϊτοβα
  • [13] Υπό έλεγχο το 56% της πυρκαγιάς στη Καλιφόρνια
  • [14] Νέο οικισμό κατασκευάζουν οι Ισραηλινοί στη Δυτική Όχθη
  • [15] Ιράν: Θα χρειαστεί χρόνο η διερεύνηση της υπόθεσης τριών Αμερικανών κρατούμενων

  • [01] ΗΠΑ ο μεγαλύτερος πωλητής όπλων στο κόσμο

    07-09-2009

    Νέα έκθεση αναφέρει ότι οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για πάνω από τα δύο-τρίτα των πωλήσεων όπλων παγκοσμίως.

    H εφημερίδα Νιού Γιορκ Τάιμς αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι σύμφωνα με την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου οι ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνίες για πωλήσεις όπλων ύψους σχεδόν 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2008, δηλαδή πάνω από το 68% των διεθνών πωλήσεων. Οι Τάιμς αναφέρουν ότι οι πωλήσεις Αμερικανικών όπλων είναι κατά 12 δισεκατομμύρια υψηλότερες απ' ότι την προηγούμενη χρονιά.

    Η εφημερίδα επισημαίνει επίσης ότι η αύξηση αυτή είναι 'ιδιαίτερα αισθητή' την στιγμή που οι διεθνείς πωλήσεις όπλων σημείωσαν πτώση σχεδόν 8% το 2008.

    Η Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου επισημαίνει επίσης ότι η αύξηση των πωλήσεων όπλων είναι 'εντυπωσιακή' σε περίοδο οικονομικής ύφεσης. Σύμφωνα με την έκθεση η αύξηση οφείλεται σε νέες συμφωνίες για όπλα με χώρες της Ασίας και στο διαρκές κόστος συντήρησης και εξοπλισμού για τους υπάρχοντες πελάτες.

    Οι Τάιμς καταλήγουν ότι μετά τις ΗΠΑ, η Ιταλία έρχεται δεύτερη στις πωλήσεις όπλων με 3, 7 δισεκατομμύρια και η Ρωσία με 3, 5 δισεκατομμύρια.

    [02] Εμμένει ο Πρόεδρος Ομπάμα σε κρατική επιλογή ασφάλισης

    07-09-2009

    Ανώτεροι σύμβουλοι του προέδρου Ομπάμα δηλώνουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχίζει να θέλει να συμπεριλάβει κρατικό πρόγραμμα περίθαλψης, στο πακέτο επιλογών που θα απαρτίζει το νομοσχέδιο μεταρρύθμισης του συστήματος ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης της χώρας, αλλά δεν το χαρακτήρισαν αναγκαίο.

    Ο ανώτερος σύμβουλος του κ. Ομπάμα, Ντέηβιντ ¶ξελροντ, δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πιστεύει πως ένα κρατικό πρόγραμμα περίθαλψης αποτελεί πολύτιμο όργανο για τον ανταγωνισμό, αλλά δεν θα πρέπει να ορίσει τον διάλογο για τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία.

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θέλει να συμπεριλάβει και κρατικό πρόγραμμα περίθαλψης στο νομοσχέδιο, αλλά απέφυγε να ξεκαθαρίσει αν ο Αμερικανός πρόεδρος θα αντιταχθεί σε ένα νομοσχέδιο που δεν θα περιλαμβάνει κρατικό πρόγραμμα περίθαλψης.

    Ο κ. Ομπάμα ετοιμάζεται για βαρυσήμαντη ομιλία του τη Τετάρτη το βράδυ στο Κογκρέσο, οπότε και θα προσπαθήσει να προωθήσει τα σχέδια του για την μεταρρύθμιση του συστήματος ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης στις ΗΠΑ.

    Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν αντιταχθεί έντονα στο ενδεχόμενο κρατικού προγράμματος υγείας.

    [03] Νέο οπλικό σύστημα δημιούργησε το Ιράν

    07-09-2009

    Ο στρατιωτικός διοικητής της Ιρανικής αεροπορίας, στρατηγός Αχμάντ Μικάνι, δήλωσε ότι η χώρα του έχει δημιουργήσει οπλικό σύστημα που μπορεί να αντικρούσει πυραύλους που δεν ανιχνεύονται από ραντάρ.

    Τα Ιρανικά μέσα ενημέρωσης φέρουν τον στρατηγό Μικάνι, να λέει ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του μπορούν τώρα να εντοπίζουν και να καταστρέφουν πυραύλους Στέλθ.

    Να σημειωθεί ότι το Ισραήλ, που θεωρεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μία διαρκώς εντεινόμενη απειλή, δεν έχει αποκλείσει τη χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον πυρηνικών συγκροτημάτων του Ιράν. Η Τεχεράνη όμως επιμένει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα αποσκοπεί μόνο στη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

    Τον περασμένο μήνα το Ιράν δήλωσε ότι ζήτησε από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας να προτείνει απαγόρευση σε επιθέσεις κατά πυρηνικών εγκαταστάσεων.

    [04] Συνελήφθη ο καπετάνιος πλοιαρίου που βυθίστηκε στην Οχρίδα

    07-09-2009

    Ημέρα εθνικού πένθους στην Οχρίδα

    Οι αρχές των Σκοπίων συνέλαβαν τον καπετάνιο τουριστικού πλοιαρίου που βυθίστηκε το Σάββατο στη Λίμνη Οχρίδα, κοστίζοντας τη ζωή σε 15 Βούλγαρους τουρίστες, συμπεριλαμβανομένου και ενός παιδιού. Επίσης τραυματίστηκαν σοβαρά 4 επιβάτες. Το πλοιάριο βρισκόταν σε απόσταση 200 μέτρων από την στεριά.

    Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο καπετάνιος, Σοτίρ Φιλέφσκι, θα παραμείνει υπό κράτηση επί 30 μέρες οπότε και θα διεξαχθεί έρευνα για το τραγικό συμβάν.

    Ο Υπουργός Μεταφορών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Μίλε Γιανακιέφσκι, ανακοίνωσε τη παραίτηση του.

    Οι αρχές διερευνούν πληροφορίες ότι κάτι ράγισε ή έσπασε στην πρύμνη του πλοίου πριν αυτό βυθιστεί. Και δηλώνουν ότι το υπέρμετρο φορτίο σε ένα 85 ετών πλοίο, ενδεχομένως να προκάλεσε το δυστύχημα. Επίσης ορισμένοι επιζώντες δήλωσαν ότι το πλοίο δεν διέθετε σωσίβια. Σύμφωνα με τις αρχές το πλοίο δεν έπρεπε να μεταφέρει πάνω από 40 με 45 επιβάτες, ενώ πάνω από 55 άτομα βρίσκονταν πάνω στο πλοίο όταν αυτό βυθίστηκε.

    [05] Παραιτήθηκε σύμβουλος του Λευκού Οίκου

    07-09-2009

    Βαν Τζόουνς

    Παραιτήθηκε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα περιβάλλοντος, Βαν Τζόουνς, μετά από διαμάχη που έχει ξεσπάσει για δηλώσεις που είχε κάνει στο παρελθόν.

    Ο κ. Τζόουνς ζήτησε συγγνώμη, την περασμένη εβδομάδα, για την υπογραφή αιτήματος πριν από 5 χρόνια που έθετε το ερώτημα αν ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι επέτρεψαν την διεξαγωγή των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

    Ρεπουμπλικανικοί νομοθέτες επέκριναν τον κ. Τζόουνς χαρακτηρίζοντας τις απόψεις του ακραίες και λέγοντας ότι δεν έχει θέση στην παρούσα κυβέρνηση.

    Σε ανακοίνωση του νωρίς την Κυριακή ο κ. Τζόουνς δήλωσε ότι οι αντίπαλοί του χρησιμοποιούν ψέματα και διαστρεβλώνουν δηλώσεις του για να αποσπάσουν την προσοχή από το θέμα της υγειονομικής ασφάλισης και της καθαρής ενέργειας στις ΗΠΑ. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν μπορεί να ζητήσει από τους συναδέλφους του να ξοδεύουν το χρόνο τους υπερασπιζόμενοι το παρελθόν του.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα δεν συμφωνεί με τις δηλώσεις που είχε κάνει ο κ. Τζόουνς στο παρελθόν. Και πρόσθεσε ότι με την υποβολή παραίτησής του ο κ. Τζόουνς επεσήμανε ότι τα θέματα ημερήσιας διάταξης του Προέδρου είναι πιο σημαντικά από αυτά ενός ατόμου.

    [06] Διερεύνηση ΝΑΤΟϊκής επίθεση στο Αφγανιστάν ζητά η καγκελάριος της Γερμανίας

    07-09-2009

    H Γερμανίδα Καγκελάριος, ¶γκελα Μέρκελ, ζήτησε μία γρήγορη και διεξοδική διερεύνηση από το ΝΑΤΟ της επιδρομής στο βόρειο Αφγανιστάν την Παρασκευή, κατόπιν εντολής Γερμανού διοικητή. Τοπικοί αξιωματούχοι λένε ότι από την επίθεση σκοτώθηκαν πολλοί άμαχοι.

    Δημοσίευμα της Αμερικανικής εφημερίδας Ουάσιγκτον Ποστ αναφέρει ότι Γερμανός διοικητής στο Αφγανιστάν μπορεί να παραβίασε Νατοϊκούς κανονισμούς όταν διέταξε αεροεπιδρομή, από την οποία έχασαν τη ζωή τους άμαχοι στην επαρχία Κουντούζ, και η οποία βασίζονταν σε μυστικές πληροφορίες που προέρχονταν από μία μόνο πηγή.

    Σύμφωνα με την Ποστ η επιδρομή αποτελεί παραβίαση των ΝΑΤΟϊκών κανονισμών που σκοπεύουν στην μείωση των απωλειών αμάχων. Η εφημερίδα επισημαίνει επίσης ότι οι συγκεκριμένοι κανονισμοί απαγορεύουν τον βομβαρδισμό στόχων όπου υπάρχουν άμαχοι με πληροφορίες που προέρχονται μόνο από μία πηγή.

    Σύμφωνα πάντα με την Ουάσιγκτον Ποσυ ο Γερμανός διοικητής έλαβε βίντεο από Αμερικανικό μαχητικό τζετ που έδειχνε κόσμο συγκεντρωμένο γύρω από δύο φορτηγά μεταφοράς καυσίμων τα οποία είχαν καταληφθεί από τους Ταλιμπάν. Αφγανός πληροφοριοδότης είχε δηλώσει ότι όλοι στο συγκεκριμένο σημείο ήταν αντάρτες. Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει, όμως, ότι εμπειρογνώμονες του ΝΑΤΟ υπολόγισαν ότι περίπου 125 άτομα σκοτώθηκαν κατά την επίθεση και ότι τουλάχιστον τα 24 από αυτά δεν ήταν αντάρτες.

    Σε άλλες εξελίξεις, η κ. Μέρκελ συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Γκόρντον Μπράουν, την Κυριακή και επίσης εξέφρασε υποστήριξη για τη διοργάνωση συνεδρίου των Η.Ε. για το μέλλον του Αφγανιστάν πριν από το τέλος του χρόνου.

    [07] Πλησιέστερα στην εκλογική νίκη ο Καρζάι

    07-09-2009

    Αφγανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την πρώτη ακύρωση ψήφων από τις προεδρικές εκλογές του περασμένου μήνα, καθώς τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν τον πρόεδρο της χώρας, Χαμίντ Καρζάι, να πλησιάζει το απαιτούμενο ποσοστό πλειοψηφίας που θα αποτρέψει δεύτερο γύρο εκλογών.

    Ο αξιωματούχος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Εκλογών, Νταούντ Αλί Νατζάφι, δήλωσε ότι ακυρώθηκαν τα αποτελέσματα 447 εκλογικών τμημάτων σε διάφορα σημεία της χώρας, λόγω καταγγελιών για ευρύτατες ατασθαλίες. Αλλά δεν δήλωσε τον ακριβή αριθμό ψήφων που επηρεάζονται απ' αυτήν την απόφαση.

    Στο μεταξύ, τα τελευταία αποτελέσματα με καταμετρημένο το 75% περίπου των ψήφων, δείχνουν τον κ. Καρζάι να παίρνει ποσοστό 48,6% και τον κύριο αντίπαλο του Αμπντουλλά Αμπντουλλά να παίρνει ποσοστό 31,7%.

    Τα τελικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν αναμένονται αργότερα αυτό το μήνα μετά τη διερεύνηση των καταγγελιών για εκλογικές ατασθαλίες.

    [08] Ναυάγιο στις Φιλιππίνες

    07-09-2009

    Οι αρχές των Φιλιππίνων προσπαθούν να αποτρέψουν την έκχυση 250 τόνων καυσίμων και πετρελαίου στην θάλασσα στα νότια της χώρας, όπου τη Κυριακή βυθίστηκε φέρρυ μπόουτ, κοστίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 9 άτομα. Οι αρχές έχουν διατάξει την συνέχιση των ερευνών για 33 άτομα των οποίων η τύχη αγνοείται, ενώ πάνω από 950 άτομα επέζησαν του ναυαγίου. Πολλοί επιβάτες έπεσαν στη θάλασσα όταν ο καπετάνιος του πλοίου διέταξε όλους να εγκαταλείψουν το σκάφος το οποίο είχε γύρει μέσα στη νύχτα. Πλοία του ναυτικού των Φιλιππίνων, αλιευτικά σκάφη και ελικόπτερα της πολεμικής αεροπορίας ψάχνουν για τους αγνοουμένους. Επίσης Αμερικανοί στρατιώτες που συμμετείχαν σε αντιτρομοκρατικές ασκήσεις στις νότιες Φιλιππίνες, συμμετέχουν και αυτοί στις σωστικές προσπάθειες.

    Το φερρυμπώουτ πραγματοποιούσε διαδρομή προς την πόλη Ηλόϊλο των κεντρικών Φιλιππίνων. Μέχρι στιγμής οι αρχές δεν γνωρίζουν τι προκάλεσε το ναυάγιο.

    [09] Συνεχίζεται η μάχη με τις φωτιές στην Καλιφόρνια

    07-09-2009

    4.800 πυροσβέστες στη Καλιφόρνια συνεχίζουν να μάχονται με την πυρκαγιά που έχει αποτεφρώσει 600 χιλιάδες στρέμματα γης έξω απ' το Λος ¶ντζελες. Η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο στο 51% της έκτασης της, άλλα μέχρι στιγμής έχουν καταστραφεί τουλάχιστον 76 σπίτια.

    Παράλληλα οι αρχές έχουν χαρακτηρίσει την πυρκαγιά εμπρησμό και ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, ¶ρνολντ Σβαρτζενέγκερ, προσφέρει αμοιβή 100 χιλιάδων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην σύλληψη του εμπρηστή.

    [10] Ημέρα των Εργαζομένων στις ΗΠΑ

    07-09-2009

    Ημέρα των Εργαζομένων η σημερινή στις ΗΠΑ και ο πρόεδρος Ομπάμα θα τιμήσει την ημέρα με ομιλία στην Ομοσπονδία Εργατικών Ενώσεων Αμερικής, στην ετήσια συγκέντρωση της στο Σινσινάτι του Οχάιο.

    Επίσης ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα γιορτάσει την ημέρα συμμετέχοντας σε παρέλαση στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνιας.

    Η Ημέρα των Εργαζομένων γιορτάζεται πάνω από 100 χρόνια στις ΗΠΑ και είναι αφιερωμένη στους πάνω από 155 εκατομμύρια Αμερικανούς εργαζόμενους.Η φετινή Ημέρα των Εργαζομένων όμως θα είναι δύσκολη για τα 15 εκατομμύρια Αμερικανούς που παραμένουν άνεργοι.

    Η σημερινή γιορτή σηματοδοτεί παράλληλα και το τέλος της καλοκαιρινής σεζόν στις ΗΠΑ.

    [11] Η μεσαία τάξη ραχοκοκαλιά της Αμερικανικής οικονομίας

    07-09-2009

    Ο πρόεδρος Ομπάμα γιόρτασε την Ημέρα των Εργαζομένων, τη Δευτέρα, με επίσκεψη στην ετήσια συγκέντρωση της Ομοσπονδίας Εργατικών Σωματείων Αμερικής που φέτος πραγματοποιήθηκε στο Σινσινάτι του Οχάιο. Ο κ. Ομπάμα δήλωσε, κατά την ομιλία του, ότι ένα ισχυρό εργατικό κίνημα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισχυρής οικονομίας.Και πρόσθεσε ότι η Αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να διασφαλίσει ότι η μεσαία τάξη θα παραμείνει ραχοκοκαλιά της οικονομίας της χώρας.

    Ο κ. Ομπάμα σημείωσε ότι κύριος στόχος της ειδικής ομάδας εργασίας για τις οικογένειες της μεσαίας τάξης, της οποίας ηγείται ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, είναι να διασφαλίσει ότι η κυβερνητική πολιτική ωφελεί τον Αμερικανό εργαζόμενο.

    Ο πρόεδρος Ομπάμα τόνισε παράλληλα ότι ήρθε η ώρα για μεταρρύθμιση του συστήματος ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης της χώρας, ένα θέμα για το οποίο θα μιλήσει εκτενώς κατά το διάγγελμα του προς το Κογκρέσο τη Τετάρτη το βράδυ.

    [12] Ξανανοίγει ο φάκελος της δολοφονίας της Γκαλίνα Σταροβόϊτοβα

    07-09-2009

    Γκαλίνα Σταροβόιτοβα

    Αρμόδιες αρχές στην Μόσχα αποφάσισαν να ξανανοίξουν τον φάκελο ενός ανεξιχνίαστου εγκλήματος, τον φόνο της Γκαλίνα Σταροβόϊτοβα, βουλευτή της Δούμας και υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που πυροβολήθηκε θανάσιμα έξω από το διαμέρισμά της, το 1998.

    Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας λέει ότι έλαβε την απόφαση αυτή επειδή έχουν προκύψει τώρα νέα στοιχεία σε σχέση με την υπόθεση.

    Συγγενείς της Γκαλίνα ζήτησαν να ξανανοίξει ο φάκελος του εγκλήματος μετά την σύλληψη του τέως βουλευτή της Δούμας, Μιχαήλ Γκλουτσένκο, τον περασμένο Ιούνιο, ο οποίος καταγγέλλεται ότι σχετίζεται με τρεις άλλες δολοφονίες στην Κύπρο. Εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι ο Γκλουτσένκο μπορεί να σχετίζεται και με την δολοφονία της Γκαλίνα.

    Η Γκαλίνα Σταροβόϊτοβα ήταν διακεκριμένη δημοκρατική μεταρρυθμιστής που είχε επικρίνει δριμύτατα την διαφθορά στους κόλπους της κυβέρνησης, τις Ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Τσετσενία και τις αντι-σημιτικές δραστηριότητες ορισμένων Ρώσων πολιτών.

    Οι Ρωσικές αρχές έχουν ήδη καταδικάσει τρία άτομα για τον ρόλο τους στην δολοφονία της Γκαλίνα αλλά, όπως καταγγέλλουν ορισμένοι, ουδέποτε συνέλαβαν το άτομο που διέταξε τον θάνατό της.

    [13] Υπό έλεγχο το 56% της πυρκαγιάς στη Καλιφόρνια

    07-09-2009

    Οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Καλιφόρνια κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο το 56% της καταστροφικής πυρκαγιάς βόρεια του Λος ¶ντζελες που έχει αποτεφρώσει 630 χιλιάδες στρέμματα γης και έχει καταστρέψει 76 σπίτια.Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι πάνω από 4.600 πυροσβέστες αγωνίζονται να σβήσουν την πυρκαγιά που μαίνεται εδώ και δύο εβδομάδες και έχει κοστίσει τη ζωή σε δύο πυροσβέστες.Παράλληλα οι αρχές της Καλιφόρνια έχουν χαρακτηρίσει τα αίτια της πυρκαγιάς εμπρησμό και ψάχνουν για τους υπεύθυνους.Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, ¶ρνολντ Σβαρτζενέγκερ, προσφέρει αμοιβή 100 χιλιάδων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην σύλληψη των υπευθύνων. Μέχρι στιγμής ο αγώνας για την κατάσβεση της πυρκαγιάς έχει κοστίσει 43,5 εκατομμύρια δολάρια.

    [14] Νέο οικισμό κατασκευάζουν οι Ισραηλινοί στη Δυτική Όχθη

    07-09-2009

    Το Ισραήλ ενέκρινε την κατασκευή 455 νέων κατοικιών στην Δυτική Όχθη, παρά το αίτημα των ΗΠΑ και των Παλαιστινίων για πάγωμα κάθε εποικιστικής δραστηριότητας στα κατεχόμενα εδάφη.Ο Υπουργός ¶μυνας των Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, ενέκρινε την απόφαση τη Δευτέρα.Πρόκειται για την πρώτη εξουσιοδότηση για κατασκευή νέων κατοικιών στους οικισμούς από το Μάρτιο, που ο Βενιαμίν Νετανιάχου ανέλαβε την πρωθυπουργία του Ισραήλ.

    Ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, καταδίκασε την απόφαση χαρακτηρίζοντας την 'τελείως απαράδεκτη' και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι εγείρει νέα εμπόδια στην επίτευξη ειρήνης.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκίμπς, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται σε οποιαδήποτε επιπρόσθετη εποικιστική δραστηριότητα από μέρους του Ισραήλ.Η Ουάσιγκτον πιστεύει πως η διεύρυνση των οικισμών 'έρχεται σε αντίθεση' με τις δεσμεύσεις του Ισραήλ για την επίτευξη ειρήνης.

    [15] Ιράν: Θα χρειαστεί χρόνο η διερεύνηση της υπόθεσης τριών Αμερικανών κρατούμενων

    07-09-2009

    Το Ιράν δηλώνει ότι θα χρειαστεί χρόνο για να διερευνήσει πλήρως την υπόθεση τριών Αμερικανών πολιτών που συνελήφθησαν όταν μπήκαν στο Ιράν από το γειτονικό Ιράκ,εδώ και πάνω από ένα μήνα.Τα Ιρανικά μέσα ενημέρωσης φέρουν τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Αλιρεζά Σαλαρί, να δηλώνει ότι πρόκειται για εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, κυρίως λόγω του χρόνου και του τόπου που συνελήφθησαν οι τρεις Αμερικανοί.

    Οι τρεις πραγματοποιούσαν ορειβασία στο Κουρδιστάν του βορείου Ιράκ, και απ' ότι φαίνεται μπήκαν κατά λάθος στο Ιράν, μιας και η μεθόριος μεταξύ των δύο χωρών στην περιοχή δεν είναι ευδιάκριτη.

    Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρυ Κλίντον, ζήτησε από τις Ιρανικές αρχές να απελευθερώσουν τους τρεις Αμερικανούς ορειβάτες και οποιονδήποτε άλλον Αμερικανό κρατείται στο Ιράν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 8 September 2009 - 11:45:01 UTC