Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-09-11

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δυσαρεστημένοι οι Έλληνες με την ανεργία και τις εργασιακές προοπτικές
  • [02] Aκυρώθηκαν αποτελέσματα 83 εκλογικών τμημάτων στο Αφγανιστάν
  • [03] Αποδοτικό το πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας
  • [04] Αποφασισμένες να αποχωρήσουν από το Ιράκ οι ΗΠΑ
  • [05] 'Ημέρα Υπηρεσίας και Μνήμης' η 11η Σεπτεμβρίου
  • [06] Δεύτερη φάση συνομιλιών Χριστόφια-Ταλάτ
  • [07] Το Ιράν "δεν απαντά" στις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας
  • [08] Αιολική ενέργεια για την Κίνα

  • [01] Δυσαρεστημένοι οι Έλληνες με την ανεργία και τις εργασιακές προοπτικές

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    11-09-2009

    Ανεργία που ανέρχεται στο 8,6% τον μήνα Ιούνιο ανακοίνωσε για την Ελλάδα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και συμπίπτει απόλυτα με τα συμπεράσματα της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου που έγινε από 12 Ιουνίου έως 6 Ιουλίου.

    Οι Έλληνες σε ποσοστό 94% θεωρούν ότι η κατάσταση της απασχόλησης είναι 'χάλια' και εμφανίζονται απογοητευμένοι και το ίδιο περίπου σε ποσοστό 85% είναι και οι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες.

    Το χειρότερο μάλιστα είναι ότι οι Έλληνες σε ποσοστό 91% πιστεύουν ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεις καλή δουλειά στην Ελλάδα, ακόμη κι αν έχεις υψηλά προσόντα και θεωρούν ότι η εργασιακή κατάσταση στην χώρα θα επιδεινωθεί τους 12 επόμενους μήνες.

    Παρόλο που όταν έγινε η έρευνα δεν είχαμε μπει στην σημερινή εκλογική περίοδο, με τα κόμματα να έχουν στο επίκεντρο την οικονομία και την παγκόσμια κρίση, οι Έλληνες στο Ευρωβαρόμετρο εκφράζουν την ανησυχία τους και προβλέπουν στασιμότητα στην οικονομία σε ποσοστό 41 %, ενώ σε ποσοστό 90% πιστεύουν ότι η ελληνική οικονομία επηρεάζεται από την δεινή παγκόσμια οικονομική κατάσταση.

    Η δυσαρέσκεια του 56% των Ελλήνων επικεντρώνεται στην καθημερινή ζωή και μόλις το 16% είναι το ποσοστό εκείνων που δείχνουν ικανοποίηση για την κατάσταση του περιβάλλοντος, που είναι και το χαμηλότερο στην Ευρώπη.

    Η Ελλάδα μαζί με την Λετονία την Κροατία και την Ουγγαρία, συγκεντρώνουν στο Ευρωβαρόμετρο τα υψηλότερα αρνητικά ποσοστά

    Εκείνο που είναι εντυπωσιακό είναι ότι τόσο οι Έλληνες όσο και οι Ευρωπαίοι πολίτες σύμφωνα με την έρευνα δείχνουν να έχουν εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην δύναμη της να υπερασπιστεί τα οικονομικά συμφέροντα των πολιτών της στην παγκόσμια οικονομία. Εξάλλου, τελευταία ανακοίνωση για την οικονομική ευρωπαϊκή κατάσταση εμφανίζει σταθεροποίηση της οικονομίας της Ευρωζώνης που είναι τουλάχιστον ενθαρρυντικό.

    [02] Aκυρώθηκαν αποτελέσματα 83 εκλογικών τμημάτων στο Αφγανιστάν

    11-09-2009

    Η Εκλογική Επιτροπή του Αφγανιστάν που διερευνά καταγγελίες για νοθεία στις προεδρικές εκλογές, ακύρωσε τα αποτελέσματα 83 εκλογικών κέντρων, 51 εκλογικών κέντρων στην Κανταχάρ, 27 στην επαρχία Γκάζνι και 5 στην Πακτίκα. Στις περιοχές αυτές καταγράφηκε η μεγαλύτερη υποστήριξη προς τον πρόεδρο, Χαμίντ Καρζάι. Πάντως η Επιτροπή δεν ανέφερε πόσες ακριβώς ψήφοι ακυρώθηκαν.

    Ανακοίνωση της Επιτροπής εξηγεί ότι οι ψήφοι ακυρώθηκαν γιατί υπήρχαν 'ξεκάθαρα και πειστικά στοιχεία για νοθεία'. Επίσης η Επιτροπή έχει ζητήσει επανακαταμέτρηση των ψήφων σε άλλα εκλογικά τμήματα.

    Ο πρόεδρος Καρζάι εξέφρασε ικανοποίηση για τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που τον δείχνουν να προηγείται με ποσοστό 54%. Αλλά ο κύριος αντίπαλος του πρώην Υπουργός Εξωτερικών Αμπντάλλα Αμπντάλλα, που πήρε ποσοστό 28%, αμφισβητεί τα αποτελέσματα.

    Η Αμερικανική οργάνωση εκλογικών παρατηρητών Εθνικό Δημοκρατικό Ινστιτούτο εξέφρασε 'βαθιά ανησυχία' για τον υψηλό αριθμό καταγγελιών για καλπονοθεία στο Αφγανιστάν. Επίσης η Αμερικανική πρεσβεία στη Καμπούλ ζήτησε υπομονή, όσο συνεχίζεται η διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων.

    [03] Αποδοτικό το πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας

    11-09-2009

    Οι οικονομικοί σύμβουλοι του Λευκού Οίκουαναφέρουν ότι το πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας της κυβέρνησης Ομπάμα δημιούργησε, ή διέσωσε περίπου 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας και παράλληλα ενίσχυσε την ανάπτυξη.

    Ο πρόεδρος Ομπάμα ενέκρινε πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας ύψους 787 δισεκατομμυρίων δολαρίων το Φεβρουάριο. Οι οικονομικοί σύμβουλοι του Λευκού Οίκου αναφέρουν ότι, μέχρι τον Αύγουστο,151 δισεκατομμύριαδολάρια έχουν δοθεί στους Αμερικανούς φορολογούμενους και σε επιχειρήσεις υπό την μορφή φοροαπαλλαγών.

    Πάρα όμως το πακέτο ενίσχυσης η ανεργία αυξάνεται σταθερά από τον Φεβρουάριο και έφτασε στο 9,7% το περασμένο μήνα. Αλλά ο ρυθμός που μειώνονται οι θέσεις εργασίας επιβραδύνθηκε από 700 χιλιάδες το μήνα, σε 216 χιλιάδες τον Αύγουστο.

    [04] Αποφασισμένες να αποχωρήσουν από το Ιράκ οι ΗΠΑ

    11-09-2009

    Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ, Κρίστοφερ Χιλ, δήλωσε ότι παρά τα πρόσφατα επεισόδια βίας, η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε διαδικασία απόσυρσης των μάχιμων στρατιωτικών της δυνάμεων απ' την περιοχή μέχρι τον Αύγουστο του 2010.

    Στα πλαίσια κατάθεσης του ενώπιον αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου, ο κ. Χιλ δήλωσε ότι οι επιθέσεις αποτελούν προσπάθεια υπονόμευσης του Ιρακινού λαού, καθώς απομακρύνονται σταδιακά οι Αμερικανικές δυνάμεις στα πλαίσια του χρονοδιαγράμματος του Προέδρου Ομπάμα. Όμως, μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου και στρατιωτικοί διοικητές εκφράζουν ανησυχίες για την πιθανότητα κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Αράβων και Κούρδων και της εξάπλωσης των επεισοδίων βίας.

    Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ επεσήμανε επίσης ότι το Ιράν συνεχίζει να αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ και να χορηγεί όπλα σε διάφορες εξτρεμιστικές ομάδες στο Ιράκ. Ο κ. Χίλ είπε ότι η Τεχεράνη πρέπει να καταβάλλει μεγαλύτερες προσπάθειες σεβασμού της αυτεξουσιότητας του Ιράκ.

    [05] 'Ημέρα Υπηρεσίας και Μνήμης' η 11η Σεπτεμβρίου

    11-09-2009

    Φωτ. Παπαδημητρακόπουλος

    Τιμάται σήμερα στις ΗΠΑ η επέτειος των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, με επιμνημόσυνες τελετές, εθελοντική εργασία και σημαίες που θα κυματίζουν μεσίστιες.

    Ο πρόεδρος Ομπάμα θα παρευρεθεί σε ειδική τελετή στο μνημείο του Πενταγώνου για τα 184 θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης σε βάρος του κτηρίου του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας.Ο κ. Ομπάμα κήρυξε την 11η Σεπτεμβρίου, 'Ημέρα Υπηρεσίας και Μνήμης'. Επικριτές του δηλώνουν ότι αυτός ο χαρακτηρισμός για την επέτειο θα αποστασιοποιήσει τον κόσμο από την μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων.

    Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη όπου θα μιλήσει στην τελετή προς τιμήν των 2.700 θυμάτων από την πτώση των δίδυμων πύργων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

    Παράλληλα, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, θα πρωτοστατήσει σε επιμνημόσυνη τελετή στο Σάνκσβιλ της Πεννσυλάβια, όπου έπεσε το τέταρτο αεροσκάφος με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 40 άνθρωποι.

    Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος θα τελέσει σήμερα τρισάγιο εις μνήμη των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, στο σημείο μηδέν, όπου βρισκόταν ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου, ο μόνος τόπος λατρείας που καταστράφηκε την ημέρα εκείνη.

    Επίσης η οργάνωση που ηγείται της προσπάθειας για την δημιουργία του Εθνικού Μνημείου και Μουσείου για την 11η Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, ζήτησε από τον κόσμο να υποβάλει, βίντεο, προσωπικές εμπειρίες και άλλα προσωπικά αντικείμενα που να σχετίζονται με το συμβάν.Η οργάνωση αναρτά τα ντοκουμέντα αυτά σε ιστοσελίδα και σκοπεύει να ανοίξει υπόγειο μουσείο στο Σημείο Μηδέν μέχρι το 2013.

    [06] Δεύτερη φάση συνομιλιών Χριστόφια-Ταλάτ

    11-09-2009

    Την δεύτερη φάση των μεταξύ τους συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος άρχισαν τη Πέμπτη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. των ΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, δήλωσε ότι οι κύριοι Χριστόφιας και Ταλάτ συζήτησαν προτάσεις για το θέμα της εκλογής προέδρου και αντιπροέδρου της Ομόσπονδης Δημοκρατίας. Οι συνομιλίες είχαν αναβληθεί για μια εβδομάδα μετά από επεισόδιο κατά το οποίο οι Τουρκοκυπριακές αρχές καθυστέρησαν σε οδόφραγμα της πράσινης γραμμής Ελληνοκύπριους προσκυνητές που μετέβαιναν σε θρησκευτική τελετή.

    Επίσης διεθνής ομάδα σημαινόντων προσωπικοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του πρώην ειδικού απεσταλμένου των ΗΕ, Λαχντάρ Μπραχίμι και της πρώην πρωθυπουργού της Νορβηγίας, Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ, βρίσκεται στη Λευκωσία για να εκφράσει την υποστήριξη της προς την διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού.

    [07] Το Ιράν "δεν απαντά" στις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας

    11-09-2009

    Αλί Ασγκάρ Σολτανίε

    Ο εκπρόσωπος του Ιράν στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, Αλί Ασγκάρ Σολτανίε, δήλωσε ότι οι οποιεσδήποτε συνομιλίες της χώρας του με τη διεθνή κοινότητα δεν πρόκειται να περιλαμβάνουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και επεσήμανε ότι η Τεχεράνη θα συνεχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο. Ο κ. Σολτανίε σημείωσε ότι το Ιράν είναι έτοιμο να συζητήσει θέματα όπως η ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας και ο περιορισμός της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, P.J. Crowley, δήλωσε ότι η νέα πρόταση που υπέβαλε τελευταία το Ιράν 'δεν απαντά' στις ανησυχίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και επεσήμανε ότι το Ιράν επαναλαμβάνει τις δημόσιες δηλώσεις του ότι θεωρεί το θέμα των πυρηνικών του λήξαν. Πάντως ο κ. Crowley σημείωσε ότι αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα επανέναρξης των συνομιλιών της διεθνούς κοινότητας με το Ιράν.

    Από τη πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρώφ, δήλωσε ότι η πρόταση του Ιράν 'περιλαμβάνει κάποια στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε επαφές με τη Τεχεράνη'.

    [08] Αιολική ενέργεια για την Κίνα

    11-09-2009

    Νέα έκθεση στις ΗΠΑ αναφέρει ότι τα αιολικά πάρκα μπορούν να τροφοδοτήσουν την Κίνα με όλη την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται μέχρι το 2030, μειώνοντας έτσι σημαντικά την εκπομπή βλαβερών αερίων στην ατμόσφαιρα.

    Η έρευνα έγινε από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και δημοσιεύτηκε σε πρόσφατο τεύχος του περιοδικού Science.Ερευνητές επεξεργάστηκαν πληροφορίες για τις κλιματικές συνθήκες και τη γεωγραφία της Κίνας για να υπολογίσουν πόση ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να παραχθεί μέσω αιολικών πάρκων και να υπάρξει κέρδος.

    Η μελέτη ζητά από το Πεκίνο να επενδύσει στην αιολική ενέργεια και να βοηθήσει εταιρείες να χρηματοδοτήσουν ανάλογες επενδύσεις. Αυτή τη στιγμή η αιολική ενέργεια στην Κίνα καλύπτει μόνο το 1% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια. Αιολικά πάρκα βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της χώρας αλλά τα περισσότερα δεν είναι συνδεδεμένα με το κεντρικό σύστημα ηλεκτροδότησης λόγω του υψηλού κόστους.

    Ακόμα το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας στην Κίνα παράγεται από το λιθάνθρακα. Και ο λιθάνθρακας σε συνδυασμό με την διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση αυτοκινήτων, κάνει την Κίνα την χώρα που μολύνει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη το περιβάλλον. Το Πεκίνο όμως έχει δεσμευτεί στην ανάπτυξηανανεώσιμων πηγών ενέργειας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 12 September 2009 - 1:18:31 UTC