Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-09-23

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το Κογκρέσο μελετά το θέμα Αφγανιστάν
  • [02] Ομπάμα: Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι πρέπει να βρουν τρόπο συνεργασίας
  • [03] Νέα γενιά φυγοκεντρωτών κατασκεύασε το Ιράν
  • [04] Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ονδούρα
  • [05] Ομιλία Ομπάμα στα Ηνωμένα Έθνη
  • [06] Αρχίζουν οι συνομιλίες ΕΕ-Τουρκίας για λαθρομετανάστευση
  • [07] Φέντ: Η οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει
  • [08] Επίσημο αίτημα για περισσότερους στρατιώτες στο Αφγανιστάν
  • [09] Η πρώτη ομιλία του Γκαντάφι στα ΗΕ
  • [10] Γκάιτνερ: Άμεση ανάγκη οι μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα

  • [01] Το Κογκρέσο μελετά το θέμα Αφγανιστάν

    23-09-2009

    Το Κογκρέσο εξετάζει τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης στο Αφγανιστάν, μετά τις εκτιμήσεις του ανώτατου Αμερικανού διοικητή στη περιοχή, στρατηγού Στάνλι Μακρύσταλ, ο οποίος ζητά την αποστολή περισσότερων Αμερικανικών δυνάμεων.

    Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, ζήτησε απ' τον πρόεδρο Ομπάμα να ενεργήσει αποφασιστικά στο θέμα του Αφγανιστάν και να κρατήσει ανοιχτή την οδό της πληροφόρησης με τον Αμερικανικό λαό και το Κογκρέσο. Επίσης πολλά μέλη του Κογκρέσου ζητούν από τον στρατηγό Μακρύσταλ και άλλους ανώτερους στρατιωτικούς του Πενταγώνου να καταθέσουν ενώπιον του Κογκρέσου για να αποσαφηνίσουν τις εκτιμήσεις τους.

    Παράλληλα, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πριν αποφασίσει αν θα στείλει κι άλλους στρατιώτες ή υλικό στο Αφγανιστάν, ο πρόεδρος Ομπάμα είναι αποφασισμένος να εξετάσει τις εκτιμήσεις και να αποφασίσει επί στρατηγικής που θα εφαρμοστεί στο Αφγανιστάν.

    [02] Ομπάμα: Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι πρέπει να βρουν τρόπο συνεργασίας

    23-09-2009

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Β. Νετανιάχου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μ. Ομπάμα και ο Πρόεδρος των Παλαιστινιών Μ. Αμπάς

    Ο πρόεδρος Ομπάμα δηλώνει ότι η Ισραηλινή και η Παλαιστινιακή ηγεσία θα πρέπει να βρουν τρόπο να συνεργαστούν για την επίλυση των μεταξύ τους διαφορών με στόχο την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στη περιοχή, παρά το βεβαρημένο παρελθόν και την δυσπιστία μεταξύ τους. Πριν την τριμερή συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, ο κ. Ομπάμα επεσήμανε ότι είναι καιρός να βρουν τρόπο για να σπάσει το αδιέξοδο. Κατά την εμφάνιση και των τριών ενώπιον των δημοσιογράφων, ο κ. Ομπάμα ενθάρρυνε τους δύο ηγέτες να ανταλλάξουν χειραψία. Μετά τις συνομιλίες ο κ. Νετανιάχου δήλωσε ότι υπάρχει συμφωνία πως η ειρηνευτική διαδικασία θα πρέπει να ξαναρχίσει το συντομότερο δυνατόν και χωρίς όρους. Από την πλευρά του ο κ. Αμπάς επανέλαβε την Παλαιστινιακή άποψη ότι το Ισραήλ θα πρέπει να διακόψει κάθε εποικιστική δραστηριότητα στα κατεχόμενα εδάφη.

    Ο πρόεδρος Ομπάμα γνωστοποίησε επίσης ότι ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Τζώρτζ Μίτσελ, θα συναντηθεί και πάλι με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους την άλλη εβδομάδα.

    [03] Νέα γενιά φυγοκεντρωτών κατασκεύασε το Ιράν

    23-09-2009

    O επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Αλι Ακμπάρ Σαλέχι, ανακοίνωσε ότι η χώρα του κατασκεύασε μία νέα γενιά φυγοκεντρωτών που μπορούν να εμπλουτίσουν ουράνιο καλύτερα.

    Ο κ. Σαλέχι ανακοίνωσε ότι επιστήμονες δοκιμάζουν τώρα τα νέα αυτά μοντέλα, τα οποία μπορούν να εμπλουτίσουν ουράνιο με αποτελεσματικότερο τρόπο σε σύγκριση με τα παλιά μοντέλα .Πάντως ο κ. Σαλέχι δεν δήλωσε πότε το Ιράν σκοπεύει να εισαγάγει τους νέους φυγοκεντρωτές στο κύριο συγκρότημα του εμπλουτισμού ουρανίου.

    O επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν έκανε τις δηλώσεις αυτές καθώς η Τεχεράνη ετοιμάζεται να συμμετάσχει στις εξαεθνείς συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα που έχουν προγραμματιστεί για την πρώτη Οκτωβρίου.

    Ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα, δήλωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των 6 χωρών που συμμετέχουν στις συνομιλίες θα έχουν σήμερα προκαταρκτική συνάντηση στα Ηνωμένα Έθνη. Ο κ. Σολάνα πιστεύει πως οι έξη χώρες, συγκεκριμένα οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ρωσία , η Κίνα και η Γερμανία θα τηρήσουν αυστηρή στάση απέναντι στο Ιράν.

    [04] Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ονδούρα

    23-09-2009

    Παρατάθηκε για άλλο ένα βράδυ η απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Ονδούρα, καθώς στρατιώτες περιπολούν την πρεσβεία της Βραζιλίας στην Τεγκουσιγκάλπα, όπου έχει ζητήσει καταφύγιο ο εκδιωχθής πρόεδρος της χώρας, Μανουέλ Ζελάγια. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, η παροχή νερού και η τηλεφωνική γραμμή της πρεσβείας, αφήνοντας τον κ. Ζελάγια και περίπου 70 φίλους και συγγενείς του, καθώς και το διπλωματικό προσωπικό της πρεσβείας χωρίς απαραίτητα εφόδια.

    Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Ονδούρας, Ρομπέρτο Μιτσελέττι, δήλωσε ότι η Βραζιλία θα πρέπει είτε να χορηγήσει άσυλο στον κ. Ζελάγια, ή να τον παραδώσει στην κυβέρνηση της Ονδούρας.

    Στο μεταξύ έχουν κλείσει όλα τα αεροδρόμια της χώρας και έχουν τοποθετηθεί οδοφράγματα για να μην επιτραπεί σε υποστηρικτές του Μανουέλ Ζελάγια να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις. Επίσης ειδικές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή.

    [05] Ομιλία Ομπάμα στα Ηνωμένα Έθνη

    23-09-2009

    Κατά την ομιλία του σήμερα στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού, Μπαν Κι Μούν, θα ζητήσει διεθνή συνεργασία σε θέματα όπως οι κλιματολογικές αλλαγές, ο αφοπλισμός και η φτώχια.

    Ανακοίνωση των Η.Ε. αναφέρει ότι ο κ. Μπαν θα χαρακτηρίσει τις αλλαγές του κλίματος ως την σημαντικότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και θα ζητήσει το 2010 να γίνει η χρονιά που όλες οι χώρες του κόσμου θα συμφωνήσουν να εγκαταλείψουν τα πυρηνικά όπλα.

    Σήμερα αναμένεται και η ομιλία του προέδρου Ομπάμα στα Η.Ε., η πρώτη του ομιλία στην Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Οργανισμού μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ.Η Αμερικανίδα Πρέσβης στα ΗΕ, Σούζαν Ράις, δήλωσε ότι ο κ. Ομπάμα θα αναφερθεί στην νέα κατεύθυνση που θέλει να δώσει στην Αμερικανική εξωτερική πολιτική.

    Την Τρίτη στην σύνοδο κορυφής για το κλίμα στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι 'αποφασισμένες να δράσουν' στο θέμα των κλιματολογικών αλλαγών και προειδοποίησε ότι η διεθνής απραξία θα οδηγήσει σε 'μη αναστρέψιμη καταστροφή' για το περιβάλλον.

    [06] Αρχίζουν οι συνομιλίες ΕΕ-Τουρκίας για λαθρομετανάστευση

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    23-09-2009

    Ύστερα από οκτώ ολόκληρα χρόνια, η Τουρκία συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αρχίσει διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Συμφωνίας Επανεισδοχής Λαθρομεταναστών.

    Στην περίπτωση αυτή η χώρα που υπογράφει την Συμφωνία υποχρεώνεται να πάρει πίσω τους μετανάστες που προήλθαν ή διήλθαν από αυτήν και παραμένουν σ' ένα κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης παράνομα, εφ όσον το ζητήσει το κράτος αυτό.

    Για την Ελλάδα είναι το ζητούμενο πολλά χρόνια, καθώς σχεδόν όλοι οι μετανάστες που καταφθάνουν με διάφορα μέσα από την Τουρκία παραμένουν στη χώρα μας παράνομα στην προσπάθεια τους είτε να εγκατασταθούν, είτε να βρουν μέσον να περάσουν σε άλλη κοντινή ευρωπαϊκή χώρα.

    Οι συζητήσεις έγιναν σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής στην Τουρκία πρόσφατα και η εξέλιξη θεωρήθηκε ικανοποιητική για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    Επιφυλάξεις όμως διατυπώθηκαν από κοινοτικούς κύκλους καθώς ορίσθηκε η 4η Δεκεμβρίου σαν ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων, έξη μέρες πριν από την Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες στις 10-11 Δεκεμβρίου, όπου θα συζητηθεί και η πρόοδος της Τουρκίας για την ένταξή της στην Κοινότητα.

    Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου όμως η Ελλάδα, για την οποία το θέμα της λαθρομετανάστευσης είναι πολύ σημαντικό, θα εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό που θα προκύψει στις προσεχείς εκλογές αλλά είναι άγνωστες ακόμη οι εξελίξεις στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία ενός κόμματος την 5η Οκτωβρίου.

    [07] Φέντ: Η οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει

    23-09-2009

    Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ δηλώνει ότι η Αμερικανική οικονομία 'έχει αρχίσει να ανακάμπτει μετά την σοβαρότατη ύφεση'. Κατά την ολοκλήρωση διήμερης συνεδρίασης οι αξιωματούχοι της Φέντ αποφάσισαν να διατηρήσουν τα επιτόκια στα ίδια επίπεδα δηλαδή από 0 έως 0,25% και ανέφεραν ότι παρά το γεγονός ότι η Αμερικανική οικονομία παραμένει αδύναμη, βρίσκεται τώρα σε θέση να αρχίσει να αναπτύσσεται και πάλι. Οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ ανέφεραν επίσης βελτιώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στην αγορά ακινήτων, καθώς και σταθεροποίηση των καταναλωτικών δαπανών. Αλλά η Φέντ προειδοποίησε και πάλι ότι η οικονομία θα συνεχίσει να χάνει θέσεις εργασίας, αλλά με αργότερους ρυθμούς.

    [08] Επίσημο αίτημα για περισσότερους στρατιώτες στο Αφγανιστάν

    23-09-2009

    Τζεφ Μορέλ

    Εκπρόσωπος του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας αναφέρει ότι ο ανώτατος διοικητής των ΝΑΤΟικών και Αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Στάνλι Μακρίσταλ, θα καταθέσει αυτή την εβδομάδα επίσημο αίτημα για την αποστολή περισσότερων δυνάμεων στην περιοχή.

    Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζεφ Μορέλ, δήλωσε σε δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι ο στρατηγός Μακρίσταλ θα υποβάλλει το αίτημα στον Υπουργό Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς.

    Ο κ. Μορέλ επεσήμανε ότι θα ήταν πρόωρο για αξιωματούχους να ασχοληθούν με αποστολή στρατευμάτων πριν ολοκληρώσουν την επανεξέταση της κατάστασης στην περιοχή, την οποία ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τον Μάρτιο.

    Ο κ. Μορέλ παραδέχτηκε ότι αν ο κ. Ομπάμα αποφασίσει να διαφοροποιήσει την στρατηγική του στο Αφγανιστάν θα προσαρμόσει αναλόγως και το αίτημα για επιπλέον στρατεύματα.

    Να σημειωθεί ότι ο στρατηγός Μακρίσταλ επισημαίνει ότι η επιχείρηση στο Αφγανιστάν μπορεί να αποτύχει αν δεν αποσταλούν περισσότερα στρατεύματα μέσα στον επόμενο χρόνο.

    [09] Η πρώτη ομιλία του Γκαντάφι στα ΗΕ

    23-09-2009

    Ο ηγέτης της Λιβύης, Μοαμάρ Γκαντάφι, καταδίκασε το Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών και υπεραμύνθηκε των Ταλιμπάν κατά την πρώτη του ομιλία στη Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού.

    Στα πλαίσια της ομιλίας του, η οποία διήρκεσε 96 λεπτά, ο κ. Γκαντάφι ζήτησε να χορηγηθεί αποζημίωση ύψους 8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αφρική από τις πρώην αποικιοκρατικές δυνάμεις και ζήτησε μόνιμη θέση της Αφρικανικής Ηπείρου στο Συμβούλιο Ασφάλειας.

    Επίσης ο ηγέτης της Λιβύης απέρριψε τους πολέμους των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Βιετνάμ και υπερασπίστηκε τους Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν, λέγοντας ότι πρέπει να τους επιτραπεί η δημιουργία θεοκρατικού καθεστώτος στην περιοχή. Ο κ. Καντάφι όμως επαίνεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας ότι εύχεται ο κ. Ομπάμα να παραμείνει για πάντα στο Προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ.

    [10] Γκάιτνερ: Άμεση ανάγκη οι μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα

    23-09-2009

    Τίμοθι Γκάιτνερ

    Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, προειδοποιεί τα μέλη του Κογκρέσου ότι πρέπει να ενεργήσουν εγκαίρως για να διορθώσουν εγγενή προβλήματα που οδήγησαν στην παγκόσμια οικονομική κρίση.

    Ενημερώνοντας αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου, ο κ. Γκάιτνερ επεσήμανε ότι 'ο χρόνος είναι εχθρός' και δήλωσε ότι οι απαιτούμενες αλλαγές στο σύστημα εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα στις ΗΠΑ θα γίνουν πιο δύσκολες καθώς η οικονομία θα ανακάμπτει.

    Η κυβέρνηση Ομπάμα πρότεινε μερικές αλλαγές-κλειδιά συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας νέας κυβερνητικής υπηρεσίας για την προστασία των καταναλωτών και την συγχώνευση των ελεγκτικών οργάνων που εποπτεύουν τις ιδιωτικές τράπεζες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 24 September 2009 - 1:18:26 UTC