Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-09-29

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για την Ιρανική πυραυλική δοκιμή
  • [02] Ρασμούσεν: Οι ΝΑΤΟικοί σύμμαχοι θα σταθούν στο πλευρό των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν
  • [03] Ελεύθεροι 75 κρατούμενοι στο Γκουαντανάμο

  • [01] Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για την Ιρανική πυραυλική δοκιμή

    29-09-2009

    Το Ιράν ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμή δύο πυραύλων μακρού βεληνεκούς, οι οποίοι, σύμφωνα με αναλυτές, θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους στο Ισραήλ και την νότια Ευρώπη.Ο πύραυλος Σαχάμπ-3 εκτοξεύτηκε από την έρημο. Πρόκειται για πύραυλο εδάφους-εδάφους με βεληνεκές περίπου 2 χιλιάδων χιλιομέτρων.

    Η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασαν ανησυχία για την εξέλιξη και ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε την πυραυλική δοκιμή 'προκλητική' και παρότρυνε τις Ιρανικές αρχές να επιτρέψουν σε επιθεωρητές 'απρόσκοπτη πρόσβαση' στο μέχρι πρότινος μυστικό πυρηνικό εργοστάσιο του Ιράν.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρώφ, χαρακτήρισε τις πυραυλικές δοκιμές 'ανησυχητικές' και ζήτησε απ' το Ιράν να συνεργαστεί με τους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. Την Πέμπτη τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας και η Γερμανία θα συνομιλήσουν με εκπροσώπους του Ιράν στην Γενεύη με κύριο θέμα τις πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης.

    [02] Ρασμούσεν: Οι ΝΑΤΟικοί σύμμαχοι θα σταθούν στο πλευρό των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

    29-09-2009

    Ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ρασμούσεν, προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την προσήλωση των χωρών-μελών της συμμαχίαςστον πόλεμο στο Αφγανιστάν και επεσήμανε ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ αντιτίθενται σθεναρά στους Ταλιμπάν.

    Κατά τη διάρκεια της πρώτης του ομιλίας στις ΗΠΑ με την νέα του ιδιότητα ο κ. Ρασμούσσεν δήλωσε στην Ουάσιγκτον ότι όλες οι χώρεςβμέλη της Βορειοατλαντικής συμμαχίας, ακόμα και χώρες οι οποίες δεν είναι μέλη, συμμετέχουν στην αποστολή στο Αφγανιστάν και τόνισε ότι πρόκειται για αποστολή αλληλεγγύης.

    Ο κ. Ρασμούσεν, επεσήμανε επίσης ότι δεν υπάρχει καμίααμφιβολία πως οι ΗΠΑ είναι αναντικατάστατες στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, αλλά τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι και οι Καναδοί θα μπορούσαν να διστάσουν να προβούν σε περαιτέρω θυσίες αν αισθανθούν ότι η συνεισφορά τους δεν εκτιμάται.

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ πρόσθεσε ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ δεν αποφεύγουν τις συγκρούσεις στο Αφγανιστάν και απόδειξη αυτού είναι οι 9 χιλιάδες επιπλέον ΝΑΤΟϊκοί στρατιώτες που στάλθηκαν στη περιοχή τους τελευταίους 18 μήνες. Ο κ. Ρασμούσεν αναγνώρισε επίσης ότι χρειάζονται περισσότερες δυνάμεις για την αντιμετώπιση των Ταλιμπάν.

    Σε άλλες εξελίξεις, αμερικανοί πεζοναύτες και Αφγανοί στρατιώτες σκότωσαν τουλάχιστον 40 μαχητές Ταλεμπάν σε κοινή επιχείρηση στην επαρχία Φαράχ που ξεκίνησε τη Κυριακή το βράδυ και συνεχίστηκε και τη Δευτέρα. Δεν υπήρξαν θύματα στους κόλπους των συμμαχικών δυνάμεων, ούτε του τοπικού πληθυσμού, αλλά τραυματίστηκαν 6 Αφγανοί στρατιώτες.

    Παράλληλα στην επαρχία Κουνάρ, οι Ταλιμπάν έστησαν ενέδρα σε φάλαγγα φορτηγών οχημάτων σκοτώνοντας 6 οδηγούς και στην επαρχία Βαρντάκ, Αφγανοί και Νατοϊκοί στρατιώτες συνέλαβαν υπόπτους εξτρεμιστές μετά από έφοδο σε συγκρότημα απ' όπου γινόταν διανομή όπλων σε διοικητές των ανταρτών.

    [03] Ελεύθεροι 75 κρατούμενοι στο Γκουαντανάμο

    29-09-2009

    Εκπρόσωπος του Αμερικανικού στρατού ανακοίνωσε ότι ειδική ομάδα εργασίας, που εξετάζει τις υποθέσεις του καθενός κρατουμένου στις φυλακές του Γκουαντάναμο, κατέληξε σε λίστα 75, εκ των 223, κρατουμένων που θα αφεθούν ελεύθεροι, στα πλαίσια των προσπαθειών για το κλείσιμο των φυλακών.

    Ο κατάλογος των ονομάτων αναρτήθηκε στις φυλακές στο Γκουαντάναμο σε τρεις γλώσσες: Αραβικά, Αγγλικά και Πάστο.Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι στη λίστα περιλαμβάνεται και το όνομα Υεμένιου που έχει ήδη επιστραφεί στη χώρα του, καθώς και τα ονόματα δύο Ουζμπέκων που επαναπατρίστηκαν στην Ιρλανδία.

    Η ειδική επιτροπή εξετάζει τις υποθέσεις των κρατουμένων για να διευκρινιστεί ποιοι θα παραπεμφθούν σε δίκη και ποιοι μπορούν να σταλούν πίσω στις χώρες τους ή να εγκατασταθούν σε τρίτες χώρες.

    Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει ορίσει την 22α Ιανουαρίου, ως ημερομηνία κλεισίματος των φυλακών στο Γκουαντάναμο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 30 September 2009 - 1:18:14 UTC